Битка код Сиска 1593

Svako od nas je ima svoju ulogu u Osmanskim ratovima, i šta je najbitnije od svega da se ne svađamo dalje, jedni i drugi smo to odradili na više nego upečatljiv način :)

Ferdo_Quiqerez%2CPredzi%C4%91e_kr%C5%A1%C4%87anstva.jpg

Ferdo Quiquerez - Antemurale Christianitatis (1892.) - Hrvatska je prikazana u liku žene koja drži mač i štit u obliku hrvatskog grba. Stoji na ulazu u Europu i čuva je od Turaka. Iza nje se vide Kupola Bazilike sv. Petra, a između ostalih, vide se Galileo Galilei i Dante Alighieri.

-640-0-screenshot-1-1675267976.jpg

Ulje na platnu: The Serbs helped the Ottomans conquer the Balkans - Massacre of the Prisoners after the Battle of Nicopolis

Током позног средњег вијека и касније током XVI-XVII вијека у европским хроникама, аналима и извјештајима актера битака имамо често тенденциозан приказ и склоност претјеривању преко сваке мјере приликом описа битака. То је посебно изражено код изношења војних губитака гдје се не ријетко износе неразумне бројке погинулих непријатељских, у правилу турских, војника. А овдје је омјер погинулих турских и војника хришћанске коалиције 200:1 што је наравно апсолутно немогуће и није разумно доживљавати такве наводе озбиљно.

Турских извора о овој бици немамо, једини извор су извјештаји Андреаса вон Ауерсперга, једног од команданата хришћанске односно хабзбуршке коалиције који су итекако тенденциозни. На жалост ови извјештаји нису доступни на нету, те се морамо ослонити на урадак једног млађег хрватског историчара (овдје) који је објединио радове неких старијих хрватских историчара.
Када су војни ефективи у питању по тим наводима, Сисак је бранило око 800 војника међу којима 100 Егенбергових војника из Славоније.
Уз то је у близини Загреба прикупљено око 5 000 војника, Томаш Ердöди предводио је банске чете, око 1.240 људи, Рупрехт вон Егенберг, уједно и главнокомандујући ове коалиције, био је на челу 300 њемачких војника. Петер Ердöди, ускочки капетан, предводио је око 500 ускока. Kопривнички капетан Стефан Грасвејн предводио је 400 крајишника, поменути карловачки генерал Андреас вон Ауерсперг предводио је 300 аркебузира, Мелхиор вон Рöдерн предводио је 500 шлеских стријелаца, Адам Раубер од Веинера предводио је 200 аркебузира, Kристоф Обритцан 100 а Парадеисер 160 карловачких, корушких и крањских мускетара, те још неколико контигената, укупно око 5.000 војника. Етнички састав ове коалиције бјеше шаролик и учешће су имали припадници десетак народа.

По том извјештају вон Ауерсперга, Турака бјеше око 12.000, но тај навод је вјероватно тенденциозан. Иако је турска војска барем према тим извјештајима била бројнија, мали, занемарљив број војника бјеше наоружан ватреним оружјем док је хришћанска војска била састављена углавном од аркебузира (коњаника-оклопника са ватреним орузжјем) и мускетара. И то је по свој прилици одлучило исход битке.
Битка се одиграла вјероватно више узводно него је колега форумаш suave претпоставио јер се помињу окршаји и око Одре, могуће од ушћа Одре у Купу, па до данашњег старог моста у Сиску.
Извјештај о губицима је претјеривање преко сваке мјере. Према којем је погинуло 40-50 хришћанслких војника и 8.000 Турака од којих се већина удавила у Одри (ова рјечица није нигдје ширине преко 20 м, не и дубока) и Купи је ван сваке разумне сумње прекомотан и тенденциозан опис.

Како год, та битка се јесте одиграла, завршила је поразом Турака и бјеше уводом хабзбуршко-турског рата који ће потрајати 1593-1606.године.

Како се поновно протура хрватска пропаганда из неких новијих времена, примјетно и на опвој теми, кроз коју се мантра о некаквим хрватско-османским или хрватско-турским ратовима (што имамо и у хрватскјој википедији, у којој свакојаких глупости има, неке су преузеле и неке друге википедије) то не само што је историјски нетачно, него и бесмислица и силовање историје у покушају.

И на другој страни, са стране Османлија, у тим пограничним ратовима са Млетачком Републиком, Угарском и након 1527-е Хабсбуршком монархијом, те трупе и људство у тим биткама, ратовима и походима су регрутовани махом или искључиво из Босанског санџака и након 1580-р Босанског ејалета. Али нећемо прочитати нигдје о босанско-угарским, босанско-хабсбуршким или босанско-аустријским ратовима. Јер Босански санџак и касније ејалет није био самостална политичка творевина већ је био само административна јединица у саставу Османског султаната.

