BOGUMILI U SREDNJEVEKOVNOJ RASKOJ

Sekta se od religije razlikuje samo po broju clanova.

Netacno, kao po obicaju. Sekta uvek iskrivljuje pravo ucenje koje pise u svetim knjigama.

Crkva bi bila odvojena od države kada je država ne bi finansirala!
Čak je i u komunizmu crkva dobijala ponešto iz budžeta. Toga nema na internetu ali kada bi pregledao stare novine našao bi te podatke.

Drzava ne finansira crkvu, inace ne bi bila sekularna.

Sramota je samo tvoje, zbog mržnje i uvreda. Crkva je odvojena od države, ako ne računamo mešanje političara u rad Crkve. I pored sve tvoje mržnje ostaje nam istina da smo mi kao narod, naše pismo, običaji i država Srbija, opstali samo zahvaljujući SPC.
Ti si pod jakim uticajem fiksideje koju su ti usadili sistematskim ispiranjem mozga. Crkva se u sve mesa kao da je margarin "Dobro jutro". Ona obucava buduce ubice (oficiri - svestenici) kako se bez grize savesti ubija ("bog" prasta ubijanja iako licemerno naredjuje NE UBIJ), ona se bavi medicinom, pa narkomane ubija lopatom, ona se bavi policijom i oprasta im grehe, jer su razjareni i tuku sopstveni narod bez iole milosti, oni se bave skolstvom, a ono je na rubu propast, jer nam mlade narastaje ideoloski truju crnomantijasi skolovani na bajkovitoj i mitoloskojj knjzi zvanoj Biblija. Ja i ne ocekujem da ces se ti ikada upitati koliko lazi je navedeno u Bibliji i drugim takozvanim svetim spisima. No, opravdavaju te tvoje pozne godine. Takodje, pod teskom si fiksidejom da ateisti, pa i ja, mrzimo nekoga ko verjuje, ja licno verske fanatike sazaljevam, jer zive pod teskim pritiskom jedne kaste i u stalnom su preispitavanju da li su gresni i da li ce se "preseliti" u vecni zivot u neizmenom blalgostanju jer ce vecnost provesti u drustvu sa izmisljenim i dosadnim bogovima. No, sta se tu moze, tvoj izbor, tvoj problem.

Jos jednom, sramota i od crkava koje se izdrzavaju iz budzeta ove sirote zemlje, sramota i od drzave koja nema ni trunke saosecanja sa siromasnima i nemilice trosi pare koje namece narodu brojim porezima.

No, da li ti imas sta da kases i argumentuje u vezi sa Temom o bogumilima, koje grcka (navodno srpska) crkva, uz punu aistenciju Nemane, satrese ognjem i macem.

Naprotiv. Definicija sekte - zatvorena (izdvojena) grupa ljudi koja deli specificna ubedjenja. Po uverenju clanova sekte ta ubedjenja su prava u odnosu na ubedjenja drugih grupa.

To je odlika tvoje crkve za koju nazivas da je prava a da su ostale jereticke. Jedino zbog cega niste sekta je sto vas ima na svakom cosku.
Ali si prethodno napisao:
"Sekta se od religije razlikuje samo po broju clanova."
Sto je samo u jednom malom segmentu tacno i to samo delimicno.

Netacno, kao po obicaju. Sekta uvek iskrivljuje pravo ucenje koje pise u svetim knjigama.
Netacno, kao po obicaju. Sekte ukvek koriguju nakaradna dogmatska ucenja zvanicnih drzavnih religija. Ili bar pokusavaju da to ucine. Uz to, koliko toliko umanjuju pritisak drzavnih religija na ostale, tzv. male verske zajednice, koje najcesce SPC naziva neprikladnim imenom, kao sto su sekte, kaste, klanovi i kultovi..

Kerkira, zasto uvek istrcavas, zasto malo ne "produmas" tom tvojom glavom. Finansira ih i te kako. Nedavno je o tome pisao i Sizif, mislim da je o tome bas s tobom raspravljao.

Netacno, kao po obicaju. Sekta uvek iskrivljuje pravo ucenje koje pise u svetim knjigama..

Sada si potvrdila da je ucenje tvoje crkve = sekta.

Svete knjige su upravo od tvog tabora iskrivljene i prepravljane.

- - - - - - - - - -

Osudjivali su one ceremonije i rituale koje su dovodili coveka u bliski kontakt sa materijom, kao sto su brak, konzumiranje mesa i vina, itd

Kretenizam kao i kod ostalih.

Da bog nije hteo da zivimo u materiji bili bi duhovi. Protive se zakonima zemlje od koje su nastali. Treba razvijati spiritualnu cakru ali odbijati vino jer zemlja daje to predstavlja kretenizam. Za meso su u pravu, ne treba ubijati dobre zivotinje.

