Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Žena jednog Bordžije je sjajna, Kalogridisova je u rangu Filipe Gregori, a ovaj roman u rangu sa Drugom Bolenovom kćeri. Znači, najbolji od svih njenih, tj. onih koje sam čitala.

Seti se da napišeš kakva je Pompeja, mnogo mi se svidela Herisova Otadžbina, Duh nešto manje, pa ne znam da li je ova vredna ulaganja.

Eto odakle da pocnem :super:
:hvala:

Napisacu za Pompeju, cim zavrsim. Ona je druga na spisku.

Brajson i Parsons su mi sumnjivi, plaasim se da mi se nece svideti. Njih cu da cusmen na kraj reda, pa ako stignem

Medvede, ja sam čitala Pompeju i svidela mi se, mislim da sam već pisala o njoj. Pošto preporučuješ Dž. Kalogridis, a već neko vreme se premišljam da li da je uzmem, presekla sam :D Nadam se da prevod nije očajan, kao što kod Alnarija zna da bude :dash:
''Beleške s malog ostrva'' su mi onako, ništa specijalno, ima par smešnih fora, a ostatak je uglavnom smor.
''Putovanje na kraj sveta'' imam, ni sama ne znam koliko knjiga ima o pobuni na Bauntiju. Ja volim avanture pa mi se dopalo.
''U senci nara'' sam počela pre nekoliko godina, ali sam je vratila u biblioteku, nešto mi nije išlo čitanje, mada ljudi hvale tu knjigu. Jesu li Tarikove knjige slične Malufovim? (ako jesu, super, onda ću ponovo da pokušam)

Ja nisam primetila neki problem sa prevodom, valjda je sve ok.

Meni Tarik jeste sličan Malufu, mada sam ih nekako u isto vreme otkrila, pa ih možda zato povezujem. Mislim da je Maluf malo više filozof od Tarika, ne znam kako bih to objasnila, više poetike i simbolike ima, više unutrašnje analize...Tarikov stil je u odnosu na njegov nekako više epski. Ali tu su, mislim da je to isti nivo kvaliteta, samo je stvar šta kome više leži.

Hvala za Pompeju ;)

Eeeeee da se pohvalim procitala sam Purpurni hibiskus i divna je, meni je bas legla, malko sam i plakila :sad2:
A od te Kalogridis sam citala Ja,Monaliza i bas je lepa knjiga, Zena jednog Bordzije sam kupila ali jos nije dosla na red

Evo i ja da se prijavim da sam živa i zdrava i čituckam :)
Smorio me nešto forum, pa samo svratim na kratko, kad i svratim. Normalna prolazna faza.

Elem, završila sam Belu kraljicu, najnovije od Filipe Gregori.
Odlična, zaista.
Iako joj nesumnjivo najbolje leže Tjudori, dobro se snašla i u Ratu ruža. U nekim delovima je pomalo neubedljiva, nedorečena...ali ne uzimam joj za zlo, budući da je taj period znatno manje dokumentovan i prilično klizav teren.
Sve u svemu, zadovoljna sam, preporuka.

Ne znam koliko sam je do sad pominjala, Džin Kalogridis (Sezam Book) je kao sestra bliznakinja Filipi Gregori. Ponekad sumnjam da je jedno od ova dva pseudonim.
Kalogridis piše o Italiji, prva izdata kod nas je Žena jednog Bordžije, koja me oduševila, ali sam ipak čekala bar još jednu da budem sigurna da nije u pitanju ćorava koka.

Elem, Žena jednog Bordžije opisuje život princeze iz kuće Aragona, udate za mlađeg sina pape Aleksandra VI, zloglasnog pape Bordžije. Njegova po zlu poznata deca, Čezare i Lukrecija, Rim ubistava, spletaka, trovanja....

Druga je Đavolja kraljica - život još jedne izuzetne i zloglasne žene, francuske kraljice Katarine de Mediči. Lik koji izaziva oprečna osećanja i kod profesionalaca - priznaje joj se da je najinteligentnija osoba koja je sedela na francuskom prestolu i stavljaju joj se na dušu stotine hiljada mrtvih hugenota.

