Biti svedok matretiranja

Isto tako sam se osjecala vjeruj mi....cak sam samu sebe krivila,misleci da sam pogorsala...ali kasnije sam uvidjela da sam nesto pokrenula...sad sigurno je to da su situacije razlicite,i tesko je savetovati...ja njih odlicno znam i puno volim...kad sam shvatila da mogu da ih "izgubim",bas sam patila...a opet eto nekako se sve sredilo...meni nije dozvoljeno vise zato kazem "sve " sam uradila...na kraju krajeva ono sto je tako uvijek "zrtva" mora najvise da se izbori...ne moze drugacije...ali "zrtvu" treba trgnuti...najstrasniji je bio osjecaj moje bespomocnosti....a tek danas kazem e prilicno je sve u redu.....da ne pricam koliko mi je trebalo da na neki nacin ukazem "zrtvi" da nije kriva ni jednim djelicem....pa onda kazem ukazujem toj osobi da nije kriva...a ovamo sebe krivim....ipak zna se ko je ucinio da sve tako bude...zasto prati neciju krivicu i svaljivati na nas...necu i ne zelim....
Nadam se da ce biti bolje toj osobi o kojoj pises...da ce uspjeti naci sebe i svoj zivot....:)

To mi je drago da si primetila..pogledaj samo ovde koliko ima nesrecnih ljudi koji vole sebi iskomplikovati zivot i to je uvek iz 'jakih' razloga..kao da nemaju dovoljno problema s novcem..posao..egzistencija..svakodnevni stres..pa im samo jos fali ta beda na vratu trpeti budalu koju 'voli'..gde tu ima mozga.

Naravno ali...Nekad se zaista mora trpeti budala baš iz tih problema koje si naveo:novac,posao,egzistencija.
A nekad maltretirani samo vjeruju da se mora...Teško je napraviti razliku onome koje ubijen u pojam i kojem je ubijena svaka volja za novim početkom.

Naravno ali...Nekad se zaista mora trpeti budala baš iz tih problema koje si naveo:novac,posao,egzistencija.
A nekad maltretirani samo vjeruju da se mora...Teško je napraviti razliku onome koje ubijen u pojam i kojem je ubijena svaka volja za novim početkom.

Ali dozvoliti nekome da ti ubije duh..i jos ziveti s njim..voleti ga..odbacivati druge ljude..njihove savete..pa bolje da ga odrobijas i izadjes kao zdrava svesna..cista osoba i prozivis taj 1 jedini zivot koji ti je podaren..nista se ne mora trpeti ako ne zelis.

Kako pomoći?
Šta da ti kažem,ako je osoba normalna ja se ne bih mješala ali ti hoćeš da pomogneš i mislim da je jedini način da pokušaš podići samopouzdanje maltretiranoj osobi.Ako ste bliske vjerovatno znaš šta je to što je tjera da trpi sve to i poradi na tome.Ako je nemoguće joj otići zbog nedostatka novca ti joj npr. pozajmi ili pokloni nešto za prvo vrijeme dok se ne snadje sama,ako je bolesna ti se obrati službi za socijalni rad...
Eto to je nešto onako otprilike što bi moglo ali...

Ја бих исто ово написала. Значи, немамо увек моћ да утичемо на туђе животе, нарочито ако смо далеко и ако нисмо ту у срцу збивања и свакодневно присутни.

За овакве случајеве је ипак потребна стручна помоћ, а оно што можеш да учиниш је управо да помогнеш жртви да се оснажи и да затражи стручну помоћ. Процес излажења из тог проблема је дуг и болан, а не може ни да започне док сама жртва не превазиђе неке своје проблеме, а први међу њима је то што (о томе сам читала у стручној литератури) свака жртва има неку врсту гриже савести и осећаја одговорности да је она крива за злостављање, да је она изазвала то злостављање и да га на неки начин и заслужује. Стога се жртве и стиде да потраже помоћ, стога се и стиде да другима причају о томе и да признају да су жртве, јер (безразложно) осећају кривицу!

