Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja jos nisam ciitala Pavica :rumenko:
Meni uobrazenost kod pisaca, muzicara, glumaca uopste ne smeta(ako su dobri u onome sto rade), nekako mislim da je nemoguce ostati isti posle odredjene kolicine uspeha i onda mi je vazno da su ostali dobri, a to sto su se uobrazili i prosnobisali mi ne smeta.

una, ja drugačije tumačim uobraženost kod pisaca. Ne zanima me kakvi su oni privatno, mada prava veličina nikada neće dozvoliti sebi da je popularnost promeni. Odvratno je to što se ta uobraženost provlači kroz njihova dela, kroz rečenice sa puno reči koje su, pitam se uvek, ko zna gde pronašli, koje niko ne razume. Zatim se javljaju njihovi fanovi, takođe uobraženi, da pljuju po nama koji volimo da ponekad pročitamo i nešto lagano, normalo, opuštajuće.

Dobro, i ja sam zahvalna umetnicima, kakvi god da su, ako su dobri. Ali one koji ostanu super volim više. Iggy Popa, recimo :heart: On ko da je juče iz garaže izašao :)

ma meni su neki pisci i neki romani kao Sting..on mi je generalno dosadan i ja njegovu muziku zovem ,,muci muvu,, ali njegovih par pesama su mi omiljene:D

Poslednja izmena:
Slazem se za Pavica da je uobrazen :) i meni to smeta. Uopste, kad znam nesto o piscu (pozitivno ili negativno, nebitno), to jako utice na to kako prihvatam njegovo delo. Nikako nisam objektivna, tako da je najbolje kad nista ne znam, samo da imam ime i prezime i knjigu.
Nego je problem sto sam i radoznala, pa onda trazim i nadjem sta me interesuje, i posle sve buduce knjige koje citam, citam kroz neke roze naocare i'previdjam' ono sto mi se ne dopada, ili naprotiv, trazim zamerku svuda i sve mi pomalo ide na zivac posto mi deluje da se covek folira.
Nekad nikad ni ne uzmem knjigu da procitam ako me situacija oko pisca ili knjige zivcira (na primer, kad zakljucim da su knjige popularne jer propagiraju ono sto politicki nekome odgovara u datom trenutku pa udaraju reklamu na sva zvona).

Procitala sam Devojku 44, bas dobra knjiga. Ne secam se ko je preporucio, ali hvala :hvala:

Dopalo mi se sto glavni junak nije neki super muskarac (pomalo se goji, bira iz kog ugla se gleda u ogledalu da ispadne mrsaviji, ima silne devojke a bira ih po tome koja hoce da bude sa njim, pa iz kakvih razloga upada u glupe situacije, itd ). A tek kako opisuje zene, vrlo realno i pomalo je opak ali sasvim iskren. Tacno sad posle procitane knjige imam utisak da poznajem tog Harija :) I kraj je dobar. Vise mi se dopao glavni junak nego u Perecama za dorucak.

E Perece su mi bile zanimljive iz dva razloga. Prvo sto opisuje neki svet o kome ne znam puno (jevrejske zajednice u Londonu, uticaj tradicije na zivot mladih ljudi i izbor njihovih zivotnih saputnika itd). Nisam imala pojma da su u sinagogama zene i muskarci odvojeni :eek: Sto je sasvim glupo sa moje strane, jer sam ovde upoznala mnogo jevreja al nekako oni uvek podrazumevaju da ja znam njihove obicaje, a meni je i glupo onda da pitam a i malo me nervira to podrazumevanje... Ali sam posle razmisljala, i nismo mogli da se setimo nijednog para a da oboje nisu jevreji, osim jedne moje drugarice u BG kojoj je majka jevrejka udata srbina a i drugarica je udata za srbina, ali nikad nista nisu pominjale o tradiciji i mislim da i nisu bile postovaoci religije. I jos jedan par dosao iz istocne evrope, on je jevrej a ona nije. Drugi razlog je naravno zbog gospodje mame i odnos sin - majka, cini mi se da je verno opisano :zcepanje:

Re: uobraženost
Ja sam pre svega mislila na neku uobraženost, oholost, prema čitaocu... kod nekih pisaca se baš oseća humanizam (ne mogu da verujem da sam ovo napisala :rumenko: ) a kod nekih - nehumanost :lol: A ja volim ove koji poštuju čitaoca... a privatan život... da, naravno da mi smeta ako je neko baš skot... ali o tome više volim da ne znam ništa... jer me to zapravo zbunjuje: mislim, neki od pisaca koje baš volim su bili simpatizeri fašizma, recimo... a napisali genijalne knjige! Ili vole male devojčice... a prave genijalne filmove.
Delo u stvari ne treba vezivati za autora... baš sam sa mm pričala juče (nakon gledanja Shutter Island, gde sam se opasno naljutila i došla do zaključka da je Skorseze trebalo da se penzioniše, čak ne ni pre ovog filma, nego pre onog dokumentarca o Stonsima... a i oni je trebalo da se penzionišu pre nego što su počeli da koncertiraju za Klintonovu taštu :roll: ) da ako vežeš dela za autora, a on u medjuvremenu postane kreten, to komplikuje stvari... nego: Razjareni bik i Taksista su remek dela za sva vremena... a Skorseze je samo čovek... koji je omatorio i posenilio.

