Bog

Jel moze neka visa informacija o tome?
kako ja znam postoji jedan deo u mozgu zaduzen za verska iskustva...to jeste spiritualnost,a ne da zbog toga ljudi izmisljaju bogove.
Ti ko da tvrdis da logikom ne mozes doci do zakljucka da mozda postoji Bog,nego Bog ne postoji,mi smo ga izmislili.
Otkriven je centar u mozgu "zadužen" za verska iskustva gde se "krčkaju" sve predstave o Bogu.
Dokaz da su ljudi izmišljali bogove ne treba da tražišti u naučnom otkriću Božije tačke, već prouči, recimo, grčku mitologiju i naići ćeš na mnoge izmišljene bogove.
Kojom logikom se dolazi do zaključka da možda Bog postoji?

pa ne stvaraju valja uslovi od čoveka čudovište?
znaš da li imaš nešto u sebi, ili ne.
inkvizicija je bila profesija na neki način, ne zaboravi o čemu pričamo, da ne bi pojam 'uslovi' metastazirao na gomilu drugih banalnih primera.

O,da,uslovi itekako uticu kako ce se covek razviti jer onakva kakva si ti, nisi postala tek tako,nego kroz zivot oblikovana idejama,uslovima i iskustvom kao i svako drugi.
Bas sam juce ima raspravu sa prijateljom koji bukvalno mrzi cigane,posmatra ih kao nizu rasu...ali on je takav jer kroz zivot je razvio taj stav....nije se rodio takav.
Ja jos cekam na objasnjenje,jer mi nisi objasnila kako znas.

Ali ajde zabave radi,mozda gresim ali pre sam primetio da te zanima Budizam i reinkarnacija,pa mozda imas neki stav prema tome sto utice na tvoje razmisljanje.
Jel gresim?

Hes 28:13 Bio si u Edemu, vrtu Božjem; pokrivalo te je svako drago kamenje: sarad, topaz, dijamant, hrisolit, onih, jaspis, safir, karbunkul, smaragd i zlato; onaj dan kad si se rodio načinjeni ti biše bubnji tvoji i svirale.

I ti si iz ovoga zakljucio da je muzika delo sotone? Svaka cast brate....znaci...ave cezare.

A sta cemo sa tim sto si ovo fino izvadio iz konteksta predhodnih stihova???

Ezekiel 28,11 I dođe mi riječ Jahvina:
Ezekiel 28,12 "Sine čovječji, zakukaj tužaljku nad tirskim kraljem. Reci mu: `Ovako govori Jahve Gospod: Gle, ti bješe uzor savršenstva, pun mudrosti i čudesno lijep!
Ezekiel 28,13 U Edenu, vrtu Božjem, ti življaše, resio te dragulj svaki, sard, topaz i dijamant, krizolit, oniks i jaspis, safir, smaragd i zlato. Načinjeni bjehu bubnjevi i frule, na dan ti rođenja bjehu pripravljeni.
Ezekiel 28,14 Postavih te kao raskriljena keruba zaštitnika: bio si na svetoj gori Božjoj, hodio si posred ognjena kamenja.
Ezekiel 28,15 Savršen bješe na putima svojim od dana svojega rođenja dok ti se u srcu ne zače opačina.
Ezekiel 28,16 Obilno trgujući, napuni se nasiljem i sagriješi. Zato te zbacih s gore Božje, istrgoh te, kerube zaštitniče, isred ognjenoga kamenja.
Ezekiel 28,17 Srce ti se uzoholi zbog ljepote tvoje, mudrost svoju odnemari zbog svojega blaga! Na zemlju te bacih i predah te zemaljskim kraljevima da te prezirno gledaju.
Ezekiel 28,18 Mnoštvom svog bezakonja, nepoštenim trgovanjem oskvrnu svoja svetišta! Pustih oganj posred tebe da te proždre. Pretvorih te na zemlji u pepeo na oči onih što te motre.
Ezekiel 28,19 Svi koji te poznaju među narodima zgroziše se nad tobom! Jer ti strašilo posta, nestade zauvijek.`

Znas li o cemu prica uopste to poglavlje, posto se hvalis da ti citas bibliju, lol

Znacenje je susta suprotnost...govori o tome da covek kad je stvoren u Raju, Adam, u tu svecanost, bili su mu napravljeni bubnjevi i sviraljke. Misli se na to da je to boziji poklon, muzika je bozija, a ne sotonina.

Poslednja izmena:
Otkriven je centar u mozgu "zadužen" za verska iskustva gde se "krčkaju" sve predstave o Bogu.
Dokaz da su ljudi izmišljali bogove ne treba da tražišti u naučnom otkriću Božije tačke, već prouči, recimo, grčku mitologiju i naići ćeš na mnoge izmišljene bogove.
Kojom logikom se dolazi do zaključka da možda Bog postoji?

To si vec rekao i pre,zato sam te pitao da bas pojasnis to.
Jer naisao sam na par skorasnjih clanaka na netu gde pise da je taj deo mozga zaduzen za spiritualnost,isto kao i za osecanja,brigu za druge,umetnost i tako dalje.
To nije neki posebni deo mozga gde se kuva nesto i iz toga ljudi dobijaju ideje.

