Bitka na Cegru

Jovkesrbin

Aktivan član
Poruka
1.298
Po meni jedna od najvaznijih bitaka Prvog Srpskog ustanka.
Sta vi mislite ? Jel se mogla izbeci smrt Stevana Sindjelica ? Jel smo odmah trebali da udarimo na Nis ili da pak cekamo Turke ? Da li je kumstvo opet bilo kobno po nas ?

Po meni jedna od najvaznijih bitaka Prvog Srpskog ustanka.
Sta vi mislite ? Jel se mogla izbeci smrt Stevana Sindjelica ? Jel smo odmah trebali da udarimo na Nis ili da pak cekamo Turke ? Da li je kumstvo opet bilo kobno po nas ?

Mislim da nije bitka od velikog znacaja. Nista ne bi znacilo oslobadjanje Nisa sobzirom na propast I srpskog ustanka. Inace, vojska koja se okupila verovatno bi oslobodila Nis, ali zato sto je Karadjordje unapredio i gotivio vise nekog tipa (cije sam ime zaboravio) nego ostale junake vojskovodje, oni su se povukli sa Cegra, cak i hajduk Veljko. Ostao je Sindjelic koji je sa svojim junacima poginuo na uglavnom poznati nacin.

Ono sto je manje poznato je: posle pobede, Turci su senlucili i onako pijani cinili velike zulume u obliznjim selima Kamenici i Matejevcu. Uvece kada su se Turci uspavali seljaci iz ovih sela su masakrirali Turke. Medjutim iz pravca Svrljiga je doslo pojacanje Turcima i oni su se na svirep nacin osvetili pobivsi veliki broj seljaka i napravivsi poznatu Cele kulu.

Za znacaj ove bitke nisi u pravu, Nis je trebao biti samo pocetak na karti osvajackog plana Karadjordja. Taj koji ne mozes da se setis je Mladen Milovanovic. Nije ga Karadjordje izabrao za vodju tog plana, on je, takoreci, sam uspeo da izbije na taj polozaj posle pregovaranja sa Rusima. Rusi su mu obecali veliki broj pusaka i municije, kao i nekoliko odreda, to ga je okurazilo te je pred nase vojvode izneo plan u cetiri pravca kretanja nase vojske. Karadjordje se nikako nije slozio sa njim ali vecina je bila na Mladenovoj strani. Nazalost.
Tako je Karadjordje krenuo u pravcu Sandzaka, kako bi se spojio sa Crnogorcima, jedan deo u Hercegovinu, drugi ka Dunavu da se susretne sa Rusima dok je cetvrti deo pod vodjstvom popa Miloja krenuo na Nis. Pop Miloja je izabrao niko drugi no njegov kum Mladen.
Koliko znam, cele kula je napravljena od glava Resavaca (najvise), ostalih ustanika i onih seljana koji su odbili da u izgradnji cele kule i ucestvuju.

Za znacaj ove bitke nisi u pravu, Nis je trebao biti samo pocetak na karti osvajackog plana Karadjordja. Taj koji ne mozes da se setis je Mladen Milovanovic. Nije ga Karadjordje izabrao za vodju tog plana, on je, takoreci, sam uspeo da izbije na taj polozaj posle pregovaranja sa Rusima. Rusi su mu obecali veliki broj pusaka i municije, kao i nekoliko odreda, to ga je okurazilo te je pred nase vojvode izneo plan u cetiri pravca kretanja nase vojske. Karadjordje se nikako nije slozio sa njim ali vecina je bila na Mladenovoj strani. Nazalost.
Tako je Karadjordje krenuo u pravcu Sandzaka, kako bi se spojio sa Crnogorcima, jedan deo u Hercegovinu, drugi ka Dunavu da se susretne sa Rusima dok je cetvrti deo pod vodjstvom popa Miloja krenuo na Nis. Pop Miloja je izabrao niko drugi no njegov kum Mladen.
Koliko znam, cele kula je napravljena od glava Resavaca (najvise), ostalih ustanika i onih seljana koji su odbili da u izgradnji cele kule i ucestvuju.

Moracu da pronadjem knjigu u kojoj sam citao o tome.
Kako objasnjavas napustanje Cegra od strane hajduk Veljka i drugih?
Sto se tice dogadjaja posle bitke to mi je ispricao neki tip koji je, neznam u kom svojstvu, stalno kod spomenika na Cegru, prhvata turiste i prica im o samoj bitci.

Naravno da nisam ni pomislio da u Cele kuli nisu i glave samih boraca. Hteo sam da naglasim sta je bio povod za takvu Tursku surovost.

Moracu da pronadjem knjigu u kojoj sam citao o tome.
Kako objasnjavas napustanje Cegra od strane hajduk Veljka i drugih?
Sto se tice dogadjaja posle bitke to mi je ispricao neki tip koji je, neznam u kom svojstvu, stalno kod spomenika na Cegru, prhvata turiste i prica im o samoj bitci.

Naravno da nisam ni pomislio da u Cele kuli nisu i glave samih boraca. Hteo sam da naglasim sta je bio povod za takvu Tursku surovost.

