Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja ne čitam. Spremam mužu rođendan. Sutra je, ali večeras ga slavimo. On će naravno da stigne poslednji, kad sve završim.

Ono što sam pročitala do sad od Lauševića, super je. Jeste on umetnik, ali u dnu duše mi se javlja sumnja da mu nije neko napisao.:think: Valjda pod utiskom Živkovićevog Pisca u najam.:)
Sad će da me ubiju žene.:lol: (Msm, nema potrebe za tim, i ja ga obožavam.;))

Rado. dušo, ne mora da znači da mu je neko pisao. Eto ja sam kao dete baš fine pesme pisala i išla u literalnu, ali kasnije nisam nastavila i paf, ništa od talenta. Možda ko što neko reče je samo doterana malo...A tužnoooo i baš onako kako sam pretpostavila....

Bila sam vredna, pročitala 3 knjige za 4 dana (doduše, nisu obimne):

''Južno od granice, zapadno od sunca'' Haruki Murakami (Geopoetika) - ovo je prva knjiga ovog pisca koju sam pročitala (večito kasnim za trendovima :D ),ali ne i poslednja. Opisuje naizgled običan život, ali nije dosadno.Sviđa mi se njegov stil. Jedino što meni knjiga deluje nedovršeno tj. nisam saznala šta se na kraju desilo s najvećom ljubavi glavnog junaka (i uopšte, ništa mi u vezi s njom nije razjašnjeno, ali valjda je pisac tako hteo).

''Putna kolekcija'' Jasmina Mihajlović (Alnari) - Volim putopise, naročito ako u njima mogu da pročitam nešto čega nema u svakom vodiču. Jasmina obilazi Vojvodinu, Kotor, Santorini, Rusiju, Kairo i Tunis, uglavnom u društvu svog supruga, proslavljenoig M. Pavića. Ima par mesta koja me bune, npr. autorka često pominje ruski šampanjac (a ja sam ubeđena da je šampanjac samo onaj iz Šampanje, ostalo su penušava vina), a i lektor se, izgleda, samo potpisao (što je redovna pojava kod ove izdavačke kuće), te tako naiđoh na 'njihovih nosiOCA' 'ne retko' itd. Ja sam cepidlaka, ovakve stvari mi kvare uživanje u knjizi :mrgreen: Korice su kičerica, ali ja to volim. Sve u svemu, bilo mi je interesantno.

''Šoljica čaja''[ Ejmi Efron (Mono i Manjana) - o ovoj knjizi se već pisalo, zgodna je za neki kraći put jer se brzo čita, nije potrebno neko posebno udubljivanje. U tih 150ak strana, autorka je uspela da smesti ljubavnu aferu, rat, lezbejski par, nezakonito dete i ubistvo. Malo li je. :hahaha:

Rado. dušo, ne mora da znači da mu je neko pisao. Eto ja sam kao dete baš fine pesme pisala i išla u literalnu, ali kasnije nisam nastavila i paf, ništa od talenta. Možda ko što neko reče je samo doterana malo...A tužnoooo i baš onako kako sam pretpostavila....

Ma, nisam mislila ništa ružno, nego svaka mu čast ako jeste sam pisao. Rečenice su mu odmerene, kao kod pravog. Kako se samo seća svih detalja iz '93. ko da je juče bilo. Mislim na ono s emisijom na TV, pa LOTO brojevi, pa inflacija i milijarde. Ja sada ne bih mogla da baratam tim ciframa. Naravno, ako je sve to autentično. Ili je možda "pesnička sloboda" u pitanju.:)
Je l' neka već završila sa čitanjem? :think: Cenim da će Bambika prva da završi.:)

Ma, nisam mislila ništa ružno, nego svaka mu čast ako jeste sam pisao. Rečenice su mu odmerene, kao kod pravog. Kako se samo seća svih detalja iz '93. ko da je juče bilo. Mislim na ono s emisijom na TV, pa LOTO brojevi, pa inflacija i milijarde. Ja sada ne bih mogla da baratam tim ciframa. Naravno, ako je sve to autentično. Ili je možda "pesnička sloboda" u pitanju.:)
Je l' neka već završila sa čitanjem? :think: Cenim da će Bambika prva da završi.:)

Možda pamti ko slon...A i imao je vremena da se svega seti, otkud znam. Nisam je završila čitam polako, sad sam na pola...

Jos uvek mi je zivo secanje na taj tragicni dogadjaj.

Lude godine, ratne... Mislim da smo bas te godine sedeci uvece u kaficu u H. Novom culi pucnjavu preko granice u Hrvatskoj. Bizarno. Jos su mi u usima ti rafali.

