Biti domaćica.....

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
sto se ne prijavljuje poreznom ne racuna se:sad:
e kad smo kod toga moram da vam ispricam ovo ,lexi ce se dopasti pricica

jednom prilikom bila sam sama kod kuce i pozvoni fon i kao neka riba oce da me anketira.ja rekoh ajde brblja mi se
i pita ona koje smo godiste,koliko dece imamo,koji nivo obrazovanja,koliko puta jedemo ribu nedeljno sve te gluposti
i onda kaze "ko je sef porodice?" ne znam da li treba da bukvalno prevedem ali zena je rekla qui est le chef de famille na sta sam ja pozelenela i pitam je da mi objasni sta to tacno znaci,dok ne uzmem malo vazduha je l:roll: kaze ona "pa ko ima vecu platu od vas dvoje" pretpostavljate da sam joj odrzala malo predavanjce,nisam izdrzala :mrgreen: ali od tada je izmedju muza i mene neprekidna borba ko ce da ima vecu platu
meni daju mesto sefa-sutradan je on u direktorovoj kancelariji trazi povisicu
ja nadjem neki privatni dodatni izvor prihoda-on ostaje duze na poslu jer se dodatni sati placaju 25% vise
mislim sef porodice:?::-|

Mora da se zna ko je:

godfather-1.gif

lexa ja nekako razumem da je po tebi problem zato sto se po inerciji podrazumeva da ako si zensko mozes da igras na tu kartu, radim samo jer mi se radi, ne zato sto moram ili zavrsim faks da bi bila obrazovana domacica ili vec nije problem sta cu uvek ce on izvuci situaciju-od njega se ocekuje da radi.

a da li bi isti stav imala prema muskarcu-domacici?

meni ne bi smetalo da ja izdrzavam njega npr, ali da je njegov konacni, trajni izbor da nema ambicije na poslovnom i zivotnom planu(da tako shvati ulogu domacice), moram priznati da bi mi smetalo. ne zato sto ne bi imali o cemu da pricamo (kako je neko napisao), vec prosto hobi je hobi a profesija, nezavisno koliki novac donosila je ipak nesto sto po meni mora da postoji. ambicija da se necemu posvetis.

Ja ne razumem, i nema te ljubavi koja može da mi objasni, a što se tiče onih žena "koje tako vole da žive", one prve znaju koliko to mora, ali mora bar ponekad biti ponižavajuće..... pa sad, uvek je stvar u prioritetima... valjda.....
Vidim da akcenat stavljas na trazenje para i polaganje racuna. Verovala ili ne, osim sto je moj domacicki staz bio zajednicka odluka iz objektivnih razloga i sto mi ni jednog sekunda nije dozvolio da kazem da je to njegova plata (uvek me ispravi - nasa plata) i pored toga sto mi je (kao i dan danas) samoinicijativno pomagao u svim kucnim poslovima iako to nije bilo neophodno opet je veoma los osecaj.

Ja sam se osecala lose zato sto nisam mogla da se afirmisem profesionalno. Nisam ja narocito ambiciozna - imam sasvim prosecnu ambiciju, ali taj osecaj da svi osim tebe imaju i svoj profesionalni zivot, imaju kompletnu pricu, a pri tom zelis i umes da radis je porazavajuci cak i u situaciji u kojoj mi je prioritet bilo nesto mnogo vaznije od moje licne afirmacije.

Nekoliko meni bliskih zena koje su bile uslicnoj situaciji imalo je isti osecaj. Sve su procvetale kada su se zaposlile. Pre toga su sve bile prilicno depresivne. Imam utisak da ovaj deo price nije dovoljno vidljiv za nekoga ko nije kroz to prosao.

aha,nije mi jasno kako to pare su zajednicke a ne cenim sebe ako ne radim
poenta posla je da nam brze prodje vreme ili da zaradimo kintu?nemoj samo da bude "usavrsavanje" sebe i ostale blabla pricice za malu decu
znaci ispada posle svega da su pare glavna razlika izmedju domacice i zaposlene zene,jer domacica itekako moze da radi na sebi,da se druzi i nadogradjuje
pfff koliko lazi bljak

Pravo da ti kazem,otkad sam domacica:),stalno negdje skitam;)
Sve sto mi je bilo uskraceno dok sam radila,sada nadoknadjujem,i sta me briga;)Uzivam:D

Naravno, opet dolazimo do toga da je sve stvar dogovora.

