E sad si ga nadrljala. Vazi se, jos kako se vazi. Dakle sve cu ja to fino i polako na primerima. Vako.
Prohujalo sa vihorom citala svakog bozjeg letnjeg raspusta. Sta bi sad bilo da ga uzmem pitam se

Nastavak mi nije bilo ni na kraj pameti da citam, jer nisam htela da kvarim tu divnu sliku koju sam imala i imam i dan danas
Na Drini cuprija, u VIII kada je bila lektira, jezivo. Stigla do cuvene III glave i nisma mogla… Preskocila sam je i pod moranje procitala do kraja, i utisak mi je bio tako pod moranje. Onda pre nekih 10-15 godina procitala ponovo i bila mi je bas, bas lepa. I sada sam je pre nekoliko meseci citala, i pala u nesvest od odusevljenja. Al' III glavu ni mrtva!
Hese. Procitala Stepskog vuka onda kada je bilo nedopustivo ne procitati ga, i… nista. Pojma nemam o cemu se radi. Trebala bih kao i Rada, Emocija i ostali ponovo, sad mi je valjda vreme
Mir-Jam, sestre Bronte.... Pa to su mi bile knjige kojima sam bila opcinjena krajem osnovne, pocetkom srednje skole. Ali sada ih ne bih citala osim bas da moram iz nekog razloga.
Dolazim po tebe i vodim te sa sobom. Dobro znam da sam je citala 2002.god. i oborila me, ali bukvalno me oborila s’ nogu. A vi (ti, scace-gace-tako-nekako

, Dana, Milica i pojma nemam ko jos sve), mi ovde pre par dana rekoste da vam i nije bila nesto. E pa s’ obzirom da se obicno sa vecinom vas slazem oko knjiga, nesto mi tu... Dakle

se da je sada uzmem sta li bi bilo?
Malog princa. Nikada nisam volela. Eto, sta mi mozete, nisam. Citala i kao dete i pre par godina. I … Nista. Neke knjige jednostavno nisu za nekog i nisu pa to ti je.
Cvajg- Pripovetke. Citala pre 20 godina i pre godinu dana. Utisak isti. Doooobre. Neke knjige su nekako uvek za tu osobu, eto uvek bi mogao da ih cita.
Toni Parsons. Citala pre 10-ak godina, ali vise ne bih. Valjda se nekih (pisaca, tema, stila, podneblja...) covek jednostavno zasiti.
I tako, neke procitamo
pre vremena i one nam se ili ne dopadnu (u mom slucaju Hese), ili ih ne prihvatimo sasvim (Na Drini cuprija) ali osetimo neku vezu sa njima, pa ih uzmemo kasnije ponovo pa nam tada onako bas legnu.
Neke knjige uzmemo
bas kada treba. U mom slucaju Dolazim po tebe i vodim te sa sobom.
Neke uzmemo
prekasno. U mom slucaju… Ebote koja je u mom slucaju?... Aha! Lovac u zitu. Iju, to je neverovatno koliko mi je bila... nista... bas nista...
A mnoge bogme nikada nismo nismo ni trebali da citamo. Samo smo izgubili vreme. Svi imamo takve knjige

Evo draga moja, mogla bih ja jos

ali obaveze zovu.