Koliko mogu da vidim iz ova dva romana, Kalogridisova je bolećiva prema ženama izuzetnih sposobnosti i snage koje su upamćene po zlu i uglavnom nudi verziju koja to zlo nekako objašnjava i ublažava. Ali dobro argumentovano, uverljivo, kvalitetno...Slično kao kod Gregorijeve, daje snažne slike "ženske istorije" i njenog stvarnog udela i važnosti u epohi.

Evo šta sam džvrljala o Kalogridisovoj.
I sad mi se opet čita nešto od nje.

Dakle danas uzela da pretresem knjige da vidim sta cu citati a sta bogami i necu.

I uzmem Kci srece, 20-ak strana, super, svidja mi se.
Onda Pamukov Sneg, 20-ak strana, super svidja mi se.
Onda DRRT, odmah bez citanja stavim na stranu za citanje.
Onda uzmem Ostavljenu, procitam 40-ak strana, i... ne kazem da mozda nece biti dobra, ali... nista me ne vuce da je citam :(
I evo sada... dal da se sama prijavim za odstrel :sad2: ... ili da
smilie_mil_025.gif

:D

Poslednja izmena:
ja što sam čitala danas, čitala

toliko sam se najela sad da ne mogu da dišem, a kamoli da čitam
ne tnam ni kako sam ovo napisala

sve sam uredno pročitala što je pisano od sinoć
jedino što mi je ostalo u glavi (sad trenutno, pitanje je 'oće li do sutra)..da su neke tamo plakale na purpurni hibiskus, za koji ja još ne utvrdih da li sam čitala ili nisam
ostale izvin'te
daću vam repke ako mi dozvole
sutra ču da repetiram

ja što sam čitala danas, čitala

toliko sam se najela sad da ne mogu da dišem, a kamoli da čitam
ne tnam ni kako sam ovo napisala

sve sam uredno pročitala što je pisano od sinoć
jedino što mi je ostalo u glavi (sad trenutno, pitanje je 'oće li do sutra)..da su neke tamo plakale na purpurni hibiskus, za koji ja još ne utvrdih da li sam čitala ili nisam
ostale izvin'te
daću vam repke ako mi dozvole
sutra ču da repetiram

:lol::lol::lol: da,da neke tamo su plakale

Ja sam procitala Kros Dz.P.
Svidela mi se :) i "lepo" je zavrsio pa me sad kopka da uzmem jos neku njegovu knjigu.
Jesam je malo iscepkano citala,al' to pripisujem samo nedostatku koncentracije u poslednje vreme.
Danas popodne sam je dokrajcila,vise od pola sto mi je bilo ostalo.

Imam na spisku Nikom ni reci i Suma - Harlan Koben
i Srpski psiho i jos neke trilercice....
Nesto bih bas uzela da imam u Atini,al' novcanik ce mi smrsati najstrasnje :confused:

Kupila sam na vockama Kada si otisao i Rimljanku, a kupicu i Kraljicu Margo i Djavolju kraljicu
Pa sam svratila ovde da pitam koja od vas je voljna da me primi na par dana samo da mi se muz malo smiri i prestane da histerise :sad2:

Eto odakle da pocnem :super:
:hvala:

Napisacu za Pompeju, cim zavrsim. Ona je druga na spisku.

Brajson i Parsons su mi sumnjivi, plaasim se da mi se nece svideti. Njih cu da cusmen na kraj reda, pa ako stignem

dobra odluka, bar za Parsonsa, meni je ta knjiga (Prava porodica) bila malo natrpana... da ti ne bude žao ako ne stigneš.

Dakle danas uzela da pretresem knjige da vidim sta cu citati a sta bogami i necu.