Тако исто Славонија, Далмација и Хрватска нису биле никакве самосталне политичке творевине (па да можемо говорити о хрватско-турским или славонско-турским ратовима) већ провинције у саставу Угарске а након 1527-е у саставу Хабсбуршке монархије. Или још прецизније, угарске провинције које су ушле у састав Хабсбуршке монархије и након 1527-е биле су земље круне Светог Иштвана.

То што би за неке од тих провинција биле кориштене одреднице војводство, краљевина или шта већ, није потврда да су биле самосталне политичке творевине, напротив. Та краљевина Хрватска, краљевина Славонија (1699-1868.) и ине творевине су имале аутономност колико и краљевина Србија (1718-1739) и једна и друга и трећа су биле провинције у саставу Хабсбуршке монархије.

Moguće, ali kao što sam rekao, ne verujem da je u pitanju toliko stradanje. Pre verujem da broj krajišnika nije bio velik i da su se bojali zasede i konsolidovanja turskih snaga. Što se tiče prelaska Kupe, konjanici nisu imali takvih problema a verujem da bi se i pešadija snašla. Ali kažem, mislim da su bili zadovoljni povlačenjem Turaka i smrću Hasan paše. Uzimajući u obzir sukobe na prostoru tadašnje hrvatske, to i jeste najznačajniji sukob, iako nije čista pobeda (bez obzira što istoričari pišu) snaga habzburške monarhije i njihovih kapetana sa Osmanlijama i njihovim vojskovođama.
Većina turskih velikodostojnika nije preživjela bitku, među njima i bliski sultanov rođak, što je bio povod da prekinu mir. U tom ratu je Hrvatska uspjela povratiti neka područja poput Čazme, Moslavine, Petrinje.

Naslov si sam izmislio, kao i za sliku Seoba Hrvata (a zapravo Seoba Srba).

Svašta sam, al nisam lažov i sve ostalo najgore poput vas ustašočetnikoljubaca. Donosim samo uvod u članak, a u ostatku teksta autor dodatno pojašnjava na osnovu čega je doša do takvog zaključka da u naslov stavi "Srbi su pomogli Osmanlijama da osvoje Balkan". Pošalji mu svoju pretplatu na Informer Istori Čenel pa možda čovik i promini mišljenje :np:

The Serbs helped the Ottomans conquer the Balkans

"Nova studija prof. dr. Olivera Jensa Schmitta razbija neke mitove o srpskoj povijesti. Prema Schmittu, Srbi su Osmanlijama pružili odlučujuću pomoć u osvajanju Balkana

U srpskoj kulturi sjećanja nema mjesta dilemama: Srbi su, prema toj ustaljenoj pripovijesti, 1389. godine obranili kršćanstvo u bitci na Kosovu Polju protiv Osmanlija. U novoj studiji nedavno objavljenoj u "Zeitschrift für Balkanologie" (Časopisu za balkanologiju), profesor povijesti na Sveučilištu u Beču, Oliver Jens Schmitt, razbija nekoliko mitova o srpskoj povijesti i zaključuje da su srpske elite nakon 1389. godine pružile Osmanlijama odlučujuću pomoć u osvajanju Balkana. Schmitt je sažetak svoje studije objavio u ponedjeljak u austrijskim novinama "Der Standard".

Prema Schmittu, pogled na izvore i povijesne knjige dovoljan je da se utvrdi da je u svim odlučujućim trenucima osmanske povijesti od 1389. do 1459., kada je nestala srpska despotovina (kneževina), srpski aristokratski sloj stao na stranu Osmanlija i intervenirao protiv kršćanskih protivnika Osmanlija."

Screenshot (665).png

Šta se tče slike tog vašeg Peje već sam ti stavia link na stranicu odakle sam je skupia, a usput se izvinjavam šta ne znam svakog vašeg slikara i njihova umjetnička djela :roll:

Screenshot (666).png

PS moga si malo svratit i na temu o WWII šteta da ostane bez tvog komentara na one izvještaje američke udbe :)

Donosim samo uvod u članak,
Ovo nije uvod u članak:

Nikakvog ulja ni platna nema u članku, niti se ova sličica tako zove. Džabe krečiš sada. Poturaš netačne informacije.

Šta se tče slike tog vašeg Peje već sam ti stavia link na stranicu odakle sam je skupia, a usput se izvinjavam šta ne znam svakog vašeg slikara i njihova umjetnička djela
Dao si joj naziv ti, a ne niko drugi. Sam si izmislio naziv "Seoba Slavena i Hrvata na Balkanski poluotok". Ne nikakav članak, ti. Još ti je rečeno da takav naslov nema veze sa istinom na šta si ti odgovorio "al obzirom da se radi o seobi Slavena u koju smo bili uključeni onda nisam puno ni falia". Iako Hrvati uopšte nisu učestvovali u toj seobi Srba. Izmišljotina za izmišljotinom.

