Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam daaavno od njega citala Ubistvo sa predumisljajem i Prijatelje i skroz su me odusevile, nadam se da se necu sa ovim smoriti. A jesi citala Pismo/glava i nju sam uzela?

Pismo/glava mi je odlična, deli prvo mesto sa Timor mortis, pa mi je sledeće Ubistvo i Očevi i oci, opet ravnopravno, pa Prijatelji i Pera.
Tako nekako, mada je sve to tesno :D

Aaa pa tebe nervira sto prepoznajes ono sto te inace nervira :). Ja ne licim sebi ni na Kiti, niti moj muz na Savu, mozda je u tome tajna :), al delim tvoje misljenje da me devojcure ko Kaja nerviraju :evil:.

Jel citao neko Bibliju otrovne masline? Toliko sam cula pozitivnih kritika o toj knjizi, a ja je evo razvlacim, i nesto me uopste ne vuce da citam dalje..

Citala ja i mnogi ovde. Meni se mnogo dopala. Ostavila je bas snazan utisak na mene, ne samo zato sto je eto egzoticna destinacija (mada ima i toga, s tim sto zbog knjige nikad nisam pozelela da stvarno odem u Afriku, lepo mi je ovako iz fotelje :)), nego sto su svi likovi super i govor svakog od njih je stilski razlicit, tako da mozes da ih prepoznas i bez naslova poglavlja. To je veoma retko. I uopste, imala sam utisak da citam zrelog, kvalitetnog pisca a to uvek prija. Posle sam citala i "Bujno leto" koja mi se takodje dopala, ali mi je "Biblija" ipak nekako srcu draza :)

Ma jok bre, ne muci me to ni malko :lol:
Nista ovo sto se gusim sa Kajom ne cini Djurdjevicku manje dobrim autorom u mojim ocima.

Ja to gusenje ne pripisujem njoj u smislu losa joj knjiga, jer knjiga realno gledano ne moze da se posmatra kao losa ,ako nista jezik je fantastican i lepa je slika tog vremena, saznala sam nesto sto nisam znala pre, tako gledano ipak je donela nesto i na neki nacin mi jeste nahranila dusu, ali gledano sa druge strane meni nije legla ama ni malo. Tema mi je nejasna, smrtno mi je dosadno usporena,sve se nadam sad ce nesto da se desi a ono nista bitno da se dogodi evo vec 2/3 knige.... ni jedan lik mi nije nesto spec, iritira me sto je Kiti ista kao ja i sto je Sava isti kao moj muz, sto kad citam sve vreme vidim nas dvoje u tome, iritira me Pazin olupala bi ga i ona mala Kaja ..u sto mrzim takve devojcure :evil: :lol:...razumes sad sta hocu da kazem...da je ta knjiga kojim slucajem sastavljena od domina ja bi to sve rukom porusila i bila bi srecna :mrgreen:

Sve si lepo i jasno opisala i potpuno mi je jasno zasto te sve to i davi ali ne toliko da bi ostavila knjigu. Nego Mirce bre, kad zavrsis to (posto vidim da si se namerila) a ti opali po nekom trileru sa tabanjem, da dignes sebi adrenalin ;)

Za vikend sam kupila Kamenje predaka i Šoljicu čaja - tek da ne bude da sluuuuuučajno nisam ništa kupila.

Sinoć je na RTS1 bio film Ljubav u doba kolere.Uživala sam i mislila se da l' gledate...

Ja sam gledala ranije i nije ni prineti knjizi. Pisala sam već o tome. Inače sam veliki obožavalac Markesa, a bogami i Havijera Bardema, ali ipak nisam ima želju da gledam film ponovo.
A kad smo kod filmova, bio je sinoć u isto vreme na Cinemaxu Žena putnika kroz vreme (The Time Traveler's Wife ), zasnovano na knjizi Odri Nifeneger. Znači to je ta Vremeplovčeva žena, kojom su svi ovde oduševljeni (a i meni je na spisku).
Ali ja nemam tu televiziju...