Postoje dve stvari: akoje zrtva maloletna postoji duznost i obaveza svakog lica i institucije da prijavi zlostavljanje. Ukoliko je zrtva punoletna - postavlja se pitanje da li je uopste zrtva. Vazno je da shvatis: u zivotu ne mozes biti Isus a ne biti razapet. Ako hoces da ucinis pravu stvar to znaci da ces cesto zza to platiti visoku cenu (bez, ogorcenje, i odbACIVANJE ONIH KOJE VOLIS DEO SU TE CENE),izvinjavam na cap letters. Moras odluciti koju ces cenu da platis - cenu licne krivice zbog cutanja ili cenu pruzanju pomoci tamo gde te niko upomoc ni zvao nije. TAkodje, jos jedna stvar je za zapaamtiti: ne mozes spasavati nekoga ko ne zeli da bude spasen. Uz najbolju volju i zelju da se pomogne, svi miimamo limite preko kojih se ne moze. Ili se moze - ali onda moras biti spreman na patnju.....Za pocetak mozes da odbijes da ucestvujes u samodestruktivnim igricama 'zrtve' osobe o kojoj pricas. Kult samosazaljenju i kukanju nad uzasnom sudbinom i verbalno proklinjanje progonioca i zivota ("ah jadan ja cime li sam ovo zasluzio?!') nigde ne vodi. Mozda je neophodno da postavis pitanje "Sta ti zapravo hoces, i sta ti je potrebno od mene?" i da tako jasno defnises stvari. Ako hoce pomoc neka je konkretno i trazi ali ako hoce pomoc u smislu da ti gledas njenu/njegovu samodestrukciju...ne znam koliko je to zdravo za bilo koga od vas. Pozdrav

Lijepo je živjeti u tom tvom svijetu muzike,pite od jabuka i jednostavnosti svake situacije...Nemoj nikad izaći iz njega,iznenadićeš se šta sve možeš vidjeti i čega sve možeš postati svjestan.

Svasta sam video i svega se nagledao..svako ima izbor s kim ce biti..zato je najbitnije biti nezavisan i svoj pre svega..da li je siledzija..alkoholicar..sta god..to ce uvek biti..da ima 5oro dece s njim treba ga napustiti..da li bi ti prislala da te neko maltretira za krov nad glavom i parce hleba..uzas.

Svasta sam video i svega se nagledao..svako ima izbor s kim ce biti..zato je najbitnije biti nezavisan i svoj pre svega..da li je siledzija..alkoholicar..sta god..to ce uvek biti..da ima 5oro dece s njim treba ga napustiti.

Treba,naravno i to sa svom svojom decom,a šta onda?Gdje će djeca spavati,šta će jesti,hoće li je idiot pronaći,je li ona možda bolesna,je li napustila školu zbog udaje???Treba biti svoj i samostalan pa u brak, naravno da to znamo ali zna li to i neko kome je 18 ili 19?Šta da radi dijete koje jedan jedini put napravi grešku i zbog nje upropasti cijeli život i sebi i djeci ?Vjerujem ti da si se svega nagledao ali nisi sve razumeo jer nećeš da razumeš.Lakše je vjerovati da je sve lako.

Boze zatocena zasto mislis da ja zivim u oblacima..ako imas zenu i muskarca..oboje su ti prijatelji..on je tuce zato sto je kreten i to je 1 jedini razlog..a za to sto je ona s njim..ona ce ti reci milion glupih izgovora..on da razmislja o toj deci iz tvog primera ili bilo cemu ne bi je tukao..zasto se od nje ocekuje bilo kakva reakcija..odluka takvog tipa..klinci ne slusaju roditelje u takvim situacijama a jedino se njima mogu vratiti.

OK,u pravu si.Nisam ništa loše mislila ,malo smo se mimoišli i nisam se izrazila ni jasno a ni posebno pametno.Dese se gluposti kad čovjek(žena) govori i onda kad baš ništa nema za reći.Eto izgleda da imam i tu do sada nepoznatu osobinu .

