Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pola zutog sunca – Cimamanda Ngozi Adici,Laguna, 500 str.,

Knjiga je dobra, a svima nama na ovim prostorima tema vrlo bliska. Gradjanski rat, i sve sto on sa sobom nosi.

Pocetni polet i elan, osecaj sigurne pobede, lazni osecaj neunistivosti i potcenjivanje neprijatelja; a onda glad, losa propaganda, patnje onih koji umiru i onih koji ostaju, sudbine dece, starih, nestasice svega, situacije kada nenormalno postaje normalno… Ratni besmisao.

Dobro je opisan krah jednog drustva i naroda. Jedina mana je ta, sto ovo nije trenutak za teske teme kada sam ja u pitanju. Bolje da sam je citala nekom drugom prilikom, ali naravno ne kajem se. Preporucujem je onima koji vole takvu tematiku.

I moram da dodam da mi se Purpurni hibiskus vise dopao. Dal je stvarno bolji, ili je to zato sto je to bila prva knjiga ovog pisca koju sam citala, ne znam.

Devojke, procitah Bliznakinje sa Hajgejta pre nekoliko dana, no zaboravih da ispisem impresije,
na svojevrsnom sam odmoru. :)

U pocetku sam citala s entuzijazmom, ipak, celokupni utisak je - mlak.

Volim Vremeplovcevu zenu.

Od Odrinog novog romana ocekivala sam jednaku bremenitost emocijama, poetiku oporu i prociscenu, mnostvo detalja koji pulsiraju u knjizi, daju joj punocu, culnost.

Bliznakinje su suvise stilizovano napisane, nema nijansi, emocija, previranja, recju - zivosti - medju likovima.
Pojedini dogadjaji (istinski vazni za tok radnje) ne izazivaju nevericu, kajanje, nepomirenost sa situacijom.

Misljenja sam da Odri nije pokazala svo umece svog pera.

Priznajem da je drustvo okupljeno u romanu krajnje zanimljivo i eklekticno,
briljantni covek s opsesivno-kompulsivnim poremecajem, njegova zena bez snage i nade, mladic srednjih godina, istoricar i zaljubljenik u viktorijansko groblje Hajgejt,
Elspet (o njoj samo toliko, ne zelim otkriti suvise), i konacno, bliznakinje Valentina i Dzulija, potpuno inverzivne polovine u borbi s htenjima i čežnjama.

Bilo je osvezavajuce citati o takvim ljudima, upoznati njihovo bice,
citati o Londonu, nepreglednom i cudesnom, gde kisa boji oblake olovnim karminom,
o groblju Hajgejt, prastarom i mudrom, spokojnom.

Dopada mi se blaga opskurnost u romanu.
Ideja takodje.

Ali ne mogu se oteti utisku da nije realizovana s zarom, nije narastala do krunice neba, postala cudesna.

Zaista bih volela da jos neko procita roman, zelim sagovornika. :)

Pisem uopsteno, a volela bih diskutovati s nekim o odredjenim delovima i dogadjajima iz romana.

Kraj me, s jedne strane, ugodno iznenadio jer nije apsolutno srecan, cak naprotiv, a opet, ostavio je opor ukus u meni i zelju da je sve drugacije, ostavio je odbljeske pitanja koja sam nosila u sebi tokom citanja.

Volim Odrino eklelticno, pomereno, drugacije, neverujuce.
Ipak, u ovoj knjizi nedostajao mi je svojevrsni duh, žar.

Moram zabeleziti jos jednu impresiju.

Tetka me zamolila da joj kupim treci deo trilogije Milenijum.
Ovde pomenuta knjiga, u brosiranom povezu, kosta 180 kn, u nasoj valuti 2.500 din. :eek:

Jos jedno saznanje.
Secate se mog Selimovica, pet romana u jednoj knjizi, u povezu od prave koze, s zlatotiskom?
Kupih je na novosadskom sajmu za 2.000.
Ista ta knjiga u Delfiju kosta 4.860 din. Bas kul. :)

Dragonfly, ja sam pre neki dan kupila 'Her fearful symmetry', da nije to ta knjiga koju si pomenula (Bliznakinje, Niffenegger)? Koliko sam videla ovde dve sestre nasledjuju kucu u Londonu od tetke, ali pod uslovom da tamo zive neko vreme...

Ja doduse ni vremeplovcevu zenu nisam jos procitala, mada sam je ispoklanjala vise puta :) al ne stizem, sta cu.

Sad sam proverila, to je ta knjiga, Bliznakinje sa Hajgejta. Javicu se kad (jednog dana) procitam.

Poslednja izmena:
Jeli lepa kad ti silazis sa te planine ???
Hocemo se druziti ?

a? ko jel' lijep? ja?! uvijek, pogotovo kad siđem sa planinčine :mrgreen:
knjiga je toliko mučna, da nije ništa drugo nego mučna...mislim, nema tu nikakvih teških opisa, nego samo provejava nekakvi teški pesimizam, neprilagođenost i depresivnost...
trebala bih da siđem :mrgreen: 1o.avgusta..ali ja još ne znam ni da li ću otići, za ovo malo vremena svašta može da se desi..tako da planiram uopšteno...

Dragonfly, ja sam pre neki dan kupila 'Her fearful symmetry', da nije to ta knjiga koju si pomenula (Bliznakinje, Niffenegger)? Koliko sam videla ovde dve sestre nasledjuju kucu u Londonu od tetke, ali pod uslovom da tamo zive neko vreme...

Ja doduse ni vremeplovcevu zenu nisam jos procitala, mada sam je ispoklanjala vise puta :) al ne stizem, sta cu.

