Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:heart:
Ja sam godinama mislila da ce mi se cerka zvati Emilija,i onda kad sam saznala da sam trudna jednoglasno je reseno bice Dunja.:heart:

Tako to često bude. Nekako se ili zasitiš imena o kome razmišljaš ili se neko drugo pokaže boljim ili iz nekog drugog razloga.

Završila sam Čaj za tradicionalno gradjene, Aleksandar Mekol Smit, Samizdat B92, 207 str. Slatka knjižica, već sam pisala prve utiske da odgovara mom senzibilitetu. Sve se dogadja lagano, bez žurbe po sistemu "da prvo popijemo čaj, pa ćemo onda da vidimo šta ćemo". Saznala sam malo o običajima i načinu života u Bocvani i da je najvažnije imati goveda :)
Prva damska detektivska agencija radi na slučaju utvrdjivanja zašto, do nedavno najbolji fudbalski klub u zemlji, sad gubi sve utakmice. Razgovaraju Mma Ramocve i njena pomoćnica Mma Makuci sa fudbalerima, dolaze do nekih zaključaka, ali na kraju pravi uzrok otkriva usvojeni sin vlasnice agencije. Usput uspevaju da se reše nove "glamurozne" radnice u prodavnici nameštaja verenika Mma Makuci i još tako par slučajčića.
Svi su nekako dobri (osim negativaca) i vole se i čine i pomažu jedni drugima i to me malo podsetilo na onaj crtani "Cipelići". Baš tako kako sam gore rekla - slatko. Ništa ozbiljno, komplikovano, prijatno za čitanje, ali ni nešto za preterano oduševljavanje.

Završila ja knjigu, ažurirala moj spisak knjiga koje hoću da tražim i otišla u biblioteku. Kad, ona zatvorena, bibliotekarka na odmoru do 5. juna. E sad ću lepo da u drugu biblioteku i da tražim neke knjige koje u mojoj nemaju. Baš se radujem. Javljam popodne šta sam uzela.

Knjiga o bambusu – Vladislav Bajac

Vec sam vam rekla da sam je procitala. Ali ne mogu prosto da odolim a da ne podelim nesto sa vama. Mozda vi vec ovo znate, ali rizikovacu da budem dosadna.

Vec sam vam rekla da jedan mali deo ove knjige govori o pandama. E pa taj deo knjige me je potpuno osvojio. :zaljubljena:
Tu kazu da su pande biljojedi, i da se hrane samo odredjenom vrstom bambusa-strelicastim bambusom. Taj bambus cveta jednom u 10 godina i tada nema dovoljno hrane za njih jer tada bambus nem dovoljno lista. Tako nekako nisam najbolje razumela. Svakako im ishranu ometa to cvetanje. A to cvetanje je uvek u istom periodu, bez obzira gde se bambus i u kom delu sveta nalazi. I tako svakih 10 godina ponestaje hrane za njih, oni se tada hrane nekim drugim biljkama, ali posto im ponestaje osnovne hrane nastaje izumiranje. I to izumiranje traje vekovima, periodicno na svakih 10 godina.

Po fosilnim ostacma panda koji su pronadjeni, vidi se da se oni nisu ni malo menjali hiljadama godina u nazad, tako da se samim tim nisu ni prilagodjavali novim uslovima zivota, nekoj novoj hrani, ili nacinu ishrane.

E, ali sada dolazi najzanimljiviji deo.
Dakle pande su iskljucivo biljojedi.:)
Mada jedu i meso! :eek:
A iskljucivo su biljojedi. :roll:
Pa kako sad to?
Pa tako lepo. Oni jedu meso samo ako im ga lepo ponudite. Sami ne mogu da dodju do njega. A zasto? Pa zato sto su toliko spori i miroljubivi da ni jednu zivotinju ne mogu da ulove. (Evo sad sam se totalno istopila :zaljubljena: .)

I jos treba napomenuti da panda nema ni jednog neprijatelja iz prirode (neku drugu zivotinju), sto je potpuno nezabelezeno u zivotinjskom svetu.
Ali... Ipak ima jednog. On unistava njihovo prirodno staniste-bambus. A to je covek.:evil:

PS. Bas se plasim da vas nisam smorila. Ali valjda nisam :)
Uzela sam danas ovu knjigu.:) Eto kol'ko sam od reči da neću više.:)

