Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e, kad pomenu spisak.. evo ja pogledala moj - pročitanih knjiga prosle godine. 37, što je u proseku 3 knjige mesečno, za mene uspešna i berićetna godina. (Prošle godine 21).
A ono što bih ja izdvojila su Ishod naših dana Izabel Aljende, iako mi je bila nekako već vidjeno dok sam je čitala, ipak je medju boljima, kao i trilogija Kći sreće, Portret u Sepiji i Kuća duhova. Ne znam koju bih izdvojila. Svaka ima nešto specifično, a opet i toliko zajedničkog. Zatim Pola žutog sunca. Ona bi mozda mogla da bude i na prvom mestu (bolji mi je Purpurni hibiskus, ali njega nisam čitala prosle godine), a tu su i Avanture nevaljale devojčice. Na kraju čuvena Udruženje ljubitelja knjige i pite ljuskuše i Otmenost ježa, koje su mi mnogo bledje od ovih napred pomenutih. Za Žarka ne znam. Treba mi veća vremenska distanca. Čitala sam je u nekoj vrsti grozničavosti jer je napravljena takva atmosfera oko izdavanja, razgrabljivanja prvog i drugog izdanja....

Poslednja izmena:
to da se požalim

a sad ono glavno
definisala sam što mi smeta kod knjiga u zadnje vrijeme

smeta mi kad junaci, tj pisac u sitno objašnjavaju svoje reakcije na nešto...pa objašnjavaju i situaciju i sebe i svoje misli i sve...a već situacija objašnjena
e to me nervira kod ove Džulijet
a inače nije loša, baš
neki stari roker, dve smorenih ljudi dugom vezom, neki gradić u Engleskoj. njihove veze...i tako
i, onda ga ovaj Nik ubi objašnjavanjem..svakog pojedinačnog naosob, u prvom licu
dok veze priču, dobro je

Kad smo kod spiskova, kod mene ovako za 2011:
1. Žarko,z:mrgreen:
2. Žarko,z:mrgreen:
3. Žarko:zelenko2:
.
.
.
4. Pola žutog sunca,
5. Moramo da razgovaramo o Kevinu,
6. Trilogija Izabel Aljende,
7. Purpurni hibiskus,
8. Biblija otrovne masline,
9. Vremeplovčeva žena,
10. Francuska svita, itd.

e, odoh da pogledam i moje spiskove,

z:mrgreen:

Esterita, ti se zezaš!? Pričala si da nisi pravila spiskove i da ne nameravaš sada da počneš. I ja ti verujem i uvek sam ti se divila koliko pamtiš. Ja pročitam pored naslova šta sam napisala, o čemu se radi i opet nekad ne mogu da se setim.

Bambi! zar je Žarko baš toliko iznad svih ostalih? Imaš divnih knjiga na ovom spisku.

Esterita, ti se zezaš!? Pričala si da nisi pravila spiskove i da ne nameravaš sada da počneš. I ja ti verujem i uvek sam ti se divila koliko pamtiš. Ja pročitam pored naslova šta sam napisala, o čemu se radi i opet nekad ne mogu da se setim.

Bambi! zar je Žarko baš toliko iznad svih ostalih? Imaš divnih knjiga na ovom spisku.

Šta ću, potpuno me osvojio:aha:

Srećni praznici, devojke!
Poželeću Vam da svega imate onoliko , koliko Vam je dovoljno za sreću.

A sad, Lamar, ako misliš da se iskupiš što si mi u odsustvu onako oplela Ujnu, šalji taj tvoj spisak i meni na pp ( nijesam ga tražila kad je bila navala).
E tako!

Sinoć kad se nisam srušila. Ulazim u sobu, a mm drži Ujnu u rukama i prebira po njoj. :rotf:

Srećni praznici, devojke!
Poželeću Vam da svega imate onoliko , koliko Vam je dovoljno za sreću.

A sad, Lamar, ako misliš da se iskupiš što si mi u odsustvu onako oplela Ujnu, šalji taj tvoj spisak i meni na pp ( nijesam ga tražila kad je bila navala).
E tako!
E, da ti kazem. Nisam ja ujnu oplela. Boze sacuvaj.
Samo sam htela da navedem neki primer lakse literature koju je vecina nas ovde citala, a koju verujem da tamo na onoj drugoj temi ne bi.
Tako da… ne beri brigu. Ujna je sve sa svojim :zper: zivotom bezbedna.

