Biti džentlmen

Tipican primer nedzentlmenstva :)
Zasto ja njoj da sipam pice kad moze ona meni. Zasto da joj ponudim svoju stolicu kad moze sama da povuce sa susednog stola. Zasto da pridrzavam vrata i pustim je da udje pre mene kad mogu da uletim i pustim da je vrata lupe po nosu. Pozdravljam se prvo sa muskarcima, oni su ionako ugrozeniji od zena....

Banalni primeri koji pokazuju da nije tesko biti dzentlemen.

Celo džentlmenstvo ima koren u tome što su žene ranije skoro stalno bile trudne i zato su im muškarci pomagali za svaku glupost, danas toga odavno više nema i nema više potrebe za time

apropo posta o kijanu rivisu sa prethodne strane -

zanimljiv je taj fenomen koji se zove hover hand -
Hover Hands is the term given to the physical gesture when someone (generally a young male) pretends to be putting his arms around the shoulder or hips of a woman.

nameće se pitanje da li je ova odraz džentlamenstva ili nečeg drugog
sećam se kada sam trebao plesati na maturi sa jednom, ona je pozvala na ples mene, pa je ruke prebacila na moja ramena a ja njoj u predelu struka, ali joj nisam dodirivao leđa, možda blago ovlaš izviše slabina. još tada sam bio džentlmen
570447

570449

570450

Šta je to džentlmen, da li to jeste i kako postati?

Џентлмен je još jedan anglizam koji je kod nas pogrešno interpretiran i kao takav uveden u opštu upotrebu. Staleški čin iz Engleske je ovde mehanički preuzet kao pojam koji se upotrebljava za muškarce koji nisu sivonje.

Nije lako postati gospodin u Srbiji ali ne i nemguće.

Privlači me ideja džentlmenstva i prefinjenih manira i postupaka koji je prate, ali krenimo od definicije samog pojma.

Ne trudi se, neće te razumeti. Svinjska glava danas mnogo bolje prolazi.

Da li džentlmen treba postupati fino i pomagati ženskoj osobi koja ga ne poštuje? Možda mu ona čak i radi o glavi ali on prosto želi ostati veran svom kodeksu ponašanja nezavisno od varijabilnosti situacije i osoba sa kojima dolazi u kontakt.

Gospodin nikada ne bi doveo sebe u situaciju da održava bliske kontakte sa ženskom osobom koja ga ne poštuje.

gospodin je bolji termin, ali problem je što se preširoko koristi. npr. obraćanje nepoznatoj osobi muškog pola - gospodine, koliko je sati? ili - izvolite gospodine.
Da, ima dvojako značenje, formalno je svakako ono o čemu pišeš.

Gospodin je pak pre svega vrhunski obrazovan i vaspitan. Ali iznad svega misleći čovek. Što ga svakako čini nekim ko se ističe u masi.

I to uopšte nije udobna pozicija. Sva goveda kidišu na njega a oni gluplji ga smatraju i mekušcem.

Zato pravi gospodin mora da poznaje i neke plemenite sportove.

Dakle uglađen ali ne i bezopasan.

Situacija:

Nekoj devojci na plaži je spao kupaći. Ona ne primećuje da joj se vide grudi.

Džentlmen za razliku od običnog muškarca neće gledati u njene dojke iako ga privlače, jer nije u redu gledati dojke devojke koja ih nije želela pokazati. Jesam li u pravu? Da li su moja razmišljanja korektna i na trasi džentlamenstva?
Jesi jer time dokazuješ da tobom ne upravljaju nagoni što je jedan od glavnih preduslova civilizovanosti.

Što ne znači da nagone potiskuješ već stavljaš dostojanstvo i integritet drugih ispred neartikulisanih potreba i reakcija.

apropo posta o kijanu rivisu sa prethodne strane -

zanimljiv je taj fenomen koji se zove hover hand -
Hover Hands is the term given to the physical gesture when someone (generally a young male) pretends to be putting his arms around the shoulder or hips of a woman.

nameće se pitanje da li je ova odraz džentlamenstva ili nečeg drugog
sećam se kada sam trebao plesati na maturi sa jednom, ona je pozvala na ples mene, pa je ruke prebacila na moja ramena a ja njoj u predelu struka, ali joj nisam dodirivao leđa, možda blago ovlaš izviše slabina. još tada sam bio džentlmen
Pogledajte prilog 570447

