Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavrsila sam danas Ostar start Mice Vujicica (Stubovi kulture). Davila sam je sto godina jer sam je citala samo u prevozu. Veoma osvezavajuca knjiga, relativno mladog autora. Ukoliko bude jos nesto pisao rado cu citati. Veoma me je podsetila na "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" Bore Cosica. Isto tako kroz niz anegdota, crtica iz zivota, slika svoju porodicu - oca koji je sudija u trecoj fudbalskoj ligi, majku koja je stomatolog ali neostvareni politicar (znate one tete sto su uvek bile u prvim redovima na protestima), strica, ocevog brata blizanca, koji je nestao u ratu ali je nekako bas zbog toga prisutan, makar neizgovoreno naglas, dedu, sajdziju, sad u kandzama staracke senilnosti. I kroz sve njih slika '90-te ali ne kroz klisee (redovi za hleb i slicni crnjaci) vec stvarno svakodnevan zivot.
Dugo mi je smetalo to sto je tako sve u crticama (pogotovo sto se vise puta naglasava kako su i otac i stric bili smrti neprijatelji anegdota) dok nisam shvatila da je zapravo poenta u tome sto se nasi zivoti, u secanjima, i sastoje od niza anegdota i iskidanih slicica spojenih u celinu.
Veoma mi je prijala knjiga. Preporuka za Lamar, Radu i ne znam ko jos bese rekao da voli "domacicu" :bye:

Da, to znaci domaci pisci. Znas kao ono sto vidis po klubovima kada najavljuju izbor muzike za neko vece pa pise "domacica" - domaca muzika :)
A znam da ste ti i Rada (i jos neko ali ne mogu d ase setim ko) vise puta rekle da vas zanimaju domaci pisci pa eto...

Rada je domaćica, ne ide po klubovima i ne poznaje te termine.:zcepanje: :rotf:
Pošto smo se razumele, :lol:, hvala na preporuci, mila moja. Rado ću je pročitati.:zag:

Deco samo sam svrnula na kratno da vam kazem...
Udavi me Kaja :(

Odustati necu al ga je razvukla braleeeeee, smorila sam se a ni do pola nisam dosla :(

Pa jeste meni "Kaja" razlicita od recimo Treci sektor ili Deda Ranka, drugaciji je tip i pisma i humora, ali sve je u sluzbi vremena o kome pise (odnosno pise o nasem vremenu kroz to proslo). Samo treba da se naviknes na ritam. Ja sam je isto davila u pocetku bas bas

Poslednja izmena:
Pa jeste meni "Kaja" razlicita od recimo Treci sektor ili Deda Ranka, drugaciji je tip i pisma i humora, ali sve je u sluzbi vremena o kome pise (odnosno pise o nasem vremenu kroz to proslo). Samo treba da se naviknes na ritam. Ja sam je isto davila u pocetku bas bas
Zasto nisi boldovala Deda Ranka :evil:
Srecom te Mirka nije primetila :D

Apropo "domacice". Tek se ja uclanila ovde na forum, to mi bio prvi put u zivotu, nemam pojma kako ide komunikacija i te stvari, (ni danas nisam daleko odmakla :) ) ucestvujem na nekoj temi o ostavljanju cigareta, i neko mi se obraca i pita me nesto tipa"...a u vasem RL?".
Ja :think: ne znam sta me pita. Ja sam za mnoge stvari izvan vremena i prostora, tako i za te reality programe, a i engleski mi nije jaca strana... I tako ja bojazljivo :rumenko: pitam "sta je to RL", i osoba mi lepo kaze sta je. Posle se ja setim sta je to, i da je to opstepoznti izraz i sve, ali...
Eh gde je meni bila moja Dana da mi lepo kaze, a ne da se blamiram tamo kod nekih nepoznatih :lol:

Ta-na-na-na-naaaa... svečano objavljujem da sam završila Mandolinu kapetana Korelija. Više bih volela da sam malo-pomalo pisala ovde o njoj, kako sam koje utiske sticala. Sad se osećam malo praznjikavo.
Mogu da kažem da sam očekivala jedan lepršavi ljubavni roman, a dobila kompleksan roman, u najozbiljnijem smislu reči i dobrim delom - istorijski. Koliko god da ne volim scene ratova, moram priznati Bernijeu da ih je verno dočarao (bar mislim, jer nisam učestvovala).. i ono Karlovo ratovanje u Albaniji i sva kasnija dešavanja na ostrvu.
Lepo je vodio i priču o "asimilaciji" italijanskih vojnika, naklonosti Korelija i Pelagije, lepo su i jasno izdeferencirani likovi, naročito doktora Janisa. Takodje Karlove muke zbog svoje orijentacije.
Posebno mi je sugestivan bio opis zemljotresa. Konkuriše, za mene do sada najboljem opisu dešavanja u prirodi, a to je opis oluje u Budenbrokovima.
E, ali me je sam kraj iznervirao. Oni koji nameravaju da čitaju, nek ne otkrivaju
To pojavljivanje Korelija posle toliko godina i priznanje da je u istoj zemlji tolike godine i da je svake godine dolazio da je vidi, da se uveri da je dobro. Pa bolje da je poginuo kako je ona i mislila nego ovako. Ne znam da li se to zaista tako dešava u životu, ali to mi se nikako nije svidelo.Kao da ga je neko drugi napisao, pa malo nevešto nakačio
Vidi se veliki trud pisca, a boga mi i ja sam uložila veliki trud da se izborim sa tim sitnim slovima. Ne mogu da kažem da mi je žao što sam pročitala, ali, možda ću sada nekog jako razočarati, mislim da ne bih ništa propustila ni da nisam pročitala ovaj roman.

