БиХ, седам девојчица затруднело на екскурзији

drdoktor

Elita
Banovan
Poruka
23.062
http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...,+на+екскурзији+затруднело+седам+ученица.html @DolphinBrowser

уторак, 16. дец 2014, 19:46 -> 10:02

Чак седам ученица основне школе у једном малом месту у БиХ затруднело је током петодневне екскурзије, рекао је национални координатор за репродуктивно здравље Републике Српске Ненад Бабић.

Бабић је рекао да деца већ са 13 или 14 година ступају у сексуалне односе, а као разлог за то види немаран однос родитеља, али и образовних установа према васпитању деце, преноси Фонет.

trudnice.jpg
Истакао је да рано ступање у сексуалне односе касније има низ последица попут стерилитета, разних болести, спонтаних побачаја и превремених порођаја.

"У РС се између 15 и 18 одсто људи бори са стерилитетом. Имамо око 15 одсто спонтаних побачаја и између пет и десет одсто превремених порођаја", прецизирао је Бабић.

Само прошле године, према подацима Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, породила се 31 малолетница: четири су старе 15 година, десет 16 година и 17 пацијенткиња је од 17 година.

Проблем малолетничких трудноћа у БиХ из године у годину све је израженији, али шокирају и подаци о порасту броја девојчица које су сексуално активне између 13. и 15. године.

Сарајевски гинеколог Сенад Мехмедбашић каже да је страшно што девојчице од 13 или 16 година имају сексуалне односе, али додаје да је такво нешто, нажалост, у тренду.

Он је упозорио да су у таквим случајевима и трудноћа и порођај високоризични.

"Очигледно је да деца немају довољно здравственог васпитања, па се упуштају у такве ствари, не знајући какве последице могу имати. У образовном систему морамо бити директнији, не сме се допустити да децу улица учи интимним стварима, па их онда живот шамара", рекао је Мехмедбашић.

......

Krivi roditelji, sistem ili prosto deca razuzdana.

Послато са SM-N9100 уз помоћ Тапатока

Pubertet, oce to u tim godinama.
Da mi je da vidim jednog ko nije hteo da opali nesto sa 13-15 godina.

Ja jesam, ali na srecu nije mi se ukazala prilika, nisam imao petlje i ne kajem se.
U tim godinama se i ne zna sta je odgovornost, obaveza, vec hormoni divljalju i reaguje se instinktivno skoro, a da ne pomenem da je seks nesto cool u tim godinama, tako da i nije toliko do biologije koliko je do statusa.

Sve u svoje vreme deco, pametno i odgovorno.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/s...,+на+екскурзији+затруднело+седам+ученица.html @DolphinBrowser

уторак, 16. дец 2014, 19:46 -> 10:02

Чак седам ученица основне школе у једном малом месту у БиХ затруднело је током петодневне екскурзије, рекао је национални координатор за репродуктивно здравље Републике Српске Ненад Бабић.

Бабић је рекао да деца већ са 13 или 14 година ступају у сексуалне односе, а као разлог за то види немаран однос родитеља, али и образовних установа према васпитању деце, преноси Фонет.

trudnice.jpg
Истакао је да рано ступање у сексуалне односе касније има низ последица попут стерилитета, разних болести, спонтаних побачаја и превремених порођаја.

"У РС се између 15 и 18 одсто људи бори са стерилитетом. Имамо око 15 одсто спонтаних побачаја и између пет и десет одсто превремених порођаја", прецизирао је Бабић.

Само прошле године, према подацима Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, породила се 31 малолетница: четири су старе 15 година, десет 16 година и 17 пацијенткиња је од 17 година.

Проблем малолетничких трудноћа у БиХ из године у годину све је израженији, али шокирају и подаци о порасту броја девојчица које су сексуално активне између 13. и 15. године.

Сарајевски гинеколог Сенад Мехмедбашић каже да је страшно што девојчице од 13 или 16 година имају сексуалне односе, али додаје да је такво нешто, нажалост, у тренду.

Он је упозорио да су у таквим случајевима и трудноћа и порођај високоризични.

"Очигледно је да деца немају довољно здравственог васпитања, па се упуштају у такве ствари, не знајући какве последице могу имати. У образовном систему морамо бити директнији, не сме се допустити да децу улица учи интимним стварима, па их онда живот шамара", рекао је Мехмедбашић.

......

Krivi roditelji, sistem ili prosto deca razuzdana.

Послато са SM-N9100 уз помоћ Тапатока

Meni je iskreno nije jasno kako su one zakacile... zene u punom jeku polne zrelosti se pomuce da ostanu trudne, a njih sedam iz jedne skole od jedne eskurzije dok im se jos ni menstruacija nije stabilizovala... Hit...

Meni je iskreno nije jasno kako su one zakacile... zene u punom jeku polne zrelosti se pomuce da ostanu trudne, a njih sedam iz jedne skole od jedne eskurzije dok im se jos ni menstruacija nije stabilizovala... Hit...