Pod slobodnim suncem imam i mnogo je volim ! Valjda zato što sam je i čitala tad kad je trebalo, krajem osnovne škole. Istok i Irena! Obožavala sam i njihova imena. Htela sam prvom detetu da dam ime Irena ako bude devojčica, ali je mm rekao da zvuči kao marka praška (bio je užasan. Emilija mu je zvučalo kao naziv bolesti i tako za sve je imao neku primedbu. Onda smo se konačno složili oko imena Dunja (pozdrav MajiVa i njenoj Dunji). Ali bio je dečak i zove se Nikola. :super: To sam ja izabrala i nisam htela da čujem ni za jedno drugo. Eto, Dano, da znaš da ti sin ima najlepše ime. Moj bebiron će za mesec ipo dana napuniti 21 godinu. Neverovatno, kako vreme brzo prolazi. A ja uopšte nemam osećaj da sam o Istoku i Ireni čitala pre 30 i više godina.
Da zaokružim priču: posle je bila i devojčica, ali Dunja više nije bila aktuelna. Ja sam bila presrećna što je devojčica, pa sam dozvolila da joj tata da ime Katarina.

Nego da se vratim sada na Danin spisak, tj. samo na Čimamandu. I meni se mnogo dopalo Pola žutog sunca, ali nije mi zasenilo Purpurni hibiskus, koji sam prvi čitala. Primećujete da ja stalno pominjem prva dela koja sam od nekog pisca čitala. Prosto mi ona obično ostave najsnažniji utisak. Nije obavezno, ali najčešće. U slučaju Čimamande, Hibiskus mi je snažniji. Manja je knjiga pa je nekako nabijenija osećanjima, pojavama, običajima.... Doduše i obradjuje jedan konkretan problem, dok je Sunce mnogo šire, nekako pravi istorijski roman o tome kako je nastala i propala Bijafra, svedočanstvo tog vremena.

Ja sam sve vreme citanja "Pod slobodnim suncem" mislila na to koliko bih tek uzivala u njoj da sam mladja. Bila sam jako romanticna. Cak i sad mi se svidelo mnogo sta iz ciste nostalgije. Lepa je knjiga na starinski nacin.

Jeste, imam divno ime za divnog bebirona (potpuno objektivno :lol:) I ja sam svesna da ce vrlo brzo porasti i mislim se kakav ce biti decak, mladic, covek. Nadam se da ce biti zdrav, srecan i da cemo imati lep odnos. Za devojcicu cemo videti kako ce se zvati, prvo da je stvorimo (drzacete nam palceve kad za to dodje vreme ;))

Devojke, dugujem vam drugu polovinu spiska pročitanih knjiga. Ovo su pročitane u poslednjih mesec dana zaključno sa sinoć :D Nadalje će biti jedna po jedna, da vas ne zasipam.
Vratil se Dana pa se moj spisak ponovo uvecava svetlosnom brzinom :D

Nego da se vratim sada na Danin spisak, tj. samo na Čimamandu. I meni se mnogo dopalo Pola žutog sunca, ali nije mi zasenilo Purpurni hibiskus, koji sam prvi čitala. Primećujete da ja stalno pominjem prva dela koja sam od nekog pisca čitala. Prosto mi ona obično ostave najsnažniji utisak. Nije obavezno, ali najčešće. U slučaju Čimamande, Hibiskus mi je snažniji. Manja je knjiga pa je nekako nabijenija osećanjima, pojavama, običajima.... Doduše i obradjuje jedan konkretan problem, dok je Sunce mnogo šire, nekako pravi istorijski roman o tome kako je nastala i propala Bijafra, svedočanstvo tog vremena.
I meni je Purpurni hibiskus bio prva njena knjiga, i bio mi je bolji.

E sad... u pravu si Bi, cesto je to tako sa prvom knjigom nekog pisca ili prvom knjigom po nekom drugom kriterijumu.
Tako se meni kao prva savremena indijska knjiga Bog malih stvari mnooogo dopao.
Pa onda prva Amanitijeva Dolazim po tebe i vodim te sa sobom.
Pa prva "severna" Zovem se Dina.
Bile su mi ono... vau, otkrice. Posle procitam cesto i nesto bolje, ili od istog pisca ili na istu temu, ali nije to-to.
Nema taj efekat prvoprocitane :)

PS. I samo da kazem i Dani i Bi da ste i pored sve "muke" odabrale bas lepa imena :D

Poslednja izmena:
Uzela sam danas ovu knjigu.:) Eto kol'ko sam od reči da neću više.:)
Rajkic, ako ti se ne dopadne ubices me :lol:
Ali svakako ako nista, nadji u knjizi tu pricu o pandama.
attachment.php
Divna je.