Svašta sam, al nisam lažov i sve ostalo najgore poput vas ustašočetnikoljubaca.
Onda šta je sve ovo? Da li slike imaju te nazive koje si im ti dao i izmislio ili nemaju. Ne može naziv biti istinit i lažan u isto vrijeme. Neko ovdje laže.

Srca ti onoga koji lik. Tolika je razlika šta u naslovu tribalo stat kršćana, a ne zarobljenika kako negdi pokupia na bespućima interneta :roll:

Masacre of the Christians after the Battle of Nicopolis (Miniature from the Grandes Chroniques de France by Jean Froissart), ca 1470-1475. Found in the Collection of Bibliothèque Nationale de France. Artist Anonymous. (Photo by Fine Art Images/Heritage Images via Getty Images)

Znam, znam kad nemaš ništa drugo za izvuć ostaje ti se vatat za ovakve benigne zvizdarije dok na konrentne stvari koje sam tamo priložia i to od stranih autora šutiš zaliven ka pyzda. Isto tako si bia glasan kad je tribalo branit Dražu od odgovornosti za zločine i suradnju sa ustašama, a kad se podatriju dokazi u kojoj Ameri, Rusi i Britanci osuđuju ulogu njega i njegovih jedinica bižiš od rasprave ka tvoj uzor od borbe. Kukavice jedne najobičnije.

Srca ti onoga koji lik. Tolika je razlika šta u naslovu tribalo stat kršćana, a ne zarobljenika kako negdi pokupia na bespućima interneta :roll:
Ne, ti si maliciozno stavio Srbe u naziv te slike. A tamo gdje se Srbi u nazivu slike pominju, tamo si ih namjerno izbrisao i poturio Hrvate.

Znam, znam kad nemaš ništa drugo za izvuć ostaje ti se vatat za ovakve benigne zvizdarije dok na konrentne stvari koje sam tamo priložia i to od stranih autora šutiš zaliven ka pyzda.
Ništa meni nisi priložio. Ja u tvojoj raspravi uopšte ni ne učestvujem. Ne znaš ni sam kim pričaš. Lupaš bez veze i smisla.

Isto tako si bia glasan kad je tribalo branit Dražu od odgovornosti za zločine i suradnju sa ustašama,
Nisam ja glasan. Beogradski sud je bio glasan. Brkaš stvari.

Како се поновно протура хрватска пропаганда из неких новијих времена, примјетно и на опвој теми, кроз коју се мантра о некаквим хрватско-османским или хрватско-турским ратовима (што имамо и у хрватскјој википедији, у којој свакојаких глупости има, неке су преузеле и неке друге википедије) то не само што је историјски нетачно, него и бесмислица и силовање историје у покушају.

И на другој страни, са стране Османлија, у тим пограничним ратовима са Млетачком Републиком, Угарском и након 1527-е Хабсбуршком монархијом, те трупе и људство у тим биткама, ратовима и походима су регрутовани махом или искључиво из Босанског санџака и након 1580-р Босанског ејалета. Али нећемо прочитати нигдје о босанско-угарским, босанско-хабсбуршким или босанско-аустријским ратовима. Јер Босански санџак и касније ејалет није био самостална политичка творевина већ је био само административна јединица у саставу Османског султаната.

Тако исто Славонија, Далмација и Хрватска нису биле никакве самосталне политичке творевине (па да можемо говорити о хрватско-турским или славонско-турским ратовима) већ провинције у саставу Угарске а након 1527-е у саставу Хабсбуршке монархије. Или још прецизније, угарске провинције које су ушле у састав Хабсбуршке монархије и након 1527-е биле су земље круне Светог Иштвана.

То што би за неке од тих провинција биле кориштене одреднице војводство, краљевина или шта већ, није потврда да су биле самосталне политичке творевине, напротив. Та краљевина Хрватска, краљевина Славонија (1699-1868.) и ине творевине су имале аутономност колико и краљевина Србија (1718-1739) и једна и друга и трећа су биле провинције у саставу Хабсбуршке монархије.

Ne znam koliko si upoznat s tim da je velik broj naziva (vjerovatno i većina njih) raznih povijesnih događaja, država pa i osoba(prezimena) novijeg doba i "prilagođeno" je ovom modernom svitu radi nekakve lakše identifikacije ili sporazumijevanja.

A da su Hrvati i Hrvatska s protokom vrimena isto tako zaslužili da se vrednuje njihovo učešće i doprinos u borbi protiv Osmanlija bespredmetno je uopće dovodit u pitanje. Al o tome bi na temi koju bi uskoro otvoria jer Hrvati se imaju čime dičit obzirom da tokom Osmanske okupacije NIKAD nismo u potpunosti pali pod njihovu vlast za razliku od nekih. S tim da ne pričamo o periodu od 5 ili 10 godina već o gotovo 500 godina koliko su naši stari morali vodit bitke i ratove i kroz taj period bili osakaćeni šta ljudstvom šta teritorijem šta financijama i uz često prepušteni sami sebima, al se opet NIKAD nije odustalo. Jel to ulazi u glavu tebi i ostalima koji izrugujete i podcijenjujete ulogu Hrvatske u tih 500 godina koliko smo se opirali toj ogromnoj sili? Istoj onoj koja je vas pokorila u "pet" dana?

