Bilo kakava inf o vadjenju Hrvatskog pasosa!!!!

Didily

Početnik
Poruka
10
Cao!!! Mozda negde ima odgovor na moje pitanje ali ja nisam nasla...zato cu ukratko da napisem svoj problem pa ako neko ima iskustva ili nesto zna neka mi napise,znacice mi...

Razvedena sam i staratelj sam svom mal.detetu... dvojni smo drzavljani Srbija/Hrvatska... zivimo u Srbiji. E sad moje pitanje glasi... Hocu detetu da izvadim Hr pasos,ako bi otisla bilo gde u Hr u MUP i odnela sva dokumenta i uplatila sve taxe da li bi mogla tako da izvadim pasos...? Ono sto me zanima je moje resenje o razvodu,mi smo razvedeni u Srbiji(ovde vencani i razvedeni) i znaci moje resenje je iz Srbije da li je to resenje tamo validno ili ga moram prevesti na Hrvatski jezik kod sudskog tumaca ili sta vec *???? Ako neko nesto zna molim za pomoc... Hvala

Cao!!! Mozda negde ima odgovor na moje pitanje ali ja nisam nasla...zato cu ukratko da napisem svoj problem pa ako neko ima iskustva ili nesto zna neka mi napise,znacice mi...

Razvedena sam i staratelj sam svom mal.detetu... dvojni smo drzavljani Srbija/Hrvatska... zivimo u Srbiji. E sad moje pitanje glasi... Hocu detetu da izvadim Hr pasos,ako bi otisla bilo gde u Hr u MUP i odnela sva dokumenta i uplatila sve taxe da li bi mogla tako da izvadim pasos...? Ono sto me zanima je moje resenje o razvodu,mi smo razvedeni u Srbiji(ovde vencani i razvedeni) i znaci moje resenje je iz Srbije da li je to resenje tamo validno ili ga moram prevesti na Hrvatski jezik kod sudskog tumaca ili sta vec *???? Ako neko nesto zna molim za pomoc... Hvala

Nisi napisala gde ste se vencali. Sigurno znas da ti sve podatke, i o vencanju i razvodu moraju upisati u izvod iz maticne knjige rođenih. Tvoje resenje o razvodu je validno i u Hrvatskoj, ali je potrebno da obavestiš prvo matični ured u gradu u kojem si rođena, a zatim ce ti oni sve dalje reci. Tek kad sredis svoj status po tom pitanju u RH moci ces sama, bez pristanka svog bivseg supruga da izvadis hrvatsku putovnicu svom detetu.

Nisi napisala gde ste se vencali. Sigurno znas da ti sve podatke, i o vencanju i razvodu moraju upisati u izvod iz maticne knjige rođenih. Tvoje resenje o razvodu je validno i u Hrvatskoj, ali je potrebno da obavestiš prvo matični ured u gradu u kojem si rođena, a zatim ce ti oni sve dalje reci. Tek kad sredis svoj status po tom pitanju u RH moci ces sama, bez pristanka svog bivseg supruga da izvadis hrvatsku putovnicu svom detetu.

Zar se u slucaju odluke o razvodu braka bracnih partnera sa dvojnim drzavljanstvom ne treba traziti priznanje sudske odluke iz Srbije, kao strane drzave, u Hrvatskoj, prije upisa u maticne knjige?

- - - - - - - - - -

U svakom slucaju, bilo bi lijepo da postavljac teme javi kakve je upute, iskustva i pomoc dobio, nakon naseg nastojanja da mu pomognemo!

Ne znam za Hrvatsku ali znam da srbija i BiH nemaju nikakvu zvanicnu vezu po kojoj mjenjaju podatke u maticnim knjigama. Moj poznanik ima dvojno drzavljanstvo Srbije i BiH, ima dve licne karte, dva mjesta boravka i dva pasosa i to sve legalno, u BiH se pre nekoliko godina ozenio ima i djecu, pre nekog vremena zatrebao mu rodni list (Srbijanski) za neki posao, ode u maticni ured i izvadi legalan rodni list na kom pise da nije ozenjem :D , njegova zena posizila, po trenutnoj situaciji on moze u Srbiji zakljuciti legalan drugi brak, jer se nigdje ne vodi podatak da osoba ima dvojno drzavljanstvo niti se trazi izvod i maticne knjige ili neka druga potvrda iz susjedne drzave kada se sklapa brak.

Nema veze sa temom ali nije zgore znati :D

Moraš im dostaviti (prvi put samo) venčani list ili rešenje o razvodu da bi ti izdali papire na novo prezime ili uopšte dopunili izvod.

- - - - - - - - - -

E da to za dečiji pasoš... može se dobiti hrvatski pasoš ako su oba roditelja rođena u Hrvatskoj. Bar je tako bilo ranije. Vadila moja prijateljica još kao klinka, a rođena je u Beogradu.

Ne znam da li nekog ai dalje zanima ova tema.
Maloletno dete može dobiti hrvatski pasoš u hr. konzulatu u Beogradu, ako je jedan od roditelja hrv. državljanin. Meni s tražili a overim i ženino odobrenje da mogu d apredam za sinov pasoš, ne znam kako ide kod razvedenih.
Sva dokumenta koja se predaju, MORAJU biti na hrvatskom, tj na latinici(to važi i za izvode i za sve ostalo)
Do 3 mesca treba da se čeka da dete upišu u knjigu hrvatskih državljana, nakon toga pasoš možete da dobijete u roku od mesec dana.

Back