Istom logikom kao i mnogi..
Jel moze nesto da nastane iz nicega? Logicki ne moze.
Sto znaci da mora da postoji nesto
Odakle to nesto?
Pa onda ide pitanje u pocetku teme,ko je stvorio Boga i pitanje koje sam ja postavio:
Jel moze da postoji beskonacni broj bogova koji stvaraju druge bogove? Logicki ne moze.
Mora da postoji pocetak.
Ako taj pocetak postoji,logicki sledi da taj pocetak nije stvoren,sto logicki sledi da nema pocetak i nema kraj...vecan.

I tako dalje i tako dalje,ja sam amater u fulozofiji ali ovo je neka osnovna logika.

Mora da postoji pocetak.
Ako taj pocetak postoji,logicki sledi da taj pocetak nije stvoren,sto logicki sledi da nema pocetak i nema kraj...vecan.

Mora da postoji pocetak.
sto logicki sledi da nema pocetak

:ok:

Logika
Nista lepse nego kad covek sam sebe demantuje u istom dahu

Poslednja izmena:
немој Станко тако, рекао си

"šalu na stranu, čim nešto ne zna, onda je čovek sklon potezanju za Bogom kao odgovorom na sve, tako je bar do sada bilo"

и моје питање је било сасвим логично, чак сам и време вратио уназад до ламарка

а верујем да и пре њега је било фолозофа који су искључивали представу о богу

Pa u čemu je problem? Evo ti i nacrtano: ja mogu da ne znam ništa ali da me uopšte ne interesuju pojave koje se dešavaju oko mene i sasvim jasno da neću imati nikakvu predstavu o bogu, ali oni zainteresovani za pojave, a sa malo znanja, jedino mogu da uvedu nešto natprirodno koje upravlja tom pojavom. Meni ostaje samo da bez pogovora prihvatim rešenje ili ne. Naravno da govorim o vremenu kada nauka nije bila razvijena. Danas je sasvim drukčije. Ti si bez pogovora prihvatio predstavu o Bogu, ali imaš mogućnost da se informišaš i uvidiš da Bog i ne mora da postoji, bar onaj Njegov tvoribilni deo.

ако ћемо право
ово је време робовласничког друштва,
Nemoj Sale ovako. Raspitaj se malo o odnosima u robovlasničkom društvu i uporedi sa današnjim.

а наука је немоћна да било шта докаже сем да даје претпоставке (опет све зависи која наука:D)
Nemoj Sale ni ovako. Malo te vadi ovo u zagradi, ali ja pretpostavljam na koju to naučnu disciplinu misliš a koja je "van" zagrade. Ovde ti je mnogo puta predočeno da je ta disciplina jedna od najdokazanijih.

како папагај говори?
Ne znam, ali neću sigurno da u ovo vreme nauke idem linijom manjeg otpora i prihvatim neko natprirodno biće koje daje papagaju tu mogućnost, već imam nekoliko mogućnosti:
-da potražim šta je biologija otkrila o tome;
-ako nema otkrića a dovoljno sam pametan, izučavaću tu pojavu i doći do rešenja;
-ako nisam dovoljno pametan (a to sigurno nisam), čekaću da neko dovoljno pametan dođe do otkrića.
Dakle, daleko sam od toga da prihvatim Boga kao rešenje, a kojeg su ponudili pre nekoliko hiljada godina, kao rešenje za sve.

.

O tom nekom Boži slušam decenijama i idem u ribolov di ima kupina nepregledno,a on nikako...
Nešto sam kontao:ako ga ima ,a tako dugo zajebava-on u stvari i nije neki moćni dasa,nego je neka kesa koja se krije
iza onih crkvenjaka,popova koji ga lukavo potkradaju itd...
Pošto me nije iznenadio iz kupinjaka-poručujem kolegama vernicima da ga u kupinjacima ne treže...Ustvari-na planeti
Zemlji se nije pojavljivao skoro dve iljade godina,tako da -SLOBODNO ZABORAVITE! ! !:hahaha::rotf:

Nije cilj da te razbijem evc da vidimo sta stvarno tamo pise.
Ma nije bitno šta tamo piše, bitno je koliko je istina to što piše.

Gresan covek nemopze da vidi boga i ostane ziv.

Svi gresnici koji ga jednoga dana budu videli, umrece.
Pa neko lepo ovde napisa da se religija zasniva na strahu od Boga. Evo upravo me plašiš ovim rečenicom.
Reci mi samo koji će to dan biti.

Ali oni koji su odbacili greh i kojima je krivica oprostena kroz Zrtvu Isusa Hrista.

Oni ce moci da vide Boga...

Da li se razumemo?

2.Mo 33:20 I reče: Ali nećeš moći videti lice moje, jer ne može čovek mene videti i ostati živ.
Ovaj stih si ti naveo ali nisi naveo i onaj gde se vidi da se ovo odnosi na grešnog čoveka.

