Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas iden u pohod na Lagunu, da potrosim pare koje nam je sindikat dao za 8.mart. :lol:

Imala sam u planu da kupim Vremeplovcevu zenu, Juliju i Drugu Bolenovu kci.

E sad, od svih , najvise me zanima Julija...da li je neko citao i vredi li kupiti?

Citala zena sa kojom delim kanc.
Ogradjujem se unapred jer znam da je njen knjizevni ukus po malo specifican al njoj je knjiga glupa.

I ne da ste me iskulirale za pitanje o citanju sa razlicite distance nego ima da vas ignorisem najstrasnije za kaznu.

Ma nismo te iskulirale draga. Evo da ti ja recem:
Mislim da je to potpuno normalno. Nijedno citanje nije isto cak ni za istu osobu jer ni ta osoba nije ista u razlicitim vremenima (znam da zvuci glupo ali prakticno receno - ni ja kao gimnazijalka, ni kad student nisam ista razlicita sam od mene sada. Sto zbog sazrevanja, sto zbog razlicitih zivotnih iskustava i dogadjaja). Tako imas one knjige, bar ih ja imam, a sigurno i ostali, koje kad citas znas da bi ti se u nekom boljem trenutku vise dopale ali te trenutno ne doticu. Isto tako, meni se bre milion puta desavalo da neka sto bi ti rekla "tralalajka" manje-vise ostavi trajniji utisak nego neka kvalitetnija knjiga bas zato sto korespondira s mojim rtenutnim stanjem ili preokupacijama, pa mi se cini bas to - kao da meni pise. Ili da u drugom momentu taj neki segment knjige ne bih ni zapazila ali sad bas nesto ostavlja utisak na mene.
A i dogadjalo mi se da neku knjigu kojom sam svojvremeno bila odusevljena ponovo procitam i ako nema tog efekta grdno se razocaram citavom knjigom. Zato najcesce te koje me snazno pogadjaju na nekom licnom, intimnom nivou vise ne citam. Na primer, "Vremeplovceva zena" je takva, ili "Kada si otisao". Tad su mi tako sele da sad ne bih smela/htela ponovo da ih citam.

Anita Šriv "Pilotova zena"

sinoc procita zadnju stranu a jos uvjek razmisljam o njoj..

Ja sam citala i tu i "Morsko staklo" ali mi je ubedljivo najbolja knjiga Anite Sriv Poslednji susret. Bas sam skoro o njoj pricala s nekom prijateljicom moje mame jer je ona skorije citala i isto je tako bila bas pod utiskom. Preporucujem ti je posto ti se svidela "Pilotova zena"

I ne da ste me iskulirale za pitanje o citanju sa razlicite distance nego ima da vas ignorisem najstrasnije za kaznu.

Ma jok bre, evo sad ce Lamar da dodje (njeno vreme je od kasnog popodneva do nekog doba noci kad mala deca spavaju), pa Rada dok dodje s posla i otera deca s kompjutera... Malo strpljenja :telefon:

:zcepanje:
Srećice moje, pa ja nemam vremena ni po jednom da pročitam sve što bih želela, a kamo li više puta. :lol:

Ali, sad malo ozbiljno. Recimo, Hesea nisam toliko volela kad sam bila dvadesetogodišnjakinja, jer ga zapravo nisam ni razumela. Bio je moderan osamdesetih, i ja sam ga se još tada nakupovala. A prošle godine me oduševio Narcis i Zlatousti. Igru staklenih perli sam, sećam se, batalila, i možda je došao trenutak da to konačno pročitam.
Dostojevskog planiram da dočitam, mada sam i pročitano zaboravila. Posle toga ću da odgovorim Mirki (mislim, za neku godinu :)).

A prošle godine me oduševio Narcis i Zlatousti. Igru staklenih perli sam, sećam se, batalila, i možda je došao trenutak da to konačno pročitam.
Ovo se odnosi i na mene:lol:bas mi je drago da smo ga u isto vreme citale.

Medeja i njena deca-Ljudmila Ulicka
mi je njena prva knjiga i bas mi se dopala.Kad se vec spominje Herman Hese jos da kazem da me njen stil pisanja podseca na njega.Mozda je to vec i dovoljno za preporuku?