Naravno, Sve cu objasniti.
Hajduk Veljko je dva puta odlazio sa fronta, prvi put je stigao do Negotina i vratio se, kupeci jos dobrovoljaca i stoke kako bi na duze vreme osigurali hranu. Drugi put je otisao jer je Knjazevac, kojeg je licno osvojio, napadnut.
Miloje nije mogao da ga spreci jer je bukvalno bio u losim odnosima sa sivm vojvodama. Odmah zatim, i Petar Dobrnjac odlazi posle zestoke svadje sa Milojem.
Ostalo je 2000 dobrovoljaca, ustanici pod vodjstvom Miloja, Paulj Matejic i Stevan Sindjelic.
Taj covek je verovatno Selomir Markovic Sele, veliki strucnjak i istoricar, 100 procenata tacan i jako dobro zna da iznese svoje znanje.

Naravno, Sve cu objasniti.
Hajduk Veljko je dva puta odlazio sa fronta, prvi put je stigao do Negotina i vratio se, kupeci jos dobrovoljaca i stoke kako bi na duze vreme osigurali hranu. Drugi put je otisao jer je Knjazevac, kojeg je licno osvojio, napadnut.
Miloje nije mogao da ga spreci jer je bukvalno bio u losim odnosima sa sivm vojvodama. Odmah zatim, i Petar Dobrnjac odlazi posle zestoke svadje sa Milojem.
Ostalo je 2000 dobrovoljaca, ustanici pod vodjstvom Miloja, Paulj Matejic i Stevan Sindjelic.
Taj covek je verovatno Selomir Markovic Sele, veliki strucnjak i istoricar, 100 procenata tacan i jako dobro zna da iznese svoje znanje.

Hvala ti na iscrpnom objašnjenju. Vidiš, iako sam nišlija zaboravio sam neke stvari, a treba ih znati.

Pozdrav.

Стевану Синђелићи на Чегру није хтео да прискочи у помоћ један од српских команданата који је то требало да уради, због неких размирица између њих. На жалост, не могу да се сетим о коме је реч, али ћу наћи јер имам ту књигу "Путовање по Новој Србији", Сретен Л. Поповић.

Тај српски командант је, касније пред смрт (умро чини ми се око 1830) признао да је згрешио на Чегру и да је Синђелића намерно оставио на цедилу.

Ko ti je ovaj pop Miloje?

To nije "taj" niti bilo ko vec Miloje Petrovic, najveci krivac za gubitak bitke.
Neprestano je sebi cuvao guzicu, lose je rasporedio vojvode, nije odobravao pojacanja Sindjelicu, bio u zavadi sa Dobrnjcem i Veljkom. Eh da, neko je pitao za tog coveka koji je otisao sa bitke. To je Petar Dobrnjac, vojvoda koji je, posle svadje sa Milojem napustio Cegar. Kasnije je proteran u Rusiju, tamo je popravljao odnose na najveci moguci nivo izmedju Srbije i Rusije, kasnije, pred smrt, priznao je da snosi odredjeni deo krivice za cegarski bol, umro je u izgnanstvu. Da se vratimo na Miloja. Umesto da okruzi Nis, on je okruzio sebe kako bi bio potpuno siguran. Levo Ilija Barjaktarevic, desno Dobrnjac i Veljko, ispred Sindjelic a iza Paulj Matejis sa 2000 dobrovoljaca. Kasnije doslo ih je jos pred samu bitku, u pomoc Sindjelicu no on ih je ostavio iza sebe. Kada je glasnik dosao da mu javi o neprekidnom nagomilavanju turaka i pripremanju za napad, on ga je zamalo ubio od batina.

Turci su doziveli ogromne gubitke.

Te gubitke su omogucili Milosu Obrenovicu da razgovara za Turcima.

Jer su se Turci plasili ustanka Srbije posebno sto su gubitke muslimanskog stanovnistva u Bosni i Bugarskoj bili ogromne i trebali se opet da popune.

Bitka na Čegru 1809. godine je odlučujući sukob Srba sa Turcima u Prvom srpskom ustanku (1804-1813), od čijeg ishoda je zavisila sudbina ustaničke Srbije. Oslobodjenje Niša u ustaničkim planovima nacionalno - oslobodilačke politike, bio je najbitniji cilj obnove srpske države. I medjunarodna politička akcija ustaničke srbije, u svojim zahtevima pregovaračke politike sa Turcima, uvek traže priključenje Niša Srbiji. Tako Ruski izaslanik u Beogradu, tokom Prvog srpskog ustanka, Konstantin Rodofinikin, obaveštavajući carsku Rusiju 1808. godine, posebno naglašava da u sastav buduće Srbije "mora biti i Niš". Isto tako, ruska vlada u pregovorima sa Napoleonom i Turcima, 1808. i 1809. godine, obavezno ističe da u sastav Srbije mora ući i Niš. To, uostalom, i Karadjordje, početkom 1809. godine zaheteva od Rusa, koji pregovaraju sa Turcima.

U takvom raspoloženju je, u proleće 1809. godine, i započela srpska vojna operacija prema Nišu. Srpska ustanička vojska, sa oko 16.000 boraca, predvodjena glavnim zapovednikom Milojem Petrovićem, komandantima Hajduk Veljkom i Petrom Dobrnjcem i vojvodama Ilijom Barjaktarevićem, Pauljom Matejićem i Stevanom Sindjelićem, pristigla je 27. aprila 1809. godine na domak Niša kod sela Kamenice, Donjeg i Gornjeg Matejevca. Za mesec dana boravka, srpski ratnici su ovde izgradili šest utvrdjenih šančeva, čitav sistem reduta, magacina i drugih fortifikacija. Dugo ustaničko zadržavanje kraj Niša koristilo je i Turcima da ojačaju svoje redove vojnicima iz Sofije, Jedrena, Prištine, Leskovca i Vranja.

