Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kanela, ti si nam se priključila tom pričom o putovanju oko sveta. A tad mi bilo bezveze da te pitam, ali sad mogu pošto se već poznajemo, jesi sve knjige na tom putu oko sveta čitala na srpskom i koliko si ih ukupno pročitala? Verovatno si to tamo napisala, ali ko će to sad da traži

Moon, nije mi to promaklo :) Javi utiske kad budes citala.

Bi, zakljucno sa ovom ce biti 82 knjige. Zvanicno se racuna 80 knjiga, a ove dodatne 2 su zemlje koje sam citala po dva puta, pa se taj drugi put ne racuna, a bilo je neophodno da ponovo prodjem kroz njih kako bih stigla do neke druge drzave.
Uglavnom sam citala na srpskom, mislim da sam samo dve procitala na engleskom.
Jedna je od Lize Si 'Snowflower and the secret fan', ta nije prevedena kod nas. A druga je od Izabel Aljende 'The island beneath the sea', ta je prevedena kod nas ali mi je u tom momentu bilo lakse da je nadjem na engleskom.
Ja sam krenula putovanje od nule, nisam racunala nista sto sam citala do tog momenta.

Pa dobro, znači da ipak ima dovoljno potrebne literature na našem. Cela ideja mi je bila interesantna, ali mi deluje malo zahtevno, nisam sigurna da bih se upustila u to. Mada.... nemaš vremensko ograničenje, čitaš kad šta nadješ. Možeš da praviš i pauze sa nekim knjigama van utvrdjene maršrute... pa kad stigneš. Jel?

Ima dovoljno knjiga na nasem, samo sto na engleskom ipak ima znatno vise, a i ume da potraje pronalazenje knjiga za neke zemlje.
Na samom sajtu su dati predlozi za knjige po zemljama, ali to na osnovu knjiga na engleskom, pa nekad vidis 20 predloga za jednu zemlju, a kod nas prevedeno svega jedan ili dva i to nekad zanr koji ti se bas i ne cita.
Nemas nikakvo ogranicenje, to je licni izazov, ne takmicis se sa drugima :)
Ja sam pocela krajem novembra '09. i evo tek sad zavrsavam. Citala sam u medjuvremenu i knjige van ovog putovanja.

Ja cu to putovanje verovatno poceti sada na leto, a ako ne onda pocetkom zime.
To ce biti onako za sebe licno, ali postujuci pravila.

Znaci procitacu 80 knjiga, ali cu za svaku zemlju za koju je to moguce, uzeti u obzir knjigu koju sam procitala.
Ideja mi, je kao sto sam i ranije pisala, da krenem iz Srbije i da se u Srbiju vratim.
Da dobijem taj osecaj putovanja oko sveta.
Planiram da kupim u knjizri neku obicnu papirnu kartu sveta, da pregledam sta sam citala do sada, i onda da iscrtam marsutu.

E, tako ja planiram, a kako ce to izgledati kad se toga latim, videcemo :D

Zašto na pp? I nas zanima! Ima da pratimo putovanje kao da gledamo Svet na dlanu.

Ja počela jednu knjigu na jeziku koji sam studirala. Kupila sam je davnih dana kad sam bila u zemlji u kojoj se taj jezik govori. Prevodim ja dosta s njega i na poslu i mnogo više honorarno kod kuće, ali retko čitam. I nemam knjiga i uvek ima nešto zanimljivo na našem. Pogotovo od kad se družim sa vama, toliko toga hoću da pročitam po vašim preporukama.
Dakle, knjiga je prilično obimna, ima 586 strana sitno pisanih, 31 red na strani, ali je format kao onaj što sam juče pominjala, manji od male sveske, tj. 12 x 16,5 cm (uobičajeni, tj. mala sveska je 13,5 x 20 cm).
Radi se o jednom kraju grada, koji se ne menja godinama, decenijama, skoro vekovima. Opisi su divni, topli. I ljudi i kuća i naročito bašti i prirode, a tu je i reka.... Videću hoću li istrajati. S obzirom da sam na odmoru od 3. i da nigde ne putujem, nadam se da ću deo vremena provoditi sedeći na terasi uz ovu knjigu...

