Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mirka, možda bi mogla Safonovu Marinu da kupiš koleginici?

Dano, čitam Ulicu kamelija (zbog tebe :)), ali nije mi mnogo zabavna, čak me uspavljuje. Nema uopšte upravnog govora, mada ima lepih opisa. Osećam se kao da čitam pismeni zadatak iz srpskog.:lol:

A Crveno - Pamuk?

Ja se ni u jednu Pamukovu nisam razocarala a procitala sam sve sto je na srpskom objavljeno osim "Novi zivot" i "Crna knjiga" (nije jos dosla na red). Medjutim, ima specifican stil, pun i socan, ne moze da se pretrcava, radnju izlaze svojim tempom kako on zeli, uz brojne digresije i price i u prici, tako da moze da se desi da ti ne lezi. U svakom slucaju, svaku njegovu knjigu sam dugo i sa uzivanjem citala, nisam mogla da ih prelecem. Ali je jedna od retkih savremenih pisaca za koje mogu da kazem vec sada da su klasici. I apsolutno je zasluzena Nobelova nagrada, i cak iako je osnovni razlog bio politicki, knjizevno je odluka sasvim opravdana sto se mene tice.
On mi je, znas, kao jedna teska vrhunska torta koja je i na oko i na ukus savrsena, koriste se sve najbolji sastojci koje inace jedes u malim kolicinama jer su luksuzni (bice da sam gladna, ali nadam se da ces shvatiti sta sam htela da kazem ;)

Hvsla, na iscrpnom objašnjenju. Pitam jer sam htela i uvek zaobiđem knjigu Crveno kao i Senke Vetra. Sad idu na listu obavezno. Inače volim i drame i komedije i sa dozom erotike (Badem recimo) jedino što ne volim je naučna fantastika.

I ja, i ja!!! I Pamuka i Vreme smrti.
I :worth: za druzenje s ljubitelji(ca)ma knjiga :)

Ko o cemu, baba o ustipcima.
Hocu reci Dano, ako volis Pamuka, da li si citala "Hamam Balkanija" -Vladislav Bajac (to su moji ustipci :) ).
Ja sam opcinjena. Citala sam ranije nku njegovu o nekom nasem nesretnom Djordju sto ne stize na ustanak protiv Turaka u Srbiju, ode u Ameriku, svasta radise, bese i neki guverner tako nesto, a u njegovoj fabrici su se prizvele prve farmerke. Eto procitah to, nije mi ta knjiga nesto legla, i nije me ona podstakla da uzmem ovu "Hamam...", ali je srecom uzeh i nauzivah se. Preporucujem ako je nisi vec procitala.

[QUOTE=VanZandt;16168215]
Nego lamar Ime ruze zahteva malo vise koncentracije samo na pocetku, mozda prvih pedesetak stranica. Posle toga te tako uvuce u pricu, ja nisam mogla da ostavim knjigu. Pravi krimic :) A i film je odlican.
QUOTE]

Muzu sam za novaka kupila
DVOR KNEZA ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA

Pricala sam vec moj sistem umesto casopisa knjiga - i od kad ga primenjujem nekako imam utisak da su to kvalitetno potrosene pare.
QUOTE]

Vidim da cu Ime ruze uskoro uzeti ponovo:) . Bas je nahvaliste.

A ovaj DVOR KNEZA ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA mi se isto cini zanimljiv.
Sto se tice casopisa i knjiga, mogu samo da kazem da je to bas pametna odluka :) .

Ja sam citala Istanbul, Dzevdet beg i njegovi sinovi i Bela tvrdjava. Ako hoces da probas Pamuka uzmi neku manje obimnu knjigu, svakako nemoj Dzevdet bega. Nekome Pamuk legne, a nekome ne.

