Biti srecan

Menora

Primećen član
Poruka
842
Obzirom da je covek drustveno bice, veliki uslov za srecu je da bude zadovoljan u drustvu u kome zivi.
Kako sebe vidite u ovom i ovakvom drustvu u kome je sve obesmisljeno?
Nemojte samo s onim - gledaj svoja posla - jer kad neko gleda samo svoja posla opet nailazi na posla drugih..jer smo svi upuceni jedni na druge.
Kako izlazite na kraj sa tim, sa onim delom da si srecan u ovakom drustvu..

Modern Family Dad GIF by PeacockTV

Ja sam s vremenom sve više i više smanjivao kriterije za ono što meni predstavlja nekakvu verziju sreće, tj. polusreće, tj. nečega što miriše na nešto dobro.

Ja sam naviknut na veću količinu lošijih događaja, tako da me u novije vrijeme usrećuju i poneki dijelovi radijskih emisija, članci po internetima, čak i radna nedjelja nije loša ponekad jer je drugačiji raspored aktivnosti.....

Neobično je kamo sve to ide.

Naravno da me usrećuje i druženje s onim ljudima koji su mi prijatelji, ili barem dobri poznanici, ipak oni meni najugodniji ljudi žive dosta daleko, ali neke vidim par puta godišnje.

Ono što je zanimljivo, prije par godina sam češće osjećao sreću, ali sam i češće bio ljut, nerealno tužan, češće sam neumjereno kukao.

U novije doba eto, rjeđe sam i tužan, rjeđe sam i sretan.

Nekakvo mješovitost, moglo bi se reći suzdržanost, nisam siguran je li neutralnost dobar opis za to.

Uglavnom, ta neutralnost možda malo više ide i smjeru tuge, ali nije to nužno klasična tuga, već više neka prejaka nostalgija

biti srecan moze biti i stvar licne odluke

naravno , ima i situacija kad to nije moguce

ali uglavnom jeste

vazi i za * biti nesrecan*
to je filozofija, i to jeste ok, ali ostaje definitvno onaj deo ti kao deo ovog drustva sto je nepobitno.
Ti si srecna u ovakvom drustvu?
Jer jedno je ono licno i licna odluka, ali ko sto rekoh covek je drustveno bice, dakle deo drustva i to iznegirati je besmisleno.

Pa, nije baš sve, a i ne mora uopšte biti bilo šta obesmišljeno.
Ljubaznost, srdačnost, lepi maniri...
Poštovanje za ljude oko sebe;
Da mislim da više nema smisla, ne bih već sad sadila cveće koje će dogodine izgledati lepo.
Nisam najdruštvenija osoba na svetu, ali ako se već družim, to radim sa osmehom, sa željom da moje trenutno postojanje nekom bude zanimljivo ako ne i drago.
Ne želim biti nesrećna... jer svet je oduvekt prezasićen nesrećom, a postoje stvari koje prevazilaze taj svet, kao: jutro, leptir, osmeh, lepo i pristojno doteran šetati i pozdraviti nekog, naročito starije ljude, biti lagana i svetla osoba... tu gde je, očigledno, sve teže i mračnije.

to je filozofija, i to jeste ok, ali ostaje definitvno onaj deo ti kao deo ovog drustva sto je nepobitno.
Ti si srecan u ovakvom drustvu?
60-80 posto , kako kad

drustvo je tako kakvo jeste , pokusavam malo da ga poboljsam

ponekad vidim napredak pa mi drago iako mozda nije zbog mog truda

ali mi lici

Ljudi žele biti srećni, ali gde je neka baza za to?
''Nesrećan sam!''
Dakle, put do toga da se samo ne bude nesrećnim je već problematičan. Stići do neke nulte tačke gde se nije više nesrećno, a ni srećno... Do te tačke treba plivati u nezadovoljstvu.
Od čega je nezadovoljstvo napravljeno, uostalom?

60-80 posto , kako kad

drustvo je tako kakvo jeste , pokusavam malo da ga poboljsam

ponekad vidim napredak pa mi drago iako mozda nije zbog mog truda

ali mi lici
To je mikro plan. Ne pises ti zakone, ne regulises tok novca, ne uredjujes drustveni sistem.
Ja ne pricam o mirko planu nego ovom drugom jer utice definitivno.
Uvodni post nije sadrzao licnu notu, naprotiv.

Obzirom da je covek drustveno bice, veliki uslov za srecu je da bude zadovoljan u drustvu u kome zivi.
Nemojte samo s onim - gledaj svoja posla - jer kad neko gleda samo svoja posla opet nailazi na posla drugih..jer smo svi upuceni jedni na druge.
Svako treba da radi i gleda svoja posla. Kako gledaš svoja posla ako gledaš tudja ????

