Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za lamar: Koju mi biblioteku predlazes, inace odoh pod stecaj :(.
Nesto mi govori da si iz Bgd-a...
Sasvim sve jedno koju. Zavisi naravno iz kog si dela grada.
Jedino gledaj da bas ne bude neki previse mali ogranak.
Ovi veci su logicno bolje snabdeveni.

Imas, ako si blizu, recimo u bulevaru negde kod Liona jednu renoviranu biblioteku.
Nisam bila, ali kazu da je bas lepa i dobro snabdevena.

Normalno da neces ici u ovu ako si daleko od nje :)

Zivim u blizini paviljona na Novom Beogradu, skoro sam se ovde preselila, pa jos uvek ne znam gde je sta.
Inace sam rodjena preko reke, u starom delu grada, ali silom prilika habitujem ovde i nikako da se naviknem, niti cu.
Moram da se raspitam... a kod Liona mi zivi rodjena sestra, pa cu bas da je pitam da li zna za tu biblioteku.
Hvala ti Lamar, srce si veliko!

Zivim u blizini paviljona na Novom Beogradu, skoro sam se ovde preselila, pa jos uvek ne znam gde je sta.
Inace sam rodjena preko reke, u starom delu grada, ali silom prilika habitujem ovde i nikako da se naviknem, niti cu.
Moram da se raspitam... a kod Liona mi zivi rodjena sestra, pa cu bas da je pitam da li zna za tu biblioteku.
Hvala ti Lamar, srce si veliko!

kad se učlaniš u jedan ogranak biblioteke grada možeš da koristiš sve, samo im, logično, napomeneš da ti oni nisu matica kad prvi put dođeš u novi ogranak
imaš i na nbg
a imaš i elektronski katalog za svaki ogranak pa ne moraš da luptaš ko luda ofelija, samo vidiš gde šta ima
http://bgb.rs/

Pročitala sam Sireninu stolicu. Na mene nije ostavila neki utisak. Stil pisanja mi se dopao, radnja ne.
Malo su me nervirala Džesina prenemaganja i ta trabunjanja o velikoj ljubavi prema fratru, kako se ona zaljubila u njega posle samo jednog susreta :roll: Na kraju je valjda i sama shvatila da 'to nije to' i vratila se mužu. Smatram da možeš da osetiš neku vrstu privlačnosti, strast prema osobi koju si tek upoznao, ali ljubav ne.
Dopalo mi se kako je uvukla priču o Senari i Asenori i saosećala sa Nel.

Pročitala sam knjižičicu Zabiberite mu čorbu Zorice Karanović. Pa... što je moja baka imala običaj da kaže: Mal' pa ništa.
Onako u maniru nekih američkih knjiga tog žanra, smišlja osvetu momku koji je ostavio... prvo spisak šta sve treba da uradi po savetima drugarica, rodjaka, komšinica, koleginica.. pa kako je to sve sprovela i kako se na kraju opet loše osećala jer se opet njen život vrteo oko njega.
Onda ga je batalila i upoznala sjajnog bogatog tipa, koji ju je zaprosio na trećem sastanku i sad vode hotel u Monte Karlu. Smanji malo, sestro, leba ti. I mašta treba da ima neke granice.
Ovo ranije je čak i slatko na momente i stvarno treba pročitati (a mogu ja i da vam prepričam ukratko) kako se treba ponašati u takvoj situaciji. Ne treba očajavati i cmizdriti, baciti se na kolače, nego na dijetu, na vežbanje, na napredovanje na poslu, na novu garderobu...
Poslednje poglavlje je kao reklamni blok: kupila sam venčanicu u butiku Sreća, svadbeni ručak u restoranu Reka, a bilo je i pre toga, poslastičarnica Buongiorno .... i još toga, nisam zapamtila.
Ma sve u svemu, nije loše, bar nećete izgubiti puno vremena ako rešite da pročitate.

E,danas sam "odradila" turu sa akcije i sad listam.:)

Marko Polo - Od Venecije do Ksanadua (Lorens Bergrin)
Taniosova stena (Amin Maluf)
Kakao (Mišel Kan)
Francuska svita (Irina Nemirovska)

Francuska svita je vrlo lep roman. :)

Veoma me dojmio zivot Irine Nemirovske.

