BMW

Da li se isplati ?

• DA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Auto je fenomenalan za te godine. Veoma je dobar za nase puteve. Sa dobrim odrzavanjem i redovnim servisom moze da predje, bez generalke, preko 300000 km. Auto,da je nov, bio bi auto godine u Evropi. Ako zelis da ga kupis gledaj da nadjes koji je sto manje udaran i da nije farban.

Nedavno sam uzeo jednog 320i i cini mi se da ne ide onako kako bi sestak-indzeksn od dve litre trebao da ide. vozio sam 5-6 takvih BMW-a do sada i jedan je isao neuporedivo bolje od mojeg. nove su mi svecice, svi filteri, ulja, kaisevi, protokomer je stelovan... nemam ideju vise sta da mu radim. kompresija je dobra. da li ima neko sa ovakvim autom da je voljan da se nadjemo da probamo kako idu i eventualno razmenimo neku ideju?

tibor00:
Nedavno sam uzeo jednog 320i i cini mi se da ne ide onako kako bi sestak-indzeksn od dve litre trebao da ide. vozio sam 5-6 takvih BMW-a do sada i jedan je isao neuporedivo bolje od mojeg. nove su mi svecice, svi filteri, ulja, kaisevi, protokomer je stelovan... nemam ideju vise sta da mu radim. kompresija je dobra. da li ima neko sa ovakvim autom da je voljan da se nadjemo da probamo kako idu i eventualno razmenimo neku ideju?
Stara poslovica kaže: "Ako ne znaš šta ti je, pogledaj u krštenicu". Nemoj da te zavara ime automobila koji si kupio. Poznato je da BMW- i serije 3 već posle 100 000 km počnu da pokazuju sve znake "produvavanja", pad kompresije, plavi dim, povećanu potrošnju ulja... I ovom tvom je verovatno najveći problem što je "punoletan" i Bog te pita koliko prešao. :cry:

imam ovog BMW-a, i knjigu za njega na nemackom u kojoj svasta pise ali nigde da vidim kad treba da se menja lanaci dali se on uopste menja, neki mi kao kazu da se ne menja. Treabli nekad i turbo da se zameni iako nije crko?

kompresiju nisam merio satom ali par majstora koji se medjusobno ne znaju su mi rekli da je ok. izmedju ostalog, bio sam i u alone-u. decko je seo i obisao krug. mogao je da me uradi i da mi uzme pare ali mi je rekao da je to to za taj auto tog godista. kod radulovica jedino nisam isao ali ovo nije bas auto za njih. i kad skinem poklopac za ulje, pocne da se gasi sto je isto znak da je kompresija dobra. a ulje mi ne trosi uopste i gorivo trosi onako kako ga vozis, znaci moze od 8 do 16... sat kaze da je presao 179000 i ne znam da li je motan. dim mi mirise i izgleda "zdravo". da li znas da li je jedini nacin da se kompresija meri sa satom ili ima jos neka fora?

KUM 2:
imam ovog BMW-a, i knjigu za njega na nemackom u kojoj svasta pise ali nigde da vidim kad treba da se menja lanaci dali se on uopste menja, neki mi kao kazu da se ne menja. Treabli nekad i turbo da se zameni iako nije crko?
Lanac kao i nazubljeni kaiš ima vek trajanja zbog zamora materijala. Bez obzira na španer (zatezač) i on se tegli a materijal slabi. Ako ti je auto prešao 120- 150 000 km menjaj ga obavezno. Turbina se u principu ne menja dok traje auto (ukoliko nema neki mehanički kvar). Turbine na BMW su prilično "nežne" i samo zahtevaju redovno servisiranje. Pozdrav.

tibor00:
kompresiju nisam merio satom ali par majstora koji se medjusobno ne znaju su mi rekli da je ok. izmedju ostalog, bio sam i u alone-u. decko je seo i obisao krug. mogao je da me uradi i da mi uzme pare ali mi je rekao da je to to za taj auto tog godista. kod radulovica jedino nisam isao ali ovo nije bas auto za njih. i kad skinem poklopac za ulje, pocne da se gasi sto je isto znak da je kompresija dobra. a ulje mi ne trosi uopste i gorivo trosi onako kako ga vozis, znaci moze od 8 do 16... sat kaze da je presao 179000 i ne znam da li je motan. dim mi mirise i izgleda "zdravo". da li znas da li je jedini nacin da se kompresija meri sa satom ili ima jos neka fora?
Mislim da je najpametnije da odeš do centra "Boban" (Dunavski kej, postaviš auto na "Dyno jet" i izmeriš snagu motora, obrtni moment, max. brzinu i sve ostalo. Uporedi to onda sa deklarisanim podacima. Ako bude bilo potrebno tamo mogu da ti izmere i kompresiju i provere sve ostalo. Pozdrav.

