Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Procitala "Out", napisala japanska knjizevnica Natsuo Kirino.
Odlicna knjiga ali nije za osetljive osobe, opisi su tako verni (i jezivi )da sam imala utisak da sam i ja prisutna... Krimic, mada se svo vreme zna ko sta radi, odlican psoholoski roman.
Na zalost samo nekoliko njenih knjiga je prevedeno na engleski, ne znam da li ima prevoda na srpski.
Zvuci bas zanimljivo, ali na zalost nije na srpski prevedena. Vidim da ima jedan primerak na Filoloskom fakultetu ali to je verovatno namenjeno samo studentima engleskog.
Ipak, nikad se ne zna, mozda nekad bude i prevedena
Zaista ne znam koliko je uspesno roman pretocen na filmsko platno,
o tome moze posvedociti VanZandt ako ikada pogleda ostvarenje,
ali osvrnucu se na japansku kinematografiju generalno - fenomenalni su.
Jedan Kurosava i njegovo delo Dreams (1990) u celosti je genijalno.
Prozeto simbolikom, bogatim folklorom.
Cesto se ne moze nazreti bit filma bez poznavanja kultuloroskog nasledja.
Da se ne osvrnem samo na japanska ostvarenja, azijska produkcija je uvek odlicna, drugacija, pleni svezinom i kvalitetom.
Pomenucu sjajnu koreansku dramu, A tale of two sisters (2003) http://www.imdb.com/title/tt0365376/ Ovde je briljantnost sazeta u iskazu.
Preporuka svakako.
U tajlandskoj misteriji Re-cycle (2006) http://www.imdb.com/title/tt0498311/
pored mnogih simbola primetan je most, cest motiv azijske kinematografije. Protagonisti koji moraju preci preko mosta zadrzavaju dah ne narusavajuci svet umrlih u koji ulaze.
Japanci veruju da sve u prirodi sadrzi boga u sebi ( u Sintoizmu).
Politeisticka religija u kojoj svaki segment prirode praznuje odredjenog boga.
Stoga, svi posetioci Kupatila (iako zvuci groteskno, kada se pogleda delo, razumeva se smisao ) su bogovi svekolikih cudesa prirode.
U Japanu poniznost je cenjena osobina.
Kao i uzdrzavanje od pohlepe, zudnje za materijalnim.
Zrtvovanje i dobrota su osobine koje Sen ispoljava u filmu a dijametralno su drugaciji od osobina Kanosija koji je gramziv, pohlepan, prek, nagao.
Lep kontrast je naslikan.
Odlicna je metafora u kojoj se jasno vidi sta se desi kada se osoba preda pohlepi. Ista ga proguta.
Uredjenje Kupatila je satiricni prikaz kapitalistickog drustva Japana.
Najtoplija preporuka!
Da ne bih pocela pomahnitalo nabrajati anime (mnogo ih volim i smatram Mijazakija genijem), zaustavicu se na ovom delu: Grave of the Fireflies (1998) http://www.imdb.com/title/tt0095327/
Secam se da je nekolicina vas rekla da ponekad namerno se odluci za knjigu uz koju zna da ce plakati.
Zato upozorenje uz Grob svitaca, neutesno cete plakati. Beskrajno tuzno delo.
Trenutno veoma blisko nesreci koja je zadesila Japan, doduse ne govori o prirodnoj katastrofi, ali o beznadju svakako.
Kako se ne bih potpuno zaplela u digresiju, prijavljujem sta sam kupila juce i danas
(pored "Gospodina Pipa" i "Deda Rankovih ribljih teorija").
"Memoari Pere bogalja" i "Timor Mortis", Selenic;
"Crna ptica", Misel Bazilijer (Dano, hvala na preporuci );
"Portret gospodje Sarbuk" Dzefri Ford.
Završila sam Memoare Pere bogalja. Posle dosadnog početka stvari su se preokrenule i mogu vam reći da sam baš zadovoljna što sam pročitala nešto ovako dobro.
Letnji dan do podne – Nebojsa Romcevic, Profil, 230 str.
Ludo sam se zabavila Ljudi, pocela sam u poslednje vreme da citam samo neozbiljne knjige.
Ovo je savremena prica o obicnim ljudima, a neobicnim situacijama i okolnostima. Kada se prica zavrti, neocekivano ce se zapetljati sudbine glavnih junaka (komada 8), i dovesti do nemogucih i smesnih situacija.