PS. Ovaj smajli datira jos od vremena kada je Meda postovala. Ona ga je postavila a ja sam ga pronasla i preuzela.
Rekoh bolje da napisem nego da me Meda ako naleti tuzi za autorska prava :lol:

Završila sam Čaj za tradicionalno gradjene, Aleksandar Mekol Smit,
Bas fino sto ti se dopala.

Imala sam ranije koleginicu koja je nekoliko godina zivela u Bocvani.
Kada sam to saznala pitala sam je da li zivot opisan u ovim knjigama lici na stvarni zivot u Bocvani.
Ona kaze (posto ih je i ona narvno citala), da je atmosfera u knjigama jako podseca na vreme provedeno tamo :)

Držaćemo ti palčeve, Dano, kako nećemo. A Nikola će biti divan dečak, mladić, čovek, kao što je i moj.

Nego da vam pričam moje današnje iskustvo sa bibliotekom. Pošto je, kao što sam pre podne napisala, moja bibliotekarka na odmoru, odem ja u drugu. Usput mi je i nekad davno sam redovno išla u nju. Kad sam ušla zapahnuo me onaj neki starinski miris, starog parketa, knjiga... ne znam tačno čega, ali tako je mirisala moja osnovna škola. I to samo stari deo koji je izgradjen neposredno posle Drugog svetskog rata.

Kažem ja da su mi u "glavnoj zemunskoj biblioteci" nekom prilikom rekli da su Kinesko-engleski rečnik za ljubavnike dobili samo njihovo i odeljenje u Batajnici. Ona kaže da imaju, ali se malo pomučila da ga nadje. Dok je ona tražila ja pregledam knjige na pultu, kad tamo naša draga "Pita ljuskuša" i izmedju ostalog J.ebo sad hiljadu dinara :) . Oko ove druge sam se razmišljala, ne zato što ne želim da je pročitam, nego što će to potrajati. A posle mislim, šta ima veze, kad je već stajala tu da je vidim, znači da je htela da je uzmem. Jel tako, Lamar? To je nekako iz tvog faha! :)

Nešto mi bilo žao da tek tako odem, pa sam pitala bibliotekarku zar nisu renovirali to odeljenje, jer znam da je bilo zatvoreno. (Tu mi brat živi u blizini). A ona sva tužna i pretužna kaže nisu, a bilo je zatvoreno dok ona nije došla da radi, jer niko drugi valjda nije hteo jer je jako hladno. Zamislite, baš žalosno. U ono vreme (pre 30 i više godina) su se trudili da biblioteke budu svima blizu i dostupne, a sad nema para, a verovatno ni volje (niko ne može da se ovajdi) da se to malo sredi.

I tako reč o ovom, reč o onom, kažem ja kako idem i po drugim bibliotekama i tražim knjige sa spiska koji sam napravila na osnovu preporuka mojih drugarica iz forumske Biblioteke. Zatraži ona da vidi taj spisak (ono maksimalno skraćena verzija od 30-ak naslova) pa kaže i ona bi mi preporučila većinu tih knjiga. I kažem ja da nam je zaštitni znak, tj. knjiga i onda izvučem sa pulta Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše (ULJKIPLJ) i ona reče da joj je divna i da ju je retko koja knjiga tako oplemenila kao ta.
Onda mi je preporučila Čudo u Poskokovoj dragi Ante Tomića. Naravno, pohvalila sam se da su moje drugarice forumašice već to preporučile. I konačno se, pričajući o toj knjizi, i tužna bibliotekarka onako široko osmehnula.

Rastale smo skoro kao prijateljice, kaže bilo joj je drago.... I tako razmišljam, kaže da nema ni puno čitalaca i mora da je tužno i teško raditi tako stalno sam. U stvari i moja bibliotekarka je isto sama, ali je biblioteka na dosta prometnom mestu i malo je ipak novije, sredjenije i prijatnije. One su same u tim odeljenjima i rade ponedeljkom, sredom i petkom pre podne, a utorkom i četvrtkom posle.

I zamislite slučajnosti. Izadjem iz busa na Zelenjaku i skoro se sudarim sa mojom bibliotekarkom. Kažem, tražila sam vas danas, na odmoru ste, pa sam otišla u drugu. Neka ste, kaže ona, vidimo se kad se vratim.
Lepo se odmorite....

Bas fino sto ti se dopala.

