Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam ja Dobri u krevetu. Pa, jesu li dobri? :zper:

super su. Baš tako kako Esterka kaže:

kol'ko se ja sjećam dosta su dobri :zper:

šalim se, priča je o toj djevojci, debeloj djevojci, koja žeta iz kreveta u krevet..i zatrudni sa prvim pravim momkom... koji je naravno ostavi...i tako...zabavna i duhovita i malo i žalosna

ali nisam znala da je ista žena pisala U sestrinim cipelama. Obožavam taj film.

Moram da podelim nešto s vama :rumenka:

pre neko veče sam pročitala Nušićevu Autobiografiju. U cugu. Rumenka je ovde zato što to nisam ranije uradila.

Zapravo sam bila sigurna da jesam, ali sam nešto zbućkala u sećanju - zapravo sam kao klinka pročitala Hajduke, i onaj jedan odlomak o času geografije iz Autobiografije koji je stajao u čitankama za neki razred osnovne.
Našla knjigu na netu, skinula i ismejala se samo tako. :)

Valjda je bitno ono "bolje ikad, nego nikad". :lol:

Šta se stidiš, jesi blesava? :lol:

Npr, ove godine sam prvi put čitala Dikensa. :rumenko: Mislim, gledala sam filmove snimljene po njegovim delima, al se nisam setila da nešto i pročitam... :rumenko:

Sad čitam Ženu u škripcu, od Barbare Delinski.. Isto rumenim :rumenko:Radnja se dešava u američkom gradiću. Ženu, koja bi trebalo da bude glavni lik, hapse zbog nekog zločina od pre 15 godina i korišćenja lažnog identiteta. Kažem "navodno glavni lik" jer ona samo nešto mumla i stenje, nije progovorila ni jednu rečenicu od početka knjige. Sve se vrti oko njenog momka, prijateljice. novinara...
Dobra ej za opuštanje, u svakom slučaju. :ok:

Ljudska ljubav - Andrej Makin, Paidea, 140 str.

Oooo, ovaj Makin. Ko ga je citao zna da od njega dusa boli.
smilie_girl_034.gif

Dok je u ovoj knjizi pisao o Africi, Kubi… smarao me. Sve same opste stvari, generalno pracenje nekih revolucija, (spominjao je i Ce Gevaru, Kastra, Agostinu Neta…) a ljudske sudbine nekako malo, samo u crticama.

E al onda je presao u Rusiju, na svoj teren, i onda onaj stari dobro poznati Makin. Posle se vratio u Afriku (Angola, Zair, Somalija, Etiopija…), ali je sada i na ovom terenu ostao svoj.
Dobra knjiga. Dooobra. Citala sam je do 3 nocas. Bambi, evo Afrike, mozda bi se i tebi dopala.

Shvatila sam negde na polovini, da sam je vec citala onomad kada sam se zaletela na Makina. Ali nisam mogla da prekinem, jer sam se setila nekih stvari, ali mnoge sam bogami i zaboravila.

Svaki put kada citam nesto njegovo razmisljam kako i danas, kada to vise nije nuzno, zivi u stanu od 12 (slovima: dvanaest) kvadrata. Potpuno razumem odsustvo potrebe za nekom raskosi, ali ipak minimum udobnosti…
Volela bih da mogu da razumem tu njegovu ociglednu potrebu da zivi bas na ovaj nacin. Moze se to do nekle dokuciti kroz razmisljanja mnogih njegovih likova, ali ipak…

Lamar hvala na preporuci, čini mi se kao knjiga za mene, na spisku je! ;)

Au devojke ala ste se vi isćaskale sinoć i baš ste zlatne mislile ste na mene. Ali nisam se zapila, nego sam skakala po stanu i navijala 3 ipo sata uz Djokovića, uh na kraju se isplatilo!!! :maramica:

Rado i Nightmare, čujemo se ovih dana, nigde za sad ne mrdam i baš se radujem viđanju! :cmok:

Počela sam Beli oleander, za sad mi baš leži.