Ja sam pocela sa "Belom tvrdjavom" koja mi je u tom trenutku legla, ali mozda u nekom drugom ne bi, jer je onako meracka i sporovozna. Posle nekoliko godina uzela sam "Sneg", tek kad je izasla, i pala na teme. Nisam apsolutno mogla da je izbacim iz glave, i cak sam prosle godine isla u Kars, namerno (to je grad u istocnoj Turskoj, blizu granice s Jermenijom, u kome se odigrava radnja knjige) i sve je bilo kako sam zamisljala i sasvim sam se odusevila.
"Hamam Balkaniju" nisam citala ali m ije na spisku :) Cekam da se zadesi u biblioteci kad odem da vratim knjige jer su mi Arhipelagove knjige nesto skuplje.
A jesi li znala da je Bajac licno prijatelj s Pamukom (otud mu je u i u romanu) i to toliko blizak da je bio jedan od retkih ljudi koji je uvek imao pravi Pamukov mejl i boraviste, cak i kad su Pamuka jurili ekstremisti pa se skrivao? Meni je to totalno super. I uopste, on je lican prijatelj s vecinom pisaca koje objavljuje i veoma je cenjen u medjunarodnim krugovima, i kao pisac i kao izdavac.

A ovaj DVOR KNEZA ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA mi se isto cini zanimljiv.
Sto se tice casopisa i knjiga, mogu samo da kazem da je to bas pametna odluka :) .

Upravo zavrsavam "Dvor" i postovacu misljenje ali vec znam da ce biti :D
A novine i casopise besomucno citam, s tim sto su to tacno odredjeni casopisi - Zabavnik, Nacionalna geografija, Veliki slikari i od skora sam pocela neki koji se zove "Istorija" koji mi je zanimlijv (poput Zabavnika ali tematski koncentrisan na istoriju - politicku, privatnu, zanimljivosti...) i uopste nije skup - mesecno izlazi a kosta 90 din. Zadovoljna sam :)

I ja :)
A videla sam da volis i Pamuka. A volim ga i ja.

I tako... nesto volim zajedno sa tobom, nesto sa Mrs.Bi, nesto sa...i sa...
I nikad mi nije bilo lepse, sto se tice druzenja sa ljubiteljima knjiga.
:zag:
:heart::zaljubljena:
I ne zaboravite u 21:00 na B92 film po romanu "Druga Bolenova kci" :)
Sta bismo mi bez tebe.:D
I ja, i ja!!! I Pamuka i Vreme smrti.
I :worth: za druzenje s ljubitelji(ca)ma knjiga :)
:heart::zag:
Ko o cemu, baba o ustipcima.
Hocu reci Dano, ako volis Pamuka, da li si citala "Hamam Balkanija" -Vladislav Bajac (to su moji ustipci :) ).
Hamam mi je odavno na spisku..
Ja sam citala Istanbul, Dzevdet beg i njegovi sinovi i Bela tvrdjava. Ako hoces da probas Pamuka uzmi neku manje obimnu knjigu, svakako nemoj Dzevdet bega. Nekome Pamuk legne, a nekome ne.
Isto procitala + Zovem se crveno.

Zaboravih da izjavim da sam procitala Sireninu stolicu i nije mi nista posebno.
Trenutno nemam vremena za obimne knjige pa sam pocela Klub debelih zena.
Obe su Lagunina izdanja za one koji ne znaju:lol:

Zaboravih da izjavim da sam procitala Sireninu stolicu i nije mi nista posebno.
Trenutno nemam vremena za obimne knjige pa sam pocela Klub debelih zena.
Obe su Lagunina izdanja za one koji ne znaju:lol:

I ja sam nedavno pročitala Sireninu stolicu i nije mi bila loša sve do ... razočaravajućeg kraja ... Kraj mi je stvarno bljak ...
Ne mogu da verujem da ste razočarane Sireninom stolicom.:roll: Do sada su nam se ukusi uglavnom podudarali.

Što se tiče Pamuka, ja sam izgleda jedina osoba ovde koja ga nije čitala do sada.:rumenko:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back