Imala sam ranije koleginicu koja je nekoliko godina zivela u Bocvani.
Kada sam to saznala pitala sam je da li zivot opisan u ovim knjigama lici na stvarni zivot u Bocvani.
Ona kaze (posto ih je i ona narvno citala), da je atmosfera u knjigama jako podseca na vreme provedeno tamo :)

Znači pogodio je atmosferu. Zanima me sad šta je bilo u prethodnim knjigama. Jel ima o tome kako je ona otvorila agenciju, kako je usvojila onu decu, kako je našla pomoćnicu ili je sve to već svršena stvar?
A one druge knjige koje se dešavaju u Škotskoj?

Znači pogodio je atmosferu. Zanima me sad šta je bilo u prethodnim knjigama. Jel ima o tome kako je ona otvorila agenciju, kako je usvojila onu decu, kako je našla pomoćnicu ili je sve to već svršena stvar?
A one druge knjige koje se dešavaju u Škotskoj?
Ima, ima :)
Samo moras da ides redom. Ja sam procitala prvih nekoliko.
Bas o tome sto ti pitas. Tu tvoju nisam citala.
Znam samo da prva ide Prva damska detektivska agencija, a kako idu dalje verovatno ces pronaci na internetu.

Ja sada citam ove iz Skotske. Jos su mi lepse.
Isto su tako jednostavne. Skoro naivne, ali lepe... nekako plemenite :)

Cudo u poskokovoj dragi je zabavna, malo preterana, otkacena, ali zabavna :lol:

Lamar, da li je dobra Dolazim po tebe i vodim te sa sobom? Imam je.
Jao sta da ti kazem. Mene je jako osvojila tada kada sam je citala.
A to je bilo cim se pojavila, a to znaci davno, davno.
Knjiga je, "Ljubav, ah ljubav" :zaljubljena:
Onda kada je najmanje ocekujes, sa osobom sa kojom je po prirodi stvari to bilo nezamislivo, i na nacin koji je za tu osobu do tada bio nedopustiv.

Jos je dobro pamtim. I to valjda nesto znaci :)

Bi nam ispricala jednu lepu pricu :zaljubljena:

Da, malo po malo, možda napišem nešto i za objavljivanje.
Ima, ima :)
Samo moras da ides redom. Ja sam procitala prvih nekoliko.
Bas o tome sto ti pitas. Tu tvoju nisam citala.
Znam samo da prva ide Prva damska detektivska agencija, a kako idu dalje verovatno ces pronaci na internetu.

Ja sada citam ove iz Skotske. Jos su mi lepse.
Isto su tako jednostavne. Skoro naivne, ali lepe... nekako plemenite :)

Cudo u poskokovoj dragi je zabavna, malo preterana, otkacena, ali zabavna :lol:

Ti si meni još ranije napisala da treba redom da se čita, a meni ova došla pod ruku, ta je valjda najnovija. Ko će sad da traga za početkom. Sad pošto imam novu biblioteku, pitaću u njoj.
Sad sam malo guglala, koliko toga ima... taj Mekol Smit je baš plodan. 16 romana na sajtu Delfi, a nema ovog mog.

Rajkic, ako ti se ne dopadne ubices me :lol:

Neću da te ubijem. Već klizi.:lol: (A i iz biblioteke je, nisam je kupila.;))
Kupila sam nedavno Bog malih stvari koju pominješ, a i ovu ebačku :rumenka: imam još od sajma što je Bijićka uzela. Ccc, je jedino vas da ne ćitam pa da stignem da nešto pročitam konkretno.:lol: A mislila sam da mi Parfem bude sledeći. Ja sam lažov nad lažovima.:(

Neću da te ubijem. Već klizi.:lol: (A i iz biblioteke je, nisam je kupila.;))
Kupila sam nedavno Bog malih stvari koju pominješ, a i ovu ebačku :rumenka: imam još od sajma što je Bijićka uzela. Ccc, je jedino vas da ne ćitam pa da stignem da nešto pročitam konkretno.:lol: A mislila sam da mi Parfem bude sledeći. Ja sam lažov nad lažovima.:(

Kad bi svi lazovi bili k'o ti :cmok:

Lamar, da li je dobra Dolazim po tebe i vodim te sa sobom? Imam je.

Ja sam se prvo zaljubila u naslov romana.
Pa sam onda videla kako izgleda Nikolo i zapanjila se kako doooobro izgleda.
Posle sam procitala knjigu i mnogo mi se dopala. Svaka njegova knjiga je prepoznatljiva, Nikolo sjajno pise, uvek postoji neka poruka, a mislim da je to vazno.
Sve njegove knjige sam procitala sto je prevedeno kod nas, tako da mislim da to sve govori.
A mojoj najvecoj ljubavi u zivotu, tada buducem muzu sam je poklonila, kada smo se prvi put videli...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back