Ali dvoje se mogu dogovoriti i da imaju dete iz incesta :roll: pre nego što je do toga došlo..... to opet ne znači da je tako nešto poželjno i dobro u nekom generalnom smislu..... možda mi je loše poređenje, ali (opet) zarad poente - mogu se oni dogovoriti da je "OK da je muž izdržava jer njemu ne smeta", što da ne..... kao, nikoga ne boli.....šta drugi ljudi rade po svojim domovima mene se ne tiče. Ali šta bi bilo da se neko takvo ponašanje počne smatrati društveno poželjnim?

Tj. treba li decu učiti da je OK da ona ne radi jer je žensko, da je njen posao više hobi, ali da on mora da radi i da mora da izdržava sutra neku nju, ako ona samo poželi da ne radi eto.....?

Znaci muz radi da izdrzava,a zena da se zeza....vidis o tome nisam razmisljala...kako neke zene sebi urede zivot ccccc.E pa strasno,stvarno.Pa kako je to onda zajednicki buzdet?Cini mi se da je napisala zajednicki,il' se varam?:D

sto se ne prijavljuje poreznom ne racuna se:sad:
e kad smo kod toga moram da vam ispricam ovo ,lexi ce se dopasti pricica

jednom prilikom bila sam sama kod kuce i pozvoni fon i kao neka riba oce da me anketira.ja rekoh ajde brblja mi se
i pita ona koje smo godiste,koliko dece imamo,koji nivo obrazovanja,koliko puta jedemo ribu nedeljno sve te gluposti
i onda kaze "ko je sef porodice?" ne znam da li treba da bukvalno prevedem ali zena je rekla qui est le chef de famille na sta sam ja pozelenela i pitam je da mi objasni sta to tacno znaci,dok ne uzmem malo vazduha je l:roll: kaze ona "pa ko ima vecu platu od vas dvoje" pretpostavljate da sam joj odrzala malo predavanjce,nisam izdrzala :mrgreen: ali od tada je izmedju muza i mene neprekidna borba ko ce da ima vecu platu
meni daju mesto sefa-sutradan je on u direktorovoj kancelariji trazi povisicu
ja nadjem neki privatni dodatni izvor prihoda-on ostaje duze na poslu jer se dodatni sati placaju 25% vise
mislim sef porodice:?::-|

Sefe,koji ti je vrag?:D
Razumjela sam da si ipak ti sef;)
Salim se naravno...
Stvarno je bzvz...ali da ti kazem kod nas ovdje bi ti rekli ovako
Halo
halo
ovdje anketar,vi ste
gospodja Hani
mozemo li cuti gazdu?

Ono što ne razumem, pomozite mi da razumem, jeste kako neko može da živi sa takvim stavom. Kako neko može da smatra da je predodređen da ceo život bude izdržavan, a ako stavimo u kontekst "rad po kući" kao nešto što se ne plaća ali evidentno postoji, kako neko može da dozvoli da od tuđe volje zavisi da li će sutra kupiti haljinu koju je videla, ili deci cipelice...
I znam da sada sledi "ljubav je to i poverenje, naravno da mi nikada ne bi ništa rekao, naravno da je on uz mene i da smo se mi tako dogovorili", ali ja i dalje ne razumem takvu odluku u samoj ženi. Ostati kući, do kraja života biti izdržavano lice. Nije više ni pitanje ŠTA AKO...

.....

Lenjost .... samo lenjost može ženu da natera da sedi u kući i čeka muža na ručku.

