Блиц питања и одговори

Ne smetaju meni zvuci iz njegove sobe, ni ne čuju se u našem delu kuće, nego mi smeta svekrva koja dolazi da se žali ;)
U stvari kuća je napravljena jako čudno. Svaki zvuk sa sprata, pa i samo hodanje se u donjem delu kuće čuje mnogo jako , dok se zvuci sa prizemlja uopšte ne čuju na spratu. Nije mi baš najjasnija ta činjenica i ne znam kako je kuća građena, uselili smo se u nju pre desetak godina a građena je sedamdesetih.

Hmmm, a da nabaviš neke lepe prospekte eminentnih staračkih domova ;) I počneš sa ubeđivanjem :per:

Evo mene opet sa pitanjem. :mrgreen:

Nešto razmišljam o laminatu koji bih stavila preko parketa u stanu. Međutim brinu me sve stvari.
1. Kuća je jako stara (1925) i nema ploču već one tzv. karatavane koji dosta federišu prilikom naglog hodanja. Da li to smeta laminatu? Tj. da li će se podići zato što nije idealno ravno i tvrdo?
2. Kakav je parketkoji je bio ispod posle skidanja laminata ? Jel za bacanje ili može da se sredi?

Evo mene opet sa pitanjem. :mrgreen:

Nešto razmišljam o laminatu koji bih stavila preko parketa u stanu. Međutim brinu me sve stvari.
1. Kuća je jako stara (1925) i nema ploču već one tzv. karatavane koji dosta federišu prilikom naglog hodanja. Da li to smeta laminatu? Tj. da li će se podići zato što nije idealno ravno i tvrdo?
2. Kakav je parketkoji je bio ispod posle skidanja laminata ? Jel za bacanje ili može da se sredi?

1) U takvim slucajevim znam da se uglavnom stavla brodski pod. Laminat ploce imaju vrlo precizan i osetljiv spoj pa verujem da bi im skodilo "talasanje", popucalo bi po spojevima
2) Sve ok ako je prostor ispod bio idealno suv. Izbegava se u prizemljima ( nulta ploca, odmah nad zemljom) ili u blizini nekog izvora vlage - kupatilo, kuhinja...sto u praksi veoma suzava izbor. U protivnom, parket ce poceti da truli, smrducka na budj ili menja boju

Koja je razlika izmeđ vazdušnog kompresora sa uljanim podmazivanjem i membranskim ? Ne mislim na način kako rade, to znam, nego, koji mi preporučujete za kućnu , hobi upotrebu, i zašto. Planiram da kupim najeftiniji jer ću ga zaista retko koristiti (jednom nedeljno po desetak minuta), ali mi je neophodan u procesu štampanja, odnosno pranja sita za štampu.

Marge, stampas evre ili.. ? :)

Uljani kompresori su classic varijanta a taj membranski je pravljen da mu se ne desi eventualno strcanje ulja.
To je moguce i sa klasicnim ako imaju separator ulja. Objasni prodavcu za sta ti treba i da ne zelis ni kap ulja na mlaznici.

Preporucio bih ti najjeftiniji koji ima odgovarajuce separatore / filtere, ali to ce ti vec reci u prodavnici. Ja bih vise paznje obratio na kapacitet ( vise je bolje)

У утичници фаза по правилу би требало да се налази са леве стране или десне? Шта каже правилиник у електро струци.

bilo bi lepo da postoji neko pravilo ali...i da postoji, u srbiji se ne bi postovalo kao sto se neretko ne postuje ni boja...
ostaje jedino istina da je u onoj rupi u kojoj glimerica zasvetli :)

Ево сад ћу да објасним зашто сам питао. У кући су све фазе на левој страни. Недавно купљен нов шпорет, испоручен без кабла. Кабал купљен српски квалитет без сумње. Спојио кабал на шпорет све по пропису, плава, кафена, премоштавање.. и испало да се мора утичница окренути наопачке. Јер на кабллу-утикачу је фаза на десној страни.

У утичници фаза по правилу би требало да се налази са леве стране или десне? Шта каже правилиник у електро струци.

Postoji pravilo i kaze da treba da bude sa desne strane.

Za trofaznu - gornji red je za faze, dole levo uzemljenje, dole desno nula.

Dakle, ti nemas srpske patriotske uticnice nego neke izdajnicke :D

Ево сад ћу да објасним зашто сам питао. У кући су све фазе на левој страни. Недавно купљен нов шпорет, испоручен без кабла. Кабал купљен српски квалитет без сумње. Спојио кабал на шпорет све по пропису, плава, кафена, премоштавање.. и испало да се мора утичница окренути наопачке. Јер на кабллу-утикачу је фаза на десној страни.

Pa da, ili okretanje utikaca ili prespajanje uticnice.
Naravno, lakse je obrnuti utikac...

PS-nadam se da si uzeo crni, gumeni kabl

Poslednja izmena:
Dakle, ti nemas srpske patriotske uticnice nego neke izdajnicke :D

Pa da, ili okretanje utikaca ili prespajanje uticnice.
Naravno, lakse je obrnuti utikac...

