Igra karata u Kairu – Hju Majls,Book&Marso, 290 str.
Uh, sto mi se dopala knjiga! Uopste se tome nisam nadala. Mislila sam da je jos jedna u nizu takvih nekakvih… A onaaaa, pre svega informativna. Nisam skoro procitala knjigu koja toliko pre svega informise, a ekstra zanimljiva. Kakvu ja razliku pravim izmedju Bejruta, Egipta, Eritreje, Sudana?… Pa pre ove knjige nikakvu. Sada vidim negde velike razlike, a negde tek finese koje vladaju medju njima.
Velika je slicnost izmedju ove, i knjige Citati Lolitu u Teheranu koju sam svojevremeno procitala. Ali je i velika razlika. Ziveti u ipak sekularnoj drzavi Egiptu, i ziveti u verski zatucanom Iranu jeste velika razlika. Jer feredza (pokriveno i lice i cela figura) je u Iranu OBAVEZNA a u Egiptu je marama-veo za lice ipak manje-vise stvar izbora. Volim sto preko ovakvih knjiga mogu da napravim razliku izmedju zemalja tog regiona.
Dobra je knjiga nema sta. Zivot u Kairu. Zivot vidjen ocima jednog stranca (Engleza-novinara), koji je dugo i u vise navrata boravio u Egiptu i u jos nekim slicnim zemljama jer zna arapski jezik. Bas lepo opisuje grad, i tu bogatu cetvrt koja je zapravo ostrvo u Nilu - Zamalek (egipatski Menhetn kako ga zovu). Zivot kolonije stranaca, ali i zivot Egipcana. Najpre gledan sa strane, ali kasnije i iznutra, kada je usao u jedan odredjeni krug ljudi-Egipcana.
Osim sto pisac zna arapski, on poznaje i istoriju Egipta, narocito ovu noviju oko XX veka ili nesto ranije. A poznaje i verske prilike, verski i nacionalni sastav stanovnistva, verske navike… Poznaje i politicke prilike, pa problem mnostva izbeglica iz Sudana, Etiopije…
Ovako kada vam opisujem mozda deluje kao suvoparno istorijsko-politicko stivo, a uopste nije tako. Jer ja nemam obicaj da virim sta je bilo na kraju, a necete verovati ovde sam to ucinila. Znaci nije ovo nikakav napeti triler, niti ljubavna prica pisana na uobicajen nacin pa da virim, ali… morala sam. Ko bude odlucio da cita, videce zasto
Bi, hvala jos jednom na preporuci