Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ha :D

pa, dobar dan
ja sam sinoć čitala i pročitala Nevjerstvo za očeve početnike..Mark Barouklif
od tih tralajki, baš duhovita i zabavna..jes da ga je smućkao na kraju, tj. pretjerao malo u hepiendu, ali nema veze...valjda je morao :mrgreen:
čovjek je napisao i Devojka 44..e, sad, zaklela bih se da sam je čitala, al' ne mogu da se sjetim o čemu se radi, nikako...

sad mi je u rukama jedna "debela"
54...Vu Ming...plato
ovo Vu Ming je pseudonim njih petorice, italijana
sitna su slova, skroz
po ko zna koji put se žrtvujem za društvo...pročitaću je, da se neko ne muči ako ne valja
a miriše mi na dobro

Devojke, celo popodne sam provela sklupcana u omiljenom cebetu, citajuci dok kraj mene tinjaju svece, pucketaju poput zrelog zrnja bosiljka.
Uz crni caj s mlekom (i rumom :)).

Kasnije reskost rubinskih bobica nara u uglovima usana i detinje umazani obrazi. :)

Nad gradom se danima nadvija gusta magla, koprena istakana zudnjama.
Prikrada se ona siva jesen koju ne volim. Nema vise zlatnih talira na krosnjama.

Citajuci Odakle sam bila, vise nisam najlepse sanjarim. :)

Bilo bi carobno posetiti Lisabon s proleca kada se gord i drzak ogrne raskosnim cvetovima jakarande.
U smiraj dana sedeti u nekom malenom kafeu, uz dobar porto, iskrzane zvuke gitare i jecajuci fado.
Gubiti se u staroj maurskoj cetvrti Alfami.
Uz radoznale bake pendzeruse, lavirint ulica stare Zudarije, graju na trgovima...
Slusati kako grad dise.

Devojke, celo popodne sam provela sklupcana u omiljenom cebetu, citajuci dok kraj mene tinjaju svece, pucketaju poput zrelog zrnja bosiljka.
Uz crni caj s mlekom (i rumom :)).

Kasnije reskost rubinskih bobica nara u uglovima usana i detinje umazani obrazi. :)

Nad gradom se danima nadvija gusta magla, koprena istakana zudnjama.
Prikrada se ona siva jesen koju ne volim. Nema vise zlatnih talira na krosnjama.

Citajuci Odakle sam bila, vise nisam najlepse sanjarim. :)

Bilo bi carobno posetiti Lisabon s proleca kada se gord i drzak ogrne raskosnim cvetovima jakarande.
U smiraj dana sedeti u nekom malenom kafeu, uz dobar porto, iskrzane zvuke gitare i jecajuci fado.
Gubiti se u staroj maurskoj cetvrti Alfami.
Uz radoznale bake pendzeruse, lavirint ulica stare Zudarije, graju na trgovima...
Slusati kako grad dise.

Kako je dražesno ovo što si napisala i doživela danas.:zaljubljena:

Kod mene samo ovo boldovano. Pijuckam Rose dok sin svira iza mojih leđa Raindrops keep falling on my head. :)

Procitala bih nesto od popularnih filozofa, tipa Gordera... Sta preporucujete?

Cokomoko, Kći direktora cirkusa je Gorderov roman koji je mene oduševio. Pisala sam svoju impresiju na temi Šta ste poslednje pročitali, šta trenutno čitate.
Evo ti kao spojler:

Justejn Gorder Kći direktora cirkusa.
Atraktivnog naslova, privukla mi je pažnju. Devojka sa pomorandžama nije ostavila na mene utisak jak koliko Sofijin svet jeste. Možda ponajviše zbog moje ljubavi prema filosofiji.
Kći direktora cirkusa je roman koji me je oduševio!

Peter Pauk, junak romana jeste biće na granici mašte i stvarnosti. Prisutan u stavrnosti, postojan od krvi i mesa, maštom doseže u visine tek slućene, neisprobane. Insipraciju, genijalnost ideja dobija u svemu što ga okružuje. Prirodne nauke, likvona, književna, pozorišna umetnost. On u svemu vidi način da se mašta vine više nego prethodnog puta.
Inteligencija, načitanost, opšta kultura, Peter ima sve predispozicije da postane kvalitetan pisac. Da se dokaže. Međutim, njemu je njegova anonimnost itekako važna. Ne da je. Niti na trenutak se ne premišlja da je napusti, proda za bilo kakvu slavu, uspeh.

Međutim, Peter svoju mrežu ideja plete, pušta da uzleće i viori svuda. On je prodavac ideja i sinopsisa svima onima koji ne uspevaju da se trgnu, davno utkani u stvarnost, stegnuti stvarnim životom.
On ih bira, sprema za njih ideje i sinopsise kojima bi oni ponovo ili tek sada stupili na književnu scenu.
Priče koje iz Petera kreću po sadržaju su svakako one koje bih rado čitala da zaista postoje.
Oduševljavalo me je Gorderovo pripovedanje o Peteru, i Peterovo povezivanje njegovih priča u samo njegovo biće, a svaki odeljak romana govori o jednoj priči koja je ustvari lajtmotivska- o kćeri direktora cirkusa.
I, nije li i književna scena kojom "vladaju" drugi, upravo Peterova? Ne osmišlja li iz prikrajka, iz tame upravo on sva ta dela, sve te priče koje se čitaju i njišu. Nije li on direktor te šarade pisaca koji zapravo to i nisu u krucijalnom smislu te rečI? Nije li kći njegova svaka ta knjiga, svaka ta priča koju prostira direktno iz duše iz nedara na papir?

