Lamar, mnogo mi je lep ovaj tvoj post u vezi tiraza izdanja. Bas si to na zabavan nacin predstavila
Ja pocela da citam 'Tigrovu zenu' (na trecini sam), pisacu konacne utiske kad zavrsim.
A dugujem vam izvestaj za Kostice jabuke.
Dakle,
"Ukus kostica jabuke' - Kristina Hagena, Carobna knjiga, 220 str.
Ovo vam je savrsena knjiga za kisno popodne, ili za citanje u autobusu.
Ako je tako posmatrate verujem da necete biti razocarane.
Prica je vrlo citljiva, i prepuna likova i njihovih zivotnih prica.
Iris, bibliotekarka (koja ne cita knjige i cini mi se da nijednu nece ni pomenuti), nasledjuje kucu svoje bake i dok nas provodi kroz kucu i njeno dvoriste, ispituje i svoja secanja i plete pricu oko svojih roditelja, bake i deke, tetaka, sestre od tetke koja je preminula mlada...
Ja inace volim te price gde neko dolazi u iznajmljenu kucu, ili nasledjuje staru kucu, ili tek oprema prazan stan. Ne znam zasto, ali mi to uvek bude super ambijent za pricu

Sa strane price i likova nemam zamerki. Cak me je i kraj iznenadio jer je prilicno realan.
Zamerka mi je malo sam stil, cini mi se da je zelela da iskoristi sve moguce - i da pise u prvom licu, i u trecem, i da se vrti kroz proslost i sadasnjost a bez nekog konkretnog reda. U nekim delovima se oseca uticaj drugih pisaca, neki delovi imaju predivne citate, a drugi su sasvim prosecni, cak i naivno napisani.
Kroz celu knjigu se provlaci jedan motiv kojim se igra na razlicite nacine - to je zaboravljanje i naspram njega secanje.
I oni su nekako isprepletani pa ponekad i nije bas jasno da li je neko secanje verno ili je pomuceno zaboravom.
Dva citata vezana upravo za ovo, a i inace su mi se mnogo dopala:
Zaboravljanje je okean koji okruzuje ostrva pamcenja.
Vreme leci sve rane samo ako se udruzi sa zaboravom.
Moja konacna ocena je cetvorka, a ako naletite na knjigu imate i preporuku za citanje