Spisak poslala. Sad u redu? :flert:

Moja naj – top lista 2011.

1. Knjiga o bambusu – Vladislav Bajac
2. Ni ovde ni tamo – Bil Brajson
3. Mehmed Pasa Sokolovic - Dusan Baranin
4. Slepi ubica – Margaret Atvud !
5. Mati pirinca – Rani Manika !
6. Muzej bezuvjetne predaje – Dubravka Ugresic
7. Napad na minibar – Dubravka Ugresic
8. Udruzenje ljubitelja knjiga i pite ljuskuse – Meri En Safer i Eni Barouz
9. Cim prezivim ovaj roman - Mirjana Djurdjevic
10. Treci sektor – Mirjana Djurdjevic
11. Igra karata u Kairu – Hju Majls
12. Sahib – Nenad Velickovic !
13. Kradljivica knjiga – Markus Zusak !
14. Sneg – Orhan Pamuk
15. Kada si otisao – Megi O’Farel
16. Kci srece – Izabela Aljende !
17. Portret u sepiji – Izabela Aljende !
18. Kuca duhova - Izabela Aljende !
19. Kuca u Kairu - Samija Serageldin
20. Svece gore do kraja - Sandor Marai
21. Cudo u Poskokovoj Dragi - Ante Tomic
22. Memoaari Pere bogalja – Slobodan Selenic
23. Otac – Miljenko Jergovic !
24. Mama Leone + - Miljenko Jergovic
25. Freelander – Miljenko Jergovic
26. Troje – Dzulijans Barns
27. Ljubav, itd. – Dzulijans Barns
28. Salu na stranu - Efraim Kison
29. Kita boli more - Efraim Kison
30. Iza kulisa – Kejt Etkinson !
31. Moramo da razgovaramo o Kevinu - Lajonel Srajver !!!
32. Soba – Ema Donahju !!!
33. Nase medjutim je rat – Nura Bazdulj-Hubijar
34. Azazel – Boris Akunjin
35. Stedljivo s komplimentima – Aleksandar mekol Smit,
36. Split – Slavoljub Stankovic

Spisak je hronoloski kako sam ih citala, a ove sto imaju na kraju “usklicnik” su mi bile posebne od posebnih.
A razlozi za posebnost su razliciti od knjige do knjige.

Šta ga briga, nije njegova.:lol:

Šalim se. Kad je video kako se cepam, ubrzo je ostavio.:zcepanje:

A on se ponadao da je nešto onako.... škakljivo

Hebote, lamar, tvoj spisak najboljih kao moj ceo. A koliko si ukupno pročitala ?
Ako nisam previše indiskretna.
Ono za tortu ima posebna tema za to, na koju niko ne svraća ovih dana.

Šta ću, potpuno me osvojio:aha:

Ja Žarka ne doživljavam kao pisca, već samo kao glumca koji eto napisa autobiografiju, Inteligentan, elokventan, pričljiv i ćutljiv kad treba.Svestrano i samosvesno biće. Knjiga koja nije bajka samim tim ima i malo veću vrednost od nekih izmišljenih svetova, jer je doživljena (nažalost). Smetali mi komentari na književnosti, mada ruku na srce mislim da većinu na Krsti čine tek ispilela deca kojima je jedini doživljaj, prvi seks, muvanje cure i sl. Ne mora svakom da se svidi i ne treba, ali ne dati šansu nekome da kaže bilo šta makar i kroz napisano delo je previše. I svako misli da ima pravo da misli i osudi, kako pisca tako i delo. Smešno mi je stavljanje i omalovažavanje njegovog napisanog dela u isti koš sa nekim piscima...Da se ne lažemo mnogi pisci (a opet ponavljam on to nije) su postali popularni i njihova dela cenjena tek kad su umrli. Tragedija jednog čoveka, koju su mnogi od nas doživeli, je po meni opisana baš onako kako treba. Bez imalo patetike. Zato Ko želi neka pročita ko ne, neka zaobiđe.

Pa ukupno nesto manje od: ovaj spisak X2.

pa i nije tako puno. Ja mislila isti odnos kao kod mene od 37 - 7 pomenutih, što je otprilike svaka 5. pa bi kod tebe bilo 36 x 5 = 180, što bi bilo svaki drugi dan nova knjiga. Al sam ti obračunala.