Trudim se da pronalazim nove motive za sreću. I dok god me bude držao trenutni motiv i želja za životom, dotle ću verovatno i ja biti srećan.

Ljudi su u prošlosti živeli teško, postojale su brojne društvene norme i obaveze koje su se morale ispoštovati i prosečan čovek nije očekivao veliku sreću u životu. Biti srećan značilo je - biti zdrav i prav, imati dovoljno hrane i topao dom, (za ženu) dobrog čoveka za muža, preživeti porođaj, dobiti zdravo dete... Stvari koje se danas uzimaju zdravo za gotovo. Sa svih strana su vrebale nedaće - siromaštvo, težak rad, ratovi, nepredvidiva priroda, razne bolesti, loš ugovoreni brak, ogromne porodice, teški karakteri ljudi koje je trebalo slušati i poštovati u tradicionalnom patrijarhalnom društvu... Ljudi nisu mnogo očekivali od života i život im nije mnogo pružao. Čak ni najpovlašćenijima život često nije bio lak.

Kada čovek ne mora da razmišlja o svim problemima sa kojima su se naši preci nosili, kada ima mnogo više udobnosti, slobode i bezbrižnosti, sreću nekadašnjih ljudi počinje da uzima zdravo za gotovo. Traži nove stvari, razvija nove potrebe i potraga za srećom postaje često pokušaj da se uhvati neuhvatljivo. Na kraju krajeva, šta uopšte znači biti srećan? Osećati ispunjenje i zadovoljstvo?

Ne postoji nijedno stanje koje može trajati večito. Čovek je biće u kome se neprestano smenjuju razne emocije i raspoloženja i biti tužan, nesrećan, razočaran, neispunjen - takođe su prirodna stanja čoveka. Večito se kupati u osećaju blaženstva nije dostupno većini ljudi (ako izuzmemo monahe koji su život posvetili duhovnosti, ali to ipak nije prosečan čovek).

Što se društva tiče, čovek nikada nije živeo lagodnije i imao više prava. Mi smo iznimno povlašćeni u odnosu na naše pretke. Ljudsko društvo je oduvek bilo surovo i nepravedno, ali mi danas imamo makar slobodu da izaberemo partnera i način života, imamo medicinu, električnu struju, brojna kućna pomagala, radimo lakše poslove i jedemo bolju hranu, živimo duže, do poznog doba možemo očuvati i zdravlje i mladalački izgled...

Da bi čovek bio istinski srećan u društvu morao bi da živi u vlastitoj utopiji. Problem sa utopijama, međutim, leži u tome što je za svakog od nas ona različita. Raj na Zemlji za mene, može biti pakao za tebe.

Društva koja trenutno imamo na planeti su sklepane zajednice u kojima niko nije sasvim zadovoljan, ali funkcionišu. Preživljavamo, a povremeno i ugodno živimo. Ne može se od ljudskog bića takvog kakvo jeste mnogo više od ovoga očekivati.

Jedan moj prijatelj Japanac koji je i poslovno i privatno proputovao mnoge zemlje sveta mi je jednom rekao da je kao mlad mislio da je život u Japanu težak, ali da je nakon svih tih putovanja došao do zaključka da je život - svuda težak. Ljudski život je jednostavno - težak. Vredi razmisliti o tome. :)

Ako ima ideala, čovek se uvek može posvetiti nekom cilju, baviti se nekim aktivizmom, humanitarnim radom, pokušati da sam nešto poboljša i promeni u društvu, pa makar to značilo olakšati život jednom jedinom stvorenju na ovoj planeti. Ako nema takvih stremljenja, onda mora tražiti sreću i zadovoljstvo u onome što ga okružuje. Postoje stvari koje su uvek tu. Recimo, priroda i njene lepote. Ili - muzika, igra, pesma. Drugi ljudi koje možemo usrećiti malim znacima pažnje. Najsrećniji su ljudi koji nalaze sreću u malim, lako dostupnim stvarima. :)

nije nista obesmisljeno.
?
Ti ti okej s cinjenicom ko je u skupstini, i ko nam pise zakone i ko je odgovoran za njihovu primenu?
Obesmisljeni su doktorati, pozicije poslovne, plate iz budzeta. Tebi to ok?
Obesmisljena je gradnja zgrada.
Pa samo onaj objekat stambeni na samom Kalemegdanu...
tebi to sve ok...da nisi ti mozda Sapic?

Srećna sam što trenutno nisam u izbegličkoj koloni.

Drustvo je dobro. Ljudi su ok, sve je lepo.

Back