Konačno, Turci su, 31. maja 1809. godine, napali najistureniji srpski logor, ukopan na uzvišenju Čegar, kojim je komandovao resavski vojvoda Stevan Sindjelić. Boj se vodio čitav dan. Turci su napadali u talasima. Poraz je prouzrokovan i sukobom medju srpskim starešinama, pa Stevan Sindjelić nije dobio adekvatnu pomoć iz susednih šančeva. To potvrdjuje i letopisac, zapisavši na margini crkvene knjige "Pentikostar": "Na Čegar srpska vojska poginu; starešine se skaraše i vojsku izdadoše". Sindjelić je tada izveo herojski podvig: pucnjem u barutanu digao je u vazduh čitav šanac, uništivši i sebe i brojne Turke.

Na Čegru je izginulo oko 3.000 Srba. Od njihovih glava Turci su načinili Ćele kulu. Zabeleženo je kazivanje nekog "hadžije Srbina iz Niša" o načinu skupljanja i pripremanja lobanja za gradnju Ćele kule. Niški paša je, odmah posle Čegarske bitke, "davao za svaku srpsku glavu po 25 groša, pa zapovedio ćurčijama da ih oderu, te ih je odrane slao da se uzidaju u kulu, a kože njiove dao štaviti i potom napunjene pamukom poslao u Carigrad". Cliquez ici pour visualiser l'image dans une popup !
Pisanih turskih izvora o Ćele kuli nema. Podatke o njenom izgledu, načinu gradnje, broju lobanja daju putopisci, prolazeći kroz Niš u XIX veku. Prvi put je Evropa bila obaveštena o ovom spomeniku turske svireposti i srpske hrabrosti 1833. godine, kada je francuski pesnik i akademik Alfons de Lamartin (1790-1869) izdao svoje delo "Put na Istok", gde je, u posebnom poglavlju "Beleške o Srbiji", ukazao na značaj ovog spomenika za Srbe i potrebu da bude sačuvan.

Najraniji opis Ćele kule, sa podatcima o veličini, beleži profesor beogradskog Liceja, Isidor Stojanović, koji je 24. avgust 1864. godine posetio ovaj objekat. Četvorougaona je, visine "15 stopa" (4,65 m), širine "13 stopa i 4 palca" (4,09 m), a dužine oko "13 stopa" (4,03 m), sa ugradjenim glavama u "od cigala stvorene kvadrate krečom utvrdjene". Ukupno, na sve četiri strane Ćele kule bilo je 56 redova. U svakom redu po 17 lobanja, što ukupno iznosi 952.

Izgradivši Ćele kulu Turci su je štitili, zabranjujući Srbima da odnose lobanje sa njenih zidova radi sahranjivanja. Želeli su da, postojanjem jednog ovakvog objekta, spreče svaku pomisao hrišćana na bunu ili ustanak. Medjutim, već na početku druge polovine XIX veka, Ćele kula je mogla stradati od samih Turaka. U vreme izmedju 1861. i 1864. godine, kada je niškim pašalukom upravljao Mithad paša, kasniji presednik turske vlade i poznati "modernizator" Turske; na njegovu inicijativu doneta je odluka o rušenju Ćele kule. Ali, intervencijom niških Turaka onemogućeno je da se Mithad pašina ideja sprovede u delo.

U periodu posle 1870. godine, Turci više ne obraćaju posebnu pažnju na Ćele kulu. Političke i ekonomske prilike u južnim delovima Srbije izmenile su se na štetu Turaka. Nemajući više intersesa ni snage da Ćele kulu kao simbol "pretnje" sačuvaju, njeno propadanje se odvijalo istovremeno sa opadanjem turske moći u Nišu.

Posle oslobodjenja od Turaka, Ćele kula je bila u kritičnom stanju. Prva zaštitna intervencija ostvarena je u leto 1878. godine postavljanjem ćeramidnog krova na četiri drvena stuba nad Ćele kulom. Kapela osnove krsta, čije krakove čine četiri ulazna trema sa portalima, izgradjena je po projektu beogradskog arhitekte Dimitrija T. Leka. Podizanjem kapele, ova Kula od glava srpskih ustanika iz 1809. godine - dokumenat vremena robovanja, spomenik turskog varvarstva i srpskog junaštva - postala je mauzolej herojstva i slobode.

Nova intervencija na Ćele kuli obavljena je 1937. godine prilikom proslave šezdeseta godišnjice oslobodjenja Niša od Turaka. Tom prilikom, čišćenjem središnjeg dela objekta, pronadjeno je više lobanja, koje su ponovo ugradjene u Ćele kulu. Danas, posle punih 180 godina od nastanke objekta, preostalo je samo 58 lobanja. Na severnom zidu 21, na zapadnom 13, na južnom 12 i na istočnom 11 lobanja. U posebnoj vitrini smeštena je još jedna dobro očuvana lobanja sa natpisom: "lobanja Stevana Sindjelića".