Upravo sam završila Bolji čovek Anite Nair. Jeste malo razvučena (ali to je Indija, tamo je sve polako) i na momente dosadna, ali ima sjajnu poruku. Glavni junak Mukundan odlazi u penziju i vraća se u rodno selo. Tu pokušava da prevazidje osećaj krivice zbog majčine smrti i oslobodi se straha i uticaja dominantnog oca tiranina. U jednom momentu uspeva, ali ga onda želja da bude prihvaćen u selu, odvodi u drugu krajnost.
Poslednjih dvadesetak strana su pune životne mudrosti i preispitivanja sopstvenog života, uspeha, ciljeva i najviše odnosa prema drugim ljudima, a pre svega prema sebi.
Po sistemu onog Balaševićevog (meni omiljenog) stiha Sada znam gde sam grešio i gde sam, na žalost, bio gad, a gde, na žalost, ne.
Na kraju je utisak pozitivan. Onome ko voli Indiju i podnosi tu razvučenost, mogla bi da se svidi.

Rado, mislim da si ti pomenula da si čitala, ali da je bolji Kupe za dame od iste spisateljke. Prema ovome http://www.alnari.rs/fb31b904-0a5b-4bca-b4a1-3974a5157ef3/KUPE-ZA-DAME.aspx izgleda zanimljivo.

Poslednja izmena:
Kupila sam pre par meseci u Mono&Manjani dve knjige, jedna je juče stigla na red.

Toni Džordan, Sabiranje.
Onako, fina je. Radi se o Australijanki, učiteljici od 35 godina, koja je dobila otkaz jer ne može da predaje, niti normalno da funkcioniše. Opsednuta je brojanjem i brojevima. I Nikolom Teslom :D Broji sve živo, zna koliko ima majica, zna tačan raspored nošenja, najviše voli broj deset pa kupuje po deset šampona odjednom, deset konzervi, svaki dan joj je isplaniran, nikada ne odstupa od plana i ako se desi da nije u situaciji da broji doživljava napade panike.
I onda se zaljubi i bude svašta nešto.
Zanimljiva knjiga, noćas sam je u pola četiri ostavila na baš super delu jer je stvarno bilo vreme za spavanje, i ujutro sam odmah nastavila.

Inače, pošizela sam jer je puna grešaka. Fale zarezi, dosledno se piše "fijoka", zarez pa veliko slovo, slovne greške...
Mono i Manjana inače imaju stalno otvoren konkurs za lektore. Kad sam im pre jedno dva-tri meseca poslala mejl i CV, nisu se udostojili ni da mi odgovore. :roll:

Ima i nastavak Dobri u krevetu. - Srecna devojka..

Skoro sam procitala od iste spisateljice - Mala iznenadjenja, simpaticna ali nista posebno.

Meni se ''Dobri u krevetu'' svidela, pa sam kupila ''Srecnu devojku'' i razocarala se, bas je dosadna. Zato necu uzimati ''Mala iznenadjenja''
E, kupila sam 8 knjiga na Laguninoj akciji pre neki dan. Sva sreca pa sam jos mlada, imacu valjda kad sve sto sam nagomilala da procitam... :whistling:

Rado, mislim da si ti pomenula da si čitala, ali da je bolji Kupe za dame od iste spisateljke. Prema ovome http://www.alnari.rs/fb31b904-0a5b-4bca-b4a1-3974a5157ef3/KUPE-ZA-DAME.aspx izgleda zanimljivo.

Meni je bila lepa, mislim knjiga, priča je tužna, čak me i dotakla. Naime, moja kuma se nikada nije udala zbog porodice. Na ovu temu nisam nigde drugde naišla, pa mi je možda i zbog toga bilo čitljivo.
Bolji čovek me nije baš dotak'o, mada nije toliko loš.

ja čitam k'o da sam na posa'

Srećna devojka, Dženifer Vajner, alnari...napisala još Usestrinim cipelama i Dobri u krevetu,,,ok.mislim, čiklit što bi rekla Danče (opet je nema)...da prođe vrijeme, zabavna..čerka pubertetlija, razmišljanje o novoj bebi, jevreji i njihovi praznici...

sad stvarno prelazim na nešto ozbiljnije
od sutra je na listi Dževdet beg

Imam ja Dobri u krevetu. Pa, jesu li dobri? :zper:

Imam i ja. I mene interesuje odgovor.
(zbo dileme jel da pozurim il da je ostavim za penziju)

Ima i nastavak Dobri u krevetu. - Srecna devojka..

Skoro sam procitala od iste spisateljice - Mala iznenadjenja, simpaticna ali nista posebno.

Meni se ''Dobri u krevetu'' svidela, pa sam kupila ''Srecnu devojku'' i razocarala se, bas je dosadna. Zato necu uzimati ''Mala iznenadjenja''
E, kupila sam 8 knjiga na Laguninoj akciji pre neki dan. Sva sreca pa sam jos mlada, imacu valjda kad sve sto sam nagomilala da procitam... :whistling:

il' mi se čini, il' se ne pazi na času
:rtfm:

E ja pocela sinoc da citam Bogomdanu domacicu od Kinsele.