Pogledajte prilog 570449

Pogledajte prilog 570450
pichkice eto sta su

Dzentlmenstvo nije u gestovima iako su oni pokazatelj, to je vise stvaranje osecaja postovanja kod zene i svakako sigurnosti...Tako da u tom domenu imas , kako kaze djole, od mekih kao mekflaj do dominantno sigurnih ni jedni nisu pravi.
Pravi dzentlmeni su spontano pristojni...

gledam ovaj video kako se naš poznati jutjuber ophodi prema devojkama na četruletu.
on izgleda lepo, ima lep glas, harizmu, samopouzdanje, razne talente itd... opušten je, samouveren i zeza devojke, govori im šta god mu padne na pamet...
kao alfa mužjak verovatno može imati svaku od njih.

ipak, šta mislite, da neko ko želi biti džentlmen sme sebi dozvoliti da ovako komunicira sa devojkama, nebitno da li takav pristup prolazi ili ne...

gledam ovaj video kako se naš poznati jutjuber ophodi prema devojkama na četruletu.
on izgleda lepo, ima lep glas, harizmu, samopouzdanje, razne talente itd... opušten je, samouveren i zeza devojke, govori im šta god mu padne na pamet...

ipak, šta mislite, da neko ko želi biti džentlmen sme sebi dozvoliti da ovako komunicira sa devojkama, nebitno da li takav pristup prolazi ili ne...

Da se isplati biti džentlmen on bi se tako i ponašao. U današnjem vremenu nema mesta džentlmenstvu, tj. možeš ti biti "džentlmen" ali da pored toga imaš izgled i da znaš da ih podjebavaš, današnje devojke su slobodne i često vulgarne, sve im brzo dosadi i traže neprekidnu stimulaciju, tako da je neka uštogljenost i džentlmenstvo smrt za muško-ženske odnose, čak i prijateljske, a kamoli nešto drugo. Ovo pričam iz iskustva jer sam i ja povučeniji tip, ako si takav jednostavno ih ne zanimaš osim ako ne izgledaš kao Apolon.

Површне особе може да очара и неки хохштаплер који се скрива иза маске углађености и галантности, као онај мој комша који супругу деценијама тетоши отврајући јој врата аутомобила, као генерал Жежељ маршалу Тити, а сво време преврће коју год стигне... Суштина, а не форма, Жентлмена не чине манири Жентлменом него карактер, он је то зато што је фер играч, што каже наш народ поштен чо'ек, то је џентлмен, онај који испоштује што би рекли џибери.

Šta je to džentlmen, da li to jeste i kako postati?

Privlači me ideja džentlmenstva i prefinjenih manira i postupaka koji je prate, ali krenimo od definicije samog pojma.

Da li džentlmen treba postupati fino i pomagati ženskoj osobi koja ga ne poštuje? Možda mu ona čak i radi o glavi ali on prosto želi ostati veran svom kodeksu ponašanja nezavisno od varijabilnosti situacije i osoba sa kojima dolazi u kontakt.

Biti dzentlmen, e to je stanje svesti pre svega.
Biti dzek, ne biti sitna dusa, osvetoljubiva I sujetna, biti stalozen, cool lik koji ne poseze za jeftinim potezima ni u jednoj situaciji jer je itekako svestan da je uvek u nadmocnoj poziciji u odnosu na zenu. Muskarac uvek moze da ugrozi zenu, da li delima ili recima...a dzentlmen je toga svestan u svakom trenutku, svakoj situaciji, svestan je svoje nadmoci ali uvek bira da je ne zloupotrebi.

Meni su takvi ljudi fascinantni I takvim se ljudima divim. I muskarcima I zenama koje ne podlezu jeftinim trikovima I sitnim ili krupnim pakostima.
Grozim se sitnih dusa.
Trebala sam se roditi u vreme vitezova.

Biti dzentlmen, e to je stanje svesti pre svega.
Biti dzek, ne biti sitna dusa, osvetoljubiva I sujetna, biti stalozen, cool lik koji ne poseze za jeftinim potezima ni u jednoj situaciji jer je itekako svestan da je uvek u nadmocnoj poziciji u odnosu na zenu. Muskarac uvek moze da ugrozi zenu, da li delima ili recima...a dzentlmen je toga svestan u svakom trenutku, svakoj situaciji, svestan je svoje nadmoci ali uvek bira da je ne zloupotrebi.