Na platou ispred ulaznih vrata kapele postavljena je 1938. godine bista Stevana Sindjelića, rad vajara Slavka Miletića. Na postolju biste postavljen je reljef butke na Čegru, rad istog vajara. Tada je u kapeli Ćele kula postavljena i bronzana ploča sa medaljonom Lamartina i njegovom porukom iz 1833. godine: "Neka Srbi sačuvaju ovaje spomenik! On će naučiti njihovu decu šta vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući im kakvu su cenu platili njihovi očevi".
Cliquez ici pour visualiser l'image dans une popup !
Povodom proslave 180-godišnjice Ćele kule, 31. maja 1989. godine, kapela je obnovljena i okolina uredjena. Na mestu ranije vojne kasarne uredjen je veliki parking prostor, izgradjen je prizemni objekat u stilu moravske kuće za izložbeni prostor, a uredjen je i deo Gabrovačke reke i podignut novi drveni mostić.

Ćele kula je stavljena pod zaštitu zakona 1948. godine, a odlukom Skupštine Srbije - od 7. aprila 1979. godine - proglašena je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Maja 1989. godine niški Zavod za zaštitu spomenika kulture uputio je predlog za uvrštavanje Ćele kule u listu svetske baštine UNESKO-a."

Iz knjige "Spomenici Niša" Borislava Andrejevića, http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=3810032&postcount=32

O Stevanu Sindjeliću, detalj:
Radovan, otac, rano umro, SINĐELIJA, majka, preudala se u Grabovac za Radojka.
Stevan, kad je stasao u mladića, bio momak kod Petra, oborkneza iz Gložana, pogubile ga dahije u seči 1804. godine. Po pogibiji kneza Petra vlast u Resavi prešla
na Stevana.
Prvi boj sa Turcima na Jasenjaru, tri sata daleko od Medveđe, na putu Svilajnac–Ćuprija. Turci u Ćupriji, čuvši da je Dobrnjac odmetnuo Mlavu i požarevačku Moravu, krenu preko Resave da udare na ustanike.
Sinđelić skupi četu, zasedne na Jasenjaru, sačeka i potuče Turke. U boju padne i Krivokuća, priča se da ga je ubila srpska puška, ali se nije znalo da li je nehotice, ili navalice iz osvete. Resavcima je bilo žao čestitoga druga, uzme svaki po
kamen i bacivši ga na jedno mesto rekne:
– Proklet bio ko ubi Krivokuću!

Sudbina glavnokomandujućeg Miloja Trnavca
Pobegao u Austriju, ali vožd ga je tražio dajući za njega neke pustahije iz Nemačke.
Miloja Austrijanci predaju u Šabac, Luki Lazareviću. Miloje je davao 70.000 dukata Luki da ga ne ubije.
Pop Luka:
Kako smem da te ne ubijem, kad mi se zapoveda da pošljem tvoju glavu, ili svoju?
Miloje:
A ti me, bar, ubi na spavanju, kad ne znam!
Pop Luka:
Na spavanju neću, ali odista nećeš znati kad ćeš poginuti.
Lukini momci ga, posle ručka, ubiju na stepenicama, kad se nije nadao.
I glava Milojeva, na jednom tanjiru, iznesena je na jedan sto pred beogradsku crkvu, Beogradjanima na ugled.
(M. Đ. Milićević, Pomenik, 530)

O Stevanu Sindjeliću, detalj:
Radovan, otac, rano umro, SINĐELIJA, majka, preudala se u Grabovac za Radojka.
Stevan, kad je stasao u mladića, bio momak kod Petra, oborkneza iz Gložana, pogubile ga dahije u seči 1804. godine. Po pogibiji kneza Petra vlast u Resavi prešla
na Stevana.
Prvi boj sa Turcima na Jasenjaru, tri sata daleko od Medveđe, na putu Svilajnac–Ćuprija. Turci u Ćupriji, čuvši da je Dobrnjac odmetnuo Mlavu i požarevačku Moravu, krenu preko Resave da udare na ustanike.
Sinđelić skupi četu, zasedne na Jasenjaru, sačeka i potuče Turke. U boju padne i Krivokuća, priča se da ga je ubila srpska puška, ali se nije znalo da li je nehotice, ili navalice iz osvete. Resavcima je bilo žao čestitoga druga, uzme svaki po
kamen i bacivši ga na jedno mesto rekne:
– Proklet bio ko ubi Krivokuću!

Sudbina glavnokomandujućeg Miloja Trnavca
Pobegao u Austriju, ali vožd ga je tražio dajući za njega neke pustahije iz Nemačke.
Miloja Austrijanci predaju u Šabac, Luki Lazareviću. Miloje je davao 70.000 dukata Luki da ga ne ubije.
Pop Luka:
Kako smem da te ne ubijem, kad mi se zapoveda da pošljem tvoju glavu, ili svoju?
Miloje:
A ti me, bar, ubi na spavanju, kad ne znam!
Pop Luka:
Na spavanju neću, ali odista nećeš znati kad ćeš poginuti.
Lukini momci ga, posle ručka, ubiju na stepenicama, kad se nije nadao.
I glava Milojeva, na jednom tanjiru, iznesena je na jedan sto pred beogradsku crkvu, Beogradjanima na ugled.
(M. Đ. Milićević, Pomenik, 530)

Ne tacno.

Prvo odgovori na ovo:

A potom argumentuj sta je ...