Poklopi se ušima i budi kuco jer usprkos i možebitnoj ponekoj našoj "crnoj" epizodi tokom tih 500god za razliku od vas mi se imamo se za čim okrenit i hodat uzignute glave, a vi ste zadnji koji bi nam tribali držat nekakve prodike, podcijenjivat našu ulogu ili gledat s visoka kad pričamo o tom razdoblju svjetske povijesti.

Većina turskih velikodostojnika nije preživjela bitku, među njima i bliski sultanov rođak, što je bio povod da prekinu mir. U tom ratu je Hrvatska uspjela povratiti neka područja poput Čazme, Moslavine, Petrinje.
Istina, Banlaki u svojoj Vojnoj istoriji Mađara navodi da je veći broj osmanskih starešina nastradao. Daje i neke podatke. Tekst je u orginalu na mađarskom a meni je preveo na srpski. Pretpostavljam da će tebi prevesti na hrvatski

Бројке о турским губицима варирају; Лампе, [12] Хамер [13] и Хевенхилер дају 18.000, Цајлер 12.000; Иштванфи такође помиње више од 12.000. Звиједин наводи број мртвих на 8.000, док су се остали удавили. Други извор наводи број удављених на 3.000. Било би тешко утврдити који је број заправо тачан. Хасан -паша се такође удавио, а његов штитоноша је заробљен; 6 бегова је такође умрло, неки су умрли, неки су се удавили. [14] Губици царских трупа једногласно се процењују на 500. Од 100 немачких плаћеника који су бранили Сижека, само 50 је преживело. [15] Број заробљених топова је такође неизвестан, неки говоре о 5 већих и два мања; Звидинек их набраја од 7 до 11. Сви помињу чувено заробљавање Кацијанера [16] , којег су хришћани изгубили близу Осијека 1533. године [17] . Штавише, бројни коњски репови, спахијске заставе и велики крвави барјак, симбол турског штаба, пали су у руке хришћана. Поред тога, 2.000 коња, много шатора, 30 бродова и сјајна одећа пали су у руке хришћана. Са вешћу о победи, брзи курири су послати у Рим и Праг, седиште цара Рудолфа ; сваки од тројице генерала је добио златни ланац као награду. Радост због победе била је општа. Храбри генерали су величани сликама и списима.
https://mek.oszk.hu/09400/09477/html/0014/1113.html

Ovde su i linkovi prema ilustracijama. Zanimljivo da se ovde spominju, i u tekstu i na slikama turski logor na desnoj obali Kupe, na uzvisini koja dominira Siskom, danas poznatoj kao Zibel (u blizini je i sisačko porodilište gde sam i ja rođen, pa mogu reći da sam rođen u turskom vojnom logoru:mrgreen:)

https://mek.oszk.hu/09400/09477/html/images/banlaky-big_hadtortpic_1404b.jpg

@Khal Drogo Drogo je dobro procenio gde se vodila bitka jer i Banlaki daje takav nacrt bitke

https://mek.oszk.hu/09400/09477/html/images/banlaky-big_hadtortpic_1404a.jpg

Zanimljivo je da se na karti Austro-Ugarske iz 1865 još uvek može videti položaj Turskog reduta (donji levi ugao) i sisačkog starog grada (trougao sa tri kule na desnoj strani ekrana
https://maps.arcanum.com/en/map/cad...409610987,1824476.788304226,5696053.820765773

Ne, ti si maliciozno stavio Srbe u naziv te slike. A tamo gdje se Srbi u nazivu slike pominju, tamo si ih namjerno izbrisao i poturio Hrvate.
Bili ste dio Osmanlijske vojske u toj bitci tako da ništa nije krivo napisano jer opisi slika su nekad moja interpretacija. Za tu sliku Peje Patka nije bilo nikakvog opisa pa nisam nikog moga ni izbacit, a moderatoru sam reka da je slobodno izbriše ako te opis slike toliko pogađa.

Ništa meni nisi priložio. Ja u tvojoj raspravi uopšte ni ne učestvujem. Ne znaš ni sam kim pričaš. Lupaš bez veze i smisla.
Kako nisi sudjelova ako si me baš ti upozoria da sam koristia sliku vašeg umjetnika, a i nakon toga si par puta nešto komentira kad sam nešto pogrešno napisa(mislim u vezi Slovenaca i Karantanije). Sve mi to govori da pozorno pratiš šta pišem i šta objavljujem na toj temi, al ne možeš češće sudjelovat u raspravi jer nemaš argumenata za pobit napisano/objavljeno. Isto ka šta sad šutiš na one izvještaje na temi o WWII nakon šta si danima bia glasan u obrani čika Draže i njegovog pokreta.

