комшија
Stara legenda
- Poruka
- 96.548
Izmišljaš.
(...)
Најновија изјава директора "Застава оружја" поврђује оно што сам написао везано за важност енд јузер докјумент-а. А ти си испао глуп јер си тврдоглаво тупио о нечем што немаш појма..
(...) “Mi smo za izvoz mitraljeza 'kojot' sklopili ugovor sa firmom BIEM iz Bugarske, a 'end-user' sertifikat, kojim se označava krajnji korisnik, bio je za Saudijsku Arabiju. Dobili smo izvoznu dozvolu od Vlade Srbije i oružje isporučili. (...)
Miranda Patrucić, urednica u OCCRP-u, kaže za RSE da se slične stvari sa naoružanjem sa Balkana ka Saudijskoj Arabiji ponavljaju, a da je jedan od glavnih problema to što zemlje porekla često ne proveravaju da li postoji mogućnost da korisnik to oružje preusmeri dalje.
“Ako postoji ikakva sumnja da bi oružje moglo da završi negde drugo, a ne u zemlji koja je naznačena na 'end-user' sertifikatu, vlasti moraju da zaustave i ne odobre takvu isporuku. Srbija je 2013. bila izdala dozvolu za izvoz oružja Saudijskoj Arabiji ali je naknadno odlučila da je povuče. Zato što se smatralo da postoji velika verovatnoća da će to oružje završiti u Siriji”, kaže Patrucić. (...)
“Sertifikat o krajnjem korisniku odobravaju Ujedinjene nacije, a na osnovu tog dokumenta Vladi Srbije podnosi se zahtev za izvoz. Tek nakon dobijene izvozne dozvole mi možemo da sklopimo ugovore i počnemo sa isporukom naših proizvoda. U tom trenutku prestaje svaka odgovornost nas kao fabrike i države Srbije. Odgovornost je na krajnjem korisniku gde će to oružje završiti. Mi posle toga to ne možemo da kontrolišemo”, napominje Brzaković.(...)
https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-izvoz-oruzje/28478978.html
Poslednja izmena: