Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I sami znate da sve sto je izvuceno iz konteksta gubi na snazi i lepoti, ali ipak za ljubav jedne forumasice :heart: evo jednog (doduse iseckanog) dela iz Ugresickinog Napada na minibar:

“Jugoslavija je bila neka vrsta mitološke zvijeri, nešto poput gigantske boe, što li, koju su dječaci ubili, zatukli štapovima, razvukli po prašini, isjekli njezinu kožu u trofejne komadiće. Trofejima se kite i hvale se... ... ... Jugoslavija – ta strašna mitoloska zvijer - izbacila je na samrtnoj postelji iz svoga tijela jedno jaje (Sloveniju), a odmah zatim, gle, i drugo jaje (Hrvatsku), pa trece jaje... ... ... pa peto jaje (“Krnju Jugoslaviju“). Krnja Jugoslavija raspolutila se na Srbiju i Crnu Goru. I taman kada su se dječaci primirili, odložili koplja, kada su stišali svoje ratničke urlike, trbuh vec odavno mrtve zvijeri ponovo se napuhnuo i – blup! iz Srbije izleglo se novo jaje –Kosovo! Sada svi s udivljenjem posmatraju truplo i pitaju se ima li još, i neće li se iz trupla izleći još kakvo jaje... ... ...

Male države su igračke za male dječake. Velike države su igračke za velike dječake. Boys love toys . Dječaci izvuku iz škrinja, ormara, podruma i tavana medalje svojih očeva, djedova i pradjedova, stave na glavu neke kape, nalijepe na lica neke strašne brade, zakolutaju očima, namažu se ratničkim bojama, uzmu u ruke toljage, lukove i strijele, koplja, noževe i nožiće, i udare u dernjavu. Tako plaše neprijatelja. Njihovi neprijatelji su isti takvi dječaci, i što su si medjusobno sličniji, to se vise mrze... ... ... Dječaci se potuku... ... ... (itd, itd... ...) A onda se dječaci rastrče po svijetu tražeći za svoja herojstva priznanje. Priznanje mogu dobiti samo od velikih dječaka... ... ... A onda imitiraju te odrasle dječake, način na koji odrasli dječaci govore, što govore, kako se odjevaju, i slične korisne stvari... ... ...

Djevojčice ne pripuštaju, države su igračke za dječake. Dječaci ionako ne znaju što bi s djevojčicama, malo ih se pribojavaju, pa ih zato proglašavaju glupima i ružnima. Ponekad ih zlostavljaju ili ih preprodaju drugim dječacima koji žive u drugim državama, za kakvu korisnu tricu. Djevojčice obično stoje po strani zabavljene svojim lutkama. Čekaju da dječaci odrastu, misle o tome kako će s dječacima jednoga dana izroditi djecu... ... ...

Najveća ironija – iako dječaci ne razumiju riječ „ironija“, - leži u tome što u njihovim državicama ništa nije ni njihovo niti nezavisno. Dječaci pojma nemaju da iza svega stoji nevidljivi gospodar, taj koji im je tutnuo igračke u ruke. Imena tih nevidljivih gospodara su različita, već prema tome, korporativni kapitalzam, ujedinjena mafija, u svakom slučaju – NOVAC.“

Ovo je nesto sto je lokalnog karaktera, ali ima ona mnogo toga sto je globalno, recimo bas trgovinu ljudima, pa onda neke ipak manje strasne stvari kao sto je zaziranje od drugog - drugacijeg, zaboravljanje pojmova kao sto je antifasizam... Mnogo toga se odnosi na zapadnjake (ona sada zivi u Holandiji), i na njihove predrasude. U njenim pricama naravno nismo samo mi „losi momci“ :)

Ja jos uvek čitam Džeparoša sa pauzama, a u medjuvremenu čituckam Gordost i predrasude.

Pošto mi nisu za prevoz (ne mogu da vučem cigle)...jutros sam počela u vozu - Ne!Neću da se učlanim u klub ljubitelja knjiga :lol:
Meni je bila super. Super to... tako za bus, voz...
Jes' da nam je malo rano za nju, ali... :D

Pročitala sam Lauševića naravno pre par dana, šta pročitala, progutala! Šta da vam kažem, divan je, predivan, ismejala sam se i isplakala, i ne pamtim kada mi je bilo tako teško dok čitam knjigu. Stvarno je divno napisana, skroz je dočarao taj osećaj u zatvoru brrrr:sad2:, povezanost sa bratom, (ne)pravda, ah to "nekorumpirano" društvo, sudstvo, nameštaljke i prljave igre fuj! Možda nije najbolja knjiga koju sam pročitala, ali mi je ubedljivo najdraža. I jedva čekam sledeći deo, vidim da ovde piše kraj prvog dela.

Malo pre sam zavrsila sa citanjem, knjige. Slazem se sa Bambi.Ne mogu sad da napisem misljenje, posto kucam sa skoro raspadntig laptopa. Crkao mi modem danas, mogla sam da poginem, curila voda iz midema, a on bio ukljucen u struju.Srexom, sam se iskljucio. Utisci sutra...Preporuka!

eto da prijavim da sam iscitala 209 stranica Sto godina samoce i :neutral: ostavih je :whistling: (ima jos nekih 120 str. a to cu mooozda:mrgreen:nekad)

i tako uzeh Senku vetra, kao da zavirim malo....i:ok: jedva je ostavih u kasne sate...