Majka je Irinu rodila samo da bi udovoljila bogatom suprugu te je devojcicu odmah nakon rodjenja prezrela i predala dadilji.

Tasta zbog svoje lepote, Irinina majka je smiraj ceznje trazila u vanbracnim avnaturama, satima sedela ispred ogledala vrebajuci eventualne bore,
ne zeleci da prizna sebi kcer adolescentkinju te je Irini naredjivala da se oblaci poput malene skolarke.

Oduvek sama, Irina je odrastala u vapaju za ljubavlju, smiraj duse trazila u knjizevnim delima, i sama je pisala, predano i marljivo.
Razvila je korenitu mrznju prema majci.

Romanesknu tehniku je razvila inspirisuci se Turgenjevim.

Do tancina je poznavala svoje likove.

Kada bi zapocela roman, nije zapisivala samo pricu, vec i razmisljanja koja se cakle u umu, nista nije brisala.
Ispunila bi cele sveske opisujuci fizicki izgled likova, cak i sporednih, opisujuci njihovo detinjstvo, odrastanje, obrazovanje, sve etape zivota.
Tek kada bi svaki lik dovela do briljantnosti, podvlacila bi s dve olovke, jedna crvena, jedna plava, glavne osobine koje treba zadrzati.
Desilo bi se ponekad da izabere svega nekoliko redaka.
Tek tada bi prelazila na uoblicavanje romana.

Ovaj predani nacin rada mi se veoma svideo. :)

Uoci objave II svetskog rata, Irina sa suprugom i dve kcerke, napusta svoj lepi stan s pogledom na vrt na obali Sene, i odlazi u seoce u oblasti Sona i Loara.
Svakog dana je odlazila u duge setnje, ponekad prelazeci desetine kilometara ne bi li nasla mesto koje ce je nadahnuti. Tek tu bi pisala.

Zajedno s suprugom i kcerkama nosi zutu zvezdu prisivenu na rukavu kaputa.

Tokom 1941-42 god. pocinje rad na romanu Francuska svita, stvara ambiciozno, bremenito delo.
Kao i ranije, prvo pise zabeleske, opsirno belezi likove.
Zeli ispisati roman od hiljadu stranica, nalik simfoniji, u pet delova. Ugleda se na Betovenovu Petu simfoniju.

U julu 1942 godine je uhapsena.

Slutila je da ce njeno delo biti posthumno objavljena te je nekoliko meseci pre hapsenja brizno i marljivo pisala.

Ubijena je u Ausvicu, avgusta 1942 godine.

Irinin suprug u Ausvic je deportovan u novemru iste godine i odmah poslan u gasnu komoru.

Dadilja je dvema devojcicama odsila zute zvezde sa kaputa i odvela decu u Pariz.
Pozvonile su na bakina vrata. Ona je rat provela u raskosi.
Nije im otvorila.

Kada su pobegle, dadilja i devojcice, spakovale su Francusku svitu u poseban kofer.
Skrivajuci se u podrumima, napustenim hodnicima katolickih internata, bolesne, gladne, devojcice su beleznicu-roman sacuvale.

Jedna od dve devojcice postala je urednica u izdavackoj kuci.
Zajedno su odlucile da majcino poslednje delo predaju IMEC-u, institutu koji cuva arhivsku gradju i studije.

Irina svoje delo nije dovrsila, te je roman redigovan tri puta i uoblicen u konacnu verziju.

Roman se sastoji iz dva dela, u prvom Oluja u junu, oslikala je mucan i bolan vitraz ratnog vihora.
Drugi deo, Dolce, vise nalikuje romanu.

U prilozima su Irinine beleske, onaj cudesni proces koji je prethodio svakom njenom delu, i licne prepiske.

Vrlo snazno delo.
Goletna Francuska isibana bicem beznadnog rata i sudbe malih ljudi.

