kreni sa epskom oma

daj spisakkkkkkkkkkkkkkkkk
Evo ti spisak, ali ovo je poslednji put

. Elem:
Prvo i obavezno - Dzordz R. R. Martin -
Pesme leda i vatre. Tako se zove serijal, dosad je objavljeno cetiri dela (ali u sest knjiga - ne pitaj) a trebalo bi da peti izadje na leto na engleskom, a na zimu na srpskom. To je nezaobilazno delo, cak i za one koji ne vole fantastiku jer je uglavnom vise epska nego fantastika

Kao sto rekoh Puss, nemoj samo da se zeznes i pocnes da citas ili jos gore, kupujes, Dzordana. To ti je fantastika na koju se loze decaci tinejdzeri ali sto se mene tice, sakupljen je niz najgorih klisea EF-a na jednom mestu. Tuga bozija...
Trenutno ponovo citam
Luiz Mekmaster Bizul - Krhotine casti/Barajar. Sad su na akciji a ja sam kupila i "
Placenik" to je treci deo. To je tip knjige koji bi mi se mnoooooogo dopao da imam ponovo 13 god, tad sam se lozila na Zena Greja a ovo je slicno, samo SF. Malo bitaka, malo ljubavi i romantike, malo teskih odluka, malo hepi endova, sve po malo. To mi je tip knjige "gresno zadovoljstvo", jer kao da su SF ljubici. E sad, "Krhotine casti" su mnogo amaterski pisane, a ostale knjige sve bolje zvuce tako da... Ako si raspolozena probaj, a ako nisi, nista neces propustiti. Evo sad zavrsavam "Placenika" i lepo sam se odmorila, to ti je kao sto cure vole Kinselu da odmore mozak e tako ja ovo.
"Lazi Loka Lamore" su mi mnogo hvalili ali ja nisam citala.
Ted Vilijams, trilogija "Secanje, jad i trn" je simpaticna ali opet, nista ni prineti Martinu. Sad je na srpskom izasao drugi deo, ceka se treci.
Bio mi je osvezavajuc
serijal o Crnoj ceti Glena Kuka, objavljivao ga je Magnet, ali sad to moze da se nadje samo u nekim knjizarama posto ta kuca vise ne radi. To je prica o grupi placenika, dakle bore se za onoga ko im da vise, ali se upletu u neke price i tako to. Vrlo fino i tecno, ali nije klasicna fantastika nego nekako vojnicka. Nije mi smetalo, ali ne znam da li bi se tebi dopalo.
Dejvid Edings je za decu, nije vredan truda. Citala sam "Belgarijadu" iz biblioteke i toliko me nije zanimalo da nisam imala snage ni da uzmem zavrsnu knjigu da bar vidi sta ce biti, do te mere je predvidljivo i lose.
E da... Moj omiljeni, pored Martina,
Gaj Gavrijel Kej. Ako nisi, obavezno uzmi
"Tiganu", ima je sad na akciji, i ako budes imala prilike "
Jedrednje u Sarantiju/Gospodar careva". Sve tri su sada na rasprodaji. Dobro je kod njih sto su odlicno pisane, dobre su price, i nisu serijali (odnosno "Jedrenje" ima dva dela ali to je to, ne mora da se ceka sto komada).
I
Robin Hob je odlicna. Imas sad celu trilogiju na snizenju - "
Krv kraljeva", "Kraljev ubica", "Kraljevi zmajevi". Mnogo mi se dopada, ima sve sto treba. Nije banalno pisano, nisu glupavi likovi, radnja je zanimljiva, udubis se kao u svaku dobru knjigu, a plus je fantastika.
Marija Semjonova me je kupila sa prva dva dela "
Vukodava" i to bi mi lako bio omiljeni i najbolji serijal epske da nije posle tako bzvz napisala treci i cetvrti deo, kao da nije ista osoba. Tako da su mi tu napola preporuke.
Setila sam se jos i trilogije Dzona Dvanest Jastrebova (to on sebi povecava misteriju) -
Putnik - Tamna reka - Zlatni grad. To je SF i kao film je - brzopotezno, bez udubljivanja, zna se koji su nasi koji su njihovi i pada tabacina i nadmudrivanje. Vrlo je predvidljivo ali ja sam citala u trenutku kad nisam primala komplikovane informacije tkao da mi je odgovarala.