Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
postoji! Ja se tamo prijavila, pa sad žurim da pročitam zadatu knjigu do zadatog roka i imam tremu hoću li znati da je analiziram kako treba :think:
I ja sam završila filološki fakultet, ali nemam želju da se bavim književnim kiritikama i raznim "stručnim" tumačenjima i "profesionalanim čitanjem". Moja rodjaka radi u jednoj velikoj biblioteci i ona se bavi profesionalnim čitanjem. Kad im stignu nove knjige ona pročita, zavede izdavača, broj strana, format, napiše kratak sadržaj i sve što propisi predvidjaju. Eto i to je profesionalno čitanje.

I ovaj, zao mi je...
Imam utisak da nemam sagovorinika, da se ovde jedna grupa odlicno poznaje i ponekad se osecam suvisnom sa bilo kakvim komentarom, u najboljem slucaju me preskacu...
Zahvaljujem trima damama za pomoc jednom kad mi je zatrebala, svako dobro i cmok za SVE ali SVE, ne zamerite...

Ovo mogu da razumem, čak se i sama nekad tako osetim,ali činjenica je da drugi članovi čitaju više od mene, pa valjda samim tim imaju više materijala za diskusiju.Ja se uključim kad imam šta da kažem - nekad se neko nadoveže, nekad ne.Uvek i u svemu neko vodi glavnu reč , pa je tako i ovde.Nemam problem sa tim.Bar ne toliki da bih napustila temu.Sad...stvar izbora...
Dugo sam samo čitala i dobila pregršt korisnih informacija...o samim knjigama, akcijama, popustima ,a često se slatko nasmejala ili zabavila crticama iz života.

Poslednja izmena:
I ovaj, zao mi je...
Imam utisak da nemam sagovorinika, da se ovde jedna grupa odlicno poznaje i ponekad se osecam suvisnom sa bilo kakvim komentarom, u najboljem slucaju me preskacu...
Zahvaljujem trima damama za pomoc jednom kad mi je zatrebala, svako dobro i cmok za SVE ali SVE, ne zamerite...

:eek:
Draga Biljo veoma se varas
slobodno ti komentarisi i postavljaj svoje prikaze
ima nas razlicitih, eto ja nikad necu moci da napisem prikaz kao sto to pisu Mesecinasta, Dragonfly, Dana, Esterita, Lamar, Ti i ostale....
pa eto javljam se povremeno...
mozda i moje svidja/nesvidja mi se pomogne nekom...

I bre volim sto sam amater :cool: i sto uzivam u citanju knjiga :zaljubljena:

novi član :lol:
aman ko vam brani da čitate...jesam ja rekao da morate da me slušate?
rekao sam samo da se književno delo proučava, jer nije nastalo tako (bar u prošlom veku) tako što je neko seo i pisao prvo što mu je palo na pamet....piscima je jako bitno kako će njihovu knjigu primiti kritika, onim pravim piscima, jer oni ne pišu da bi postrali bogati i slavni, več zato što poseduju dar da neku priču pretoče u reči...ne može svako biti pisac, kao što ne može svako biti i kritičar....druga stvar, svaki savet je bio dobronameran, a vi ste pokazale onu tipičnu srpsku stranu razmišljanja što ja moram da budem školovana, ja znam to bolje od školovanih, ne treba meni to....zato smo i tu gde jesmo, svako radi nečiji tuđi posao, a svoj je u međuvremenu zaboravio
Volela bih da odgledas film Otmenost jeza, bice ti jasnija nasa ljubav prema knjigama.
novi član se odjavljuje :cao:
Trazile smo tvoje utiske i predloge, samo ti nisi shvatio smisao teme.Nikad nisam postovala na pdfu knjizevnost, jer ne smatram da mi je mesto tamo. To ostavljam onima kojima je to struka .
I ovaj, zao mi je...
Biljo, zao mi je sto si stekla takav utisak, ovde si jedna od omiljenih...