Pocela sam da citam Dezire i osecam se kao kada sam ,nekada davno, citala Prohujalo sa vihorom.
:bye:

Nisam imala internet 24h,bas je bilo cudno...nije mi dosta sto sam ovisna o cokoladi nego mi jos fali i ovo:zcepanje:

Poslednja izmena:
Meni je Dezire baš slatka i laka, ali mi je krivo što ne mogu da je nosim na posao a kod kuće imam malo vremena. Stigla sam tek do veridbe Žili i Žozefa. Sada idem na rođendan, sutra na seminar, u nedelju imam neke časove... Mrzim kad se oduži. :(

Ovo se odnosi i na mene:lol:bas mi je drago da smo ga u isto vreme citale.

Medeja i njena deca-Ljudmila Ulicka
mi je njena prva knjiga i bas mi se dopala.Kad se vec spominje Herman Hese jos da kazem da me njen stil pisanja podseca na njega.Mozda je to vec i dovoljno za preporuku?

Pocela sam da citam Dezire i osecam se kao kada sam ,nekada davno, citala Prohujalo sa vihorom.:bye:

Nisam imala internet 24h,bas je bilo cudno...nije mi dosta sto sam ovisna o cokoladi nego mi jos fali i ovo:zcepanje:

:zaljubljena: obozavam Dezire i Prohujalo sa vihorom

koja se pompa digla za nastavak Vihora...jedva ugrabila u biblioteci da pročitam
koje razozočarenje..nisam se mogla oporavit' po' godine
ma nije toliko loše, koliko su Vihori nekako bili dovršeni

a Dezire mi je još draža, jer je istinita...šta ti je život

..ja tek sad počinjem da pravim tu distancu
i hvatam se ponečega
zadnja je bila Travnička hronika...htjela sam Na drini ćuprija, al' mi neko ponio
šta znam..jednako mi bio mračan Travnik i onda i sad...

Poslednja izmena:
koja se pompa digla za nastavak Vihora...jedva ugrabila u biblioteci da pročitam
koje razozočarenje..nisam se mogla oporavit' po' godine
ma nije toliko loše, koliko su Vihori nekako bili dovršeni

a Dezire mi je još draža, jer je istinita...šta ti je život

Nastavak Vihora nisam ni pokusavala da citam, meni je ono bio kraj, nisam ni zelela posle svega da se Ret i Skarlet pomire, nije imalo smisla

A Dezire i onaj njen slatki muzic :zaljubljena::aha:

ja počela devojku sa pomorandžama, pročitala 60 tak stranica i nešto me smara malo, ok, jeste početak tek al opet ako uzmem u obzir koliko strana ima i nije baš sam početak
a znam da ste je baš nahvalile ovde
je l i vamam bilo tako u početku? ima li nade? : )

:zcepanje:

Bar se nasmejah slatko

Ja sam nešto lenja što se pisanja tiče , još sad ovo vreme , početak proleća , kod mene budi neku nostalgiju, umesto da osećam radost ,ne znam zašto i sva sam bljaksava.
Inače kada sam čitala pre 18 godina Alber Kamija ja sam toliko bila oduševljena njime da sam njegove misli zapisivala po zidovima sobe, da ,i uzmem opet prošle možda predprošle godine , da čitam kad ono razočarenje, mračan mi do zla ,da se skroz razočaram.
Tako da je Dana potpuno u pravu mnogo zavisi od tvog duhovnog stanja onda kada i koju knjigu čitaš.

I još ovo da vam priznam.

Nisam čitala " Prohujalo sa vihorom" a niti sam film htela da gledam, još kad sam čula koliko traje , na samu pomisao sam se smorila :aha: Ne zamerite jer ja takvi filmovi i knjige baš nešto i ne obožavam .

Jao kad smo kod Prohujalo sa vihorom, moja drugarica, znači kada smo bile tinejđ čuje da se vrši audicija , naravno u Americi za snimanje rimejk tog filma, a ona obožava sve u vezi Skarlet , na glavi mi se popela za nju, i tako pošalje slike , jer je ubeđena da liči na nju :mrgreen: , kad posle par dana vratili joj pismo jer je na njemu navedena nepostojeća adresa :lol:, a zapravo adresa je bila tačna samo što ljudi tamo Ždorždiju pišu Georgija :zcepanje: , a ona kako Vuk rekao tako napisala uzalud je bilo ono učenje engleskog u školi.:zcepanje:

Danas iden u pohod na Lagunu, da potrosim pare koje nam je sindikat dao za 8.mart. :lol:

Imala sam u planu da kupim Vremeplovcevu zenu, Juliju i Drugu Bolenovu kci.