Lanac na BMW 525 TDS se ne menja pre predjenih 300000 a moze da predje i do 500000 km...Sto se turbina tice one su dosta izdrzljive ali to je relativno...Zavisi ko i kako ga je vozio dok nije dosao kod tebe...Pozdrav

kod m20 motora koji se nalazi u tvom autu problematicne su klackalice i bregasta osovina...Proveri da li je sve ok tu i da li ima ostecenje.Ako ima tu mozes da izgubis i do 20% snage ukoliko su istosene klackalice i bregasta...Treba da ocistis dizne,sa wins sistemom...To je najbolje...Itd..itd...

TAJ SESTAK KOG IMAS SIGURNO IDE 200000 BEZ "OTVARANJA", CETVOROCILINDRASI IZ 80-TIH I JOS GORE 90-TIH SU DRUGA PRICA

AKO MENE PITAS LAMELA TI JE ZRELA ZA ZAMENU NIKAD JE NECES OSETITI DA PROKLIZAVA, NITI VIBRACIJE BAR AKO NIJE I KORPA OTISLA, KAO KOD DRUGIH AUTOMOBILA ALI TI SE CINI KAO DA VOZIS 50 KONJA

ODGOVORNO OVO TVRDIM
U FAMILI SMO IMALI
68-92 BMW 2002 450000 KM
96-04 BMW 320I '89 220000 KM SAMO REDOVAN SERVIS I BAS JE LAMELA SAD DOSLA NA RED I NE BI ME IZNENADILO DA JE PRVA ZAMJENA

Mursielagio:
Lanac na BMW 525 TDS se ne menja pre predjenih 300000 a moze da predje i do 500000 km...Sto se turbina tice one su dosta izdrzljive ali to je relativno...Zavisi ko i kako ga je vozio dok nije dosao kod tebe...Pozdrav
Lamborgini, ne hrabri blanko neupućene forumovce. Ni u jednom tehničkom uputstvu za BMW nisam našao da se lanac koristi 300- 500 000. Teoretski i nazubljeni kaiš može da traje bar 5 puta duže od propisanog, samo što takvi eksperimenti skupo koštaju. Ostajem pri savetu da se turbina redovno kontroliše i servisira zbog ogromnog procenta sumpora u našem dizel gorivu (čak i u onom koje se zove Euro- dizel). Bolje sprečiti nego lečiti. 8) Pozdrav.

Sto se tice lanca on ima jednu veliku prednost u odnosu na nazubljeni kais, a to je da je mnogo izdrzljiviji od kaisa. U principu on ne puca, nego se samo razlabavi (istegne), a to se lako primecuje jer se jednostavno cuje zvonak zvuk, jer lanac pocne da zakacinje poklopac. Tako da pre primecivanja takvog problema nema potrebe da se dira lanac. Kada se to desi (u principu se to desava postepeno) auto moze da se vozi i dalje, mada naravno imaj meru (ja sam moj vozio sigurno jos pet-sest meseci pre zemene lanca). Za kais je potpuno druga prica, jer kada on pukne (a to se desi iznenada) havarija moze da se meri i u hiljadama evrica (klipovi samelju ventile, obicno strada i glava motora...). Zato se kod kaisa i preporucuje zamena posle odredjene kilometraze bez obzira da li auto jos uvek dobro ide i slicno. Sto se tice turbine tu obicno stradaju lezajevi (ne znam da li svi majstori koriste ovaj izraz) osovine i opet se tada taj problem javlja kao karakteristican zvuk (turbina pocinje primetno da fijuce kada proradi "punim plucima"). U svakom slucaju slazem se sa predhodnicima da je kod turbine preporucljivo redovno odrzavanje.
pozdrav