Nisam ja glasan. Beogradski sud je bio glasan. Brkaš stvari.

Nemoj mi šta zamirit, al više ću virovat Amerima ili Englezima nego vašem sudu u Beogradu :)

Screenshot (663).png

Bili ste dio Osmanlijske vojske u toj bitci tako da ništa nije krivo napisano jer opisi slika su nekad moja interpretacija. Za tu sliku Peje Patka nije bilo nikakvog opisa pa nisam nikog moga ni izbacit, a moderatoru sam reka da je slobodno izbriše ako te opis slike toliko pogađa.
Ne, Srbi su u tom sukobu bili na strani gospodina Vuka Brankovića i kneza Stefana Lazarevića, koji su se borili na suprotnim stranama. Ni jedni Srbi nisu učestvovali u nikakvim masakrima. To je tvoje lupetanje i izmišljanje nekakvih tvojih istorijskih događaja koji se nisu desili. Dizni istorija na kojem se gradi dizni identitet.

Čovjek se zove Paja Jovanović i on je jedan on najvećih svjetskih slikara. Naslov si ti izmislio i falsifikovao kako bi samo ubacio Hrvate gdje god stigneš. Nisi se ni potrudio da objaviš tačnu informaciju. Namjera je tu vidljiva.

Kako nisi sudjelova ako si me baš ti upozoria da sam koristia sliku vašeg umjetnika, a i nakon toga si par puta nešto komentira kad sam nešto pogrešno napisa(mislim u vezi Slovenaca i Karantanije).
To samo pokazuje da sam učestvovao u drugim raspravama, a ne na onu koju se ti pozivaš. Priviđaju ti se stvari. Kao što rekoh, nisi ni svjestan sa kime komuniciraš.

Nemoj mi šta zamirit, al više ću virovat Amerima ili Englezima nego vašem sudu u Beogradu
Ovo nema veze sa presudama. Ni ne znaš o čemu se presuda radi. Ali zato znaš da si protiv takve presude jer je iz Beograda. Što je vidljivo iz tvog šovinizma pri ubacivanju Srba u slike o turskim masakrima, a ubacivanja Hrvata u srpske slike.

Svati kako oćeš.
Znači opet prazna priča koja nema veze sa životom.

...Hrvati se imaju čime dičit obzirom da tokom Osmanske okupacije NIKAD nismo u potpunosti pali pod njihovu vlast za razliku od nekih....
Све политичке творевине и нације у Европи и око Медитерана у задњих хиљаду година изузев Француске и Енглеске од краја XI вијека (мада је и Француска била у позном средњем вијеку у доброј мјери окупирана од стране Енглеске али остало је језгро државе) су у неком периоду биле окупиране, освојене или под контроплом стране силе или под влашћу туђинске политичке елите. Ни једна политичка творевина нема миленијумски континуитет осим поменуте двије. Нема ни Србија, борила се против страних завојевача, водила велике битке, била под страним завојевачем и повела борбу за слободу и враћање државности, сама, својим снагама и жртвом је повратила слободу, нису јој државу и слободу поклонили други, као што су поклонили некима.

Хрватска од око 1091.године до 1941. не постоји као самостална политичка творевина (мада је упитно и прије 1091-е колико је имала аутономност или је била феуд, власништво Свете Столице, као и након 1941-е колико је имала аутономнност или је била закрпа Трећег Рајха). У читавом том периоду како написах
Славонија, Далмација и Хрватска нису биле никакве самосталне политичке творевине већ провинције у саставу Угарске а након 1527-е у саставу Хабсбуршке монархије и још касније Аустријског царства. Провинцеје потчињене и под влашћу угарске круне, односно круне Светог Иштвана.
...već o gotovo 500 godina koliko su naši stari morali vodit bitke i ratove i kroz taj period bili osakaćeni šta ljudstvom šta teritorijem šta financijama i uz često prepušteni sami sebima, al se opet NIKAD nije odustalo. Jel to ulazi u glavu tebi i ostalima koji izrugujete i podcijenjujete ulogu Hrvatske u tih 500 godina koliko smo se opirali toj ogromnoj sili?
Нити су се Славонија и Хрватска опирале некој сили, нити су водиле ратове. Ратове и битке је водила Угарска а након 1527.године Хабсбуршка монархија, командни кадар, војсковође су били често искључиво припадници угарске и аустријске аристократије, као што је то у бици код Купе (Сиска) 1593.године. Контигенти војске у које би били прикључени припадници хрватског народа, као и других народа, би се прикључивали према потребама Угарске односно касније Хабсбуршке монархије.

Славонија и Хрватска нису биле субјектом него објектом историјских процеса, нису утицале на те процесе већ угарска круна, зависно колико би јачала или слабила неке земље угарске круне илити земље круне Светог Иштвана би биле под влашћу угарских /хабсбурших владара или окупиране од Османлија.
... Istoj onoj koja je vas pokorila u "pet" dana?
Књиге у шаке, упрегни закржљале мождане вијуге и пажљиво читај.