Da se nadovezem, jer retko ovde pisem ali zato rado citam ovu temu. Meni sluzi kao izvor informacija za licni odabir literature. Osim preporuka koje cujem od poznanika ciji je krug ipak uzi i moram priznati subjektivno odabran i stvaran godinama ovde mogu da cujem preporuke vrlo sarolikog kruga ljudi. I to je za mene licno najveca vrednost ove teme da sa puno razlicitih strana od razlicitih osoba koje verovatno nikada ne bih upoznala u rl cujem misljenje o nekoj knjizi. Tako sam dosla do licne biblioteke i procitanih knjiga za koje u npr. mom okruzenju niko nije ni cuo :).

I ovaj, zao mi je...

evo, na....
jedna grupa se odlično poznaje...pa ne poznajem lično nikoga, 'ajd skoro nikoga..da budem preciznija...poznajem iz pisanja ovdje
i moji komentari su većinom suvišni
i često me preskoče
ali se osjećam nekako prijatno i udobno
i to je najveći razlog što dolazim ovdje i pišem
al' ako ti što znači
po tvojoj preporuci sam pročitala knjigu U šumi
i jako su mi se dopadali tvoji prikazi

i, evo
pročitala sam Aždajin osmeh...Mirjana Đurđević
lako i brzo čita, omalena knjižica
ali....nisam se baš najbolje osjećala dok sam je čitala...nekako, nije njen stil...zaličila mi je na momente na Radusinovičku
elem, njen drug (ubacila je i sebe) je oženjen aždajom, pravom palanačkom rospijom, brak se raspada, u Americi su, i on, taj drug, svodi račune i piše se sa njom...
tako, ne znam dal' je za preporuku

Drage bibliotekarke, :heart: , samo da vam kazem, a znam da nije ovde 'rupa', ja citam jednu knjigu 2 meseca. :( Nista njoj ne fali, ali ja sam pocela da se pretvaram u 'nesto', pa me ne drzi mesto, paznja ili raspolozenje, ni pola sata... Ove hladne zime svasta je 'nastradalo' a najvise moje citanje...
Jedino sto me drzi u nadi je to, sto jos uvek kupujem knjige, znaci - nisam se predala skroz. :D
:zpozdrav:

koja je to knjiga što je čitaš 2 mjeseca
i šta si to lijepo kupila u zadnje vrijeme
i dobrodošla ovdje

Ja sam malo bolje,počela sam da čitam,i to mog omiljenog pisca,i još Ljubavne priče.
smilie_girl_276.gif

Baš ste me nasmejale ,družite se na iskren i simpatičan način.SVE vas puno :heart: pozdravljam ,i odoh da čitam.....
smilie_girl_125.gif

Poslednja izmena:
Meni je ovde super, i ne bi mogli da me oterate ni bodljikavom motkom. Bole mene uvo ko šta priča, ja vidim samo šta mi se dopada. Kol'ko je meni poznato, svi smo ovde ko jedna velika porodica, a u kojoj to nema razmirica, uglavnom zbog sukoba mišljenja? :think: Računam da smo svi ovde zbog dobrog provoda, i neću da mi ga iko kvari.

Ti, EDe, ne pametuj mnogo, mi smo ozbiljne gospodže i gospodžice, ako možeš da nas pratiš, nastavi, ako ne, ne nameći nam poštopoto svoje mišljenje (s kojim se donekle slažem), ali, ne preteruj. Ma i kad preteraš, ja se ne ljutim, kuliram, navikla sam da radim s decom :lol:. Razumem te, tebi je drago da podeliš svoje znanje s nama, i to cenim, ali ako već nailaziš na prepreku, nemoj glavom kroz zid.:)

Ti, Biljo, čuvaj živce, nemoj da te nerviraju sitnice. Naravno da si nam draga. Mi volimo svaki komentar, bilo da je pozitivan ili negativan. Pitanje je samo koju od nas šta interesuje, jer, vidiš, ima nas raznih.:)

Nemoj da ste se slučajno vređali i napuštali nas zbog ovakvih gluposti.