Sve to nije naravno samo puka zabava radi zabave, ovo je samo naizgled lako stivo, a ispod svega se zapravo krije i nesto vise.
Ali ipak upakovana u zanimljivu i smesnu pricu
Dopada mi se i ilustracija na koricama
Dopada mi se i sam naslov
PS. Rado bas mi je drago da su ti se Memoari... dopali
Letnji dan do podne – Nebojsa Romcevic, Profil, 230 str.
Ludo sam se zabavila Ljudi, pocela sam u poslednje vreme da citam samo neozbiljne knjige.
Ovo je savremena prica o obicnim ljudima, a neobicnim situacijama i okolnostima. Kada se prica zavrti, neocekivano ce se zapetljati sudbine glavnih junaka (komada 8), i dovesti do nemogucih i smesnih situacija.
Sve to nije naravno samo puka zabava radi zabave, ovo je samo naizgled lako stivo, a ispod svega se zapravo krije i nesto vise.
Ali ipak upakovana u zanimljivu i smesnu pricu
Dopada mi se i ilustracija na koricama
Dopada mi se i sam naslov
PS. Rado bas mi je drago da su ti se Memoari... dopali
procitah i ja Konstantinovo raskrshce
shta da vam kazem...mozda sam ochekivala malo ozbiljniju knjigu
smuljala sam je za dve noci(2x po mozda 2 sata)...znachi chitljiva je...
ali nikakko da se otmem utisku da je autor mnogo toga natrpao, svashta hteo, pa je ostalo i nedovrsheno i nedorecheno(bar meni)
zalichilo mi je pomalo na jednu knjigu Klajva Kaslera, ali na srpski nachin sa sve vampirima (zbog te potrage za nekom relikvijom koja ce povratiti germansku slavu, bla, bla, ali bledo, bledo)
a i to oko vampira, ne znam shta mu je trebalo...i to mi je nedorecheno
ali ajde nisam nista slichno chitala od domacih pisaca(koje i ne chitam), pa kao moze da prodje
Ja htela da kupim ovu knjigu, ali sve se nešto bojim da mi se neće svideti jer se često dešava da neka knjiga bude u vrhu Lagunine top-liste, pa ja uzmem i razočaram se (najbolji primer za to mi je 'Koliba'). Mada, i 'Hiljadu čudesnih sunaca' je na listi, a svidela mi se, tako da sad ne znam šta da mislim tj. da li da kupim ili da sačekam.
Pročitala sam 'Kosingas' Aleksandra Tešića (prva 2 dela, treći još nisam) i baš mi se sviđa. Odavno nisam čitala nešto što se bavi našim običajima i mitologijom.
Završila sam Memoare Pere bogalja. Posle dosadnog početka stvari su se preokrenule i mogu vam reći da sam baš zadovoljna što sam pročitala nešto ovako dobro.
Ja htela da kupim ovu knjigu, ali sve se nešto bojim da mi se neće svideti jer se često dešava da neka knjiga bude u vrhu Lagunine top-liste, pa ja uzmem i razočaram se (najbolji primer za to mi je 'Koliba'). Mada, i 'Hiljadu čudesnih sunaca' je na listi, a svidela mi se, tako da sad ne znam šta da mislim tj. da li da kupim ili da sačekam.
Pročitala sam 'Kosingas' Aleksandra Tešića (prva 2 dela, treći još nisam) i baš mi se sviđa. Odavno nisam čitala nešto što se bavi našim običajima i mitologijom.
Evo mog komentara od letos za Konstantina, ako ti nešto znači.
Konstantin - uživala sam. Nije za Nobela, nije ono remek-delo, ali ovo je itekako falilo našoj književnoj sceni. Brz roman, dinamičan, nekako stripovski, baš mi je super bilo Od ovoga bi mogao odličan scenario da se napravi i da srpska filmska industrija ponovi slavu "Leptirice".
I ja sam htela da kupim Konstantinovo raskrsce, pa nikako....uzmem knjigu, pogledam je i vratim
Inace juce sam setala po gradu obisla par knjizara i nisam kupila nista...ne pamtim kada mi se to desilo, obicno, ako vec udjem kupim makar jednu knjigu. Ali sam zato kupila patike
I bas imam ze ljuda kupim od Stevana Jakovljevica - Smena generacija, mnogo volim tu knjigu, ali mi je sada 2000 nesto mnogo
pa to, baš se o tome radilo, o očekivanju koje sam imala na jednoj starni i o krajnjem rezultatu na drugoj strani...
pisala sam davno, i dosta ljudi sa kojima sam ćaskala na tu temu je imalo slično mišljenje ali je mnogo više bilo onih koji su oduševljeni kjnigom...