Kako mislis otkud pop ? Kao kad bi pitao zasto je pesnik Jovan Ducic bio pesnik ??? Ne razumem te. Svejedno. Evo drugog odgovora.
Miloje je pobegao u Austriju odmah posle bitke. Ostao je nekoliko meseci i kada su se strasti smirile i kada je video da je Beogradski Pasaluk ostao netaknut vratio se tajno kuci, naravno Karadjordje je saznao i iznenada ga pozvao kuci. Tu je bilo jos dosta vojvoda, svi su se pozdravili sa njim i seli za sto. Miloje je bio srecan sto mu je sve oprosteno, kada je krneuo da se protegne, Karadjordje je izvadio kuburu i pucao mu medju noge, kako se ovaj sagao od bola, nas veliki vodja mu je sabljom odsekao glavu.

Стевану Синђелићи на Чегру није хтео да прискочи у помоћ један од српских команданата који је то требало да уради, због неких размирица између њих. На жалост, не могу да се сетим о коме је реч, али ћу наћи јер имам ту књигу "Путовање по Новој Србији", Сретен Л. Поповић.

Тај српски командант је, касније пред смрт (умро чини ми се око 1830) признао да је згрешио на Чегру и да је Синђелића намерно оставио на цедилу.

Pregledao sam na brzinu Popovićevu knjigu i nisam uspeo da nađem taj detalj, tako da sad nisam siguran da li sam to video tako ili negde drugde.

Postavljam jednu pesmu koju me je deda naučio u najranijem detinjstvu. Pošto se ni on već nije najbolje sećao svakog stiha, neke stihove sam ja rekonstruisao onako kako mislim da su mogi glasiti. Deo pesme nedostaje, pošto ga se ni deda više nije sećao.

Kasnije sam u životu pokušavao da doznam nešto o pesmi, ali nisam uspeo, tako da ne znam ni ko ju je ni kada napisao. Treba li da kažem da bih smatrao neprocenjivim ako bi neko umeo o tome da kaže nešto više.

Presma se zove Sinđelićev grob. Podela na stihove i strofe i interpunkcija moji.

Davno je bilo
Još ljudi znaju
Još se stari toga sećaju.

Kada se ono Srbija mala
Snažiti stala
Kada se Đorđe k Sjenici diže
Kada Sinđelić ka Nišu stiže.

Kada se Srbi sa sviju strana
Latiše mača žudni' megdana.

Boj na Kamenici kod sedoga Niša
Staroga grada
Svedoka mnogih ranijih jada
Ranijih jada, krvavih dana
Krvavih dana i ljutih rana.

(Sledio deo koji opisuje tursku vojsku, zaboravljen)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

A Sinđelić Stevo sa trista druga
Iz Šanca gleda, pa im se ruga:

"Gledajte braćo, sokoli moji,
Kako se sila dušmanska roji.
Aj biće mesa, aj biće strvi,
Gavrani crni napiće se krvi"

Pa siđe dole gde barut stoji
Kuburu svoju iz pasa trže
Znamenje krsta na braću vrže:

"Spasavajte se, ko može i hoće!"

I pršte! - sve u zrak
I zemlju trošnu pritište mrak
A uz strahotu i uz prah
Čuje se uzvik
"Alah", "Alah".

Još stoji šanac,
Još stoji raka
Dičnih sinova i dičnih junaka.

Kako mislis otkud pop ?
Pa mislim upravo ovako kako je i napisano.

Osim ako termin "pop" nema značenje "sveštenik", već neko drugo.

Dakle, konkretno: da li je Miloje, kako si napisao, bio sveštenik? To bi bio nov podatak za istoriju Prvog ustanka, pa zato insistiram na tome.

Inače, ako nije tačno ono što je Milan Đ. Milićević napisao u Pomeniku o smrti Miloja Trnavca, navedi izvor odakle si preuzeo ovu verziju da mu je Karadjordje pucao medju noge i da mu je odsekao glavu.

Ili nisi lepo procitao, ili je Sele omanuo, jer jedino kod njega postoji taj podatak.

Iz tog vremena ima jedan drugi Miloje koji je ucio za svestenika, i bio jedno vreme u svestenickoj sluzbi.
To je Miloje Popovic Djak, ucesnik Prvog ustanka i predvodnik Djakove bune koja je zestoko uzdrmala knjaza Milosa.

Kod ovoga, o kojem raspravljamo, niko nije napisao da je ucio za popa.

O njemu istorijski izvori govore ovako.

KADA je 1872. godine Beogradska opština donela odluku da ulice u glavnom gradu dobiju nazive, između ostalog, i po značajnim ličnostima i događajima iz srpske istorije, savremenicima je verovatno palo u oči da jednom od najzaslužnijih ljudi za oslobođenje Beograda u Prvom srpskom ustanku - vojvodi Miloju Petroviću Trnavcu nije data ulica s njegovim imenom, dok je svim ostalim ustaničkim komandantima koji su učestvovali u beogradskoj operaciji pripala ta čast.

Vojvoda Miloje Petrović je nesumnjivo zaslužio to priznanje, jer je kao komandant operativne grupe od 3.000 ustanika prvi prodro u beogradsku varoš kroz Sava-kapiju koja se nalazila na uglu današnje Karađorđeve ulice i Velikog stepeništa. Silovitim prodorom izazvao je pometnju u redovima turske odbrane i olakšao odredu kneza Sime Markovića da kroz Varoš-kapiju uđe u centralni deo grada.