I uzmem Kci srece, 20-ak strana, super, svidja mi se.
Onda uzmem Ostavljenu, procitam 40-ak strana, i... ne kazem da mozda nece biti dobra, ali... nista me ne vuce da je citam :(
I evo sada... dal da se sama prijavim za odstrel :sad2: ... ili da
smilie_mil_025.gif

:D

Kći sreće je prva knjiga trilogije, posle koje idu Portret u Sepiji i Kuća duhova. Ja sam čitala samo Kuću duhova, ali s obzirom koliko mi se dopada Izabel Aljende, verovatno ću nekom prilikom čitati sve redom. Pošto sam pre par dana pročitala Ishod naših dana i belešku o piscu na kraju, videla sam da je kod nas izdato baš dosta njenih knjiga. Uglavnom Narodna knjiga, a u poslednje vreme Evro-Giunti. Samo u mojoj biblioteci ih ima malo, pa ako nekad u životu budem imala vremena krenuću u potragu za još nekima.

Imam na spisku Nikom ni reci i Suma - Harlan Koben
i Srpski psiho i jos neke trilercice....
Nesto bih bas uzela da imam u Atini,al' novcanik ce mi smrsati najstrasnje :confused:

meni je Koben baš dobar, uzbudljiv, napet...

inače, ja za vikend bila na svadbi u drugom gradu, pa sam samo čitala Politikin zabavnik u povratku. Preporuka :D

evo jos jednog predloga od mene, mozete i sad u toku letnjih dana d a je citate, vrlo je poeticna knjizica, a opet pitka Veciti mladozenja Jase Ignjatovica
pozdrav!

E, jeste, i ja sam je čitala pre par godina na leto, i baš mi je legla :D Kao i ''Pop Ćira i pop Spira'' i Nušićeva ''Autobiografija'', svakog leta ih čitam iznova.

''Kraljica Margo'' me je malo, samo malo, razočarala jer sam neposredno pre nje čitala ''Crnu lalu'' i ''Grof Monte Kristo'' (obe su predivne) pa me je valjda manje oduševila. A i očekivala sam malo srećniji kraj.
''Rimljanku'' ću morati opet da čitam jer sam je čitala s nekih 15 godina pa nisam sve baš najbolje shvatila, sada će doživljaj sigurno biti drugačiji.

p.s. Mislila sam da je Kalogridisovu izdao Alnari, ali videh da je Sezam, kuku, njihovi prevodi su jos gori (to kazem na osnovu onog sto sam citala od njih)

p.p.s. Vidim, neko ide u Atinu, zavidim ;)

Poslednja izmena:
E, jeste, i ja sam je čitala pre par godina na leto, i baš mi je legla :D Kao i ''Pop Ćira i pop Spira'' i Nušićeva ''Autobiografija'', svakog leta ih čitam iznova.

''Kraljica Margo'' me je malo, samo malo, razočarala jer sam neposredno pre nje čitala ''Crnu lalu'' i ''Grof Monte Kristo'' (obe su predivne) pa me je valjda manje oduševila. A i očekivala sam malo srećniji kraj.
''Rimljanku'' ću morati opet da čitam jer sam je čitala s nekih 15 godina pa nisam sve baš najbolje shvatila, sada će doživljaj sigurno biti drugačiji.

p.s. Mislila sam da je Kalogridisovu izdao Alnari, ali videh da je Sezam, kuku, njihovi prevodi su jos gori (to kazem na osnovu onog sto sam citala od njih)

p.p.s. Vidim, neko ide u Atinu, zavidim ;)

Ja nigde ne mogu da nadjem Gospodju de Monsoro od Dime :( ...ni tu nije srecan kraj.
Posle nje, kao neka vrsta nastavka ide 45 vitezova...al izgleda da su sve te knjige nestale iz biblioteka :(

A prevod Zene jednog Bordzije nije los, bar ja nisam primetila. Bolji nego Lagunin u svakom slucaju

ja završila 42o strana Matematike ljubavi
nisam ništa preskakala, a možda sam trebala
knjiga je nekako sva gore dolje...ima sjajnih momenata, a opet ima i :dash:...i, da mi ne bi promakle ti sjajni, bakćala sam se i sa glupostima
ponekad sam imala osječaj da ne piše ista osoba

i tako, ne znam dal' da je preporučim..ako naleti, pročitajte..ako ne, nikom ništa..a i 42o strana sitnih slova nije malo

• Podržavam
Reactions: Em.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back