Lamar, ja imam negde online mapu samo moram da je dopunim pa cu vam ostaviti link :)
A putovanje je teklo nesto sporije bas zato sto nisam uzimala u obzir knjige koje sam vec citala, pa je onda bilo tesko naci nove knjige za neke azijske zemlje, na primer, jer sve sto je bilo kod nas prevedeno i izdato ja sam vec citala ranije. :dash:

Bi, koji jezik si studirala?

Ja i dalje citam Brajsona i mnogo se smejem i uzivam.
Danas mi je najlepsi deo bio onaj kada u Svedskoj kupuje kartu za voz :hahaha:
Preporucujem za minus faze.

Moon, uzivaj :)
I moji sutra idu za Nis, ali ja ne mogu, bas mi je naporan taj put.

Majo, bitno je samo gde je smestena radnja knjige.

Inace, ja zavrsih moj put oko sveta :vatromet:
Uz Brajsona i "Ni ovde, ni tamo", iskoristila sam je za Svajcarsku (a do nje sam dosla ponovo prolazeci kroz Francusku sa knjigom "Otmenost jeza").

Ni ovde, ni tamo - Bil Brajson, Laguna, 284 str.
Svidela mi se :)
Prvo, zabavna je, smejala sam se nekim situacijama na sav glas.
Drugo, poucna je, saznala sam neke nove cinjenice o kojima nisam imala pojma.
Trece, ima i kritickog misljenja, i uglavnom mi se stavovi poklapaju sa Brajsonovim (kritika kapitalistickog drustva i kopiranja americkog stila zivota).

Ne idimo nocas psima – Aleksandra Fuler, Laguna, 300 str. 10/10

Prava pravcata africka knjiga. Prava pravcata knjiga za Bambiku :D
Odlicna je, mada se tome nisam nadala.

Radnja je smestena u Zambiju, Malavi i Zimbabve (Rodeziju) najvecim delom. Sama autorka je tamo zivela, i to su njena secanja na detinjstvo i mladost. Prava i autenticna slika tog zivota. Nekako je malo kao dokumentarna, malo je kao roman. Kao one stare emisije o Africi.
Ali sa svom lepotom i opasnostima, koje odlikuju to vreme (1966-2000) i taj zivot na tom mestu.
Priroda, ratovi, siromastvo, istorija, porodica, crnci, belci…
Svako poglavlje pocinje jednom crno-belom fotografijom koja je vlasnistvo autorke i njene porodice, i gde su oni sami cesto na tim fotografijama. A na samom pocetku knjige je geografska karta tog dela Afrike, pa ne moram svaki cas da ustajem po atlas.

Mislim da ako hocete celu, tu crnu Afriku u komadu, to vam je to.
Manje-vise, to bio zivot u bilo kojoj od tih africkih zemalja.
I sad mi nesto pade na pamet, godinama hocu da odem u africki muzej pa nikako.
Mislim da ce mi ova knjiga biti podsticaj :)

I jos nesto.
Knjiga je dobra za citanje ako ste :cistinaocare: Nije fazon u krupnim slovima, slova su onako, normalna.
Nego… Ovo bih mogla nazvati “razudjenom” knjigom.
To bi od prilike znacilo da je veliki prored, da svako poglavlje pocinje na sledecoj stranici a ne na onoj na kojoj se prethodno zavrsava.
Onda, svako poglavlje pocinje fotografijom a cesto ih ima i tokom njega.

Hocu da kazem da nemate onaj osecaj skucenosti prostora na stranicama a i cele knjige, nego je onako fino… rasprostranjena :lol:

• Podržavam
Reactions: Em.
Moon, uzivaj :)
I moji sutra idu za Nis, ali ja ne mogu, bas mi je naporan taj put.