Nijedan rat nije oslobodilacki, samo beznadan. Ovo je jos jedan vrlo bremenit, bolan i blistav prikaz istog.

kad se učlaniš u jedan ogranak biblioteke grada možeš da koristiš sve, samo im, logično, napomeneš da ti oni nisu matica kad prvi put dođeš u novi ogranak
imaš i na nbg
a imaš i elektronski katalog za svaki ogranak pa ne moraš da luptaš ko luda ofelija, samo vidiš gde šta ima
http://bgb.rs/
Tacno ovako.
I jos samo da napomenem da clanarina vazi i za onu Gradsku kod Kalisa.
Jedino je uslov da kada hoces da pozajmis knjigu iz neke druge biblioteke a ne svoje maticne, prethocno moras da se razduzis sa svim knjigama u toj svojoj maticnoj.

Clanarina je oko 1 000 din. za godinu dana od dana kada se uclanis.
Ima i opcija za 2 osobe - to je kao neka porodicna clanarina, nesto je malo skuplja nego za 1 osobu.
Imas pravo po jednom kartonu da uzmes 10 knjiga i da ih drzis 3 nedelje.
Posle toga ih ili vracas ili produzavas pozajmicu.
Da produzis mozes ili licno ili telefonom.

Ovo je valjda kompletan raport. :manikir:
Osim sto ne znam gde tu kod tebe u blizini ima neka biblioteka.

Dragonfly, ovo je sve divno što si napisala.
Najineteresantniji je Irinin život. Jel i o tome piše u nekom delu. I sve to što je bilo posle s devojčicma. Otkud ti to znaš tako lepo?

U samom romanu nema pomena o Irininom zivotu, neke cinjenice sam saznala iz predgovora,
one su me zainteresovale da dalje istrazujem, citam razlicite clanke.
Zainteresovao me usud koji je pratio Svitu.

Znate li da je mladja Irinina kcerka imala svega 5 godina kada joj je majka ubijena.
Nije ju upamtila. Nije dozivela da procita poslednje majcino delo.

Naime, u vreme kada su predale rukopis IMEC-u, mladja Irinina kcerka,
ona koja je bila urednica izdavacke kuce, tesko je obolela.

Pisala je Mirador, biografiju zene koju nikada nije upoznala.

:(

Bogami, Lamar, ti očigledno odavno nisi plaćala članarinu,a nisi gledala ni onaj sajt.
Sad je pojedinačna članarina 1.500, a porodična je 1.000 dinara po članu. Plaćala sam u petak, a onda sam proverila i na sajtu. Pošto je moj sin dobrovoljni davalac krvi on je dobio besplatno, a ja platila tu pojedinačnu 1.500 dinara.

I meni su rekli, pošto sam poslednjih meseci pozajmljivala iz biblioteka koje mi nisu matične da mogu da pozajmljujem iz drugih biblioteka i ako imam već pozajmeljene. Sad imaju onaj široki pečat na kome piše koja je biblioteka i koliko knjiga imaš pozajmljeno. Pa se tačno zna gde si koliko dužna.
A to za svaki slučaj pitaj. Ko je već pitao, da ne tražim sad.

Bogami, Lamar, ti očigledno odavno nisi plaćala članarinu,a nisi gledala ni onaj sajt.
Sad je pojedinačna članarina 1.500, a porodična je 1.000 dinara po članu. Plaćala sam u petak, a onda sam proverila i na sajtu. Pošto je moj sin dobrovoljni davalac krvi on je dobio besplatno, a ja platila tu pojedinačnu 1.500 dinara.

I meni su rekli, pošto sam poslednjih meseci pozajmljivala iz biblioteka koje mi nisu matične da mogu da pozajmljujem iz drugih biblioteka i ako imam već pozajmeljene. Sad imaju onaj široki pečat na kome piše koja je biblioteka i koliko knjiga imaš pozajmljeno. Pa se tačno zna gde si koliko dužna.
A to za svaki slučaj pitaj. Ko je već pitao, da ne tražim sad.
Bogami i nisam. Meni clanarina istice u julu.
Ali evo sada ispravke i svezih informacija od tebe :D

Sto se tice razduzivanja u maticnoj, tako je pre samo par meseci bilo, ali meni to nije bitno posto ja imam 2 kartona pa mi je jedan za maticnu a drugi za ogranak.
Gladne mi oci uvek :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back