Drago mi je što se slažemo da država koja finansira crkvu nije sekularna.
Da Srbija itekako finansira crkvu a posebno SPC mislim da je svima jasno.

verske fanatike sazaljevam, jer zive pod teskim pritiskom jedne kaste i u stalnom su preispitavanju da li su gresni i da li ce se "preseliti" u vecni zivot u neizmenom blalgostanju
Ne samo što se stalno preispituju (preispitivanje ne mora biti loše!) nego se brinu i da li će posle njihove smrti biti obavljani svi "propisani" obredi da bi dospeli u "carstvo nebesko"!
I danas mi je čudno kada mi se jedna osoba žalila, pošto nema decu, "Ko će njoj donositi ponude na grob?"

hogarius:
Osudjivali su one ceremonije i rituale koje su dovodili coveka u bliski kontakt sa materijom, kao sto su brak, konzumiranje mesa i vina, itd
....
Kretenizam kao i kod ostalih.

Da bog nije hteo da zivimo u materiji bili bi duhovi. Protive se zakonima zemlje od koje su nastali. Treba razvijati spiritualnu cakru ali odbijati vino jer zemlja daje to predstavlja kretenizam. Za meso su u pravu, ne treba ubijati dobre zivotinje.
To se propovedalo u dalekoj proslosti - negde izmedju 3. i 14. veka. Zato ne bi trebalo da se tako drasticno kvalifikuje. Da je u pitanju sadasnjost - jasno je da bi to bio kretenizam. Medjutim, i danas je u nekim drzavama zakonom zabranjena iz verskih razloga konzmiranje alkohola, pa samim tim i vina. Danas vegetarijanci ne konzumiraju ni mesto ni produkte koje zivotinje proizvode (jaja, mlecni proizovdi). Sta vise, ako postoji zabrana ubijanja "dobrih" zivotinja, morala bi da postoji zabrana ubijanja i tzv. losih.

Ne samo što se stalno preispituju (preispitivanje ne mora biti loše!) nego se brinu i da li će posle njihove smrti biti obavljani svi "propisani" obredi da bi dospeli u "carstvo nebesko"!
I danas mi je čudno kada mi se jedna osoba žalila, pošto nema decu, "Ko će njoj donositi ponude na grob?"
O.K. jeste dobro da se covek preispituje, ali zasto moram da se osecam gresnim ako imam odnos sa svojom zenom u vreme posta ili tokom nekih vaznih praznika. Ili sam u vreme posta pojeo lepinju sa pljeskavicom, ili nisam se prekrstio kada sam prosao pored crkve, ili..... mogao bih da nabrajam do sutra. I to samo zato sto sam vernik i uveren da postoji strasan sudija koji ce da me, posle smrti, zbog tih budalastina poslati u pakao a ne u raj.

Srbija ne finansira crkvu niti ima tu obavezu, to ej sve njena dobra volja i trenutna finansijska mogucnost, a kad to cini, onda cini prema svima crkvama registrovanim u Srbijii, tacnije, tradicionalnim, srazmerno ucescu iu sanovniostvu. Mogao bi bar toliko da znas. ;)

P.S. Sta su "ponude", prvi put cujem za taj izraz, to nesto iz starackog recnika?

NIKO SE NE PITA GDE SU NESTALI TI BOGUMILI,

Srbe i Makedonce Bogumile su istrebili pravoslavci u srednjem veku pa do kraja, kao i mnoge hriscanske pokrete pre njih i posle. O onome sta su verovali su pisali njihovi istrebljivaci. Pa je danas skroz nemoguce znati sta su i kako tacno verovali. Kao ono da je sotona stvorio svet. Ocigledna propaganda njihovih neprijatelja. Veci ostatak Srba Bogumila su danasnji Bosnjaci. Posto im je pretilo konacno potpuno istrebljenje od svojih sunarodnika koje je trajalo jako dugo, u tom trenutku dolaze osmani. Oni nude bogumilima zastitu ako prihvate Islam. Nisu morali potpuno da ga prihvate. Tako su oni prihvatili i bili zasticeni od istrebljenja. Ali su se Osmani predugo zadrzali pa su sledece generacije skroz prihvatile Islam. Tako su vecina Bosnjaka danas potomci Srba Bogumila zahvaljujuci svojoj braci Srbima. Ali progonstva, pljackanja, mucenja i ubijanja koja su pravoslavni Srbi sprovodili nad svojim Srbima Bogumilima a i drugima, nisu prosla nekaznjena. Na zalost ta zlodela su kaznjena 500 godina pod turcima. Iako kazna ne dolazi odmah, ona dodje kad tad. Tako je prolivena krv svoje brace, navukla veliko prokletstvo na nas narod do danas. Problem je sto se crkva do danas nikada nije pokajala i priznala ta svoja dela i molila ponizno za oprostaj, nego cuti o tome pa cak i negira. Tek kada to ucine, ova zemlja ce skinuti sa sebe krv svoje brace i krenuti u napredak. Dotle ce se na zalost potomci pitati, sta se ovo desava sa nama.

Konacno neko da ovo napise a da to nisam ja.
Inace grob Popa Bogumila - tvorca ove srednjovekovne sekte je u Makedoniji ako nisi znao.

To se propovedalo u dalekoj proslosti - negde izmedju 3. i 14. veka. Zato ne bi trebalo da se tako drasticno kvalifikuje. Da je u pitanju sadasnjost - jasno je da bi to bio kretenizam. Medjutim, i danas je u nekim drzavama zakonom zabranjena iz verskih razloga konzmiranje alkohola, pa samim tim i vina.

