Moja nije, da se odmah ogradim...
Mozda mog caleta jeste...ali cisto sumnjam i to...mog dede jednog sigurno nije, drugog nisam video zbog prerane smrti..
To je cudno , ja znam puno Bosanskih Srba, i retko da je kod njih ta zelja da se zvanicno spaja njihova teritorija sa Srbijom, kazu oni, ali to ne postoji u njima...nego u smislu povezanosti ...ali ne onako kako cujem od nekih koji nemaju rodjake u Bosni ili Hrvatskoj.
Znaci ako bi na papiru kao neki los obavestajac pisao , ispalo bi da svi oni zele da zive u zajednickoj drzavi sa Srbijom.
To jeste tacno kao zelja, ali i nije tacno...vise kao 51 prema 49, malo karikiram, znaci samo ako nema nikakvih negativnosti tog procesa. Ali oni znaju da to mora da ima negativnosti , jer imaju iskustva sa nacionalnim trvenjima i onda kad pogledas stvarno sta zele, ne ne, ne nikakvo spajanje sa Srbijom a da cena opet bude neki rat, neko klanje i paljenja..
Sigurnost da, povezanost linijama i kulturom i biznisom da...ali da bas mora administrativno , ne.... A to nije jedna porodica, nije 20 ljudi , nego mnogo mnogo vise ljudi..
Ali kazem ako nepazljivo postavis pitanje, mozes da se kladis da ce 100% odgovora biti da zele da zive u istoj drzavi kao Srbija...
E sad, ovu finesu , to znaju ljudi koji su dublje u odnosu sa tim ljudima.
A ko hoce da politicki zaebava, on samo kaze zele u istu drzavu i tacka, preskoci ovo ostalo.
E sad, opijenost Banjaluke i Prijedora Srbijom i tog dela RS, je malo drugacija, tu ima vise onih koji zele zastitu iste drzave...kao Srbija, ali ne znam bas da li su toliko nahuskani bezuslovno kao sto se iznosi.
Ali Hercegovina sasvim sigurno ne zeli po svaku cenu u istu drzavu , nego samo ako je cena mala...tamo se malo malo pa gine, a Srbija je na pljuc, tako da ljudi nisu toliko zaneseni i bez racuna.
Paralela bi bila nekadasnje pitanje da li zelimo istu drzavu sa CG...vecina Srba bi rekla da....Ali ako se postavi cena, onda ce neki reci pa ne mora ista, samo dobri odnosi, da se ljudi osecaju ljudima i sigurnim.