BOGATSTVO

tja...ljudi koji nemaju pare....misle da je imati pare sve!....ma jok bre....poznajem vise ljudi koji imaju dosta para,a i problema....mislim nisu nimalo srecniji...a ono ostvaren covek?...kako ostvaren...?...to je samo fraza...hm..poznajem jednog bivseg milionera koji sad,kad nema nista, izgleda nekako srecniji...zadovoljniji malim stvarima...
...a u nekom drugom smislu...duhovnom...mozda je znanje bogastvo.?...ili je bogat onaj ko je pronasao putokaze...
...ovi prvi bogatasi.....mislim ovi koji imaju pare....svoje bogastvo mogu da izgube za noc...ili dan...tako da eto....i nije to nesto...

U nasoj sredini nazalost kada kazes ''bogat'' covek prva asocijacija treba da bude...materijalno bogatsvo.Naravno imati materijalnu sigurnost ili moc jeste bogastvo,ali to moze znaciti i drugo,naprimer onaj koji mnogo zna,ima stabilnu porodicu,ostvario je neke svoje zelje video ili otkrio nesto sto vecina ljudi nije.On je bogat,on je lepim bojama obojio svoj zivot.
Ja recimo kada neko kaze bogat(ali najiskrenije)pre nego sto mi bilo sta padne napamet,pitam:zasto?
To ja prvo pomislim

Bogat covek je onaj koji ujutro ustane, pogleda se u ogledalo, i kaze:
Ja sam se ostvario u svemu u cemu sam zeleo do sada i krene dalje da se ostvaruje...
Bogatstvo nema veze sa materijalnim, ali ima veze sa unutarnjim i samim tim se covek ostvaruje na svim poljima i uvek ide dalje ...

Da ne ispadne kao da prozivam... necu da citiram. Ima puno njih koje bih mogao da citiram

Zasto je moralno neispravno reci da novac ili materijalno blagostanje izaziva srecu?
Ja se toga ne stidim. Naravno da nije to jedini pa cak ni znacajniji deo srece ali JESTE deo srece u njenom najsirem znacenju.

Sreca je slozena stvar i nije cak ni samo lista koju treba izstiklirati da bi doslo do ispunjenosti srecom. Materijalno blagostanje svakako nije pri vrhu takve liste ako lista slucajno postoji ali svakako bi bilo deo liste.

Banalni primeri:
* Radis tvrdo, znojis se, dokazujes se, plate te za tvoj rad... materijalno blagostanje UZ licno blagostanje koje proizilazi iz zadovoljstva priznanja za rad.
* Dvoje, veza puna svega za zajednicki zivot... troje dece (ili vise)... stan u centru grada tik do pozorista i opere koje posecuju stalno, oboje su cenjeni na poslu ALI... ona radi samo kao kasirka u supermarketu a on je nezaposljen vec godinama... zive u 34m2 i spavaju na smenu u krevetima; svet su videli samo na tv koji je prikljucen na komsijsku kablovsku.

Zasto bi bilo sramota priznati ono sta vec jeste?

Evo malo sam se konsultuvao sa vikipedijom.

Kapital je vrednost (aktiva) koja se koristi radi stvaranja nove vrednosti.
Kapital je bogatstvo u formi novca, imovine ili ljudskih resursa a u posedu pojedinca ili korporacije. Preciznije, bilo koja vrednost ili akumulacija vrednosti, sposobna da proizvede prihod.
Kapital je i knjiga koju je napisao Karl Marks (1867), u kojoj objašnjava svoju ekonomsku teoriju. Najkraće rečeno, Marks karakteriše kapital kao osnovnu supstancu savremenog kapitalizma, dok stvaranje nove vrednosti pripisuje isključivo eksploataciji radne snage.

Sreća je nešto drugo, bogatstvo nije nužno za sreću

a zapitamo li se kada zar ne postoju bogatsvo boja,
bogatstvo plodova prirode, morsko bogatstvo, i sl.

Ipak bih izdvojio da je zdravlje najveće bogatstvo koje možemo imati.

Sreća je nešto drugo, bogatstvo nije nužno za sreću

a zapitamo li se kada zar ne postoju bogatsvo boja,
bogatstvo plodova prirode, morsko bogatstvo, i sl.

Ipak bih izdvojio da je zdravlje najveće bogatstvo koje možemo imati.

Slažem se sa tim, ali ja to bogatstvo nikad neću imati.
Meni su moji prijatelji najveće bogatstvo.

Back