Biranje knjige

Rudjer

Iskusan
Poruka
5.513
Na osnovu čega birate knjige koje ćete čitati?
Meni je bitno da je poznat autor, da mu je to najpoznatije djelo, ili drugo najpoznatije, da je dobar papir, dobra slova i dobre korice. Dalje mi je bitno da nema preko 350 strana i da poglavlja nisu ogromna, kao na primjer Ljubav u doba kolere, gdje su poglavlja po 60 strana, a veličina fonta je mala, pa mu to dodje oko 80 normalnih strana. To mi je previše! Nemam ja baš toliko slobodnog vremena da mogu odjednom pročitati poglavlje, a bez veze mi je da stanem u pola radnje.

Preterano si zahtevan. Ja bih ti zabranila da čitaš.:lol: Šala mala.

Šta podrazumevaš pod poznatim autorom? Možda je meni nepoznat onaj koji tebi jeste. Šta ako smo dovoljno matori, pa smo već pročitali "najpoznatija dela najpoznatijih autora", što je veoma relativno?

Preterano si zahtevan. Ja bih ti zabranila da čitaš.:lol: Šala mala.

Šta podrazumevaš pod poznatim autorom? Možda je meni nepoznat onaj koji tebi jeste. Šta ako smo dovoljno matori, pa smo već pročitali "najpoznatija dela najpoznatijih autora", što je veoma relativno?

Autor nekog svjetskog klasika ili neki naš poznati nagradjivani stariji pisac. Studiranje engleskog jezika me totalno udaljilo od čitanja knjiga van engleskog govornog područja, pa tako nisam čitao ništa od Tolstoja, Dostojevskog, Puškina, Čehova, Andrića...Ima tu još 20-ak super poznatih knjiga koje nisam čitao...Jednostavno nisam imao vremena za njih i to mi žao, pa sam odlučio da ih sve pročitam u narednih godinu dana.

Čudno da klasike nisi čitao pre studija, recimo kao školsku lektiru?
Što se nagrada kod nas tiče, apsolvirali smo već da se uglavnom nameštaju.

U srednjoj skoli sam procitao Antigonu, pola Ilijade, Gorski vijenac i Gorski car. Nikako mi nije bilo jasno kako nam je profesor srpskog mogao dati 10 romana za lektiru tokom godine! To je previse! Zato sam samo procitao par knjiga.

Meni je bitno da je poznat autor, da mu je to najpoznatije djelo, ili drugo najpoznatije, da je dobar papir, dobra slova i dobre korice. Dalje mi je bitno da nema preko 350 strana i da poglavlja nisu ogromna, kao na primjer Ljubav u doba kolere, gdje su poglavlja po 60 strana, a veličina fonta je mala, pa mu to dodje oko 80 normalnih strana. To mi je previše! Nemam ja baš toliko slobodnog vremena da mogu odjednom pročitati poglavlje, a bez veze mi je da stanem u pola radnje.
Ако то није нека књига коју сам унапред одлучила да прочитам, већ нека која ми је претходно непозната, онда узимам да је погледам на основу наслова, и прочитаних првих неколико реченица саме књиге, и кратког описа на корицама или у оквиру рецензије. Ако ме заинтересује, "повуче" на читање, узимам је.

То је кад сам у библиотеци.

Што се тиче куповања, последњих година, на жалост, то су само неке до којих ми је баш нарочито стало, или ми из неког разлога нешто значе. Више немам ни финансијских могућности за онако обимну куповину као раније, нити места за држање књига.

Najbolje da ne citas nista kad imas ove neknjizevne kriterijume.Ti nisi istinski ljubitelj knjige.Ja to osetim i kod mojih kupaca,ko je a ko nije.

Lutam po svom stancicu, eci-peci-pec i tako sam uzela Sartra npr. sad i odusevila se :)
ne citam puno, ali popravljam to :)

:zcepanje:

Tematika je najvaznija. Procitas o cemu se radi, pa ako te zanima, das sansu autoru, bez obzira da li je poznat. Mali savet (nije naravno dogma :)): mnogi pisci za koje se smatra da su veliki (i jesu) su to postali zbog jedne, dve, tri, ili cetiri knjige (nije bitno koliko). Sustina je da nema mnogo pisaca da su mu SVE knjige dobre. Mnogi su na osnovu slave od jedne knjige pisali ostale. Tako da, ako vidis knjigu koju je pisao recimo Kafka, mozda je to knjiga iz kompleta koji ide u 15 knjiga.... Mozda ubodes onu koja ne valja...

Pa ja sam jos u osnovnoj skoli procitao oko 80 knjiga. Samo mislim da na svijetu ima na milione knjiga i da ne moram citati bas svaku koja mi dodje u ruke.

Ma niko nije rekao da moras citati sve, vise ima srranja nego vrednih knjiga, ali to sto si naveo u prvom postu.. Mislim, ili nas sprdas ili si tenkre, pa uzmi knjigu za decu, ue :manikir:

A sta osecas za mene?

Nisam te bas pratio sta pises i ako cesto pises.Ali ako se secam dobro ti si ovde postilara neku muziku Jelene Karleuse i sl gadosti.Onda je samo to dovoljno za utisak,jer ko slusa Seku Aleksic i Karlerusu i sl taj svakako ne zna sta je dobra knjiga.Dobra knjiga ide uz lepu muziku,najcesce klasiku.O tom odnosu su pisali Nice i drugi veliki autori.
Pre bih rekao da imas kompleks i da su te nekad vredjali kako si nenacitana,pa si zarad toga isforsirano usla u svet knjiga.

Nisam te bas pratio sta pises i ako cesto pises.Ali ako se secam dobro ti si ovde postilara neku muziku Jelene Karleuse i sl gadosti.Onda je samo to dovoljno za utisak,jer ko slusa Seku Aleksic i Karlerusu i sl taj svakako ne zna sta je dobra knjiga.Dobra knjiga ide uz lepu muziku,najcesce klasiku.O tom odnosu su pisali Nice i drugi veliki autori.
Pre bih rekao da imas kompleks i da su te nekad vredjali kako si nenacitana,pa si zarad toga isforsirano usla u svet knjiga.

Mislim da si pun predrasuda.

Back