Зато што је ово први Блиц објавио. Код њих је све могуће

Pa to ti je ko moja baba sto misli da ako pise u novinama, mora da je istina, tako je posle bombardovanja procitala da je zelena salata radioaktivna, pa kukala i zaklinjala nas da je ne jedemo... Da se vratim na temu. Ovde sve neki sveci. Pa i ja sam izgubila nevinost sa16. Bila sam dovoljno pametna da kazem decku da koristi kondom. A posto nastavnici mogu da nagrabuse samo tako ako zapodenu tu temu sa ucenicima, toplo preporucujem roditeljima da obaveste svoju decu koji je vek, lepo im objasne ako ne znaju da nekoriscenje kontracepcije ne povlaci sa sobom samo mogucu trudnocu, vec i mogucnost zaraze raznim bolestinama, nek im je i kupe na kraju krajeva, oni ce to ako hoce svakako uraditi, pa bolje je bar u tom slucaju da budu sigurni.

- - - - - - - - - -

Sad nastavnike na krivičnu odgovornost, a decu u popravne domove ili na udaju. A u k.....!

Nemoj slucajno na neku odgovornost da pozoves te nazovi roditelje...

Sad nastavnike na krivičnu odgovornost, a decu u popravne domove ili na udaju. A u k.....!

Каква кривична одговорност? :lol:

Па мајку му, не може наставник у сваком тренутку да зна шта ради 25 ђака, а још кад су екскурзије масовне, са пуно одељења, ииихааај!

Родитељи, нигде на планети, не умеју у том сегменту да васпитавају децу. Просто, секс је табу тема свуда.
Лекар сам и имам колегиница у колективу које се зацрвене кад се спомене секс.
Не знам како те са својом децом о томе причају или ће причати (оне што их још увек немају).

Одговорност је на родитељима, пре свега.

И зашто ми у школама немамо предвиђено програмом да се деца едукују на ту тему?

Нама је у 7. основне било током последњег месеца другог полугодишта по један час недељно предавање од лекара који би дао нека објашњења и добили смо неке брошурице.
Било је и једно предавање за родитеље.

Каква кривична одговорност? :lol:

Па мајку му, не може наставник у сваком тренутку да зна шта ради 25 ђака, а још кад су екскурзије масовне, са пуно одељења, ииихааај!

Родитељи, нигде на планети, не умеју у том сегменту да васпитавају децу. Просто, секс је табу тема свуда.
Лекар сам и имам колегиница у колективу које се зацрвене кад се спомене секс.
Не знам како те са својом децом о томе причају или ће причати (оне што их још увек немају).

Одговорност је на родитељима, пре свега.

И зашто ми у школама немамо предвиђено програмом да се деца едукују на ту тему?

I zasto ja nemam takve koleginice... :aha: :rumenka:

:)

woohoo tako treba nek skace natalitet:super:

Eto vam borbe protiv bele kuge je*ala vas ona!

- - - - - - - - - -

Zato sto je ukinuto. Ne znam tacno kad. Ja sam imala u 8. razredu u okviru biologije program na tu temu, a zasto je to ukinuto meni nikad nije bilo jasno. Valjda nasa drzava smatra da to nije bitno.

Zaglupljivanje kao borba protiv bele kuge?Zanimljiva taktika veoma.

Чак седам ученица основне школе у једном малом месту у БиХ затруднело је током петодневне екскурзије,
Е сад ћеш да баталиш средњу, факултет.. да будеш домаћица-слуга и да овисиш о тати-мами или евентуално о момку који ће рећи.. ја тебе ни не познајем. Зар у Босни нико није чуо за заштиту. Ух шта све нећу прочитати на овом форуму..

imam musku decu ali sam sa starijim davno jos u 4-5 razredu obavila par razgovora na tu temu....sex je normalna stvar, golotinja je normalna stvar i kod nas to nikada nije bio tabu tema.....mislim, rodila sam ga i sada da se stidim od njega, ma bas :))))....moje dete je sve naucilo na vreme kao i da postuje zene i sa tim nemam brige, zna moguce posledice sexa kao i da ce mama kupiti kondome za njega ako mu budu trebali.....

imam musku decu ali sam sa starijim davno jos u 4-5 razredu obavila par razgovora na tu temu....sex je normalna stvar, golotinja je normalna stvar i kod nas to nikada nije bio tabu tema.....mislim, rodila sam ga i sada da se stidim od njega, ma bas :))))....moje dete je sve naucilo na vreme kao i da postuje zene i sa tim nemam brige, zna moguce posledice sexa kao i da ce mama kupiti kondome za njega ako mu budu trebali.....

Moji su jos mali za takve teme ali i meni je tako nesto padalo na pamet, mene nije blam da im kupim kondome, ali bi me itekako bilo blam da nekoj djevojcici napravi djete, a o bolestima da i ne razmisljam. O onom da ga ucim da to ne radi smjesno je i pricati, svi su to radili samo kada su imali prilike... cisto sumnam da i oni nece... tako da je po meni naj pametnije edukovati djecu i moliti se Bogu da su ono sto smo im pricali i primjenili ... :)

Baš tako, zaboraviti na sve predrasude i pričati, pričati...i nadati se da će se nečega od te priče i sjetiti kad dođe vrijeme.
Što se same teme tiče, baš čitam jutros da su sve djevojčice pobacile.

Back