Od mene niko i ne očekuje komentar književnog dela. Zašto bih ja to radila kad ima ko, i to mnogo bolje od mene? :lol: Ja iznesem svoj (preki:)) sud: sviđa mi se- ne sviđa mi se, i gotovo. Mi, stalne, već znamo koja šta voli, i to je dovoljna smernica, koja, dopunjena kritikama naših dragih, profesionalnih komentatorki, obavezno urodi plodom. Hvala im zbog toga, one znaje koje su.:heart2:

I da ne tupim dalje:

MIR, MIR, MIR, NIKO NIJE KRIV!

Ovde su svi dobrodošli podjednako!

Dovršila Lovca na zmajeve.

Čudesno otužan roman.
Dirljiv preko svake mere kad je reč o određenim situacijama.
Miriše na tipične ljudske odnose, ma gde i ma u koje doba ljudi živeli.
Na miris odanosti.
I miris izdaje, obesti.
Na zavist i na nesebično dobrotu.
Na kukavičluk, i na usredsređenost na časno življenje. Čisto.
Hasan i Amir.
Detinjstvo obojice miriše imenom ovog drugog.
Odiše sećanjima na ovog drugog.
Na sve njihove trenutke, i na razlike.
Isto je jedno.
Obojica su bili dečaci.
Različiti, ali deca.

Hasan je tužan lik.
Tužan, ali junak bez premca.
Čak i u detinjstvu.
Mene je njegova sudbina pogodila, smrtonosno, kao što je smrtonosno pogađao kamen iz njegove praćke.
Pripovedač, ipak, ostao mi je mlak.
Mlakog karaktera.

Roman koji je više blistao na početku, koji se zamorio na kraju, ali roman sa kojim Hiljadu čudesnih sunaca ne može da se meri.
Više volim čast, poštenje, hrabrost i priče o njima, nego priče o sudbinama potlačenih žena.
Prve priče nose retkost sadašnjice, i malobrojnost ljudi koji se mogu ponositi ljudskom čistotom, a druge su isprane priče na koje malo ko u sadašnjosti obraća pažnju.
Potlačene žene žive i živeće, ali će malo ko reagovati na to.
Sreća pa makar u knjigama možemo da odreagujemo. Suzama.
Međutim. Njima to nije dovoljno.

Čitam zbirku pripovedaka Vide Ognjenović, Otrovno mleko maslačka.

Rado, svaka ti je zlatna, da ne citiram sad čitav post.

Kerefeka, i ja se nekad osećam kao 'uljez' jer nisam čitala većinu knjiga koje se ovde pominju (Laušević, Đurđevićka), ali šta ću. Pišem o onome što sam JA čitala :D I pravim spisak ovoga što nisam, pa kad mi padne šaka, padne.

Moonlight: Čini mi se da je na većinu Lovac na zmajeve ostavio veći utisak. Meni su obe tu negde, možda mi se malo više svidela Hiljadu čudesnih sunaca jer sam prvo nju čitala. Čitateljke su se verovatno umorile od knjiga koje opisuju težak položaj žena u nekim islamskim zemljama i to razumem, i ja pravim pauzu od istih. Divan ti je opis Lovca, Hasanova sudbina nagoni na suze, a pripovedačev lik je baš tako mlak kao što kažeš.

Eto, mesečina je to fenomenalno odradila, kao što ja ne bih nikada umela. Ja sam samo rekla svojevremeno da su previše tužne i mučne, i da su mi se mnogo dopale, obe. Ko je razumeo, shvatio je i pročitao. :)

Elef, :zag:.

Takođe da dodam, i sama sveže ovde postujem, ali ovo je tema gde nailazim na dobre preporuke, dobro društvo, i mnogo lepe energije.
Volim da se družim sa vama.
Čitam redovno, svakog, ne propuštam.
Nemojte da se sada neko ljutka, već dajte da uživamo kao i do sada. :)
Biljo, volim i tvoje reči. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back