Poslednja izmena:
Znači da su hrabri da se ničega ne stide.
Mislim da se zapravo stidi pa zato ne smije iskreno da obrazloži svoj stav. Uvijek ovako krene pa stane. Te Srbi ne mogu hodati uzdignute glave, te ga srpska politika danas ugrožava, pa onda za kraj izbaci Srbe iz njihovih slika i ubaci Hrvate kako sa sve pravoslavnim popovima u 7. stoljeću dolaze na Balkan.

Ne, Srbi su u tom sukobu bili na strani gospodina Vuka Brankovića i kneza Stefana Lazarevića, koji su se borili na suprotnim stranama. Ni jedni Srbi nisu učestvovali u nikakvim masakrima. To je tvoje lupetanje i izmišljanje nekakvih tvojih istorijskih događaja koji se nisu desili. Dizni istorija na kojem se gradi dizni identitet.

Čovjek se zove Paja Jovanović i on je jedan on najvećih svjetskih slikara. Naslov si ti izmislio i falsifikovao kako bi samo ubacio Hrvate gdje god stigneš. Nisi se ni potrudio da objaviš tačnu informaciju. Namjera je tu vidljiva.

To samo pokazuje da sam učestvovao u drugim raspravama, a ne na onu koju se ti pozivaš. Priviđaju ti se stvari. Kao što rekoh, nisi ni svjestan sa kime komuniciraš.

Ovo nema veze sa presudama. Ni ne znaš o čemu se presuda radi. Ali zato znaš da si protiv takve presude jer je iz Beograda. Što je vidljivo iz tvog šovinizma pri ubacivanju Srba u slike o turskim masakrima, a ubacivanja Hrvata u srpske slike.

Znači opet prazna priča koja nema veze sa životom.
Tipična Informer škola na djelu s kojom se ne isplati ulazit u rasprave nakon šta jednom rečeš svoje mišljenje jer sve nakon toga izokrenu u svom šizosvitu. Stoj mi dobro Dragane i do nekog idućeg puta ;)

Istina, Banlaki u svojoj Vojnoj istoriji Mađara navodi da je veći broj osmanskih starešina nastradao. Daje i neke podatke. Tekst je u orginalu na mađarskom a meni je preveo na srpski. Pretpostavljam da će tebi prevesti na hrvatski

https://mek.oszk.hu/09400/09477/html/0014/1113.html

Ovde su i linkovi prema ilustracijama. Zanimljivo da se ovde spominju, i u tekstu i na slikama turski logor na desnoj obali Kupe, na uzvisini koja dominira Siskom, danas poznatoj kao Zibel (u blizini je i sisačko porodilište gde sam i ja rođen, pa mogu reći da sam rođen u turskom vojnom logoru:mrgreen:)

https://mek.oszk.hu/09400/09477/html/images/banlaky-big_hadtortpic_1404b.jpg

@Khal Drogo Drogo je dobro procenio gde se vodila bitka jer i Banlaki daje takav nacrt bitke

https://mek.oszk.hu/09400/09477/html/images/banlaky-big_hadtortpic_1404a.jpg

Zanimljivo je da se na karti Austro-Ugarske iz 1865 još uvek može videti položaj Turskog reduta (donji levi ugao) i sisačkog starog grada (trougao sa tri kule na desnoj strani ekrana
https://maps.arcanum.com/en/map/cadastral/?layers=3,4&bbox=1822660.214553886,5695424.409610987,1824476.788304226,5696053.820765773
Ne znam jel to redut, do vremena nastanka te karte porušena je većina starih utvrda jer su bile napuštene i smetale razvoju mjesta, a njihovi opkopi sa vodom bili rasadnici bolesti, pogotovo malarije u 19.st.
Na ranijim kartama ima zabilježbi bitaka koje su na nekom mjestu bile 100 i više godina unazad, ali to karte iz 19.st. više ne prikazuju.

Све политичке творевине и нације у Европи и око Медитерана у задњих хиљаду година изузев Француске и Енглеске од краја XI вијека (мада је и Француска била у позном средњем вијеку у доброј мјери окупирана од стране Енглеске али остало је језгро државе) су у неком периоду биле окупиране, освојене или под контроплом стране силе или под влашћу туђинске политичке елите. Ни једна политичка творевина нема миленијумски континуитет осим поменуте двије. Нема ни Србија, борила се против страних завојевача, водила велике битке, била под страним завојевачем и повела борбу за слободу и враћање државности, сама, својим снагама и жртвом је повратила слободу, нису јој државу и слободу поклонили други, као што су поклонили некима.
Ponovit ću šta sam napisa, a na račun čega si mi održa tu bespotrebnu prediku: "..jer Hrvati se imaju čime dičit obzirom da tokom Osmanske okupacije NIKAD nismo u potpunosti pali pod njihovu vlast za razliku od nekih."

