Procitala sam
Ja i Kaminski Danijela Kelmana (Clio). Mnogo je simpaticna knjizica (kazem knjizica jer ima 139str

Glavni junak je jedan prilicno propali ali mlad likovni kriticar, onaj od najgore fele - prepotentan (ali u stvari nesiguran u sebe), svadjalica, sve mu smeta, nist amu ne valja, lako se zameri drugima - jedan od onih od kojih me u restoranu/kaficu bude sramota kad im na primer kelner donese jelo ili kafu a oni odmah povicu "Ovo ne valja nista!" "Nikad nisam jeo gore.." i sl. E takav vidi svoju zivotnu sansu u prilici da napise biografiju nekad cuvenog slikara Kaminskog, kojeg je svojevremeno iz prosecnosti izvukla cinjenica (da ne kazemo marketinski trik) da gubi vid, te su njegove slike prodavane kao slike slepca. Sad je omatoreo i ovaj kriticar zapravo ceka da on umre i da objavi njegovu biografiju koja ce samim tim biti bestseler. I taj Kaminski je vrlo specifican lik, nikad nisi nacisto s njim da li je siroti onemocali starac, manipulator, osecajni cika ili nesto sesto. Uglavnom, oni se zajedno nadju na putu da Kaminski nadje ponovo svoju jedinu ljubav za koju su mu svojevremeno rekli da je mrtav, a kriticar vidi to kao priliku da dobije "ekskluzivne" informacije.
Vrlo je lepo napisano, dobra prica, tecno se cita, odlicni likovi, sve je super izbalansirano. Plus je objavljeno u ediciji
Gral za koju mi je urednica Clia s pravom rekla da su zarazne - kad pocnes jednom da ih kupujes/citas posle ne mozes da ih se otreseses. I zaista, odlicno je prevedena, dovoljno veliki razmak i font, tvrd povez, fini papir. Uzivancija jednom recju.
Taj Kelman ima ovde prevedenu jos jednu knjigu, "Premeravanje sveta", Dereta objavila, tako da cu i to jednom uzeti kad mi se popravi materijalna situacija.