U medjuvremenu sam odgledala i film. Malo je drugačije, kako to u filmu obično biva, ali je krajnji utisak isti - moglo se i bez toga.

Ta-na-na-na-naaaa... svečano objavljujem da sam završila Mandolinu kapetana Korelija. Više bih volela da sam malo-pomalo pisala ovde o njoj, kako sam koje utiske sticala. Sad se osećam malo praznjikavo.
Mogu da kažem da sam očekivala jedan lepršavi ljubavni roman, a dobila kompleksan roman, u najozbiljnijem smislu reči i dobrim delom - istorijski. Koliko god da ne volim scene ratova, moram priznati Bernijeu da ih je verno dočarao (bar mislim, jer nisam učestvovala).. i ono Karlovo ratovanje u Albaniji i sva kasnija dešavanja na ostrvu.
Lepo je vodio i priču o "asimilaciji" italijanskih vojnika, naklonosti Korelija i Pelagije, lepo su i jasno izdeferencirani likovi, naročito doktora Janisa. Takodje Karlove muke zbog svoje orijentacije.
Posebno mi je sugestivan bio opis zemljotresa. Konkuriše, za mene do sada najboljem opisu dešavanja u prirodi, a to je opis oluje u Budenbrokovima.
E, ali me je sam kraj iznervirao. Oni koji nameravaju da čitaju, nek ne otkrivaju
To pojavljivanje Korelija posle toliko godina i priznanje da je u istoj zemlji tolike godine i da je svake godine dolazio da je vidi, da se uveri da je dobro. Pa bolje da je poginuo kako je ona i mislila nego ovako. Ne znam da li se to zaista tako dešava u životu, ali to mi se nikako nije svidelo.Kao da ga je neko drugi napisao, pa malo nevešto nakačio
Vidi se veliki trud pisca, a boga mi i ja sam uložila veliki trud da se izborim sa tim sitnim slovima. Ne mogu da kažem da mi je žao što sam pročitala, ali, možda ću sada nekog jako razočarati, mislim da ne bih ništa propustila ni da nisam pročitala ovaj roman.

U medjuvremenu sam odgledala i film. Malo je drugačije, kako to u filmu obično biva, ali je krajnji utisak isti - moglo se i bez toga.

:klap: bravo zeMska
jos samo ja da savladam Slepog ubicu,najsporije smo na temi

A da i mene je kraj Mandoline malo razocarao, isto to mi se desilo i kad sam citala knjigu Muzika i tisina, ocekivala sam bas tragican kraj ili ne znam nesto jako sto ce na mene ostaviti jak utisak a ono trt hepi end :mrgreen:

:klap: bravo zeMska
jos samo ja da savladam Slepog ubicu,najsporije smo na temi

A da i mene je kraj Mandoline malo razocarao, isto to mi se desilo i kad sam citala knjigu Muzika i tisina, ocekivala sam bas tragican kraj ili ne znam nesto jako sto ce na mene ostaviti jak utisak a ono trt hepi end :mrgreen:

Pa šta da radimo, takve nam situacije da ne možemo brzo da čitamo. A samo čitam Danu, svaki dan izveštaj o novoj knjizi ...
A ta Muzika i tišina? Nešto mi posznato. Jesi pisala ovde o njoj?

Bi dobro si napisala utiske :hvala:, taman da znam da je ne uzimam, prvo što bi mi oči skapale od silnog naprezanja,h oće da mi suze kada su sitna slovca.

Ja i dalje kuburim sa onom Radinom, više joj se ni naslova ne sećam :rumenko:, čim završim sa pletenjem eto me.

Ovako rekoh samo da vam se javnem i pitam za preporuku, i ako imam spisak, za neku knjigu koja nije ljubavna, već neka lepa životna priča po mogućstvu da ili nije udata ili se razvela ali nema namere da se opet udaje i naravno ostane dosledna tome do kraja knjige, ima li takva knjiga , mislim postoji li uopšte?:think:

Bi dobro si napisala utiske :hvala:, taman da znam da je ne uzimam, prvo što bi mi oči skapale od silnog naprezanja,h oće da mi suze kada su sitna slovca.

Ja i dalje kuburim sa onom Radinom, više joj se ni naslova ne sećam :rumenko:, čim završim sa pletenjem eto me.

Ovako rekoh samo da vam se javnem i pitam za preporuku, i ako imam spisak, za neku knjigu koja nije ljubavna, već neka lepa životna priča po mogućstvu da ili nije udata ili se razvela ali nema namere da se opet udaje i naravno ostane dosledna tome do kraja knjige, ima li takva knjiga , mislim postoji li uopšte?:think:
:zcepanje:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back