Razlog što je izostalo imenovanje ulice ovog vojvode posredno je otkrio književnik i istoričar Milan Đ. Milićević, koji je u svom delu “Pomenik”, objavljenom 1888. godine, izneo da je Trnavac pao u nemilost Karađorđa zbog svojih “moralnih, političkih i vojničkih prestupa”.

Treba reći da je Miloje Petrović rođen u selu Trnavi kod Kragujevca, odakle je poticao i “drugi čovek Karađorđeve Srbije" - Mladen Milovanović.
Miloje i Mladen su bili kumovi i intimni prijatelji. Kada je, posle oslobođenja Beograda, Milovanović postao predsednik Beogradskog magistrata (u stvari, prvi gradonačelnik Beograda), omogućio je svom kumu Miloju, kao uostalom i sebi, da se enormno obogati za ondašnje prilike, kao i da stekne velike privilegije.

Istoričar Milićević u svom delu “Pomenik” doslovno kaže:
“Njih dvojica su uzeli najbolje kuće i dućane u Beogradu, i najlepše njive i livade oko Beograda. Upravo sav Beograd bio je njihov.

STOGA je buknula protiv njih mržnja i zavist ostalih starešina, osobito većih. Savremenici vele da su ova dva čoveka najviše kriva razdoru, neslozi, i svim velikim narodnim nesrećama za vremena Karađorđeva.”

Trnavčeva moć je još više porasla kada mu je kum Mladen postao predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta (srpske vlade) i drugi čovek posle Karađorđa. Tada je Miloje Petrović postavljen za komandanta operativne grupe odreda koja je dobila zadatak da spreči prodor turske vojske u Srbiju iz pravca Niša.

Njegovo imenovanje na ovu dužnost, prema oceni uglednog vojnog istoričara, akademika i generala Jovana Miškovića, bila je fatalna greška koja je prouzrokovala kameničku katastrofu i tragičnu smrt proslavljenog vojvode Stevana Sinđelića.

Trnavac je, naime, postavljen za starešinu Niške vojske, u kojoj je neprikosnoveni autoritet bio vojvoda Petar Dobrnjac, čovek koji je cenjen među ustanicima kao hrabar i principijelan čovek i kao vešt komandant, koji se proslavio u bojevima na Ivankovcu, Deligradu i Malajnici.

Dobrnčeva principijelnost, zbog koje je uživao ugled u narodu, nekada se, istina, pretvarala u tvrdoglavost. Za tu njegovu osobinu znao je i Karađorđe i ona je često bila uzrok njihovih svađa. O tome najbolje govori anegdota koju je zabeležio Milan Đ. Milićević. Jednom prilikom, naime, kada mu se Dobrnjac tvrdoglavo suprotstavio, Karađorđe je uzviknuo: “Svejedno je govoriti mome k.... ili Petru Dobrnjcu”.

PONOSITI Petar Dobrnjac doživeo je kao ličnu uvredu postavljanje Miloja Petrovića Trnavca za komandanta Niške grupacije, jer je sebe smatrao sposobnijim i hrabrijim od njega. Između Petra i Miloja ubrzo se zbog ovoga izrodila velika netrpeljivost koja je, nažalost, negativno uticala na moral i borbenu spremnost ustaničke vojske. Osim toga, Trnavac je neposredno pred odlučujuću bitku učinio krupnu taktičku grešku, odnosno naredio je Hajduk Veljku Petroviću da sa većom grupom svojih ljudi napusti položaj i krene u Gurgusovac (Knjaževac), kako bi sprečio eventualni turski prodor iz tog pravca prema Kamenici. Odmah zatim, Petar Dobrnjac, bez Trnavčeve saglasnosti, takođe je napustio Kamenicu i sa svojim borcima i dva topa uputio se prema Gurgusovcu.

Turci su preko svojih uhoda verovatno saznali za odlazak Dobrnjca i Hajduk Veljka sa položaja, kao i za neslogu među srpskim komandantima i zato su odmah krenuli sa vojskom prema najisturenijem srpskom šancu koji se nalazio na Čegru. Odlučujući boj se odigrao u zoru 31. maja 1809. godine.

Položaj na Čegru branio je sa 2.000 ustanika vojvoda Stevan Sinđelić. Kada je na njegove šančeve nasrnula desetostruko brojnija turska vojska, Sinđelić je tražio da mu Trnavac hitno uputi pomoć u jednom jakom konjičkom odredu. Umesto toga, Trnavac je otpočeo povlačenje prema Deligradu. Videći da bez pomoći ne može održati položaj na Čegru, Stevan Sinđelić je, kao što je poznato, hicem iz pištolja upalio municiju i razneo sebe i svoje borce. To je bio najveći poraz i najveća tragedija srpske vojske u Prvom srpskom ustanku.

KADA je Karađorđe saznao za čegarsku katastrofu, odmah mu je bilo jasno, kako tvrde savremenici, da je najveći krivac za ovo Miloje Petrović Trnavac. Zato je naredio da se Trnavac odmah istera iz službe i protera u Ostružnicu kraj Beograda.
Nekad moćni i uticajni Miloje Petrović je udaljavanje sa visokog vojnog položaja, oduzimanje titule vojvode i proterivanje u Ostružnicu doživeo kao veliku uvredu i poniženje.