Postoje dve stvari: akoje zrtva maloletna postoji duznost i obaveza svakog lica i institucije da prijavi zlostavljanje. Ukoliko je zrtva punoletna - postavlja se pitanje da li je uopste zrtva. Vazno je da shvatis: u zivotu ne mozes biti Isus a ne biti razapet. Ako hoces da ucinis pravu stvar to znaci da ces cesto zza to platiti visoku cenu (bez, ogorcenje, i odbACIVANJE ONIH KOJE VOLIS DEO SU TE CENE),izvinjavam na cap letters. Moras odluciti koju ces cenu da platis - cenu licne krivice zbog cutanja ili cenu pruzanju pomoci tamo gde te niko upomoc ni zvao nije. TAkodje, jos jedna stvar je za zapaamtiti: ne mozes spasavati nekoga ko ne zeli da bude spasen. Uz najbolju volju i zelju da se pomogne, svi miimamo limite preko kojih se ne moze. Ili se moze - ali onda moras biti spreman na patnju.....Za pocetak mozes da odbijes da ucestvujes u samodestruktivnim igricama 'zrtve' osobe o kojoj pricas. Kult samosazaljenju i kukanju nad uzasnom sudbinom i verbalno proklinjanje progonioca i zivota ("ah jadan ja cime li sam ovo zasluzio?!') nigde ne vodi. Mozda je neophodno da postavis pitanje "Sta ti zapravo hoces, i sta ti je potrebno od mene?" i da tako jasno defnises stvari. Ako hoce pomoc neka je konkretno i trazi ali ako hoce pomoc u smislu da ti gledas njenu/njegovu samodestrukciju...ne znam koliko je to zdravo za bilo koga od vas. Pozdrav

Hvala ti na odgovoru, ovo mi je zaista razjasnilo stvari i pomoglo mi da shvatim zasto se ovako osecam i kako da se postavim.
Nisam bila svesna cene koju moram da platim ako se umesam a iskreno, nisam sigurna da li sam tu cenu spremna da platim. Ja mislim da ovde prvo "zlostavljacu" treba pomoc u vidu terapije ali imam utisak da kad bi se to reklo, to bi bilo kao da sam ubola besnog pit-pula u oko.
"Zrtva" o svemu ovome prica na vrlo cudan nacin. Opravdava osobu koja je matretira (napeta je, nezadovoljna je zivotom...itd) a o matretiranju prica bez ikakvog emotivnog ucesca, kao da se ne radi o njenom zivotu. Svako moje pitanje sta planira da uradi ("Kad ces da se selis?" "Zasto ne nadjes cimere?") ona prosto ignorise i kaze da ona to tako ne moze. Kao da se povlaci od svega a samim tim i od zivota u globalu. Ja verujem da je to jedan nacin odbrane, ali onda stvarno coveku dodje da pocne da samara okolo da bi se ljudi probudili i postali svesni da zivot prolazi i da i te kako zivot moze drugacije da izgleda.
Ja sad imam problem da shvatim o cemu se ovde zapravo radi. Sta je njena licnost zapravo a sta je oblikovano od strane maltretiranja. Ako je ona takva kakva je, ja nemam nameru da je menjam. Ali ako je ovo kako se ponasa posledica maltretiranja, onda stvarno zelim da pomognem. Nikako da shvatim da li ona zapravo nece mene u svom zivotu, nerviram je, ne slazemo se kao licnosti ili me odbija da se stvari ne bi zatalasale.
Uopste ne mislim da sam bogom dana za pomaganje a i za druzenje, pa i sa rodjacima, ali ja nju stvarno mnogo volim i osecam skoro materinsku odgovornost prema njoj pa ne mogu tek tako da se povucem i taj odnos ohladim.
Ali da, postavicu se upravo kao sto si rekla - konkretno cu pitati da li zeli pomoc i koje vrste.

Mnogo ti hvala jos jednom!

Izvinjavam se na opsirnosti, preispitujem se dok pisem pa pricam sama sa sobom, nadam se da ce se neko pronaci, razumeti i da ce mu ova tema pomoci.

