Gde ste drage forumasice! Ja sam nesto nacisto bila zaglavila sa zdravljem, sa nekim nedacama, pa se sve naslozilo - bila sam nikakva

Sad mogu tu i tamo da seducnem za komp pa sam resila da se javim da sam ziva i nesto zdravija.
Prvo da se beskrajno zahvalim Mirki na prosvecivanju po pitanju Mire Djurdjevic - ulepsala mi je bolovanje. "Deda Rankovim ribljim teorijama" ce sad porasti prodaja samo tako, kad budem krenula da poklanjam naokolo. Procitala sam i njen "Treci sektor", o fenomenu nevladinih organizacija sa sve teorijom zavere, zeljom za seksom i tinejdzerskim danima kako to samo Mira ume da zbrlja u fenomenalno-urnebesno-zajedljivu mesavinu. U medjuvremenu mi je drugarica donela i "Cuvari svetinje" -istorijska izmotacija u 10 iluminacija (valjda tako nekako

), i nekoliko avantura Prljave Inspektorke Harijete i jos "Kaju i dobrog Amerikanca" tako da cu da uzivam i da se oraspolozujem.
Procitala sam i kratak roman jedne Senegalke koja je tamo bukvalno ikona sposobne zene i feministkinje. Ona se zove Marijama Ba a roman "Jedno tako dugacko pismo". Bilo mi je veoma interesantno. Retko citam tako starinske africke knjige ali opet je lepo. Govori o prijateljstvu dve zene, skolovane, zaposlene, najbolje prijateljice, koje su se udale u mladosti za svoje kolege, i to iz ljubavi i iz strasti, izrodile decu, i onda su obojica usled razlicitih okolnosti i izbora uzeli sebi po jos jednu, znatno mladju zenu (u Senegalu islam dozvoljava poligamiju). I svaka od njih dve reaguje razlicito i pokusavaju da opravdaju svoj izbor i reakciju. Sa mnogo cime sam mogla da se poistovetim, i pored donekle starinskog jezika i stila jer, i na Zapadu je poligamija rasirena samo ne zakonski priznata vec se zove - neverstvo u braku, a prevarena zena, ona koja deli muza, to je uvek isto, bez obzira kako se nazivalo. To je bio lep uvid u drugu kulturu.
Trenutno citam "Kisa na dar", koju sam najavila jos onomad. Napisao ju je Malajac Tan Tvan Eng, a objavila Laguna. Uzivam u njoj. Pravi stari kov Laguninih kvalitetnih romana. I tako diiiivan stil - sve se moze osetiti, omirisati, zamisliti, iako je potpuno druga kultura i nacin razmisljanja, ophodjenja, druga drustvena i moralna nacela. Zasad sam stigla do pola, javicu se sa utiscima na kraju.
Jos jednom veeeeeliki

svima! Pisacu ponovo za koji dan a dotad pisite zanimljive komentare o lepim knjigama, jedva cekam da sve to procitam

.