Znaci muz radi da izdrzava,a zena da se zeza....vidis o tome nisam razmisljala...kako neke zene sebi urede zivot ccccc.E pa strasno,stvarno.Pa kako je to onda zajednicki buzdet?Cini mi se da je napisala zajednicki,il' se varam?:D

Sefe,koji ti je vrag?:D
Razumjela sam da si ipak ti sef;)
Salim se naravno...
Stvarno je bzvz...ali da ti kazem kod nas ovdje bi ti rekli ovako
Halo
halo
ovdje anketar,vi ste
gospodja Hani
mozemo li cuti gazdu?
:lol: taj moze samo da ocekuje da mu bude spustena slusalica
nema kod nas sefa,pa ne moze se biti sef zbog 100€ vece plate:-x
rekoh sebi znaci to je kapitalisticko drustvo-samo drugo pakovanje

E ovaj deo ne razumem, ubij me!
Nemoj da se ljutiš, ali koju ti privilegiju sebi dozvoljavaš da biraš hoćeš li raditi ili ne? U budućnosti, naravno..... ja uopšte ne dovodim u pitanje porodiljsko ili čuvanje dece ako se već nema mnogo izbora..... ili ako neko baš smatra da će dete da se razboil (ima neki defekt ili šta već) ako ne bude sa majkom do, recimo, 5-e godine života..... ali citirana rečenica mi deluje baš onako..... zbog toga sam i postavila temu.

Blago nama ženama ybt, kako je lepo što sutra mogu da pomislim "hm, možda ću raditi, možda neću, ako mi se bude radilo iscimaću se....."
Ponavljam, nemoj se ljutiti, ali mislim da nešto nije u redu sa ovakvim razmišljanjem.

Hm..mislim da se nismo bas razumele..
Bas nikada se nije postavilo pitanje da li cu ja mozda da lencarim, obilazim prodavnice i kozmeticare, dok se moj muz ubija da zaradi njegov novac koji mi milostinjom udeljuje.
Nemoj ti da se ljutis, ali ja sam shvatila da si ti student, zivis sa roditeljima i nemas decu, a samim tim ni jasnu predstavu kolike su obaveze jedne domacice+majke.
Znaci, ja mislim da je mnogo teze biti domacica i majka nego zaposlena zena (bila i jedno i drugo). Moj muz dolazi sa svog posla kuci i ne radi nista. Ima oprano, ispeglano, skuvano, cistu kucu, zdravo i veselo dete. Niko od njega ne trazi nista vise. Doprinosimo porodici isto (s tim sto on ima radno vreme, a ja ne). Domacica RADI, iako nije u radnom odnosu.
Privilegija je bas to sto mogu da izaberem i da se zaposlim. U tom slucaju, placacemo vrtic, dodatni porez, a mm ce morati da pomaze u kuci da bismo postigli da lici na nesto, ili cemo placati i zenu koja ce to da radi..Tako da ti na kraju dodje na isto..radila-ne radila

Hm..mislim da se nismo bas razumele..
Bas nikada se nije postavilo pitanje da li cu ja mozda da lencarim, obilazim prodavnice i kozmeticare, dok se moj muz ubija da zaradi njegov novac koji mi milostinjom udeljuje.
Nemoj ti da se ljutis, ali ja sam shvatila da si ti student, zivis sa roditeljima i nemas decu, a samim tim ni jasnu predstavu kolike su obaveze jedne domacice+majke.
Znaci, ja mislim da je mnogo teze biti domacica i majka nego zaposlena zena (bila i jedno i drugo). Moj muz dolazi sa svog posla kuci i ne radi nista. Ima oprano, ispeglano, skuvano, cistu kucu, zdravo i veselo dete. Niko od njega ne trazi nista vise. Doprinosimo porodici isto (s tim sto on ima radno vreme, a ja ne). Domacica RADI, iako nije u radnom odnosu.
Privilegija je bas to sto mogu da izaberem i da se zaposlim. U tom slucaju, placacemo vrtic, dodatni porez, a mm ce morati da pomaze u kuci da bismo postigli da lici na nesto, ili cemo placati i zenu koja ce to da radi..Tako da ti na kraju dodje na isto..radila-ne radila

Upravo tako

Lenjost .... samo lenjost može ženu da natera da sedi u kući i čeka muža na ručku.

Ovo je prilicno glupo sto si rekla. Ocigledno ne razumes neke stvari.