Eeeeeee, da je to tako lako rešiti verovatno nigde u svetu nebi, bilo, ni zlostavljača,
ni žrtava, nažalost mnogo je komplikovanije, mnogo, mnogo. Nije zlostavljanje samo
fizičko i to znaju svi malo razumniji ljudi. Postoji i ono psihičko koje je čak i teže,
bolnije nego ovo drugo, jer trenutni bol prođe, rane se mozda zaleče, al duševne
boli i traume ostaju za ceo život. Onome ko je direktno zlostavljan, onom koji to
posmatra, a da ne pričamo o onima koje to pogađa na indirektan način, a to su
uglavnom deca. Kako pomoći, nekom ko ne vidi svoju grešku? Kako reći nekom
da treba stručnu pomoć, a da pritom ne poželi da te zadavi, jer zaboga nije on
lud, i šta bi ti, da ga smestiš u ludnicu, kad si ti sama spremna za nju? Sve to
je užasno teško i komplikovano, toliko zamršeno da ga neki nikad ni ne uspeju
razmrsiti, nego žive svoj jadni život, trpe ono što ih je snašlo, svesni da tonu sve
dublje u ponor iz koga se najverovatnije neće nikad izvući. Sretne kad onaj kog
su nekad s ljubavlju i srećom birale za život i sreću, ode iz kuće bar na par sati,
i prestravljene kad se vrati.
Ljudi moji ovo je Balkan!:mad:....Znate li koliko ih se spaslo, iz te klopke? Jako
malo!:mad::mad:
Svi oko njih vide, svi sve znaju, a niko nesme ništa da preduzme...a zašto? Pa
recimo zato sto neće da imaju posla sa takvom osobom, jer, ako je taj i takav
spreman da maltretira, svoje najmilije, šta bi tek nekom drugom uradio!?:mad:
Vuče se život dalje, taj jedan jedini koji svi mi imamo, trpe se zlostavljači,
čeka se da onaj odozgo preduzme nešto.....:cry::cry::cry::cry::cry:
A onad jednog dana shvatite, da ste pogubili sve prijatelje, da ste izgubili, sve
nekad drage ljude, baš zbog tog zlostavljača, koji je sve rasterao, da bi mogao
u miru i svojoj "destrukciji" da deluje sto bolje. I gde ste onda? Nigde!

Nisam verovatno niša pametno rekla, ali to je istina, i svi to znamo, a kako
pomoći....skoro pa se tu i nemože pomoći, reče neko gore...gde otići, od
čega živeti, gde skloniti decu...i sebe, a da ste sasvim sigurni da vas neće
naći?
Poznajete li nekog, da je spreman da žtrvuje svoj mir, i svoj život ugrozi da bi
vama, pomogao? Možda samo par osoba uspe da se sa sigurnošću osnoni
na nekog, sve ostalo je priča, a kad taj neko dođe u sukob sa tim i takvim
zlostavljačem i tek onda shvati u šta se ustvari upustio..beži glavom bez
obzira. Zar neko misli da je to sve lako, i da žrtva već nebi otišla sama, da
je lako rešiti se takve osobe?

Razmislite malo o tome....ko je spreman da 24 sata živi na porezu zarad
dobročinstva...e pa nešto neverujem da takvih ima puno. I ako ih ima jako
su retki.......opet još nešto, ako ih zaista i ima svaka im čast, na hrabrosti,
ljudskosti...na svemu! Jer samo jedan život, ako bude spašen od takvih,
onda je to veliki uspeh! Hvala tako nekom ako negde postoji! Ja ga još
nisam upoznala!..........:cry::cry::cry::cry::cry:

Affrodita,bravo pa ti ispisa moj zivot.Dakle da nemenjam nista od tvog teksta osim to dasam se sama izvukla ali posto su se deca osamostalila.Otisla sam u deo koi je moj i jos nemogu da se naviknem na novi zivot,stalno ocekujem sada ce nesto ruzno dami se desi.Znas pre nego sam otisla isla sam kod mesnog psihijatra i stekla amopouzdanj.I jos nesto u pravu si svi znaju niko neprilazi ,sama mora sve i gore navedena osoba na srecu njenu izvucice se nadam se ali i na srecu njene zabrinute rodjake ili stajoj je vec.Kada sazri u njoj saznanje otrgnuce se sama.

