Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Veliki Getsbi – Skot Ficdzerald, Politika, 250 str. 8/10

Najvise mi se dopala velicina slova. Dobra 14-tica rekla bih, sto mi jako odgovara, a veoma je retka u danasnjem izdavastvu.
Sama naracija je bila previse obicna, taj bogati svet koji se opisuje mi je dosadan, a ni zaplet me nije nesto oborio s’ nogu…
Ali me je Getsbi na kraju osvojio i rastuzio :( Knjiga mi je postala bas zanimljiva tek negde u poslednjoj trecini.

Zakeram ja mnogo, a?
Ipak volim sto sam procitala nesto od americke klasicne literature, posto je toga jako malo bilo na mom knjizevnom meniju.
Preporucite vi meni jos nesto americko (ali starije, klasika neka) sto bi valjalo procitati, bicu vam zahvalna.
Pa kada resim, makar da ne lutam puno. Svaka preporuka je dobrodosla :)

Isto je i meni bilo u početku dosadno, a posle sam se zaljubila u Getsbija.:lol:

Danas sam svratila do Lagune po one 4 dok nije završena akcija. Kupila sam samo dve Francuske svite i još dve mi je preporučila MOJA prodavačica: Kuću velikog krova, o životu Perl Bak (kad sam je već kupila, bar i da saznam nešto o njoj :)) i Tropsku životinju.

Stiglo mi je i Otrovno mleko maslačka i još Melem za dušu.;)
E, baš sam za batine.

Prvo što mi palo na pamet: Trkači olovnih nogu, Džems Džons. Baš je onako prava američka, sa dosta likova i ne baš vesela. Čitala sam je poodavno, pa sam sad probala da izguglam da se malo podsetim. To nisam našla, ali sam našla ovaj zanimljiv tekst.
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Ranjene-knjige-na-chitanju-u-Machkatu.lt.html
Tako bi i naša Rada da se, daleko bilo, tako nešto desi.

Znam ja ovog tipa, izlazio je u novinama i ranije. Moj čovek. :ok: Nekako mi je lakše kad znam da nisam jedina budala na svetu.;)

Sad kad pročitah da ste sve preškrabale Kuću velikog krova sa svojih spiskova, u dilemi sam da li da je zafrljačim odmah kroz prozor ili malo kasnije.:( A možda se meni i dopadne?:think: Ja sam poznata po uvrnutom ukusu.:(

Znam ja ovog tipa, izlazio je u novinama i ranije. Moj čovek. :ok: Nekako mi je lakše kad znam da nisam jedina budala na svetu.;)
nisi budala... mene je ta priča dirnula.

Sad kad pročitah da ste sve preškrabale Kuću velikog krova sa svojih spiskova, u dilemi sam da li da je zafrljačim odmah kroz prozor ili malo kasnije.:( A možda se meni i dopadne?:think: Ja sam poznata po uvrnutom ukusu.:(

Ništa ne bacaj dok ne probaš.
Ja počela Komo Srdjana Valjarevića. Za sada se ništa ne dogadja, on se našao na jezeru, u divnoj vili, lepa priroda, šeta, pija dobra vina, jede ukusnu klopu. Prosto i ja uživam s njim u tako opuštenom, pasivnom odmoru. Ako do kraja bude isto tako, verovatno će mi malo postati dosadno, koliko god da je lepo tamo.

Ja počela Komo Srdjana Valjarevića. Za sada se ništa ne dogadja, on se našao na jezeru, u divnoj vili, lepa priroda, šeta, pija dobra vina, jede ukusnu klopu. Prosto i ja uživam s njim u tako opuštenom, pasivnom odmoru. Ako do kraja bude isto tako, verovatno će mi malo postati dosadno, koliko god da je lepo tamo.

Ja samo pamtim da mu je na jezeru Komo bilo lepo.
Nista vise. Doduse, davno sam je citala, mnogo sam knjiga procitala od tada, pa sam zaboravila o cemu se radi.

Ja počela Komo Srdjana Valjarevića.
Za sada se ništa ne dogadja, on se našao na jezeru, u divnoj vili, lepa priroda, šeta, pija dobra vina, jede ukusnu klopu. Prosto i ja uživam s njim u tako opuštenom, pasivnom odmoru. Ako do kraja bude isto tako, verovatno će mi malo postati dosadno, koliko god da je lepo tamo.
Tako ce i ostati, ali ti nece biti dosadno, videces :)

Baš sam htela danas da vam napišem da me Majka je samo jedna podseća na Vedranina knjigu Daboda te majka rodila. Bar za sada.:)
Jesu dosta slicne, ali je Vedrana (neces verovati), mnogo ozbiljnije pristupila temi.
Ova je daleko zabavnija. Videces, ne znam dokle si stigla, ali bakica je :lol:

Ipak volim sto sam procitala nesto od americke klasicne literature, posto je toga jako malo bilo na mom knjizevnom meniju.
Preporucite vi meni jos nesto americko (ali starije, klasika neka) sto bi valjalo procitati, bicu vam zahvalna.
Pa kada resim, makar da ne lutam puno. Svaka preporuka je dobrodosla :)

Edgar Alan Po,Hemingvej,Viljem Fokner,Selindzer,Stajnbek...;)

Hvala svima na preporukama :hvala:

Nego... Zaboravih da vam kazem jos nesto za Getsbija.
Svaku knjigu koju citam ja isprevrcem, iscitam sve sto pise na njoj: i prevodilac, i lektor, i korektor, i izdavac, i tiraz, i…
I tako sam, kao verovatno i svi vi, uocila da se knjige stampju uglavnom u 1 000 primeraka.
Cesto cak i u 500 primeraka. Tuga :(
Znam ja da se ne prijavljuje sve zbog poreza valjda i sta ti ja znam cega, al’ opet…

E, ali ovaj Politikin Getsbi… ta-na-na-naaaa… u 50 000 primeraka! ‘Ej bre!
Pa ja racunam ovako. Kupovao ga je i onaj ko cita i onaj ko ne cita.
Ali ako je od kupljenog procitano samo 10% to je 5 000 procitanih Getsbija!
A od tih 5 000 polovina ga mozda nikada ne bi procitala, tako da sam ja odusevljena tom akcijom stampanja knjiga bilo da su Novosti, bilo Politika ili bilo ko drugi.

Samo mi se ovo Politikino izdanje mnogo vise svidja od nekih izdanja Novosti koje ja imam. Mislim, po kvalitetu izrade same knjige.

Sad ce Rada da me isparvi sve ono sto sam izgresila u procentnom racunu i tako to :lol:

Ja sam od Valjarevića čitala Zimski dnevnik, i on mi nekako ne prija.
Iako nije loš, ali nije blizu mog senzibiliteta.
Nije mi legao.
Nije mi bio blizak, i imala sam neki utisak poznatog.
Kao već čitanog.

Lamar, mnogo mi je lep ovaj tvoj post u vezi tiraza izdanja. Bas si to na zabavan nacin predstavila :)

Ja pocela da citam 'Tigrovu zenu' (na trecini sam), pisacu konacne utiske kad zavrsim.
A dugujem vam izvestaj za Kostice jabuke.

Dakle, "Ukus kostica jabuke' - Kristina Hagena, Carobna knjiga, 220 str.

Ovo vam je savrsena knjiga za kisno popodne, ili za citanje u autobusu.
Ako je tako posmatrate verujem da necete biti razocarane.

Prica je vrlo citljiva, i prepuna likova i njihovih zivotnih prica.
Iris, bibliotekarka (koja ne cita knjige i cini mi se da nijednu nece ni pomenuti), nasledjuje kucu svoje bake i dok nas provodi kroz kucu i njeno dvoriste, ispituje i svoja secanja i plete pricu oko svojih roditelja, bake i deke, tetaka, sestre od tetke koja je preminula mlada...
Ja inace volim te price gde neko dolazi u iznajmljenu kucu, ili nasledjuje staru kucu, ili tek oprema prazan stan. Ne znam zasto, ali mi to uvek bude super ambijent za pricu :)
Sa strane price i likova nemam zamerki. Cak me je i kraj iznenadio jer je prilicno realan.
Zamerka mi je malo sam stil, cini mi se da je zelela da iskoristi sve moguce - i da pise u prvom licu, i u trecem, i da se vrti kroz proslost i sadasnjost a bez nekog konkretnog reda. U nekim delovima se oseca uticaj drugih pisaca, neki delovi imaju predivne citate, a drugi su sasvim prosecni, cak i naivno napisani.

Kroz celu knjigu se provlaci jedan motiv kojim se igra na razlicite nacine - to je zaboravljanje i naspram njega secanje.
I oni su nekako isprepletani pa ponekad i nije bas jasno da li je neko secanje verno ili je pomuceno zaboravom.

Dva citata vezana upravo za ovo, a i inace su mi se mnogo dopala:

Zaboravljanje je okean koji okruzuje ostrva pamcenja.

Vreme leci sve rane samo ako se udruzi sa zaboravom.

Moja konacna ocena je cetvorka, a ako naletite na knjigu imate i preporuku za citanje :ok:

Danas sam opet isla do biblioteke i ponovo nemaju nista od Margaret Atvud.
Na onom mom putu oko sveta i dalje stojim zaglavljena na broju 79 :eek:
I ne mogu da pronadjem tu jednu zemlju koja mi fali.

Htela sam da uzmem makar ovu 'Majka je samo jedna', ali nisu je imali, samo 'Knjigu oceva' a to mi se nije sad citalo.
Uzela sam Prolecne vode od Turgenjeva (pomenuta kod Murakamija a nisam je jos citala) i Ispod tavanice koja se ljuspa :)
Ali prvo da zavrsim Tigrovu zenu.