Bio je zbog toga preokupiran mišlju da se osveti Karađorđu. Ta mu se prilika ukazala u jesen 1810. godine, u selu Rogači ispod Kosmaja, za vreme jedne svadbe. U trenutku najvećeg veselja, ubijen je kosmajski knez i vojvoda Marko Katić. Po svemu sudeći Trnavac je nagovorio ubicu da izvrši ovaj zločin. Kako se kasnije ispostavilo Trnavac je hteo da ubistvom uglednog kosmajskog kneza izazove proteste u narodu i podigne pobunu protiv Karađorđa. Kada mu to nije uspelo, pobegao je u Zemun koji se tada nalazio na austrijskoj teritoriji.

Na Karađorđev zahtev austrijske vlasti su vratile Trnavca u Srbiju (u Šabac), a vožd je naredo Luki Lazareviću da mu odseče glavu.

Sin Luke Lazarevića - Aleksandar pričao je kasnije Milanu Đ. Milićeviću da je Miloje nudio Luki 70.000 dukata da ga ovaj ne ubije:
"- Kako smem da te ne ubijem - odgovorio je Luka - kad mi se zapoveda da pošaljem glavu tvoju ili svoju!
- A ti me, bar, ubi na spavanju, kad ne znam!
- Na spavanju neću, ali odista nećeš znati kad ćeš poginuti.
I JEDNOM, kad je polazio od Luke, s ručka, ubiju ga Lukini momci na stepenicama kada se nije nadao!”

Kako kaže Milićević “njegova glava je iznesena na jedan sto pred beogradsku crkvu” da svedoči o ličnoj sudbini nekadašnjeg ustaničkog komandanta i oslobodioca Beograda koji je umesto da dobije ulicu u glavnom gradu doživeo neslavan kraj i pao u istorijski zaborav.

Nebojša Bogunović, "Koekude Srbijo - srpske istorijske teme 1804-1918", Vecernje novosti, 22. novembar 2006.

Ili nisi lepo procitao, ili je Sele omanuo, jer jedino kod njega postoji taj podatak.

Iz tog vremena ima jedan drugi Miloje koji je ucio za svestenika, i bio jedno vreme u svestenickoj sluzbi.
To je Miloje Popovic Djak, ucesnik Prvog ustanka i predvodnik Djakove bune koja je zestoko uzdrmala knjaza Milosa.

Kod ovoga, o kojem raspravljamo, niko nije napisao da je ucio za popa.

O njemu istorijski izvori govore ovako.

KADA je 1872. godine Beogradska opština donela odluku da ulice u glavnom gradu dobiju nazive, između ostalog, i po značajnim ličnostima i događajima iz srpske istorije, savremenicima je verovatno palo u oči da jednom od najzaslužnijih ljudi za oslobođenje Beograda u Prvom srpskom ustanku - vojvodi Miloju Petroviću Trnavcu nije data ulica s njegovim imenom, dok je svim ostalim ustaničkim komandantima koji su učestvovali u beogradskoj operaciji pripala ta čast.

Vojvoda Miloje Petrović je nesumnjivo zaslužio to priznanje, jer je kao komandant operativne grupe od 3.000 ustanika prvi prodro u beogradsku varoš kroz Sava-kapiju koja se nalazila na uglu današnje Karađorđeve ulice i Velikog stepeništa. Silovitim prodorom izazvao je pometnju u redovima turske odbrane i olakšao odredu kneza Sime Markovića da kroz Varoš-kapiju uđe u centralni deo grada.

Razlog što je izostalo imenovanje ulice ovog vojvode posredno je otkrio književnik i istoričar Milan Đ. Milićević, koji je u svom delu “Pomenik”, objavljenom 1888. godine, izneo da je Trnavac pao u nemilost Karađorđa zbog svojih “moralnih, političkih i vojničkih prestupa”.

Treba reći da je Miloje Petrović rođen u selu Trnavi kod Kragujevca, odakle je poticao i “drugi čovek Karađorđeve Srbije" - Mladen Milovanović.
Miloje i Mladen su bili kumovi i intimni prijatelji. Kada je, posle oslobođenja Beograda, Milovanović postao predsednik Beogradskog magistrata (u stvari, prvi gradonačelnik Beograda), omogućio je svom kumu Miloju, kao uostalom i sebi, da se enormno obogati za ondašnje prilike, kao i da stekne velike privilegije.

Istoričar Milićević u svom delu “Pomenik” doslovno kaže:
“Njih dvojica su uzeli najbolje kuće i dućane u Beogradu, i najlepše njive i livade oko Beograda. Upravo sav Beograd bio je njihov.

STOGA je buknula protiv njih mržnja i zavist ostalih starešina, osobito većih. Savremenici vele da su ova dva čoveka najviše kriva razdoru, neslozi, i svim velikim narodnim nesrećama za vremena Karađorđeva.”

Trnavčeva moć je još više porasla kada mu je kum Mladen postao predsednik Praviteljstvujuščeg sovjeta (srpske vlade) i drugi čovek posle Karađorđa. Tada je Miloje Petrović postavljen za komandanta operativne grupe odreda koja je dobila zadatak da spreči prodor turske vojske u Srbiju iz pravca Niša.

Njegovo imenovanje na ovu dužnost, prema oceni uglednog vojnog istoričara, akademika i generala Jovana Miškovića, bila je fatalna greška koja je prouzrokovala kameničku katastrofu i tragičnu smrt proslavljenog vojvode Stevana Sinđelića.