Nego ja mislim da zena kad rodi dete, recimo prvih par godina bi bilo dobro da ne radi i posveti se deci i kuci, a kasnije da pocne da radi. Naravno ako je to finansijski moguce. Ipak je to zdravije okruzenje za dete nego da zena odmah i radi. Ovde se ne radi o lenjosti ili slicnim stvarima, to je podela poslova.
Ja sam trenutno mogu reci domacica, iz razloga sto sam se udala i zivim u drugoj zemlji a pritom nisam jos zavrsila fakultet pa cesto moram da putujem za Bg na ispitne rokove, tako da ne mogu da radim. I to sto ne mogu da radim nadoknadjujem time sto radim po kuci. I moj muz to postuje i cesto dodje kuci i kaze mi hvala ti sto kuvas, peglas, cistis i sl. E sad, kad zavrsim faks hocu da pocnem da radim da bi imala svoj dinar, to jednostavno volim, ali kad budem rodila dete neko vreme necu da radim zbog deteta, a kasnije cu opet da se vratim na posao. To je po meni normalno i nikada se necu osetiti kao izdrzavana osoba u tim periodima jer biti majka i domacica nije ni malo lak posao.

jer biti majka i domacica nije ni malo lak posao.

Ako nazivas poslom navedeno..znaci da bi za to trebala postojati plata..;)
Meni se ne dopada sto zene imaju potrebu da objasne,uz brdo ''izgovora''..kako nije nimalo lako biti domacica..takodje ima primera,kako kazu..da im je jedno dete ''previse''..i da su znale sta ih ceka,nikad ne bi rodile..I muskarci dodju sa posla kilavi..i pocnu kukati kako im je tesko..ne bi rekao..niko ih ne pita..

za mene je ideja da mora da se radi cista marksisticka doktrina i manipulacija. lepo je biti deo tima, ucestvovati u realizaciji necega, i meni taj aspekt u zivotu nedostaje, ali nije uslov sine qua non za zaradu. moze novac da se zaradi i na druge nacine, ulaganjima, i da ga uvek bude. recimo, ja donosim porodici prodajom nekretnina onoliko koliko i moj muz platom, ali jednom u tri godine - taj novac odmah ulozimo u nesto drugo i ja ga nikada nemam. u medjuvremenu zivim kao domacica, dok nas kapital polako raste. ne osecam se time ponizenom. mozda sam lenja sto ne mogu da nadjem posao od 9 do 5 po sablonu? za mene je to uskogrudo razmisljanje, ali i ja sam za nekoga "domacica sa diplomom" bez obzira sto jednom u te dve tri godine imam dzekpot. kantari nam nisu isti, situacije i prilike nam se razlikuju, pa i pogledi na zivot. nemam apriori u vezi necijeg zivotnog ili privremenog izbora a ne ocekujem da svi postuju tudji izbor, ali tvrditi da radna knjizica u nekom preduzecu garantuje nezatupljenost i opustenost je...u najmanju ruku idealizacija.

Mojra, mislim da nije poenta u radnoj knjižici ... nego u nekoj vrsti ispunjenosti života obavezama i radnim navikama.... Nije poenta ni u plati ....

Poenta je u osećaju produktivnosti i nekoj vrsti te poslovne ispunjenosti.... odnosno onaj poriv u nama da se vidi produkt našeg rada.

Mojra, mislim da nije poenta u radnoj knjižici ... nego u nekoj vrsti ispunjenosti života obavezama i radnim navikama.... Nije poenta ni u plati ....

Poenta je u osećaju produktivnosti i nekoj vrsti te poslovne ispunjenosti.... odnosno onaj poriv u nama da se vidi produkt našeg rada.

Natasa, domacici je zivot itekako ispunjen obavezama i radnim navikama. Produkt necijeg rada ne mora da se ogleda u novcu, to je i pogled na tvoje srecno dete, tvoj zadovoljni muz, cinjenica da pruzas svojoj porodici ono sto novac ne moze da kupi.

Da bi bio poslovno ispunjen i produktivan radna knjizica nije potrebna i to je istina...kao sto je istina da samo lenje zene mogu da sede kod kuce i cekaju muza na rucak..ali ..da se vratim na posao domacice..pa pitam .. zar one samim svojim izborom da to budu i svojim radom izuzetno teskog i odgovornog posla od 0-24 h.. nisu produktivne i poslovno ispunjene....licno ne bih imala nista protiv na imam muza koji bi zaradjivao dovolno dobro da ja ne moram nista da radim osim onog sto volim i savrseno bih se i uz gomilu dece organizovala..sve je stvar individualnosti i potreba svakog od nas..