PS-nadam se da si uzeo crni, gumeni kabl
Утичнице неке домаће вероватно Металка Мајур. Кабал бели монофазни није гумени. Боље да сам заменио у утичници положај фазе и нуле, а не да сам окретао утикач и ломио поклопац утичнице.:lol: Кад сам лењ.

pozdrav...

imam pitanje..znate li gde u srbiji (jos bolje u beogradu) mogu da se kupe ovakve uticnice:
http://www.schachermayer.ba/sortiment/kataloge/flip/_okov_za_kuhinje_2012ba/index.html#/337/zoomed

ne moraju da budu modularne vec mogu i obicne flip-flop ugradne uticnice ili kako god da ih evenutalni srpski prodavci zovu?

ovako nesto je potrebno da se ugradi u radnu plocu u kuhinji.

@tibi (dakle, bitno je da se moze naci u srbiji ili da se evenutalno iz nemacke moze naruciti i da stegne u srbiju :) posto zbog uticnica put do nemacke ne bi bio isplativ ;))

imam par pitanja.
1. da li je sokle sa vinericom bolje lepiti lepkom za parket ili silikonom i da li se lepak nanosi samo na soklu ili i ispod vinerice?

2. da li je neko od vas lakirao parket samo sa jednokomponentnim lakom za parket, da li se oni baš mnogo ralikuju od dvokomponenntih što se tiče habanja i guljenja (inače pre lakiranja ću staviti nitrobajc i nitrolak, zbog nijansiranja parketa jer mi je neujednačene boje, a i fugovao sam ga na više mesta pa da bude lepo:)

3. pala mi je napamet ideja da odradim gipsom pola zida. prvo sam mislio da to budu neke apstraktne forme, sad nešto razmišljam da vidim imali kakvih kalupa za to? pa da kombinujem. posle sam mislio da preko gipsa nanesem fugmasu za parket i preko toga pređem bajcom da izgleda kao drvenarija. jel ima ovde majstora da mi unapred kaže da to neće ličiti ni na šta ili da probam?

Imam jedno pitanje (molba za pomoć) za prave domaćice. Elem, nedavno sam orobila svekrvin tavan i tamo pronašla gomilu lončića, šerpica, od pola litra do nekih pet litara, one slatke šerpice, sa crvenim ili plavim tufnama, zaista su neodoljive, bar meni, i reših da sve to donesem kući i na proleće posadim petunije i slične cvećke i ukrasim terasu. Problem je u tome da su sve šerpice i lončići iznutra čisti i beli k'o šećer ali spolja, uuuuhhhhh, oko uški i svud naokolo ima neka žuta masa koju je naprosto nemoguće oribati. Uzela sam najmanje lonče i krenula sa žicom, cele nedelje sam samo to radila, kuvam, spremam, radim neke svoje poslove i u svakoj pauzi ribam lonče, cela nedelja mi je trebala da oribam JEDNO LONČE. Ima li ovde domaćica koje bi mi pomogle, priznajem, nemam pojma kako se riba nešto što nije oribano desetine godina, ili da sve manem i bacim u đubre, a baš bi mi bilo žao, tako su slatki, ti lončići i šerpice.

Imam jedno pitanje (molba za pomoć) za prave domaćice. Elem, nedavno sam orobila svekrvin tavan i tamo pronašla gomilu lončića, šerpica, od pola litra do nekih pet litara, one slatke šerpice, sa crvenim ili plavim tufnama, zaista su neodoljive, bar meni, i reših da sve to donesem kući i na proleće posadim petunije i slične cvećke i ukrasim terasu. Problem je u tome da su sve šerpice i lončići iznutra čisti i beli k'o šećer ali spolja, uuuuhhhhh, oko uški i svud naokolo ima neka žuta masa koju je naprosto nemoguće oribati. Uzela sam najmanje lonče i krenula sa žicom, cele nedelje sam samo to radila, kuvam, spremam, radim neke svoje poslove i u svakoj pauzi ribam lonče, cela nedelja mi je trebala da oribam JEDNO LONČE. Ima li ovde domaćica koje bi mi pomogle, priznajem, nemam pojma kako se riba nešto što nije oribano desetine godina, ili da sve manem i bacim u đubre, a baš bi mi bilo žao, tako su slatki, ti lončići i šerpice.

..u veliki lonac stavis deterdzent, sirce i sodu bikarbonu, pa stavi te male serpice i odkuvaj ih, a mozes i varikinu slobodno...sve ce da se skine....i steta je da u njih sadis cvece jer ih moras
probusiti sa donje strane, a tesko ce to ici i puci ce emajl, bolje im nadji neku namenu....znam kako izgleda to tufnicasto posudje moja mama je jedno vreme ludovala za njim, pa joj je
sve na crvene i bele tufne, kombinacija crveno belo:lol:

Back