Trnavac je, naime, postavljen za starešinu Niške vojske, u kojoj je neprikosnoveni autoritet bio vojvoda Petar Dobrnjac, čovek koji je cenjen među ustanicima kao hrabar i principijelan čovek i kao vešt komandant, koji se proslavio u bojevima na Ivankovcu, Deligradu i Malajnici.

Dobrnčeva principijelnost, zbog koje je uživao ugled u narodu, nekada se, istina, pretvarala u tvrdoglavost. Za tu njegovu osobinu znao je i Karađorđe i ona je često bila uzrok njihovih svađa. O tome najbolje govori anegdota koju je zabeležio Milan Đ. Milićević. Jednom prilikom, naime, kada mu se Dobrnjac tvrdoglavo suprotstavio, Karađorđe je uzviknuo: “Svejedno je govoriti mome k.... ili Petru Dobrnjcu”.

PONOSITI Petar Dobrnjac doživeo je kao ličnu uvredu postavljanje Miloja Petrovića Trnavca za komandanta Niške grupacije, jer je sebe smatrao sposobnijim i hrabrijim od njega. Između Petra i Miloja ubrzo se zbog ovoga izrodila velika netrpeljivost koja je, nažalost, negativno uticala na moral i borbenu spremnost ustaničke vojske. Osim toga, Trnavac je neposredno pred odlučujuću bitku učinio krupnu taktičku grešku, odnosno naredio je Hajduk Veljku Petroviću da sa većom grupom svojih ljudi napusti položaj i krene u Gurgusovac (Knjaževac), kako bi sprečio eventualni turski prodor iz tog pravca prema Kamenici. Odmah zatim, Petar Dobrnjac, bez Trnavčeve saglasnosti, takođe je napustio Kamenicu i sa svojim borcima i dva topa uputio se prema Gurgusovcu.

Turci su preko svojih uhoda verovatno saznali za odlazak Dobrnjca i Hajduk Veljka sa položaja, kao i za neslogu među srpskim komandantima i zato su odmah krenuli sa vojskom prema najisturenijem srpskom šancu koji se nalazio na Čegru. Odlučujući boj se odigrao u zoru 31. maja 1809. godine.

Položaj na Čegru branio je sa 2.000 ustanika vojvoda Stevan Sinđelić. Kada je na njegove šančeve nasrnula desetostruko brojnija turska vojska, Sinđelić je tražio da mu Trnavac hitno uputi pomoć u jednom jakom konjičkom odredu. Umesto toga, Trnavac je otpočeo povlačenje prema Deligradu. Videći da bez pomoći ne može održati položaj na Čegru, Stevan Sinđelić je, kao što je poznato, hicem iz pištolja upalio municiju i razneo sebe i svoje borce. To je bio najveći poraz i najveća tragedija srpske vojske u Prvom srpskom ustanku.

KADA je Karađorđe saznao za čegarsku katastrofu, odmah mu je bilo jasno, kako tvrde savremenici, da je najveći krivac za ovo Miloje Petrović Trnavac. Zato je naredio da se Trnavac odmah istera iz službe i protera u Ostružnicu kraj Beograda.
Nekad moćni i uticajni Miloje Petrović je udaljavanje sa visokog vojnog položaja, oduzimanje titule vojvode i proterivanje u Ostružnicu doživeo kao veliku uvredu i poniženje.

Bio je zbog toga preokupiran mišlju da se osveti Karađorđu. Ta mu se prilika ukazala u jesen 1810. godine, u selu Rogači ispod Kosmaja, za vreme jedne svadbe. U trenutku najvećeg veselja, ubijen je kosmajski knez i vojvoda Marko Katić. Po svemu sudeći Trnavac je nagovorio ubicu da izvrši ovaj zločin. Kako se kasnije ispostavilo Trnavac je hteo da ubistvom uglednog kosmajskog kneza izazove proteste u narodu i podigne pobunu protiv Karađorđa. Kada mu to nije uspelo, pobegao je u Zemun koji se tada nalazio na austrijskoj teritoriji.

Na Karađorđev zahtev austrijske vlasti su vratile Trnavca u Srbiju (u Šabac), a vožd je naredo Luki Lazareviću da mu odseče glavu.

Sin Luke Lazarevića - Aleksandar pričao je kasnije Milanu Đ. Milićeviću da je Miloje nudio Luki 70.000 dukata da ga ovaj ne ubije:
"- Kako smem da te ne ubijem - odgovorio je Luka - kad mi se zapoveda da pošaljem glavu tvoju ili svoju!
- A ti me, bar, ubi na spavanju, kad ne znam!
- Na spavanju neću, ali odista nećeš znati kad ćeš poginuti.
I JEDNOM, kad je polazio od Luke, s ručka, ubiju ga Lukini momci na stepenicama kada se nije nadao!”

Kako kaže Milićević “njegova glava je iznesena na jedan sto pred beogradsku crkvu” da svedoči o ličnoj sudbini nekadašnjeg ustaničkog komandanta i oslobodioca Beograda koji je umesto da dobije ulicu u glavnom gradu doživeo neslavan kraj i pao u istorijski zaborav.

Nebojša Bogunović, "Koekude Srbijo - srpske istorijske teme 1804-1918", Vecernje novosti, 22. novembar 2006.

nemam ja vreman da sve to citam. Ja sam svoje rekao i u to maksimalno verujem...

Poslednja izmena od moderatora:

Back