Me:
Sto se tice lanca on ima jednu veliku prednost u odnosu na nazubljeni kais, a to je da je mnogo izdrzljiviji od kaisa. U principu on ne puca, nego se samo razlabavi (istegne), a to se lako primecuje jer se jednostavno cuje zvonak zvuk, jer lanac pocne da zakacinje poklopac. Tako da pre primecivanja takvog problema nema potrebe da se dira lanac. Kada se to desi (u principu se to desava postepeno) auto moze da se vozi i dalje, mada naravno imaj meru (ja sam moj vozio sigurno jos pet-sest meseci pre zemene lanca). Za kais je potpuno druga prica, jer kada on pukne (a to se desi iznenada) havarija moze da se meri i u hiljadama evrica (klipovi samelju ventile, obicno strada i glava motora...). Zato se kod kaisa i preporucuje zamena posle odredjene kilometraze bez obzira da li auto jos uvek dobro ide i slicno. Sto se tice turbine tu obicno stradaju lezajevi (ne znam da li svi majstori koriste ovaj izraz) osovine i opet se tada taj problem javlja kao karakteristican zvuk (turbina pocinje primetno da fijuce kada proradi "punim plucima"). U svakom slucaju slazem se sa predhodnicima da je kod turbine preporucljivo redovno odrzavanje.
pozdrav
Da mi lanac nije pucao dva puta na raznim automobilima, ne bih ni dao onakav savet. Inače stoji da je daleko izdržljiviji od kaiša (ali bučniji) i da je u prednosti što se javlja karakterističnim zvukom. E, čim se čuje "čangrljanje" na zamenu. Posledice kad se "sastanu" klipovi i ventili su iste kod svih motora.

evo radio sam protokomer i dizne i mnogo je bolje. a i lamelu cu morati da menjam jer mi se cini da ponekad malo podrhtava kad krecem tako da je verovatno i korpa otisla. hvala na savetu.

Uz sve duzno postovanje Espanjol,ti jos uvek ne znas sa kim pricas a da znas prihvatao bi ovo sto kazem zdravo za gotovo bez citanja bmw knjiga...BMW 525 tds ima dva lanca.Jedan koji ide od radilice do bosch pumpe i drugi koji ide od bosch pumpe na bregastu...Donji lanac je problematican a evo i kako...Posle nekih 300000 km on se lagano isteze, trose se lancanici i ne cuje se nikakvo cangrljanje vec automobil pocinje da radi lose a evo i zasto...prilikom istezanja donjeg lanca pomera se ugao ubrizgavanja (predpaljenje) pumpe...Sto je kilometraza veca paljenje je kasnije...na kraju sa nekih 0,95 (+ - 0,30) koliko je fabrika propisala dodje na nekih 0,40 pre gornje mrtve tacke i auto polako prestaje da vuce kako se lanac isteze...Naravno da se na svakih 100000 kilometara moze i treba proveriti paljenje i prestelovati ali sve dok moze da se steluje.... i kada se lanac toliko istegne da vise ne moze zakretanjem pumpe(stelovanjem) da se vrati paljenje na fabricko onda se menja lanac pumpe...to je uglavnom na nekih 350000 do 400000 km...naravno kod nas su svi automobili presli oko 100000 kilometara samo je pitanje po koji put( posto svako vraca kilometrazu)...Sve gore navedeno je empirijskim putem dokazano u dugogodisnjoj praksi servisiranja i popravke mnogih TDS-ova...Najvise mi je presao jedan E36 ( trojka 93. godiste) 325 TDS... presao je 450000 kilometara i tada je otvoren motor i to zato sto je auto pregrejan "zbog fabricke greske na pumpi za vodu koja ima plasticno kolo i vremenom se raspadne a inace je redovno menjamo na svakih 150000 km"i poceo je da "naduvava creva za vodu"...NO, ima jos mnogo toga o cemu bi mogli i o cemu cemo polemisati...Pozdrav svima od Mursielagia