Ako nisi svatia ja u ovom slučaju pričam isključivo o periodu Osmanlijske invazije i o tome da nas Osmanlije nisu nikad do kraja pokorile. Jel možeš demantirat tu moju tvrdnju?

Хрватска од око 1091.године до 1941. не постоји као самостална политичка творевина (мада је упитно и прије 1091-е колико је имала аутономност или је била феуд, власништво Свете Столице, као и након 1941-е колико је имала аутономнност или је била закрпа Трећег Рајха). У читавом том периоду како написах

Славонија, Далмација и Хрватска нису биле никакве самосталне политичке творевине већ провинције у саставу Угарске а након 1527-е у саставу Хабсбуршке монархије и још касније Аустријског царства. Провинцеје потчињене и под влашћу угарске круне, односно круне Светог Иштвана.

Al su postojale ka zemlje. I Hrvatska i Dalmacija i Slavonija pa u kavkvom god to obliku ili zajednici bilo. Ka šta je postojala i Srbija u sklopu Osmanskog carstva iako ne u granicama u kojima je danas pa ne vidim razlog zašto bi mi morali u svakom trenutku kroz povijest bit u svojim današnjim granicama. Jel se slažeš s tim ili ne?

A ako Srbi ili ostali narodi imaju neke "svoje zemlje" na koje polažu neka svoja povijesna prava onda bogami imaju na to i Hrvati pravo. Zašto bi Kosovo tribalo bit Srpska zemlja, a Dalmacija ne bi tribala bit Hrvatska zemlja?

Нити су се Славонија и Хрватска опирале некој сили, нити су водиле ратове. Ратове и битке је водила Угарска а након 1527.године Хабсбуршка монархија, командни кадар, војсковође су били често искључиво припадници угарске и аустријске аристократије, као што је то у бици код Купе (Сиска) 1593.године. Контигенти војске у које би били прикључени припадници хрватског народа, као и других народа, би се прикључивали према потребама Угарске односно касније Хабсбуршке монархије.

Славонија и Хрватска нису биле субјектом него објектом историјских процеса, нису утицале на те процесе већ угарска круна, зависно колико би јачала или слабила неке земље угарске круне илити земље круне Светог Иштвана би биле под влашћу угарских /хабсбурших владара или окупиране од Османлија.

Ako se Hrvatska nije opirala i ako je postoja samo ka objekt čemu ovakav govor našeg bana u Nurnbergu u saboru pred njemačkim knezovima 1522.? Zašto HM nije branila svoj teritorij ako je to već isključivo samo njihova zemlja nego smo bili prepušteni sebi samima?

Oratio pro Croatia Bernardina Frankapana

Govoreći na latinskom, Bernardin Frankapan saboru se obratio tri puta. Do nas njegove riječi stižu putem primjerka "Oratio pro Croatia" otisnutoga u tiskari Friedricha Peypusa. Koliko je poznato, dan prije nego što će izreći prvi govor (19.studenoga) sudionicima je uručio njegov predložak.

"Ja dođoh pred vas, svijetli knezovi i slavna gospodo, da vam živom riječi kažem kolika pogibelj prijeti od Turčina, najprije Hrvatskoj, a preko nje i vašim zemljama u susjedstvu Hrvatske, i da vas osobito na to sjetim da je Hrvatska štit i vrata kršćanstva. Zato vas molim da u ime sve Hrvatske, dapače u ime svega kršćanstva, već jednom date pomoć toj zemlji koja, čemu nema drugdje primjera, sama odbija turske navale sve od onog dana kada je Constantinopolis pao. Pomislite koliki bi jadi nastali u kršćanskom svijetu da Hrvatska po nesreći padne. Naša je potreba tako prijeka da se oklijevati ne smije. Da se Turčin po nesreći Hrvatske dočepa, teško bi ga odanle istisnule vojske svega kršćanstva; takva je Hrvatska po svojoj prirodi i takvi su joj gradovi. Mi nećemo prosjačiti, onako kao što sam vidio u Rimu da čine mnogi ugledni ljudi iz drugih zemalja. Neka se ganu vaša srca našim suzama; sva Hrvatska pada pred vas i moli pomoć u Kristovo ime. Vršeći svoje poslanstvo ja sa suzom u oku i prignutim koljenom vapim za pomoć. Ako nas ostavite bez pomoći, dogodit će se jedno od ovoga dvoga ili će Hrvati prihvatiti ponude i Turske i tako se podložiti, ili će ostaviti svoju postojbinu te se radije potucati svijetom od nemila do nedraga, nego da dođu u tursko ropstvo."

Svoj je drugi govor održao tri dana nakon prvoga, u subotu 22. studenoga, a treći, posljednji, 10. prosinca:

"Kada je tome tako, onda vas molim da mi date bilo kakav odgovor, pa da se vratim II svoju nesretnu domovinu i donesem joj kobne glase, te da u svojim gradovima kao pravi Kristov vojnik završim svoj život."