Ja Žarka ne doživljavam kao pisca, već samo kao glumca koji eto napisa autobiografiju, Inteligentan, elokventan, pričljiv i ćutljiv kad treba.Svestrano i samosvesno biće. Knjiga koja nije bajka samim tim ima i malo veću vrednost od nekih izmišljenih svetova, jer je doživljena (nažalost). Smetali mi komentari na književnosti, mada ruku na srce mislim da većinu na Krsti čine tek ispilela deca kojima je jedini doživljaj, prvi seks, muvanje cure i sl. Ne mora svakom da se svidi i ne treba, ali ne dati šansu nekome da kaže bilo šta makar i kroz napisano delo je previše. I svako misli da ima pravo da misli i osudi, kako pisca tako i delo. Smešno mi je stavljanje i omalovažavanje njegovog napisanog dela u isti koš sa nekim piscima...Da se ne lažemo mnogi pisci (a opet ponavljam on to nije) su postali popularni i njihova dela cenjena tek kad su umrli. Tragedija jednog čoveka, koju su mnogi od nas doživeli, je po meni opisana baš onako kako treba. Bez imalo patetike. Zato Ko želi neka pročita ko ne, neka zaobiđe.

Sad me ovo izazvalo da idem na književnost da čitam te kritike, ali mislim da je za moje duševno zdravlje i spokojstvo bolje da ne odem.
Ipak moram da prokomentarišem da neki naši pisci, koji su baš PISCI, pa su neki čak i nagrađivani, imaju daleko slabija dela od Žarkovog. A nagrade su valjda dobili po nekom ključu ili od žirija "zemljaka".

Imam i ja spisak pročitanih knjiga u 2011-oj !
smilie_girl_192.gif

Pretraživač sve zna.Od 12 februara.do danas,ukupno 50 kom.
smilie_girl_228.gif

I da se odmah svima zahvalim na lepom druženju,bez vas sigurno ne bih toliko čitala.
smilie_girl_203.gif

Privatni život drveća - Alehandro Sambra

Sećam se da mi je Dana preporučila.:zag:
I pošto ja volim da je citiram,evo njenog komentara.
Procitala sa i Privatni zivot drveca Alehandra Sambre (Geopoetika). Divna knjizica, sva nezna i elegantna. Iako je kratka cita se sporije nego sto je ocekivano zato sto je svaka rec i recenica brizljivo negovana, sve je spakovano na malom prostoru, sve su misli i osecanja svedena a opet jasna. Cini se da se nista ne dogadja (citava knjiga smestena je u jednu dugu noc cekanja), a opet sve je tu - i neka razmisljanja o kojecemu, i proslost i sadasnjost i buducnost likova, i ljubav, i neznost i svasta nesto. Necu da prepricavam sadrzaj, Dragonfly ga je pre nekog vremena prikazala, samo sam htela da kazem da mi se roman mnogo dopao i da je ispunio moja ocekivanja.

Imam i ja spisak pročitanih knjiga u 2011-oj !
smilie_girl_192.gif

Pretraživač sve zna.Od 12 februara.do danas,ukupno 50 kom.
smilie_girl_228.gif

I da se odmah svima zahvalim na lepom druženju,bez vas sigurno ne bih toliko čitala.
smilie_girl_203.gif
Al se pravis vaaaznaaa
smilie_girl_086.gif

PS. A da znas da si u pravu. Nikada nisam ovoliko citala kao od kada se druzim sa vama.
Ranije odem u biblioteku, trazim sama sta cu da citam, preporucuju mi bibliotekarke...
I onda bude puno promasaja. Sada je to zbog mog spiska nastalog zahvaljujuci vama, svedeno na minimum :yeee:

Al se pravis vaaaznaaa
smilie_girl_086.gif

PS. A da znas da si u pravu. Nikada nisam ovoliko citala kao od kada se druzim sa vama.
Ranije odem u biblioteku, trazim sama sta cu da citam, preporucuju mi bibliotekarke...
I onda bude puno promasaja. Sada je to zbog mog spiska nastalog zahvaljujuci vama, svedeno na minimum :yeee:
Volim i promašaje(ako ih nema previše ),posle više cenim ono što valja.......
smilie_girl_007.gif

Moram da dodam još jednu,na spisak najboljih,i zaista ne znam kako je se nisam setila:
Memoari Pere Bogalja - Slobodan Selenić

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back