Ok je to srecno dete,zadovoljni muz,ali i ja trebam biti zadovoljna svojim zivotom.
Nema u zivotu nista servirano.Znam da nije lako muzu da svaki dan radi po 10 sati,zbog toga mi nije tesko da obavljam sve ostalo,jer ne radim.Ne postoji ono volim sve da radim,ali obaveze su obaveze.Kad se dvoje vole i postuju prije svega,sve dodje na svoje.
Nas budzet je nas,zajednicki,pod tim mislim da imam jednak pristup novcu,i nikada,ali nikada me nije pitao,sta sam kupila,na sta sam sve potrosila,vjeruje u moju racionalnost,u stvari cak ga opterecuje da on raspolaze novcem.A meni malo smeta da sama odlucujem o nekim kupovinama,jer stvarno volim dogovor,volim da pitam sta on misli,da li mu se svidja.Mozda je upravo zato tako,jer nikada ni ja ni on nismo zloupotrebili povjerenje.
Nista mi ne fali,ali zelim da radim da doprinesem nasem budzetu,djeca rastu i treba sve vise i vise.Ali trenutno ne radim,jer smatram da sam sada potrebnija svojoj djeci,puno je obaveza,sto smo se svi slozili.To je dogovor.Dok sam radila nisam znala sta je maltene prosetati se sa svojim klincima,sada max uzivam,i pokusavam da nam nadoknadim ono vrijema.Juce sam cijeeeeeli dan skitala sa njima i biiilo mi je suuuuuuuuuuuuper.:D

Imam utisak da na ovoj temi diskutujemo po principu gluvih telefona i to pre svega zbog toga sto nam se razlikuju kriterijumi sta je sve posao domacice.

Posao domacice zavisi pre svega od broja i uzasta dece, ukupnog broja clanova tog domacinstva, da li joj neko pomaze ili ne, koliko ima godina, kakva ocekivanja ima sama od sebe u vezi sa tim domacinstvom, koliko kvalitetno se bavi roditeljstvom, da li je prioritet novac, vreme za kvaliteno bavljenje decom, vreme za licni razvoj i obrazovanje, ajvar i plocice, solarijum i frizura... niz je beskonacan.

sto se tice rada ili lenjosti:
Ono sta obavlja osoba koja ne ide na posao i ne prima platu za svoj rad zaista moze varirati od jednog besmislenog i ispraznog kafenisanja sa dokonim komsinicama do zaista teskog i odgovornog rada kome se ne zna ni kraj ni pocetak jer traje 24 sata. Vecina se nalazi negde izmedju te dve krajnosti.
To su toliko razlicite stvari da ih uopste ne mozemo svrstati u istu kategoriju.

Otud i toliki raspon u tumacenju : domacica =kreten ili svetica.
Vecina tumacenja ovde ipak zavisi od licnih iskustava diskutanata koja su reklo bi se veoma razlicita. Mislim da tu niko nikome nista ne moze da dokaze. Kako prolazimo kroz razlicite zivotne situacije tako nam se i odgovori sami otkrivaju.

Mislim da je najveci lom u svakom coveku, negde na kraju adolescencije, kad se svode racuni, i kad se jasnije vidi koliko ce se talenti iz mladosti ostvariti i isplatiti. Kad se vidi da li smo stvaraoci ili reproduktivci. I boli, jako boli da sedis kuci i gajis decu, a tamo negde napolju promice velika karijera, neko drugi je grabi i postaje ostvaren u unovcavanju svog talenta, u uspostavljanju povratne sprege posla i zadovoljstva, lepog i korisnog. Treba zrelosti, pa prihvatiti da je muz taj koji je uspeo da se ostvari kao talentovani decko koji obecava, a da je dete koje je ostalo kuci zajednicko a ostavljeno majci, domacici. I treba se srediti, i nastaviti zivot, a da ne bude posle izjava:Sve sam zbog vas zrtvovala! Znas li sta sam ja mogla da budem, da se nisam udala!
Ne moze biti ponizavajuce, sedeti kuci, igrati se svojim detetom, izvoditi ga u parkice,igraonice pozoristanca, uciti ga pesmice, maziti ga kad god ti padne na pamet...Zasto zene zure da ubace decu u vrtice, zasto se odricu njihovog dragocenog prisustva?

Back