Ja sam gledala ranije i nije ni prineti knjizi. Pisala sam već o tome. Inače sam veliki obožavalac Markesa, a bogami i Havijera Bardema, ali ipak nisam ima želju da gledam film ponovo.
A kad smo kod filmova, bio je sinoć u isto vreme na Cinemaxu Žena putnika kroz vreme (The Time Traveler's Wife ), zasnovano na knjizi Odri Nifeneger. Znači to je ta Vremeplovčeva žena, kojom su svi ovde oduševljeni (a i meni je na spisku).
Ali ja nemam tu televiziju...

Bi, film The Time Traveler's Wife u poredjenju s istoimenim romanom je... plah.

Nema onog praska sveprozimajuce, bezuslovne ljubavi, nema tinjajuceg usuda.

Film jeste nezan i ocaravajuc, ali nakon procitanog romana meni je bio bled.

(Lep je kao sto mi je bio velicanstven i tuzan The curious case of Benjamin Button http://www.imdb.com/title/tt0421715/
Ili The Fountain http://www.imdb.com/title/tt0414993/)

U filmu The Time Traveler's Wife nije docarana sva punoca, sav jad i blistavost romana.

Tako i treba, nikada ne izjednacavam umetnosti.

Posto govorim o ekranizaciji pisanog dela, moram pomenuti da sam skinula Le Herisson (The Hedgehog) 2009 http://www.imdb.com/title/tt1442519/

Film radjen po sjajnom romanu Mjuriel Barberi "Otmenost jeza"

Zanima me kako su pretocili onakve solilokvijume pazikuce i devojcice
te njihove strepnje i zelje na platno. :)

...
A bas sam htela da pitam vas, obozavaoce Markesa (a pozeljno i obozavaoce Havijera :D ), kakav je film, posto ja nisam citala knjigu :)
I... tako sam i mislila. Ni mene, mada nisam citala knjigu, film nije oduvao kao sto sam zelela da bude.
Dok mi je recimo film Citac bio verna kopija knjige :)

PS. Citam (posle puuuno godina ponovo) Seobe :(
A ovo definitivno nije pravi trenutak za citanje te knjige.
Ali sada je kasno, procitala sam 2/3.

cd8491495bc4379e91249c9fec587392.gif
pre neki dan sam zaredjala po ovim vecim trznim centrima ako ih tako mogu nazvati,i sokirala se kada sam videla knjige na rasprodaji po ceni od 99 dinara.I to sve dobre knjige...Kupila sam pet knjiga,Sremca/Zona Zamfirova,i Ivkova slava,Steriju/Pokondirena tikva,Stefan Mitrov Ljubisa/Kanjos Macedonovic i Krv i meso od Majkla Kaningama..meni je bas dobrodoslo,ali me je istovremeno iznerviralo..takve knjige po budzacima..
I tako dobra knjiga stigne do svog citaoca :)
A ove Mateus i ostale s' obzirom na svoje kupce, i treba da budu skupe :)

A bas sam htela da pitam vas, obozavaoce Markesa (a pozeljno i obozavaoce Havijera :D ), kakav je film, posto ja nisam citala knjigu :)
I... tako sam i mislila. Ni mene, mada nisam citala knjigu, film nije oduvao kao sto sam zelela da bude.
Dok mi je recimo film Citac bio verna kopija knjige :)

PS. Citam (posle puuuno godina ponovo) Seobe :(
A ovo definitivno nije pravi trenutak za citanje te knjige.
Ali sada je kasno, procitala sam 2/3.

jesam ja već dovoljno rekla ili treba još da kažem da u filmu nema sve što ima u knjizi, da su čitavi delovi preskočeni... nije veran. A možda mi i ne bi bio tako loš da nisam čitala knjigu. Ovako sam samo upoređivala i tražila odstupanja i greške.
Čitača nisam čitala, ali film je fenomenalan.
A verujem i za tu Vremeplovčevu ženu da je film bled. U stvari su jako retki filmovi koji mogu da pariraju knjizi po kojoj su snimljeni

Znam jedan koji je definitivno bolji od knjige: Gospodar prstenova.