E sad, od svih , najvise me zanima Julija...da li je neko citao i vredi li kupiti?

vjerovatno si do sada već trgovala
za Juliju ne znam ništa
ali sam htjela da predložim Nasleđe Bolenovih, jednako je dobra...a nastavak je Druge..

ja počela devojku sa pomorandžama, pročitala 60 tak stranica i nešto me smara malo, ok, jeste početak tek al opet ako uzmem u obzir koliko strana ima i nije baš sam početak
a znam da ste je baš nahvalile ovde
je l i vamam bilo tako u početku? ima li nade? : )

ima nade, Tarka, ima..
samo poslije Vemeplovčeve žene treba mala pauza ili nešto dijametralno suprotno

Citala zena sa kojom delim kanc.
Ogradjujem se unapred jer znam da je njen knjizevni ukus po malo specifican al njoj je knjiga glupa.

Hvala :D znaci ipak je dobro sto je nisam kupila :lol: Prelistala sam knjigu i nekako mi se nije dalo

vjerovatno si do sada već trgovala
za Juliju ne znam ništa
ali sam htjela da predložim Nasleđe Bolenovih, jednako je dobra...a nastavak je Druge..

Jesam kupila sam Drugu Bolenovu kci i Vremeplovcevu zenu. Razmisljala sam i ja, o nasledju Bolenovih...pa sam htela i Katarinu, ali na kraju sam odustala.

Drugi put...odlozeno zadovoljstvo ima svojih cari i svoje prednosti...:zper:

E sad si ga nadrljala. Vazi se, jos kako se vazi. Dakle sve cu ja to fino i polako na primerima. Vako.
Prohujalo sa vihorom citala svakog bozjeg letnjeg raspusta. Sta bi sad bilo da ga uzmem pitam se :think:
Nastavak mi nije bilo ni na kraj pameti da citam, jer nisam htela da kvarim tu divnu sliku koju sam imala i imam i dan danas :zaljubljena:
Na Drini cuprija, u VIII kada je bila lektira, jezivo. Stigla do cuvene III glave i nisma mogla… Preskocila sam je i pod moranje procitala do kraja, i utisak mi je bio tako pod moranje. Onda pre nekih 10-15 godina procitala ponovo i bila mi je bas, bas lepa. I sada sam je pre nekoliko meseci citala, i pala u nesvest od odusevljenja. Al' III glavu ni mrtva!
Hese. Procitala Stepskog vuka onda kada je bilo nedopustivo ne procitati ga, i… nista. Pojma nemam o cemu se radi. Trebala bih kao i Rada, Emocija i ostali ponovo, sad mi je valjda vreme :mrgreen:
Mir-Jam, sestre Bronte.... Pa to su mi bile knjige kojima sam bila opcinjena krajem osnovne, pocetkom srednje skole. Ali sada ih ne bih citala osim bas da moram iz nekog razloga.
Dolazim po tebe i vodim te sa sobom. Dobro znam da sam je citala 2002.god. i oborila me, ali bukvalno me oborila s’ nogu. A vi (ti, scace-gace-tako-nekako :D, Dana, Milica i pojma nemam ko jos sve), mi ovde pre par dana rekoste da vam i nije bila nesto. E pa s’ obzirom da se obicno sa vecinom vas slazem oko knjiga, nesto mi tu... Dakle :think: se da je sada uzmem sta li bi bilo?
Malog princa. Nikada nisam volela. Eto, sta mi mozete, nisam. Citala i kao dete i pre par godina. I … Nista. Neke knjige jednostavno nisu za nekog i nisu pa to ti je.
Cvajg- Pripovetke. Citala pre 20 godina i pre godinu dana. Utisak isti. Doooobre. Neke knjige su nekako uvek za tu osobu, eto uvek bi mogao da ih cita.
Toni Parsons. Citala pre 10-ak godina, ali vise ne bih. Valjda se nekih (pisaca, tema, stila, podneblja...) covek jednostavno zasiti.

I tako, neke procitamo pre vremena i one nam se ili ne dopadnu (u mom slucaju Hese), ili ih ne prihvatimo sasvim (Na Drini cuprija) ali osetimo neku vezu sa njima, pa ih uzmemo kasnije ponovo pa nam tada onako bas legnu.
Neke knjige uzmemo bas kada treba. U mom slucaju Dolazim po tebe i vodim te sa sobom.
Neke uzmemo prekasno. U mom slucaju… Ebote koja je u mom slucaju?... Aha! Lovac u zitu. Iju, to je neverovatno koliko mi je bila... nista... bas nista...
A mnoge bogme nikada nismo nismo ni trebali da citamo. Samo smo izgubili vreme. Svi imamo takve knjige :(
Evo draga moja, mogla bih ja jos :mrgreen: ali obaveze zovu.
:bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back