Blokade i protesti 2024/5 (opšta tema)

Protest u ponedeljak ispred Pravnog: „Kampus nije policijska stanica“​

https://autonomija.info/protest-u-ponedeljak-ispred-pravnog-kampus-nije-policijska-stanica/

1757849903156.png

Srđan Milivojević o sinoćnim skupovima

Srđan Milivojević o sinćnim skupovima 1

Predsednik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je da se u najvećem broju gradova na skupovima protiv blokada, na koje pozivaju i kojima prisustvuju funkcioneri vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), „pojavljuje svega stotinak pristalica“.

„To jasno pokazuje da SNS više ne može da mobiliše ni ono malo što je ostalo od njihove nekada masovne klijentelističke mreže“, ocenio je Milivojević u saopštenju.

Prema njegovim rečima, sinoć je „slobodarska Srbija još jednom potvrdila potpuni krah politike Aleksandra Vučića i njegove mafijaške vlasti“.

SNS je uspela da na ulice izvede svega nekoliko hiljada pasivnih i na silu dovedenih statista, dok su u mnogim mestima građani željni slobode i normalnog života rasterali te sramne skupove. Za režim je posebno ponižavajuća činjenica da su braća Vučić bili prinuđeni da angažuju čak i policajce u civilu da im glume podršku“, tvrdi Milivojević.

Naveo je da SNS više ne može da se osloni ni na stranačke funkcionere, ni na sve članove upravnih odbora koje su postavili, već „samo na deo ucenjenih ljudi preko centara za socijalni rad i javnih preduzeća“.

„Iako je režim pokušao da stvori sliku masovnosti, pokazalo se da ni sopstvenu administraciju više ne može da mobiliše“, smatra lider DS-a.

Tvrdi i da je naknada za dolazak na skupove bila „najmanje 50 evra“, dodajući da postoje i snimci podele novca na više lokacija u Beogradu i Novom Sadu, kao i snimci „razočaranih statista kojima nije isplaćena obećana naknada“.

„Ovaj oprobani mehanizam korišćen je i za organizovanje navijača-lojalista, što jasno pokazuje da se sve finansira crnim parama iz koruptivnih i kriminalnih poslova kojima braća Vučić pljačkaju državu i građane Srbije već 13 godina. Time se ne održava nikakva politika, već predstava kojom Vučić pokušava da prikaže kako je poštovan i voljen“, dodao je.

Milivojević je naveo i da DS poziva građane Srbije da istraju u zahtevima za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora kako bi „razvlastili mafiju koja je uzurpirala Srbiju i otvorili put izlasku iz duboke društvene krize u kojoj se nalazimo“.

U Novom Sadu večeras održan miran protest građana i studenata pod sloganom "Slobodo, tu smo"​

1757884811224.png

Autor: Fonet

14/09/2025

U Novom Sadu večeras je održan protest pod sloganom "Slobodo, tu smo“, koji je počeo na Trgu Slobode i nastavljen u univerzitetskom kampusu, a sve je proteklo mirno i bez incidenata.

Uprkos kiši, naakon okupljanja kolona se sa Trga Slobode uputila Bulevarom Mihajla Pupina ka Banovini, da bi stigla do kampusa, preneli su mediji.

Građani su se kratko zadržali kod Banovine, a potom su u Kampusu šesnaestominutnom ćutnjom odali poštu stradalima u padu nadstrešnice na železničkoj stanici.

Nakon toga se okupljenima obratila studentkinja Akademije umetnosti,
koji je govor posvetila, kako je rekla, svim slobodnim profesorima.

"Bez slobodnog profesora, nema slobodnog studenta, ni slobodnog univerziteta. Hvala što pokazujete da može da postoji slobodan kampus. Bez vas bi ovo bila administrativna zona. Zato naš kampus nećemo dati nikome, ni rektoru, ni bilo kome ko je mislio da je naše ćutanje 5. septembra znak nekakvog poštovanja. Kampus je naš i ostaje slobodan", poručila je.

Posle govora, usledio je nastup Novosadašnjeg Big Benda i muzički program.

Upućen je i poziv građanima na protest roditelja đaka Jovine gimnazije "Svi Zmajevi u jednom gnezdu", koji će biti održan sutra, u 7.15, kao i na protest poljoprivrednika od 12 časova kod Banovine.

Sledece pitanje koje hocu da obznanim na ovoj temi je pitanje bias autoriteta, tj potcinjavanje autoritetu ili kad neka gomila proglasava nekog autoritetom..

Tokom mog studiranja se desio incident, student medicine je isao od sobe do sobe i pod izgovorom istrazivanja vacario muskarce, lizao im bradavice ili dirao , ne znam tacno sta je sve radio, sigurno je dodirivao i polni organ, a kao pod izgovorom da gleda koliko nesvesna reakcija moze biti , tj napaljenost...

Naravno bio je prijavljen, proteran iz doma, ali je meni bilo interesantno zbog jedne situacije druge da pogledam malo o toj pojavi.
I ispalo je da je kod Srba to nasiljem itekako cesto uspostavljena pojava....
Mediokritetski autoritet ili autoritetni bias...dok je manje naglasen autoritet uniforme...

Meni je zanimljivo bilo zato sto sam se vaspitavao pod uticajem svoje generacije, pa sam imao odvojene kriterijume a ne poslusnost prema starijima po svaku cenu , i onda kad ti dodju jednocelijski diktatori koji ocekuju da ih slusa a ne postujes, a totalno blentave ideje imaju , onda sam to naravno video kao suludu nameru..
Ali je jako cesta pojava da mnogo ljudi stane u stranu takvog mini diktatora i onda krenu da se obrusavaju trazeci poslusnost i priznanje hijararhije prema kretenu koja nicim nije zasluzena...cak i kad nije stariji...

Npr kreten koji ima 140kg, umislio da zna da reaguje u vanrednim situacijama a blage veze nema, pokusava da dominira i naravno ima podrsku ostalih blenti srpskog porekla, samo zato sto je nastupio drsko bezobrazno i smatrajuci da ako se postavi prvi da treba da to bude prihvaceno , a blage veze nema..

Slicno se desava samo sa malo vise podrzanih razloga je brzo uspostavljanje javnog misljenja da je svako ko je protiv Vucica izdajnik, a da je Vucic neko ko nije izdajnik, iako sve aktivnosti pokazuju da jeste...

Ali imamo sindrom autoritetnog biasa....tj podanistva, i tako funkcionise mediokritetska socijalna svest...
Zato je dobro ulaganje imati jednog ili dva potkupljena clana drustva, jer oni ce odraditi inicijalni seed, usadjivanje autoriteta i onda se to lako prima..

To ide doliko duboko da zavedeni naivci , cak i kad su zrtve, npr ovo kod seksualne zloupotrebe u domu , brane pocinioca, jer im se cini da treba da brane i sebe, mozda i treba ako su se napalili , ali i da jesu , opet je to izazvana erekcija ili ako je bio i kod zena...cini mi se da je bio i kod par studentkinja...
Mislim ja sam imao ponudu od moje lekarke, a lepa i seksi , i da je krenula fizicki da me obradjuje, ne bih bio iznenadjen da se pojavila i fizicka podrska, ali opet licnost i postavljanje granica treba da budu dovoljno nepovodljivi....

Nazalost kod vecine nisu...

Back