bilijar

• Začetnik teme Začetnik teme rancha
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa hajde da igramo hoces da dodjes ko d mene jedno 250km ili da ja dodjem do tebe ? ja bih svaki dan igrao jel volim ovaj sport ... Ima sada neki amaterski turnir pozvao me drug da igram u BG, ali nema nagrada sto meni i netreba ja samo zeli kao i ti da se druzimo i da se opijamo .. ! posle bilijara naravno .. zajbenacija na prvom mestu !!!!

Sto se tice turnira,nemoj da pokusavas,zato sto je to formalno amaterski turnir... Ustvari su sve profesionalci... Svaki ce pobediti iz TAKa... 8)

Да оживим мало тему...

Неко је питао, а сад питам и ја да ли неко зна неки клуб у коме би (релативно) почетник могао да научи нешто више?

Иначе отворен је нови билијар клуб у Београду, да га не рекламирам сад. Има и сто за снукер.

А у случају да некога интересује, организују и турнир у 9-ки...

Ako uspeš da saznaš nešto o nekom klubu, molim te javi. Samo da je neko kulturno mesto, a ne gde se skupljaju klinci i neki problematični likovi. I još jednom postavljam pitanje da li je neko čuo za klub Cueball u Beogradu.;)

Naravno da smo culi za cueball, to i nije tako nova informacija... Klub je odlican i ima dobru cenu ( razlikuje se preko dana i uvece, pa ko hove da vezba isplati mu se da ode preko dana).
Sto se tice pitanja gde moze da se nauci nesto, mozes i tamo, ali koliko sam ja video dosta je skupo a ne znam koliko isplativo, mozda ti je jednostavno bolje da ides da igras malo cesce, po mogustvu sa ljudima koji nesto znaju, pa kad skupis vec neka znanja ako i dalje budes hteo da napredujes onda idi na casove... Jos jednom koristim priliku da pitam da li ima ljudi koji bi rekreativno igrali bilijar iz zeze, posto od kada sam u bgu tesko mi je da nadjem ljude koji bi isli stalno... Svi su u fazonu da odu jednom i onda im se vise ne igra... Ako ima ljudi za takvu neku kombinaciju javite se, posto mi se igra bilijar :)
pozdrav svima

Da, CueBall je jedan od boljih klubova u Beogradu. Zapravo, do skoro je bio i jedini pravi bilijar klub. Sada je otvoren jos jedan, Manila, u Kneza Milosa.

Sto se tice ucenja, skola bilijara je prava stvar. Ovo pricam iz licnog iskustva. Nije jeftino, ali je jeftinije od samostalnog ucenja (prosto, neke stvari se nauce odmah). Da ne bude zabune, posle zavrsene skole necete pogacati sta vam padne na pamet, o pozicioniranju bele da ne govorim, ali cete nauciti pravilan stav, pravilan udarac, razne felseve i, sto je najbitnije, logiku bilijara. Moj primer je ovakav: Pre skole apsolutno nisam imao pojma. Posle skole i par meseci redovnijeg igranja, postao sam solidan igrac u smislu da sam poprilicno podigao preciznost i otprilike namestao belu tamo gde mi odgovara. Tacnije, vec se moglo reci da znam da igram bilijar. Da ne spominjem koliko me je skola dodatno "nalozila" na bilijar. Znaci, koga bilijar interesuje, mogu slobodno da mu preporucim da upise neku od skola bilijara ili da uzme casove kod nekog profesionalnog igraca (skuplje, ali, verujem, jos efektnije), odlicna je osnova za pocetak, posle sve zavisi od vas i "casova rada". Jos nesto, devetka je MNOGO bolja igra za ucenje jer zahteva dobro pozicioniranje bele kugle posle svakog poteza.

E pa na to mislim. Prava škola , pravi instruktor, a naravno posle sam vežbaš ali osnove su vrlo bitne. Kad kažeš da je skuplje, možeš li biti mrvicu precizniji i koliko u principu ta škola traje, mislim koliko časova je dovoljno da bi se ovladalo tehnikom?

Sjerabravo (nick jako slican mom ;) ),

Ne mogu tacno da se setim, to je bilo pre 3-4 godine, mislim da skola traje nekih 10 ili 15 casova. Koliko ti je vremena potrebno je vrlo individualna stvar. Zavisi od toga koliko si znao da igras pre toga (mada, manje-vise retko ko zna da izvodi sve pravilno, mislim da su razlike u polaznicima bile samo u preciznosti), koliko brzo "upijas" i, naravno, koliko vezbas u medjuvremenu. Najbolje je vezbati sam, iako ja to nikad nisam radio. Samo sam to nauceno primenjivao kasnije u partijama. Interesantna stvar je sto sam ja posle skole izgubio na preciznosti (razlog tome je sto promenis polozaj, nacin gledanja, udarac...prakticno promenis sve), ali to se brzo vrati na svoje, ovaj put sa mnogo vecom kontrolom bele.

Ponavljam, nece se u skoli desiti nikakvo cudo, neces automatski postati igrac i neces uvek "vracati" belu gde ti najvise odgovara. Ali ces imati dobar temelj na kome ces moci da gradis svoju igru kasnije.

Nisam napomenuo da nije lose imati i svoj stap. On ne mora da bude skup, ali puno znaci, jer kad pogresis znas da je do tebe a ne zato sto si imao neku "granu", a i svaki stap je razliciti, pa je lakse navici se samo na jedan. Doduse, u par novih klubova u BG su sasvim OK stapovi, tako da to i nije neophodno.
Sto se cene tice, stvarno ne mogu da se setim, znam da nije bilo bas jeftino, ali ni nesto preterano skupo.

Hvala najlepše victorbravo, na informacijama i savetima. Posle praznika počinjem da vežbam, možda od mene i ispadne neki igrač. Bitna je dobra volja.:) Pozdrav i sve najbolje u 2008.!

sjerabravo, ja treniram u CUEBALL-u i dobro mi ide.Ima mnogo dobrih igraca i nema losih ljudi.Do tri sata traje trening i tad su ljudi koji treniraju a posle dolaze drugi.Za pocetnike je cas 10 eura.Ndji na njihovom sajtu broj pa se detaljnije raspitaj.pozdrav

Definitivno se slazem da je bilijar ako ne najbolji, onda sigurno medju najboljim sportovima. Jedino sto je to kod nas malo zapostavljeno, malo je i klubova i malo je zastupljen u medijima (iskljucujuci snooker na eurosportu u kome redovno uzivam). Ja sam cak razmisljao da kontaktiram bilijar federaciju i da sa malom grupom zaljubljenika u ovaj sport koji su oko mene (a vidim ima ih i ovde) poradimo malo vise na promociji ovog sporta. Jedino sto jos nisam smislio kako da se to izvede, posto, jel, za sve trebaju pare i sl.
Inace, da ne verujete, obozavam bilijar, a apsolutni sam pocetnik u igranju, tj. skoro da nemam pojma. O tome sam takodje razmisljao da bi bilo korisno i za razvoj sporta da se pri malom broju postojecih klubova otvori i neka skola bilijara koja bi klince (a sto da ne i ostale) navukla na takmicenja i sl. i time bi se doprinelo popularizaciji ovog sporta.
I jos za kraj, koju igru najvise volite/igrate: 8, 9? Za snooker necu ni da vas pitam jer koliko znam imamo 2 stola u celom bg!

kod nas se obicno igra obicna osmica... nego pitanje snooker je ono sa crvenim loptama i rozom, plavom,, crnom, zelenom, braon, i kojom vec [ima ih sedam]
i redovno se odrzava na televiziji takmicenje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back