Je l' neko saznao nesto vise za Geopoetikinu akciju?

Ovo stoji na njihovoj FB stranici:
"Poštovani čitaoci, spisak je još uvek u izradi, i od ponedeljka 23.04. ga možete naći u Kući za čitanje Geopoetike (Dositejeva 13/II).

Naime, reč je o knjigama koje je neko vreme bilo teže naći, između ostalog malo starija izdanja Geopoetike, tako da ovim putem želimo da obavestimo naše čitaoce, da mogu doći u toku sledeće nedelje i potražiti naslove koji ih zanimaju u Kući za čitanje. Naši čitaoci koji nisu iz Beograda, mogu nam poslati mejl i potražiti informacije o knjigama koje ih zanimaju, te proveriti da li ih ima u Kući za čitanje, a potom naručiti putem post-expressa, uz ostvarivanje popusta + poštanske troškove. Srdačno, Vaša Geopoetika."

I sta sad, treba da im pisem sa navodjenjem konkretnih naslova?
Zar im je toliko tesko da okace spisak...

E, pa ovako. Zastala sam sa dodavanjem knjiga na spisak, jer vas tesko mogu pratiti:confused:! Procitala Kuca orhideja. Dopala mi se, mada mi nije od onih koje kupujem da imam. Bez posebne mudrosti, bez filozofije, lijepo ispricana prica o ljubavi, istoriji jednog imanja, porodicnoj tragediji. Emotivno. Drzi paznju, od pocetka do kraja, iako ima preko 550 strana. Potrudih se da dam neko svoje misljenje, bez prepricavanja, jer citacete je sigurno, mislim da vrijedi:). Sad cu dovrsiti Otrovno mleko maslacka, a onda cu da razmislim sta dalje. Jedva cekam. Laku noc . I dobro jutro.

Lamar, mnogo mi je lep ovaj tvoj post u vezi tiraza izdanja. Bas si to na zabavan nacin predstavila :)

Ja pocela da citam 'Tigrovu zenu' (na trecini sam), pisacu konacne utiske kad zavrsim.
A dugujem vam izvestaj za Kostice jabuke.

Dakle, "Ukus kostica jabuke' - Kristina Hagena, Carobna knjiga, 220 str.

Ovo vam je savrsena knjiga za kisno popodne, ili za citanje u autobusu.
Ako je tako posmatrate verujem da necete biti razocarane.

Prica je vrlo citljiva, i prepuna likova i njihovih zivotnih prica.
Iris, bibliotekarka (koja ne cita knjige i cini mi se da nijednu nece ni pomenuti), nasledjuje kucu svoje bake i dok nas provodi kroz kucu i njeno dvoriste, ispituje i svoja secanja i plete pricu oko svojih roditelja, bake i deke, tetaka, sestre od tetke koja je preminula mlada...
Ja inace volim te price gde neko dolazi u iznajmljenu kucu, ili nasledjuje staru kucu, ili tek oprema prazan stan. Ne znam zasto, ali mi to uvek bude super ambijent za pricu :)
Sa strane price i likova nemam zamerki. Cak me je i kraj iznenadio jer je prilicno realan.
Zamerka mi je malo sam stil, cini mi se da je zelela da iskoristi sve moguce - i da pise u prvom licu, i u trecem, i da se vrti kroz proslost i sadasnjost a bez nekog konkretnog reda. U nekim delovima se oseca uticaj drugih pisaca, neki delovi imaju predivne citate, a drugi su sasvim prosecni, cak i naivno napisani.

Kroz celu knjigu se provlaci jedan motiv kojim se igra na razlicite nacine - to je zaboravljanje i naspram njega secanje.
I oni su nekako isprepletani pa ponekad i nije bas jasno da li je neko secanje verno ili je pomuceno zaboravom.

Dva citata vezana upravo za ovo, a i inace su mi se mnogo dopala:

Zaboravljanje je okean koji okruzuje ostrva pamcenja.

Vreme leci sve rane samo ako se udruzi sa zaboravom.

Moja konacna ocena je cetvorka, a ako naletite na knjigu imate i preporuku za citanje :ok:

Kanela, tvoj prikaz me je istinski obradovao.
Baš sam pisala ovde da me je taj naslov opio. Da je divan, dragostan.
I drago mi je što je i iznutra lep.
Što ga preporučuješ.

Uzela sam Sobu iz biblioteke (iz trećeg pokušaja) pa sam sad u dilemi, da li odmah da počnem nju da čitam ili kad završim Majku.:think: Ne volim tuđe knjige da zadržavam dugo, a kad mi se najviše čita, imam najmanje vremena.:(

Rajka, Soba se cita za 2 dana.
Slobodno prvo procitaj Majku.
Kad ti JA kazem
425d9c04dd51d8515eacb74bc3fa9abc.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back