Meni su takvi ljudi fascinantni I takvim se ljudima divim. I muskarcima I zenama koje ne podlezu jeftinim trikovima I sitnim ili krupnim pakostima.
Grozim se sitnih dusa.
Trebala sam se roditi u vreme vitezova.

Koje vreme je za tebe vreme vitezova?

kakva crna harizma i talenti :rotf:, lik je hodajuća karikatura, ali kao što neko reče valjda i samopouzdanje na pogrešnim osnovama može da da neke rezultate...

Meni je on merilo za alfa seljacinu, iskreno. Prosecni dziberski narciosoidni degenerik prepun sanopouzdanja, samo sto je za razliku od prosecnog njega u*ralo da se probije na yt.

Meni je on merilo za alfa seljacinu, iskreno. Prosecni dziberski narciosoidni degenerik prepun sanopouzdanja, samo sto je za razliku od prosecnog njega u*ralo da se probije na yt.

nije ga usralo. nije mu palo s neba. lik se probio svojom aktivnošću, talentom, radom...
i sad ga devojke mole za zajednički selfi. ušao je u fazu žetve.

to je ono što govorim sve vreme ali ne uvodim u svoju rutinu: u biti muškog principa je proaktivno delovanje. poput ponašanja penisa.
biti pasivan i čekati da ti žensko padne u krilo neće dati rezultat, to je ženski način razmišljanja.

nije ga usralo. nije mu palo s neba. lik se probio svojom aktivnošću, talentom, radom...
i sad ga devojke mole za zajednički selfi. ušao je u fazu žetve.

to je ono što govorim sve vreme ali ne uvodim u svoju rutinu: u biti muškog principa je proaktivno delovanje. poput ponašanja penisa.
biti pasivan i čekati da ti žensko padne u krilo neće dati rezultat, to je ženski način razmišljanja.

Nije mu bukvalno palo sa neba, ali ga je ussralo da se rodi sa dobrim genetskim predispozicijama za fizicki razvoj, te se lakse probio. Znam taj tip ljudi otprilike, imao sam poznanika koji je slican njemu, zaista je nesnosan za biti sa njim u blizini.

Sto se tice aktivnog i pasivnog principa, mislim da ti razmisljas na nacin koji je zastareo. Takav nacin razmisljanja zauvek je otisao na smetliste istorije negde krajem 20og veka. On je bio dominantan u holivudskim filmovima zlatnog doba gde Keri Grant igra smekera koji prilazi Sofiji Loren, ona sw malo folira, on je uporan i na kraju je smuva. Danas se sve obrnulo naopacke i na neki nacin su zene te koje igraju i aktivnu i pasivnu ulogu, vedre i oblace, a mi smo se potpuno pogubili i ne znamo gde smo i sta treba da radimo i kako da se ponasamo. Gledam one jadne americke voditelje, cim dodjw neka zena kao gost odmah se pogube, pocnu da pricaju femi glasom, podilaze joj, ali ne na taj tradiciolno dzentlmenski nacin o kom ti govoris, nego na nacin sa se oni svesno prepustaju zeninoj dominaciji, gde ustvari dolazi do zamene uloga, ona je musko, a on zensko.

žena može krenuti da te muva, ako si se prethodno svojom aktivnošću izborio za status koji ona vrednuje.

dakle, ako nemaš bogatog rođaka da ti sa milion evra bajpasuje luzerski mentalitet, i time sa dna lansira bliže ženama, bićeš u problemu ukoliko neguješ pasivni pristup životu i izbegavanje ljudi i događaja.

znači, mora prvo redneck faza, pa onda žetva. žena je plen koji se priklanja pobedniku.
dok žena, ukoliko je prosečno lepa, može sebi priuštiti taj luksuz da bude pasivna, jer udvarači idu ka njoj, prosečan muškarac to ne sme.

kada sam krajem 2017. krenuo da izlazim sa jednom, iako je ona inicirala naše poznanstvo, prethodno sam iskoračio iz svoje rutine i uradio nešto atipično - otišao (aktivni pristup) na jedno poslovno okupljanje, čega se inače uvek klonim.

to je ona priča - raditi uvek sve isto a očekivati drugačiji ishod je pogrešno.
potrebna nam je promena u ponašanju. delanje.
ali je pitanje da li zaista želimo promenu i nove frontove i izazove koje ona donosi. ili nam je lepo ovako.

Back