Murcielagio:
Uz sve duzno postovanje Espanjol,ti jos uvek ne znas sa kim pricas a da znas prihvatao bi ovo sto kazem zdravo za gotovo bez citanja bmw knjiga...BMW 525 tds ima dva lanca.Jedan koji ide od radilice do bosch pumpe i drugi koji ide od bosch pumpe na bregastu...Donji lanac je problematican a evo i kako...Posle nekih 300000 km on se lagano isteze, trose se lancanici i ne cuje se nikakvo cangrljanje vec automobil pocinje da radi lose a evo i zasto...prilikom istezanja donjeg lanca pomera se ugao ubrizgavanja (predpaljenje) pumpe...Sto je kilometraza veca paljenje je kasnije...na kraju sa nekih 0,95 (+ - 0,30) koliko je fabrika propisala dodje na nekih 0,40 pre gornje mrtve tacke i auto polako prestaje da vuce kako se lanac isteze...Naravno da se na svakih 100000 kilometara moze i treba proveriti paljenje i prestelovati ali sve dok moze da se steluje.... i kada se lanac toliko istegne da vise ne moze zakretanjem pumpe(stelovanjem) da se vrati paljenje na fabricko onda se menja lanac pumpe...to je uglavnom na nekih 350000 do 400000 km...naravno kod nas su svi automobili presli oko 100000 kilometara samo je pitanje po koji put( posto svako vraca kilometrazu)...Sve gore navedeno je empirijskim putem dokazano u dugogodisnjoj praksi servisiranja i popravke mnogih TDS-ova...Najvise mi je presao jedan E36 ( trojka 93. godiste) 325 TDS... presao je 450000 kilometara i tada je otvoren motor i to zato sto je auto pregrejan "zbog fabricke greske na pumpi za vodu koja ima plasticno kolo i vremenom se raspadne a inace je redovno menjamo na svakih 150000 km"i poceo je da "naduvava creva za vodu"...NO, ima jos mnogo toga o cemu bi mogli i o cemu cemo polemisati...Pozdrav svima od Mursielagia
Sve što si rekao Lamborgini stoji. Problematika mi je dobro poznata, a vidim ( i stalno tvrdim) da si čovek u materiji. Ono za šta navijam je da kao ljudi koji poznajemo "zaprljanih ruku" sve ove probleme ne hrabrimo laike koji se javljaju na nemar. Ne treba da ti pričam koliko je lanac jeftiniji od posledica!!!Pozdrav i uključi se aktivnije.
P.S. Nemoj da mi se stalno nešto ljutkaš. Jasno mi je da razgovaram sa odličnim poznavaocem mehanike i baš zato moramo da budemo mnogo korisniji laicima koji se javljaju pitanjima za savet. Ne zaboravi da puno ljudi pojma nema šta je gornji, donji lanac, bregasta...Načeli smo već edukaciju, ali terminologiju i sva objašnjenja moramo da dovedemo na nivo koji će ljudi razumeti. Pozdrav.

Zahvaljujem svima na veoma strucnim, odgovorima i objasnjenjima, sad mi je sve jasnije, auto inace malo duze vergla kad je motor vruc sto dovodim u vezu sa pumpom i lancem, sto mi je gospodin prethodno opisao. ipak ce biti da ovaj auto ima oko 300000 km. pozdrav

KUM 2:
Zahvaljujem svima na veoma strucnim, odgovorima i objasnjenjima, sad mi je sve jasnije, auto inace malo duze vergla kad je motor vruc sto dovodim u vezu sa pumpom i lancem, sto mi je gospodin prethodno opisao. ipak ce biti da ovaj auto ima oko 300000 km. pozdrav
Ako je stigao iz Nemačke slobodno računaj da ima bar dva puta više kilometara nego na satu. I ne igraj se, lanac je mnogo jeftiniji od posledica.

Na BMWu oznaka zadnje 2 cifre predstavlja kubikazu (npr 320i je serija 3, 2000cc inj).Jel tako?
E sad moj prijatelj vozi BMW 316 '86.godiste. I on ima 1800 kubika (karburator verzija). Kako su njemu rekli to je verzija za italijansko trziste i ina nosi tu oznaku iako ima 1800cc. Da li je to istina??

evening:
Na BMWu oznaka zadnje 2 cifre predstavlja kubikazu (npr 320i je serija 3, 2000cc inj).Jel tako?
E sad moj prijatelj vozi BMW 316 '86.godiste. I on ima 1800 kubika (karburator verzija). Kako su njemu rekli to je verzija za italijansko trziste i ina nosi tu oznaku iako ima 1800cc. Da li je to istina??

Nema to veze sa Italijanskim ili nekim drugim trzistem. Najveci broj 316(karburator) je upravo radjen sa 1800ccm. Licno sam bio vlasnik jednog i poznavao jos neke ljude i kod svih je bio motor od 1,8! Nisam siguran ali je moguce da nije ni radjena ta karburator verzija sa motorom od 1,6, ja je bar nisam video! Sto se tice oznaka, na seriji 3, bmw je tu malo "ispreturao" standarde, ne znam zasto, ali na primer, kod novih modela serije 3, (do verzije 325) zadnje 2 cifre ne govore o kubikazi motora tako da sad svaki 316 ima 1800ccm, 318- 2000ccm a 320 ima 2200ccm... Pozdrav

SONY:
Zanima me za modele od 316i pa do 325i znaci oni stariji modeli kockice, jel moguća ugradnja turbokompresora i interkolera
ja ih derem kako hoces...
a sto se tice turbokompresora...kupi auto sa njim.
ja vozim corrado g60...ovo g60 je specijalna turbina...i traje. ali, ne treba ti to. kad ga gazis i kad vozis polako...trosi kao vrag.
a sto se tice ughradnje turbokompresora...imas na netu univerzalne setove koji su oko 500 evra...vise manje...u setu su kuler, creva, cevi, srafovi, uputstvo.....dobices 20-ak konja.najvise 30 sto i neces osetiti... 8) poz

Back