Vrlo pažljivo osmišljen roman. Uživala sam čitajući, svaka stranica mamila je da nastavim, grabim dalje, i iskreno ga preporučuje. :)

Nadam se da će svako ko ga bude čitao podjednako uživati. :)

Inače, devojke iz Biblioteke, čitam vas redovno. :)

Čokomoko i Mjesečinasta (što ti dobar nik) dobro došle i družite se sa nama
ja da podijelim nešto što sam pročitala

...istraživanja su pokazala da se literarni ukusi muškaraca i žena veoma razlikuju, jer iako čitaju slična dijela oni to čine u različitim dijelovima života.Žene ranije sazrijevaju (:)) i još kao mlade čitaju klasične knjige, a u poznijim godinama prelaze na lakše teme.Dok se zaljubljuju čitaju Dostojevskog, u srednjim godinama plaču uz Hoseinija i Murakamija, a u zlatnim godinama gutaju ljubiće.Muškarci imaju obrnut čitalački ritam, kao mladi čitaju treš romane poput jeftine fantastike, krimiće, u zrelim godinama popularnu psihologiju, a kad osijede ne ispuštaju iz ruke istorijske romane, nacionalne i druge klasike....
odlomak iz članka Dragoljuba Stevanovića

Čokomoko i Mjesečinasta (što ti dobar nik) dobro došle i družite se sa nama
ja da podijelim nešto što sam pročitala

...istraživanja su pokazala da se literarni ukusi muškaraca i žena veoma razlikuju, jer iako čitaju slična dijela oni to čine u različitim dijelovima života.Žene ranije sazrijevaju (:)) i još kao mlade čitaju klasične knjige, a u poznijim godinama prelaze na lakše teme.Dok se zaljubljuju čitaju Dostojevskog, u srednjim godinama plaču uz Hoseinija i Murakamija, a u zlatnim godinama gutaju ljubiće.Muškarci imaju obrnut čitalački ritam, kao mladi čitaju treš romane poput jeftine fantastike, krimiće, u zrelim godinama popularnu psihologiju, a kad osijede ne ispuštaju iz ruke istorijske romane, nacionalne i druge klasike....
odlomak iz članka Dragoljuba Stevanovića
Hvala ti, Esterka :)
Čitam vas dugo, pa ću se valjda malo i aktivirati. :)
Trenutno čitam Vikend Bernarda Šlinka.
Poslednje što sam čitala bilo je:
Vida Ognjenović Kuća mrtvih mirisa (sjajan roman, divan, sinestezijski.)
Megi O' Farel Kako je nestajala Esmi Lenoks (nije me pronašao roman. Na momente lep, ali nipošto naročito dirljiv za mene)
Tes Geritsen Grešnik (Njen roman Hirurg sam pročitala u dahu, ali sam pomalo odugovlačila sa Grešnikom, bolji je prvopomenuti).

Kada je reč o Vikendu dopada mi se. Dopada mi se početak prikazan kroz novi početak Jerga, čoveka koji izlazi iz zatvora i sestra mu priređuje ugodno druženje sa starim prijateljima. Početak uokviren susretom sa odlomkom prošlosti. Videćemo kako će dalje da se pokaže. :) Inače Čitač Šlinkov je pre nekih 6 godina bio za mene najdivnije otkriće. Radosti ne beše kraja kada se pojavio film.

E moraću i ja da pročitam Čitača. Gledala sam film i utisak je bio sličan kao moonlightin za roman. Jedan od najboljih filmova u poslednje vreme. (10 godina).
Ja i dalje čitam Kuću duhova i dobro sam se podsetila, da zovem biblioteku da vidim jel mogu da produžim telefonom, jer danas treba da je vratim. A ja gustiram

parka, ta knjiga važi za prilično tešku, ne može na brzinu i usput da se čita, a nikad ne valja ni kad se razvuče, izgubi se nit. Ali svi mi imamo i druge obaveze pa ne može baš da se posvetimo čitanju koliko bismo želeli.
Produžila sam rok za vraćanje knjiga telefonom.:) Znam ja da može, ali nisam nikad.

Procitala bih nesto od popularnih filozofa, tipa Gordera... Sta preporucujete?

Od Gorderovih romana, čitala sam Devojku s pomorandžama (jako mi se sviđa), Zamak u Pirinejima (dobro ali teško), Vita brevis (iako sam pročitala pre dva meseca, i sećam se da mi se dopalo, zaboravila sam već o čemu se radi).
Mogla bi da uzmeš od Barnsa Istoriju sveta u 10 1/2 poglavlja.

Samo jedna sugestija za one koje nisu kupile,a nameravale su.
Naručila sam preko lista Danas za sestru Kad lišće pada i za ćaleta Nasleđe jedne dame. Oni prate te serije i izrazili su želju za tim knjigama.
Danas je stigla Kad lišće pada, totalno razočarenje, štampana je na toalet papiru, mek povez, 172 strane, 25 redova po strani, manji format, poštarina 177 dinara, pismo u kom sam poslala porudžbenicu 25 dinara, poštarina za 300 dinara koje tek treba u pošti da uplatim 30 dinara. A onda sve to ponovo, početkom decembra kad im iz štampe izađe Nasleđe jedne dame po ceni od 450 dinara. Samo da napomenem da je to sa popustom od 50%.:(
Totalno sam razočarana, kao što je bila i fora sa Čankovom knjigom Sva ta ravnica za 600 dinara, 100 strana, tekst na svakoj drugoj, znači 50 strana.

Ako, ako, dok je ovaca, biće i šišača.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back