Posto mi nista ne ide, reko ajde sa ovim da probijem led...ako mi ni to ne uspe...prelazim na Skandal :lol:

Totalna krecana.

Devojke, da vam se pohvalim, ja sam se konačno dočepala, ovde toliko hvaljene, Vremeplovčeve žene. Teško vama svima ako ne bude valjala :azdaja:
Ali, nije bilo lako:
Odem ja danas u glavnu biblioteku Sveti Sava u Zemunu i tražim knjigu. Kaže bibliotekarka "Mi smo imali samo jedan primerak i on je rashodovan". Ja :eek: Pa kako niste nabavili novu?
"Ali", kaže, "sad ću da vam proverim. Ima u biblioteci grada"
Ja :( "ne volim tu biblioteku, tamo su tako kompjuterizovani i morala bih da odem iz mog grada".
Ja ko dete koje zanoveta, a svaki dan idem za Beograd jer tamo radim i nije mi ni daleko Gradska biblioteka, ali je ne volEm. Ogovarali smo je jednom ovde, baš sam uzivala.
I onda ljubazna bibliotekarka okrene telefon njihovog odeljenja na Karadjordjevom trgu i koleginica odande kaže da imaju. Te se ja tako ljubazno zahvalim i
odem na sprat u čitaonicu, gde moj sin svaki dan ide da uči. Bar tako kaže. I... pogodite ! Nema ga tamo! E za to neće biti dovoljno :azdaja: ili :tiganj: nego :mafijas: :banovati: :pop2:

I tako ja odem na Karadjordjev trg (a pre biblioteke bila na jogi pa svratila na pijacu i kupila kilo bresaka, pola kile badema, pa sve to nosim, uključujući opremu za jogu, kafu za posao i uobičajenu damsku tašnicu veličine omanje putne torbe, a obula neke štikle... ali nijedna žrtva nije prevelika za željenu knjigu)
a tamo me čeka Vremeplovčeva žena. Pa kad sam već tamo pitam i za Baba jaga je snijela jaje Dubravke Ugrešić, za koju takodje znam da je nema u mojoj biblioteci.
I tu sam ja još tražila broj telefona, ako zakasnim sa vraćanjem, da javim :telefon: jer ja sporo čitam a uzela sam dve obimne knjige (meni su obimne, da ne kažem debele, sve preko 300 strana).
Onda mi je bibliotekarka sugerisala da prvo uzmem Ugrešićku jer se ona više traži. I tako sam ja počela Baba jagu već u autobusu i svidja mi se. Bar tih 5-6 prvih strana.
Ali već vidim sebe još nekoliko puta u tom odeljenju jer sam na pultu videla još neke knjige koje ste vi ovde pominjale: Ne idimo noćas psima, Okorela zemlja čuda i kraj sveta...i još neke... ali imam ja spisak, pa ću po spisku.
Eto, bila sam malo opširna, ali na poslu sam a mrzi me da radim :besna:

:lol:
ja pochela Knjizar iz Kabula u nedostatku drugih knjiga, to ima cimerka pa da premostim dok se ne uchlanim i biblioteku
a ima i Mati pirincha:think:
ne znam shto mi se chini da sam ja tu knjigu izbegavala u biblioteci...ako koja kaze lepu rech, posle cu to chitati...

Ja sam čitala obe i svidele su mi se. Bolje se sećam Knjizara iz Kabula, to je bio moj prvi susret sa Avganistanom i sa tom kulturom gde su žene potpuno obespravljene... posle sam to utvrdila u Hiljadu čudesnih sunaca...
A o Mati pirinča se ovde dosta pisalo. Dobra je i ona, ali je se ja slabije sećam, pomešale mi se razne knjige

Ja sam čitala Knjižar iz Kabula, dobra je. Ponešto sam saznala o talibanima i uopšte o životu u Avganistanu (a da nije srceparajuće kao kod Hoseinija).

A što se spiska sa Lagunine akcije tiče, nije mi pri ruci, ali sećam se da sam uzela Kuma, Kupologiju, Kada ovo budeš čitala, Hvala za uspomene, Ugovor sa Bogom. Kuma sam ranije čitala i svidela mi se pa sam htela da je imam (ali bolja mu je Porodica, o Bordžijama).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back