Uz Ugresicku sam pocela i Zbogom mojih 15 godina.
Za sada mi je "onako". Mada sam jos na samom pocetku :)

Slinkov Citac me je oborio s' nogu, posle njega sam citala Vikend koji mi je bio... usporen i mlak, pa se sa sada nekako ne usudjujem da uzmem jos nesto od njega, jer Citaca verujem preskociti nece :)

Mina neka si. Srecom te citamo iz zadovoljstva, a obaveznu lektiru :D

eto da prijavim da sam iscitala 209 stranica Sto godina samoce i :neutral: ostavih je :whistling: (ima jos nekih 120 str. a to cu mooozda:mrgreen:nekad)

i tako uzeh Senku vetra, kao da zavirim malo....i:ok: jedva je ostavih u kasne sate...

Mina neka si. Srecom te citamo iz zadovoljstva, a obaveznu lektiru :D

šta bre, neka je!!!???:eek::rtfm::rtfm: kako ostavila Sto godina samoće???!!! Kako neko to može da ostavi. Ja nisam mogla da ostavim nego čitala na času u gimnaziji pa dobila keca iz logike. Logično! Pisala sam o tome.
Šalim se, nastaviće ona to :zag: A Senku vetra ima da ostavi posle 9 strana. Javi mina posle koliko si je ostavila.
Ja čitam Poslasticu Mjuriel Barberi i tako mi nešto teško ide. Nerviraju me ti romani kad svako poglavlje priča neko drugi, a ja ne znam ko je to i u kakvom je on srodstvu ili vezi sa glavnim junakom. Treba lepo u svim knjigama, kao u dramama da napišu na početku:
LICA
Pjer Artan - gastronomski kritičar i nemaran otac troje dece, djubre jedno
od čoveka
itd..... mislim, ne znam još jel djubre, ali ako su neka poglavlja
pisala njegova deca, nisu baš imala lepe reči.

Ana - Pjerova žena, kojoj je on uništio život, a ona to neće da primeti
Pol - Pjerov nećak - uvlakač, ujakov doopelizac

ako sam uopšte dobro povezala, jer nisam u knjizi ni pročitala njegovo ime, nego na poledjini knjige.

"Pročitala" sam AVON-ov katalog i prelistala elektronsko izdanje 24 sata.

Poslednja izmena:
šta bre, neka je!!!???:eek::rtfm::rtfm:

Treba lepo u svim knjigama, kao u dramama da napišu na početku:
LICA
Pjer Artan - gastronomski kritičar i nemaran otac troje dece, djubre jedno
od čoveka
itd.....

"Pročitala" sam AVON-ov katalog i prelistala elektronsko izdanje 24 sata.
Oprostices joj ipak, sigurna sam :D

Ovo za lica, jooooj sto si u pravu! Stvarno bi mi olaksalo citanje mnogih knjiga. Ovako ja moram da pisem u blokce ko je ko, i ko je kome sta. Jos kad se nanizu, Dzon, Dzek, Dzefri, Dzeremi... pa se ti snadji :evil:

Neka ste citale i ti i Dasty Avon. Da nam budete jos lepse :flert:

Evo i ja citam jos po nesto. Navukla sam se na temu Sta kuvamo danas i citam je skoro svakodnevno.
Videla sam tamo i tebe Bi :zag: Fino se drustvance skupilo (osim tebe videla sam i Cru, Emociju...) , sve neki fin svet, ali ja samo citam, posto mislim da nemam bog-zna-sta da kazem.
I, da. Prekopiram sebi po neki recept :)

• Podržavam
Reactions: Em.
Evo i ja citam jos po nesto. Navukla sam se na temu Sta kuvamo danas i citam je skoro svakodnevno.
Videla sam tamo i tebe Bi :zag: Fino se drustvance skupilo (osim tebe videla sam i Cru, Emociju...) , sve neki fin svet, ali ja samo citam, posto mislim da nemam bog-zna-sta da kazem.
I, da. Prekopiram sebi po neki recept :)

pa jeste...cim sam redovna na kuvanju, odma me nema na dijeti...ne smem ni da zavirim :lol:

Takođe iščekujem.
Verujte da strepim da neću uzeti svoj primerak, i biti primorana da iznajmim ili pozajmim od nekog.
Uh, valjda ću trinaestog uspeti da je ugrabim za sebe.
Ako treba, čekaću satima na nju.

A naiđoh na knjigu, ali sam bila u totalnoj žurbi, i kasnila sam na autobus i propustih je.
Sada sam kivna na sebe što nisam kupila.

onda, Bambila, hvala
odmah sam upisala da ne zaboravim da mi ostave knjigu za utorak

onda..
Lamar, ta knjiga Zbogom...ako je od neke šveđanke, nije ni čudo što ti je to što ti je ...ja sam je čitala sa mojih khm dvadesetak...tada je bila avangarda..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back