Sad sam proverila, to je ta knjiga, Bliznakinje sa Hajgejta. Javicu se kad (jednog dana) procitam.

O naslovu sam negodovala i pre kupovine knjige. :)

Ne dopada mi se prevod, zaista lepše zvuči Njena zastrašujuća simetrija.

Procitala sam "Kako da ubijete svoga muza"
legla mi je uz par smejanja bas fino za suncanje :)

Dobra strana zenskog pola u detektivskom poslu jeste sto mozes da se drzis za sediste tako sto usminama vagine napravis vakum
:lol:

Ruka koja klizi po krevetskom carsavu ka tebi bas u trenutku kada si na rubu sna.Skupljas se ne bi li joj umakla.Ne!Ne!Samo ne Ruka,ja sam jedna nedostatkom sna izmucena majka!Glumis katatoniju,pneumoniju,smrt.Bilo sta samo da se spases tih prstiju koji te opipavaju.
Ruka se,nevidljiva,prikrada sa svoje strane bracnog krevetai iznenada se demonski savija oko tvoje sise i steze,steze,steze.
:lol:

Sad se vracam na 1500str za ispit:confused: malo sam se izluftirala,trebalo mi je :)

Ja sam došla kući i našla Kaporove Folirante. Tata dobio od "Nastavničkog vijeća za odličan uspjeh" '78. godine :D

sinoć tj. noćas sam ih pročitala.

Moram da priznam da je ono glavno što me teralo da budem budna do 4 ujutro želja da saznam oće l' glavni junak konačno spavati s Mimom ili neće. :rumenko:
i lepo sam pretpostavila da će u pitanju biti samo kresanje

dopadaju mi se... zapravo, mislim da je ono što mi se najviše dopada opis Beograda pedesetih, i Studenjaka u kom sada živim, i to da studenti, kad idu odatle u centar, kažu "Idem u Beograd" :lol: :heart: i da se autobus "zaustavi između dve stanice na nekoj poljani da bi ušla kontrola". Baš sam uhvatila sebe da želim da prošetam tadašnjom Knez Mihailovom, u kojoj su mi nepoznati svaka prodavnica i svaki restoran, osim Ruskog cara.

Lepo štivo, sviđa mi se.

moj sin je to skoro čitao.. .a ja neću ponovo... sigurno bi mi bilo mnogo teško da se setim takve Knez Mihailove i kojoj sam ja tada znala svaku prodavnicu, za razliku od sada kad je svaki dan neka promenila namenu. Baš danas sam primetila da je tamo na početku odmah iza Ruskog cara gde je bila neka sportska radnja sada VIP mobile.
A da ne pominjem sramotu što nijedna robna kuća ne radi i što je u tom delu (naročito gde je nekadašnja RK "Kalemegdan", tj. ona druga) mrak već godinama, jer nema osvetljenog izloga. I što ne radi Grčka kraljica ... Ne volim sadašnji Knez i retko prolazim njime iako radim 20 m odatle. Danas sve pišem po temama neke stvari koje su za rupu. Ali tu me asociraju pa ih tu i napišem. Mada ne pamtim ja baš taj Kaporov Knez, ja sam tuda orginirala 80-ih.

ja podhitno, ali podhitno moram da nabavim tu Kako da ubijete svoga muža
ima li još neka tog tipa..Kako da ubijete svoju zaovu
Kako da ubijete svoju svekrvu
Kako da ubijete svoje naveliko punoljetno dijete
Kako da ubijete svoju šalterušu
Kako da ubijete svoga komšiju
Kako da ubijete svoga knjigovođu
:mrgreen:

ja krenula danas sva sretna u biblioteku
i još poneđe

kad 13. jul...:dash::dash::dash:
i to slave dva dana
i pitanje je hoće li iko u petak raditi

inače, nikad ne znam koji je dan
znam kad je subota jer mi se ovo mlađe dijete tada diže u 6
ni nedelju ne preskoči

i dohvatih neku od ovih knjiga što imam kući
Kopenhaške vještice...Ljiljana Bulajić, izd Admiral books, bgd

i pročitah danas pola...
priča o našim ženama, izbjeglicama u Danskoj...
ali nekako nije pitka i vrluda iz prošlosti u sadašnjost, pa se malo teže snalazim

i uopšte ne znam otkud mi ova knjiga, samo znam da je ja kupila nisam
a nešto se ne sjećam ni da sam je dobila i nema posvetu

ja podhitno, ali podhitno moram da nabavim tu Kako da ubijete svoga muža
ima li još neka tog tipa..Kako da ubijete svoju zaovu
Kako da ubijete svoju svekrvu
Kako da ubijete svoje naveliko punoljetno dijete
Kako da ubijete svoju šalterušu
Kako da ubijete svoga komšiju
Kako da ubijete svoga knjigovođu
:mrgreen:

i tebi loš dan danas? Pun mesec ?! Sad sam se iskukala tamo na dijeti (kukam svuda osim u rupi) kako mi danas ništa ne ide kako treba (s dijetom)

Ali mi čitanje dobro išlo večeras. Posle obilne večere (nedozvoljene) sela na terasu (mnogo prijatnije nego napolju), s čašom vina (takodje, naravno, nedozvoljeno) i cigarom (za to ništa ne kažu na dijeti, ali ja iako sebe smatram nepušačem, uživam u toj jednoj posle večere uz čašu vina) i uzivala uz Avanture nevaljale devojčice.
A tu knjigu Kako da ubijete svoga muža ne smem ni da čitam. Bojim se da neću moći da odolim.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back