Te godine smo bili na moru u Herceg Novom, i na Kanli kuli, na filmskom festivalu upravo gledali njegov film Bolje od bekstva.
A film... Ako se secate, kao da je upravo sve predskazivao. Cudo jedno... Cudo.

PS. Citam Napad na minibar.
Odlicna Ugresicka.

sad ču ja
tu noć smo ga gledali, maestralnog, u predstavi Lažni car Šžepan mali...i ja sam tada živjela u Starom gradu...na jednom trgiću su bila dva kafiča, kod Cuce i Galerija...tu smo se svi okupljali prije i poslije (a neko i za vrijeme) predstava...u jedno pero bi se spojili stolovi, ili ćušnuli u ćošak...i tu se nije znalo ko je konobar, ko gazda, ko gost, ko domaći....tu noć, kao i svaku drugu, se pilo, pjevalo, recitovalo, sprdalo..zoru smo dočekali, kao i svaki put...ne ide se kući dok se svi ne ispratimo, a i to je trajalo...sutradan je bilo što je bilo...svi smo bili u šoku, onako smo sjedali i gledali se, otpuhivali...tog ljeta su stolovi ostajali uredni kao u učionici...

Nikad nisam bila u zatvoru ali verujem da tada vadiš sve detalje iz glave...
Možda mu je bilo lako jer je na neki način imao sličnu ulogu u Braća po materi....(vraćanje u prošlost i pričanje o istoj)
Samo nagađam , pošto nisam čitala.

Ova Ugresicka k'o da ima hirurski noz, i njime zaseca sve pojave, pa bile one lokalne ili globalne.
I tacno zna sta trazi. Pronalazi bolesno tkivo, vadi ga, rastavlja na proste cinioce i daje svima na uvid.
Pa ko hoce da vidi hoce, a ko nece taj okrene glavu.

Ebote al sam nadahnuta :mrgreen:

Dodje mi da vam prekucam jedan deo. Ako me ne bude mrzelo i hocu.
Cisto da imate uvid o cemu vam pricam.

Zavrsih Japanskog ljubavnika (ocarana) pa mi preporucise i dadose Nevolje od bukerovca DZ.G. Farela, procitala sam samo kritike (obecava, izuzetno) a bibliotekrka mi je rekla da ga dugo necu zaboraviti...Inace, veoma volim irsku knjizevnost, IRsku kao zemlju (mislim da sam u proslom zivotu bila Irkinja, jer mene ta zemlja nenormalno privlaci, citam o njoj sve sto mogu naci, i imala sam nameru da jednog leta odem tamo, necu odustati, mozda mi uspe...) u sustini (rece mi) koliko god lepa i mudra, ona je i tuzna, prenecu samo jednu "kritiku" sa poselednje strane korica:

"Ovo je jedan od najboljih romana u poslednjih 50.godina"...

P.S. Ako me pitate (a ne pitate) ako nista drugo, naucila sam sledece: Tuga je zdrava, mnogo zdravija od besa, mrznje, ljutnje, tuga je tiha i traje onoliko dugo koliko tuzimo za nekim ili necim, samo ne bes, ne mrznja, ali moram dodati, cak ni ljubav...Prastajte ili nemojte, svako iz svog ugla ili iskustva...

Pozdrav svima:)

Вала и ја сам узео да читам Врата од утробе Мирка Ковача.
Човек који је писао о злочинима рвата над Србима док је Вук мастиљарио у кабинету Мике Шпиљка.
И после доби човек камеру у главу и оде у Истру да живи.
Раније сам читао његове кратке приче, ово ми је његов први роман. Пише па растура, класик еботе....штета што ништа не ценимо, свега се доброг одричемо.
Да читате Врата од утробе.

Ja jos uvek čitam Džeparoša sa pauzama, a u medjuvremenu čituckam Gordost i predrasude.

Pošto mi nisu za prevoz (ne mogu da vučem cigle)...jutros sam počela u vozu - Ne!Neću da se učlanim u klub ljubitelja knjiga :lol:

Pročitala sam Lauševića naravno pre par dana, šta pročitala, progutala! Šta da vam kažem, divan je, predivan, ismejala sam se i isplakala, i ne pamtim kada mi je bilo tako teško dok čitam knjigu. Stvarno je divno napisana, skroz je dočarao taj osećaj u zatvoru brrrr:sad2:, povezanost sa bratom, (ne)pravda, ah to "nekorumpirano" društvo, sudstvo, nameštaljke i prljave igre fuj! Možda nije najbolja knjiga koju sam pročitala, ali mi je ubedljivo najdraža. I jedva čekam sledeći deo, vidim da ovde piše kraj prvog dela.
Pročitala sam i Sireninu stolicu. Knjiga koja se čita za dva dana, kraj je baš lep. I jeste za udate:lol:.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back