Biti ce,il` vec jeste vojiki problem ?

vuda

Domaćin
Poruka
3.387
:eek:svetska banka suočena sa nedostatkom novca za zajmove
Politika - Pre 15 sati
ISTANBUL - Predsednik Svetske banke Robert Zelik izjavio je da bi međunarodni poverioci mogli da se suoče sa problemom nedostatka novca ukoliko se nastavi velika potražnja za pozajmicama usled produženja ekonomske krize.

Govoreći uoči godišnjeg zasedanja Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Istanbulu, Zelik je rekao novinarima da je Svetska banka već rasporedila 33 milijarde dolara za fiskalnu godinu koja je završena u junu, a da će ove godine odobriti još 40 milijardi dolara.

U ovom trenutku Svetska banka raspolaže sa 100 milijardi dolara koji su rezervisani za pozajmice srednje razvijenim i siromašnim zemljama, koje dobijaju kredite pod različitim uslovima.

Kada se taj novac potroši, banka će morati da pribegne racionalizaciji sredstava.

"Do sredine sledeće godine suočićemo se sa ozbiljnim ograničenjima. Vidimo da ćemo, kada uzmemo u obzir i 2011. godinu, ići do i verovatno preko te granice od 100 milijardi dolara", rekao je Zelik.

On je dodao da bi se Svetska banka nalazila u daleko boljoj poziciji da je u finansijsku krizu ušla sa ojačanim pozicijama i izvršenom unutrašnjom reformom, poput povećanja kamatnih stopa i davanja većeg broja glasova zemljama u razvoju.

Clanice Grupe 20, koja okuplja najrazvijenije države i najznačajnje zemlje u razvoju, složile su se prošle sedmice na sastanku u Pitsburgu da se izvrši reforma ključnih međunarodnih institucija poput Svetske banke i MMF-a.

Prema postignutom dogovoru, udeo zemalja u razvoju u Svetskoj banci povećaće se do početka 2010. godine za najmanje tri odsto i to na 47 odsto ukupnog udela.

http://vesti.krstarica.com/?rubrika...8e0ddcbdaae597d74&dan=03&mesec=10&godina=2009

:rtfm::worth::think::dash:

Mozhe li to svet skrenuti u "opasne vode" ?
 

Back
Top