Vidim da bi rado rado zabranio pijenje vina jer tako kazu bogumili.

Srbija ne finansira crkvu niti ima tu obavezu, to ej sve njena dobra volja i trenutna finansijska mogucnost, a kad to cini, onda cini prema svima crkvama registrovanim u Srbijii, tacnije, tradicionalnim, srazmerno ucescu iu sanovniostvu. Mogao bi bar toliko da znas. ;)
Srbija zbog manjka u budžetu svima smanjuje plate i penzije a ima mogućnost da finansira popove čiji kaiš bi mogao da me obuhvati dva i po puta i voze se u besnim kolima?
I to je dokaz da Srbija ne finansira crkvu?

Tako je izgovorila pomenuta osoba. U mom kraju to nije postojalo. Ovde to narod smatra crkvenim propisom. Pogledaj "Don Kića od La Marave"

Poslednja izmena:
Коста Солев Рацин - Македонски писац и борац за слободу је написао неколико књига о Богомилима.

„Драговитските богомили“
„Богомилите“
„Селското движење на богомилите во Средниот век“

Део текста из 1939:

Туку, сакаме да кажеме кога некој Вулич или Балугџич или некое нивно копиле ќе земе некоја надуена поза и ќе не праша нас Македонците
„Ами камо ви цареви и кралеви и тапија за земјата македонска?“ да му речеме:
„Еве ни го дедо Богомил! Вашите цареви и кралеви владееја над нашата земја со крв и гнасотии и вашата тапија над земјата македонска е и така крвава и гнасна.
Но колку е светла и силна царштината на деда Богомил, на македонските богомили!
Колку е посилна и повисока мислата на деда Богомил од славата и споменот на сите кралеви и цареви и гнетачи и јадачи народни од памтивека до сега!
Ние Македонците по патот на дедо Богомил, по мислата на неговата вечна борба и по трагот на неговата силна вера ќе си ја дочекаме и нашата зора!

Vidim da bi rado rado zabranio pijenje vina jer tako kazu bogumili.
`Tvoj je problem sto ti vidis ono sto niko drugi ne vidi.

- - - - - - - - - -

Коста Солев Рацин - Македонски писац и борац за слободу је написао неколико књига о Богомилима.

„Драговитските богомили“
„Богомилите“
„Селското движење на богомилите во Средниот век“

Део текста из 1939:
Mogao si malo da se potrudis i da nam prevedes tekst. Sumnjma da ce neko da ga razume.

Ni manje ni vise. Napisao si covece, citiram: "Osudjivali su one ceremonije i rituale koje su dovodili coveka u bliski kontakt sa materijom, kao sto su brak, konzumiranje mesa i vina, itd". A onda si se nadovezao naravoucenijem: "Pojeo sam danas pljeskavicu".

`Tvoj je problem sto ti vidis ono sto niko drugi ne vidi.

- - - - - - - - - -

Mogao si malo da se potrudis i da nam prevedes tekst. Sumnjma da ce neko da ga razume.

Da je preveo videlo bi sa kakva je glupost u pitanju.
Pokušava Kočo Racin da opravda nedostatak istorijskih dokaza o makedonskoj naciji navodnim njihovim skromnim deda Bogomilom koji je btw bio Bugarin.

Mada i ovaj Sandanski vuče na bugarsku stranu.

- - - - - - - - - -

Pri tom želim samo još da naglasim da Bugare i Makedonce volim isto ko i sve ostale Srbe.

Ni manje ni vise. Napisao si covece, citiram: "Osudjivali su one ceremonije i rituale koje su dovodili coveka u bliski kontakt sa materijom, kao sto su brak, konzumiranje mesa i vina, itd". A onda si se nadovezao naravoucenijem: "Pojeo sam danas pljeskavicu".
Da si sunce, bog bi te okazio o nebo kao primer falicnosti. Nestio ti nedostaje, u to sam ubedjen. Koliko si falican, to bi samo tvoj bog mogao da da tacnu dijagnozu. Pa sta ako sam napisao. To sto je napisano je sasvim tacno i ne odnosi se na mene vec na bogumile, kristajen, babune.

I gde sam se ja, nadovezao. Lupas bez ikakve veze i smisla. Ili si pod uticajem alkohola ili si hipnostiziran ili si totalno bez busole. Umes li ti, covece, ista pametno da napise?

Filozofiranje na forumu je kad bolje pogledaš kao koncertiranje u pilićarniku.
Zbrka vezano za temu nastaje jer se ne radi ni o kakvom istrebljenju hristijanizovanih Arijanaca,Manihejaca, Babuna, Bugera itd, već naprotiv velika većina tzv Staroveraca koji se spominju jesu Srbi koji nisu hteli da se odreknu slavljena starih slovenskih slava i običaja. To je bilo toliko jako da je Sveti Sava morao da zadrži gotovo sve svetkovine i da im hrišćansku notu na šta i do dana današnjeg mnogi Srbin ne daje baš mnogo.

Poslednja izmena od moderatora:

Back