(I, nevezano za književnost: sve bre treba oterati u penziju posle 65 godine, čak i ako su osobe bistrog uma, ima nešto u starenju što opasno nije ok.)

Poslednja izmena:
Ja izgleda nisam citala takve pisce, osim profesora naravno, koji za svaku uobicajenu rec imaju ili sintagmu ili stranu rec :roll: E, to me nervira, jer ja nisam lingvista ili sta vec, pa da znam sta je idiosinkratski rizik ili lukrativni umesto valjda racionalan cilj. :roll:

Pa Pavic je bas odlican primer uobrazenog pisca i oholog prema citaocima. On je sam za sebe izjavio u nekom intervjuu da je on najveci srpski pisac :roll:
Drugi primer koji mi sada pada na pamet je Ian McEwan, strasno me je nervirao u 'Suboti', nisam ni procitala knjigu do kraja. Imala sam osecaj da nigde nece da kaze nesto sto bi uvredilo potencijalne kupce sa jedne ili druge strane okeana (njegova razmisljanja oko Iraka na primer). Ali mislim da cu pokusati ponovo sa nekom drugom knjigom. Srecom, o njemu nista ne znam, a tako me je iznervirao sa Saturday da nisam ni trazila nista, pa cu biti nadam se objektivnija..

Ne znam kako neutralisati saznanje o privatnom zivotu umetnika, pa da to ne utice na nas odnos prema delu istog.

Ja završila Kratku istoriju traktora... i prvu knjigu Milenijuma, Muškarci koji mrze žene.
Traktori su tralalajka, ono, za plažu, za jedno popodne. Očekivala sam više, iskreno.
Milenijum je baš napet, sve vreme; nastavljam punom parom sutra Devojčicu koja se igrala vatrom. Tema je nasilje nad ženama. Još ću i zavoleti trilere. Preporučujem!

Citao neko ''Bozanstvene tajne''
k1i300v3r45_delfi_knjizare_bozanstvene_tajne.jpg

ili ''Koreni mandarine''?
k1i69v3r153_delfi_knjizare_koreni_mandarine.jpg

Zavrsila sam sa citanjem Alijas Grejs, Margaret Atvud i nije me razocarala. Ova knjiga me opasno podseca na Trejsi Sevalije, atmosfera, nedorecenost, ali mi stil Margaret Atvud mnogo vise lezi i drzi paznju do kraja knjige. Zlocin u XIX veku iz ugla zene, sluskinja za koju se ne zna sigurno da li je saucesnik, inicijator ili zrtva, u principu zanimljiva tematika, ali nedorecenost ostaje do kraja knjige, a tako i treba da bude. Ostavila je nama citaocima da joj presudimo, da dopisemo kraj u svojim glavama. Inace, pisano je prema zlocinu koji se stvarno dogodio u Kanadi u XIX veku.

Danas sam kupila Poslednji voz za Istanbul, Ajse Kulin i deluje mi zanimljivo, samo sam prvo poglavlje procitala. Hvala Waterfall na preporuci :)

Klub ljubitelja čokolade Kerol Metjuz i Brbljivica- Meg Kabot... opisaću ih odjednom.

Elem, bajke za žene. Glavna junakinja je punačka, radi neki bzv posao i upada iz problema u problem, naravno ispred princa na belom konju, tj šefa ili bogatog naslednika sa kojim će završiti u strasnom zagrljaju na kraju. Eto toliko. :) Kao Pepeljuga koju spašava princ i sl.
Ok su, pročitala sam ih brzo, ali sam odmah na početku provalila kakav će biti kraj. :confused:

Procitala ''Recepti za savrsen brak''(Mirkina preporuka). Fina, opustena knjiga ali ne i zatupljujuca.:lol:

@miss smart,
sve knjige tog tipa (a ja sam citala ''Brbljivicu'' i od Metjuz ''Kompromitujuci polozaj'' imaju predvidljiv kraj,
ali meni su opet nekako simpa, doduse ne bas sve :lol:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back