U Srbiji postoji NGO koja se bavi resavanjem takvih pitanja. Zove se autonomni zenski centar. Pretrazi malo po internetu, pa reci i svojoj rodjaki da im se obrati. Mislim da ce ti ljudi bolje umeti da joj pomognu, prvo jer su imali mnogo takvih slucajeva, drugo, jer to posmatraju sa manje emocija i zbog toga objektivnije od tebe.
Pozz

Ja cu malo skrenuti temu na politiku. Jer mislim da ovde ona i te kao ima veze. U nekim zemljama, znam za Austriju, zlostavljac se udaljava od kuce i obavezan je da posecuje grupne terapije gde neki od njih zaista i razumeju na kraju zasto su radili to sto su radili. Pristup zrtvi im je zabranjen. I u toj zemlji se porodicno nasilje desava, ali mislim da zene ipak cesce izadju iz takvih situacija. I mislim da ljudi ipak urade ono sto mogu - komsije kada cuju buku prijave nasilnika! Ja sam bila svedok nasilja u porodici, u stanu ispod mene cule su se jezive stvari i nisam uradila nista, jer sam se bojala da ako prijavim nasilje, da cu i sama imati problema sa istim covekom.

Sta god zrtva umislila u svojoj glavi i koliko god da je resena ili ne da izadje iz situacije koja je snasla, mislim da podrska policije i suda mnogo, mnogo znaci.

Affrodita,bravo pa ti ispisa moj zivot.Dakle da nemenjam nista od tvog teksta osim to dasam se sama izvukla ali posto su se deca osamostalila.Otisla sam u deo koi je moj i jos nemogu da se naviknem na novi zivot,stalno ocekujem sada ce nesto ruzno dami se desi.Znas pre nego sam otisla isla sam kod mesnog psihijatra i stekla amopouzdanj.I jos nesto u pravu si svi znaju niko neprilazi ,sama mora sve i gore navedena osoba na srecu njenu izvucice se nadam se ali i na srecu njene zabrinute rodjake ili stajoj je vec.Kada sazri u njoj saznanje otrgnuce se sama.

Evo sretnice, spasla se...drago mi je zbog tebe, e da samo znas koliko....i daj Bože,
što više spašenih žena....od tih divljaka..........verovatno nije lako i da straha ima
još uvek jer to ostavlja posledice na zdravlje, ali sigurno ima više momenata kada
straha nema i onda koristi to vreme i uživaj u njemu, zaslužila si!....:D:D:D:heart:

Ako znate za neki slucaj gde je zakon o porodicnom nasilju primenjen, mozete da napisete. Cikam vas!

Ma kakvi...ja za to ni čula nisam, sem da je recimo dolazila policija po pozivu, i
onda su blagonaklono savetovali toj jadnici, da smanji malo i da gospodina ne
izaziva, jer on ima kratak fitilj, a ona je već to trebala da nauči, pa da se skloni
kad je besan. Onda oni odu, obavili su svoje, a ona opet dobije još veće batine
pa kad stigne u DZ moli da ga ne prijave, jer će je ubiti....eto nam zakona, i
zaštite...od njih takvih....daj bože samo da ova mlađa generacija ne prođe
isto, i da se svi malo više osveste po tom pitanju.........i o kojoj zabrani
prilaska pričamo, pa neće policija stajati 24 sata ispred ničije kuće....e ko se
u njih pouzda svaka mu čast...kad nas koliko ja znam još uvek pomaže jedino
ona satara use i u svoje kljuse..pa kako prođeš, nažalost.........:cry::cry::cry::evil:

Hvala na odgovorima i nemam nista protiv da se tema prosiri u pravcu bilo kakve vrste nasilja (mada ovde nije rec o nasilju muzeva nad zenama).
Malo mi samo smeta logika "sretnica, spala se" i resavanje problema satarom.

O,pa dobro, ima nasilja u porodici raznog, da sada sve ne nabrajam, dug bi to
bio spisak, ali najčešće je baš to muževa nad ženama.....ili ti kojim slučajem
nisi sa movih prostora, ili čak sa ove planete?

Ne znam zašto ti smeta "sretnica spasla se", šta tu nekom može da smeta, da
se neko izvuče iz kandzi nekog nasilnika....nego šta je nego sretnica????? Zar
bi ti manje smetalo, da još uvek trpi nasilje svake vrste i čeka da joj iscuri još,
ono života što joj je ostalo?

E, eto ja mislim da sam u pravu potpuno, kad sam rekla sretnica, i stojim uvek
iza svake svoje reči, i radujem se svakom spašavanju, od bilo čijeg zlostavljanja!!

Back