Kafić Bife Doris

Svrših Samrtno, masu me je protagonist, mnogo je dramatičan i patetičan, pritom vrlo agresivan i poročan. Međutim, sve vreme sam osećao neku blagost toplu, valjda taj mađarski ambijent starog austrougarskog sveta, ravnica, pas koji laje, aristokracija, ali i neki anahronizam, depra, osećaj skore propasti. Uopšte ceo roman ima šmek lovačkog doma, nekako je morao da se završi kako se završio.

Svrših Samrtno, masu me je protagonist, mnogo je dramatičan i patetičan, pritom vrlo agresivan i poročan. Međutim, sve vreme sam osećao neku blagost toplu, valjda taj mađarski ambijent starog austrougarskog sveta, ravnica, pas koji laje, aristokracija, ali i neki anahronizam, depra, osećaj skore propasti. Uopšte ceo roman ima šmek lovačkog doma, nekako je morao da se završi kako se završio.
Svaka čast, pročitaš knjigu za sat vremena.
Meni je to neizvodljivo.

Meni se roman najviše svidio jer mi je dočarao obje vrste ljubavi.
Dakle i onu prvu, strasnu, fatalnu, jednom u životu, ali i ovu drugu, koja njeguje, liječi, postavlja stvari na svoje mjesto.
I mogu da vidim da istovremeni sudar te dvije ljubavi odvede u ludilo samoubistva.

Tako i treba, te knjige koje se sporo čitaju se najbolje apsorbuju. Moje iskusno oko je već naviklo da neke nebitne delove preleti, a profiltrira onu esenciju i zastane tamo gde smatra da je važno. Nisam siguran da je to dobro.
Mislim da je ovo moje OCD, ne bih mogao da računam sa sam pročitao knjigu a da ne pročitam od početka do kraja, sve.
Uvod, pogovor, o piscu, sve.

Meni se roman najviše svidio jer mi je dočarao obje vrste ljubavi.
Dakle i onu prvu, strasnu, fatalnu, jednom u životu, ali i ovu drugu, koja njeguje, liječi, postavlja stvari na svoje mjesto.
I mogu da vidim da istovremeni sudar te dvije ljubavi odvede u ludilo samoubistva.
dobar mi onaj deo kad ga ova prva odjebe pa kao krene da analizira zašto je veza s njom svakako bulja, "slagala je majku, prdnula je loše" etc. To je tako luzerski i realno.

dobar mi onaj deo kad ga ova prva odjebe pa kao krene da analizira zašto je veza s njom svakako bulja, "slagala je majku, prdnula je loše" etc. To je tako luzerski i realno.
Da, da, o Bože kako nisam sve to odmah vidio, baš sam glup.

A onda srčani udar ako mu se učini da je čuo šum njene haljine.

Iskreno, kada je udario ovu drugu, popizdio sam, a kada joj se vratio, bio sam kao neki stariji brat koji je srećan jer mu je sestra srećna zbog toga, ali pamti i potajno mrzi svog zeta.

Da, da, o Bože kako nisam sve to odmah vidio, baš sam glup.

A onda srčani udar ako mu se učini da je čuo šum njene haljine.
Da, i na kraju kad mu je rečeno da je Edita odbila ruku Grofa kako je odmah uzdrhtao sav
Iskreno, kada je udario ovu drugu, popizdio sam, a kada joj se vratio, bio sam kao neki stariji brat koji je srećan jer mu je sestra srećna zbog toga, ali pamti i potajno mrzi svog zeta.
E da, zbog ovoga sam konačno presudio da mi ga nije žao.

Stari general se u dvorcu skrivenom šumama svog velikog poseda očekuje retkog posetioca. To je čovek koji mu je nekada bio najbliži prijatelj, a koga je poslednji put video pre četrdeset jednu godinu. Dugo iščekivan i pripreman susret u kojem će se evocirati uspomene na jedan lov i generalovu davno preminulu ženu ubrzo će se pretvoriti u proces u kojem će general suditi gostu. U dvoboju reči i ćutnje, optužbi i utaja, otkriva se priča o strasnoj borbi za ljubav iz koje niko nije izašao kao pobednik.

Back