Hrvatsko-dalmatinske uloge u organizaciji vjenčanja kralja Vladislava II. i kraljice Ane
objavljeno na stranici: The Hungarian historical review : new series of Acta Historica Academiae Scientiarum Hungaricae

"Grof je održao poznati govor u Reichstagu u Nürnbergu 1522. godine, moleći za pomoć u borbi protiv Osmanlija. 89 S te točke gledišta, Choqueovo izvješće bilo je korisno i za osobe uključene u njega, jer ih je predstavilo kao žrtve osmanskih pljački, ali i kao hrabre ratnike. Choque je izjavio da su Mađarska i susjedne zemlje nacija koje su se Osmanlije najviše bojale, jer su njezini ljudi bili izdržljivi, iskusni u ratovanju i navikli na teškoće." 90

1. 89 VidiFrankapan Modruški, Oratio pro Croatia / Govor za Hrvatsku (1522.) .
  2. 90 “C'est la nation que les Turcqs craignent le plus, car ilz sont bon combatans et hardiz; et sont accoustumez de coucher troys-quatre moys hors, sans lict…” Györkös, Reneszánsz utazás , 148.

Књиге у шаке, упрегни закржљале мождане вијуге и пажљиво читај.

Kaj si rekel? :)

Naslov si sam izmislio, kao i za sliku Seoba Hrvata (a zapravo Seoba Srba).
Наравно да је цео текст са албанске везице у најмању руку тендециозан и злурад, такве само и налази.
Слика се нигде не везује за Србе.
"Последице битке код Никопоља.Масакр хришћана као освета за масакр у Рахови. Жан Фроасар, Хронике, Фландрија, Бриж око 1470. године."
https://commons.wikimedia.org/wiki/...fthecristians_revenge_for_rahova_massacre.jpg
Крсташи су масакрирали те године неке турске цивиле у Рахови па им се Турци сада свете.
Иначе Стефан Лазаревић као турски вазал јесте учествовао у тој битки иако са малим снагама у односу на целокупну турску војску имао запажен учинак са својом коњицом и чак заробио стег краља Жигмунда.Не видим да неко може да му замери нешто с обзиром да када је њему била потребна помоћ, рецимо после Косовске битке, исти ти Угари нападају Србију а не Турску.
Такође Вук Бранковић није хтео да учествује што је довело до његовог каснијег страдања од Турака, Германима никада не верујте, што је поновио и доста касније и прота Матија Ненадовић.

А сада се вратите на Сисак.

Svašta sam, al nisam lažov i sve ostalo najgore poput vas ustašočetnikoljubaca. Donosim samo uvod u članak, a u ostatku teksta autor dodatno pojašnjava na osnovu čega je doša do takvog zaključka da u naslov stavi "Srbi su pomogli Osmanlijama da osvoje Balkan". Pošalji mu svoju pretplatu na Informer Istori Čenel pa možda čovik i promini mišljenje :np:

The Serbs helped the Ottomans conquer the Balkans

"Nova studija prof. dr. Olivera Jensa Schmitta razbija neke mitove o srpskoj povijesti. Prema Schmittu, Srbi su Osmanlijama pružili odlučujuću pomoć u osvajanju Balkana

U srpskoj kulturi sjećanja nema mjesta dilemama: Srbi su, prema toj ustaljenoj pripovijesti, 1389. godine obranili kršćanstvo u bitci na Kosovu Polju protiv Osmanlija. U novoj studiji nedavno objavljenoj u "Zeitschrift für Balkanologie" (Časopisu za balkanologiju), profesor povijesti na Sveučilištu u Beču, Oliver Jens Schmitt, razbija nekoliko mitova o srpskoj povijesti i zaključuje da su srpske elite nakon 1389. godine pružile Osmanlijama odlučujuću pomoć u osvajanju Balkana. Schmitt je sažetak svoje studije objavio u ponedjeljak u austrijskim novinama "Der Standard".

Prema Schmittu, pogled na izvore i povijesne knjige dovoljan je da se utvrdi da je u svim odlučujućim trenucima osmanske povijesti od 1389. do 1459., kada je nestala srpska despotovina (kneževina), srpski aristokratski sloj stao na stranu Osmanlija i intervenirao protiv kršćanskih protivnika Osmanlija."

Pogledajte prilog 1784206

Šta se tče slike tog vašeg Peje već sam ti stavia link na stranicu odakle sam je skupia, a usput se izvinjavam šta ne znam svakog vašeg slikara i njihova umjetnička djela :roll:

Pogledajte prilog 1784209

PS moga si malo svratit i na temu o WWII šteta da ostane bez tvog komentara na one izvještaje američke udbe :)
Srbi protiv Turaka:

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Kosovo

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Dubravnica

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Breadfield

Hrvati protiv Turaka:

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Krbava_Field

http://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Klis

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Gorjani

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Back