Knjigu nisam uspela da procitam, Tolkin je nevidjeni smarac :roll: (to smo vec pisali, cini mi se)...a u filmu su taman preskoceni svi ti dosadni delovi.

Inace zavrsila sam Majstora I Margaritu i knjiga mi se zaista svidja :D

U samom pocetku mi je bilo malo cudno to preplitanje potpuno razlicitih prica, koje na kraju ipak cene jednu celinu, mesanje stvarnosti i fantastike, ali sam se brzo navikla :D. Divna je ljubav izmedju Majstora i Margarite, ali definitivno mi je najzanimljivije kako su prikazani Isus i Satana.
Isus, koji je doziveo takvu sudbinu jer je verovao u ljude i dobrotu, nudeci im slobodu koja ih je uplasila ..i Satana... za koga sam nekako stekla utisak da on nije personifikacija zla, tj. nije uzrok zla na ovoj planeti, nego kao figura sa zadatkom da odrzi red i kazni one koji cine zlo...

Da ne duzim dalje...ovo je knjiga koja mi je na spisku za kupovinu :D

Cruela, sve mogu da potpišem što si napisala. Zbog takvog stava o Tolkinu sam ovde pretrpela velike kritike. Ne zanima me takva tematika uopšte tako da ni film nisam gledala. Nešto sam počinjala, pa zaspem ili mi dosadi... ne mogu da se uživim u te bajke.
A Majstora sam pročitala 2-3 puta, pa sam onda kupila ono kad je izašlo u Novostima. Jedna od retkih knjiga koju sam poželela da imam i u čemu sam se složila sa mužem, jer uglavnom imamo prilično različite ukuse.

Poslednja izmena:
Ja stvarno obozavam Tolkina i sa zadovoljstvom sam posle procitala i "Silmarilion" i "Nedovrsene price". Zaista sam uzivala. A filmove takodje obozavam, cinilo mi se da je Piter Dzekson napravio tacno ono sto sam ja videla kad sam citala.
No, svakom svoje... :)

Volim ja te bajke..tj. epsku fantastiku, ali Tolkina ne varim nikako.

Nije da nisam pokusala...vise puta. Bezuspesno. A film mi je divan :D

Mene je Tolkin odusevio slozenoscu svoje price i time sto je prakticno stvorio paralelnu mitologiju. Volim i inace epsku ali sam jako zahtevna i retko mi se sta dopadne. Tolkin mi je potpuno posebna kategorija

Mene je Tolkin odusevio slozenoscu svoje price i time sto je prakticno stvorio paralelnu mitologiju. Volim i inace epsku ali sam jako zahtevna i retko mi se sta dopadne. Tolkin mi je potpuno posebna kategorija

Isto.
Već smo pisali o tome, da se ne ponavljam.
A i filmove mogu uvek da gledam, tj. uvek ih i gledam, kad god naletim na tv-u, bacim sve što sam radila i zabodem pred ekran :D

A sta je cudno? Ja sam tu ljubav dozivela kao jednostavnu ali veliku, zbog Margaritine odanosti...mozda gresim, ko zna :think:

margarita je zenski primerak mihajla...znaci identifikacija na nivou ida... a majstor je :whistling: majstor je njegov super ego... ljubav je nebitna a umetnuta potka o borbi dobra i zla samo gurnuta u pricu radi bolje prodaje i prijemcivosti kod verujucih :roll:

nish posebno ko knjiga mislim..ima i boljih...

Nemoj da ste se prešle i kupile Pustinjski cvet. To vam je ko što pišu ove voluminizirane, al' na crnački način (životni put od nomada do manekenke). Kao u Obrezanoj i Živoj spaljenoj, sem informacija o njihovoj "kulturi" ništa drugo ne mož' da saznate. Jedna devojka mi je prepričala film i ja se napalila, a dok čitaš osećaš se upravo kao da ti neko prepričava film. :(.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back