To si vec rekao i pre,zato sam te pitao da bas pojasnis to.
Jer naisao sam na par skorasnjih clanaka na netu gde pise da je taj deo mozga zaduzen za spiritualnost,isto kao i za osecanja,brigu za druge,umetnost i tako dalje.
To nije neki posebni deo mozga gde se kuva nesto i iz toga ljudi dobijaju ideje.

Istom logikom kao i mnogi..
Jel moze nesto da nastane iz nicega? Logicki ne moze.
Sto znaci da mora da postoji nesto

Odakle to nesto?
Pa onda ide pitanje u pocetku teme,ko je stvorio Boga i pitanje koje sam ja postavio:
Jel moze da postoji beskonacni broj bogova koji stvaraju druge bogove? Logicki ne moze.
Mora da postoji pocetak.

I tako dalje i tako dalje,ja sam amater u fulozofiji ali ovo je neka osnovna logika.

Pazi sad ovo?!. Daj prvo da vidimo šta je to nastalo ni iz čega, i ko to tvrdi, pa onda da vidimo "da mora da postoji nešto".

Jedino sto nisu uzeli u obzir da 'nista' ne postoji ;) Tako da je jedini logicni zakljucak, da pokretac ne treba, zato sto nista ne moze da postoji :)

Poslednja izmena:
Jedino sto nisu uzeli u obzir da 'nista' ne postoji ;) Tako da je jedini logicni zakljucak, da pokretac ne treba, zato sto nista ne moze da postoji :)

Čudna logika tvrditi da ništa ne može nastati ni iz čega a onda mora postojati nešto (Bog) što sve stvara ni iz čega. Budi Bog s nama.

Pazi sad ovo?!. Daj prvo da vidimo šta je to nastalo ni iz čega, i ko to tvrdi, pa onda da vidimo "da mora da postoji nešto".

http://en.wikipedia.org/wiki/Nothing_comes_from_nothing

Recimo ovo,mada mozes samo da razmislis,nece te ubiti.

Ako je tama odsustvo svetlosti,jel moze svetlost da se stvori iz tame tek tako?
Ne,jer mora da bude pokrenuto necim.

A kada pricamo o "nista"....nista je nista,nema svojstva niti potencial,iz nicega ne moze nista da se pojavi .

Čudna logika tvrditi da ništa ne može nastati ni iz čega a onda mora postojati nešto (Bog) što sve stvara ni iz čega. Budi Bog s nama.

Pa da, on ima taj magicni sesir, pa moze, inace, to nista samo od sebe ne moze da stvori nesto, zato sto ne bi postojalo. Cek...pa kontra od nista je nesto, znaci, posto nista po logici ne postoji, onda mora postoji nesto. Aha... boga ti...

.nista je nista,nema svojstva niti potencial,iz nicega ne moze nista da se pojavi .

Samo ako pricas o filozofskom nista. Covek tada nije znao nista o nista.

Naucno nista je vec dokazalo da nista i te kako tezi da postane nesto, odnosno da ima potencijal stvaranja ni iz cega, kao i anihilaciju i vracanje u nista.

Poslednja izmena:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nothing_comes_from_nothing

Recimo ovo,mada mozes samo da razmislis,nece te ubiti.

Ako je tama odsustvo svetlosti,jel moze svetlost da se stvori iz tame tek tako?
Ne,jer mora da bude pokrenuto necim.

A kada pricamo o "nista"....nista je nista,nema svojstva niti potencial,iz nicega ne moze nista da se pojavi .

I koja je poenta ovoga što si napisao? Pitao sam te ko tvrdi da je nešto nastalo ni iz čega, jer bi tek onda ovo tvoje pisanje imalo smisla?

Pa da, on ima taj magicni sesir, pa moze, inace, to nista samo od sebe ne moze da stvori nesto, zato sto ne bi postojalo. Cek...pa kontra od nista je nesto, znaci, posto nista po logici ne postoji, onda mora postoji nesto. Aha... boga ti...

Naucno nista je vec dokazalo da nista i te kako tezi da postane nesto, odnosno da ima potencijal stvaranja ni iz cega, kao i anihilaciju i vracanje u nista.
Pojasni mi malo ovo. Anihilacija nije vraćanje ni u šta.

I koja je poenta ovoga što si napisao? Pitao sam te ko tvrdi da je nešto nastalo ni iz čega, jer bi tek onda ovo tvoje pisanje imalo smisla?

Ja nisam rekao da neko to tvrdi,mada ima takvih ljudi.
U poruci koji si deo boldovao sam opisivao kako logicki mozes doci do koncepta Boga,postavio sam pitanje i dao odgovor...To sto si ti boldovao taj deo,to samo ti znas.

Drugu poruku sam pogresio,jer nisam dobro procitao tvoju poruku i mislio sam da si ti pitao da ko kaze da nesto ne moze da nastane ni iz nicega. Tu se izvinjavam.

Koja je pojenta boldovanja samo tog dela i pitanja ko to tvrdi kad nisam ni rekao da to neko tvrdi?

Aha a kako su naucnici spoznali to nista i njegovu teznju nesto?Ajde cvrkni bas da te cujem.....

Back