Majo, bitno je samo gde je smestena radnja knjige.

Inace, ja zavrsih moj put oko sveta :vatromet:
Uz Brajsona i "Ni ovde, ni tamo", iskoristila sam je za Svajcarsku (a do nje sam dosla ponovo prolazeci kroz Francusku sa knjigom "Otmenost jeza").

Ni ovde, ni tamo - Bil Brajson, Laguna, 284 str.
Svidela mi se :)
Prvo, zabavna je, smejala sam se nekim situacijama na sav glas.
Drugo, poucna je, saznala sam neke nove cinjenice o kojima nisam imala pojma.
Trece, ima i kritickog misljenja, i uglavnom mi se stavovi poklapaju sa Brajsonovim (kritika kapitalistickog drustva i kopiranja americkog stila zivota).
Kanela, srecan povratka sa putovanja :zag:
Verujem da je osecaj divan :D

A ja sam Brajsona i zavolela uz tu knjigu. A pre druzenja sa ovom nasom veselom druzinom nisam ni znala za njega.

Kao da sam osetila da se prica o Africi. :cmok: za Lamar sto misli na mene. To mi je bila bas draga knjiga, malo i zastrasujuca, znam da sam se stalno stavljala u tu ulogu majke i da sam mislila da je strasno hrabra. Nista ne citam, najgora sam. Radim 2 posla, dete malo ceka me kuci kad dodjem, muza vidjam samo vikendom, onda trci kod njegovih, jao kakav tempo, a bas sam se uzelela dobre knjige. Dobila sam godisnji pocetkom jula pa planiram na more i da nosim knjige, ali prvo cu s vama da se konsultujem koje da ponesem.
Veliki :cmok2: za sve.
Nislijke moje bas sam vas pozelela:heart:

Bambi, mislio mi stalno na tebe :cmok:
A ti se javi povremeno, citala - ne citala.

Sada imas previse obaveza, ali u zivotu se stvari stalno smenjuju pa ce doci period kada ces ponovo imati vremena i za knjige.
Pozzzz :zag:

Lamar, bas mi drago da ti se svidja, i ja sam uz tu knjigu uzivala :)

A sad kad sam zavrsila putovanje, osecaj je kao posle polozenog ispita. Radujes se dan-dva a onda si nekako prazan, i odmah se pitas - a sta sad da radim.
Moram da nadjem tamo na sajtu neki novi izazov, ima toga dosta.

Pocela sinoc da citam 'Progutaj vazduh' mlade australijske knjizevnice, evo link dok ne stignu moji konacni utisci http://www.clio.rs/knjige.php?id=469

Ja odoh da se parkiram na terasu, a kako cete vi provesti dan? :)

Lamar, bas mi drago da ti se svidja, i ja sam uz tu knjigu uzivala :)

A sad kad sam zavrsila putovanje, osecaj je kao posle polozenog ispita. Radujes se dan-dva a onda si nekako prazan, i odmah se pitas - a sta sad da radim.
Moram da nadjem tamo na sajtu neki novi izazov, ima toga dosta.

Pocela sinoc da citam 'Progutaj vazduh' mlade australijske knjizevnice, evo link dok ne stignu moji konacni utisci http://www.clio.rs/knjige.php?id=469

Ja odoh da se parkiram na terasu, a kako cete vi provesti dan? :)
Naci ces ti vec neku novu zanimaciju, pa ces i nama da kazes :D

A mi smo danas prasili Maxa protiv buva
71107turcfebzs2.gif

:evil:

I sisali travu vec 3. put ove godine
smilie_ga_033.gif

:evil:

Sada bih pocela neku novu knjigu, ali mi se nesto nista ne pocinje, jos sam pod utiskom te egzoticne Afrike
smilie_ga_042.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back