Hvala, medvede
ma uzecu je, pa sta bude, ako mi se ne svidi, poklonicu je nekome
Dakle, stavljam je na spisak za kupovinu, a tu su jos i ''Avanture nevaljale devojcice'' ILI ''Pohvala pomajci" (neka od te dve, ne znam jos), ''Kaja,Beograd i dobri Amerikanac'', posto ste je nahvalile ovde na forumu i mozda ''Vreme izmedju stepova'' Marije Duenjas.
a privukao me je i jedan od novih naslova, ''U kuhinji'' Monika Ali.
pa to, baš se o tome radilo, o očekivanju koje sam imala na jednoj starni i o krajnjem rezultatu na drugoj strani...
pisala sam davno, i dosta ljudi sa kojima sam ćaskala na tu temu je imalo slično mišljenje ali je mnogo više bilo onih koji su oduševljeni kjnigom...
I jednu i drugu sam pročitala neposredno po izdavanju, tako na da na moje mišljenje niko nije uticao. Iako su apsolutno različite, dopale su mi se obe, svaka na svoj način. Knjiga koja mi drži pažnju od početka do kraja za mene je dobra knjiga.
Počela sam jutros u busu Pustinjski cvet. Laka je za čitanje, autobiografska, maltene informativna. Znam već o čemu se radi i mislim da će mi se dopasti. Ne očekujem ništa spektakularno, jednostavno želim da se upoznam sa sudbinom mlade Afrikanke koju je život šibao.
Presla sam vise od pola Kaje i dalje se nista ne desava
Radnja mi je mrtvilo, razvucena, neki delovi me udavise, iste ili slicne slike ponavlja svako malo...prosto se pitam sta je tema ove knjige ?
Vidi npr. ovo: http://www.alnari.rs/alnari/GOSPA OD BADEMA.aspx
20 dinara razlike.
Poklon je kutijica metalna, velčine čaše. bar je bila oko Dana zaljubljenih, kad je akcija počela, a gle koji naslovi, ja nikad čula.
Ma tuga...ja sam danas prosla kroz Merkator i kupila sam Poslednje ljubavno pismo, al nikakav poklon nisam dobila
Iskreno bole me za poklon, namestila sam se na tu knjigu i bez akcije koja je smehotresna, al mi doslo jadno kad sam shvatila da mi pred ocima na kasi stoji kartonski bilbord na kome boldovano pise poklon na kasi a poklona nema
Zato ne volim Alnari...neozbiljni su i padaju na sitnice
A bila sam i u Laguni, kupila sta mi fali od Selenica + Simfoniju vinaver.
I nisam mogla da se setim nikako sta jos treba sa akcije da kupim, kad sam dosla kuci sine mi "Svetlost severa"
Ici cu popodne po nju
A ja procitala Mirni dani u Miksing Partu, Erland Lu (Geopoetika). Ovo vam je knjiga za opustanje. Slatko sam se nasmejala, zabavila, a i brzo se cita, onako za popodne. Lep osecaj posle citanja, ali svakako ne moze da se poredi sa tipa Selenicem. Samo mislim da kad sam zeljna lakih nota bolje je da to bude Lu nego neki Alnari (kad vec ne daju ni poklone)
Ja danas prelistala Gastronomad (pisale ste u nedelju o njemu), šta prelistala!? Izbečila se, oči mi ispale. Kako je ta knjiga dobro opremljena. Kakva hartija, koliko divnih slika, da zanemarim sad što su dati recepti za najpoznatija jela iz svih svetskih kuhinja.
Ko se bavi kuvanjem, a voli da zna i nešto više od sastojaka koji idu u pojedina jela, ovo je pravo uživanje.
U Kulturnom centru, gde sam gledala, je 3.000. Sad sam našla šta ste pisale, pa Lagunin sajt, gde je 2.243 din., pa je Rada pomenula još nekih 10% popusta, to izadje oko 2.000. Meni to nije skupo. To je knjiga koja će se stalno otvarati, gledati, listati, koristiti. Nije neka beletristika koja će se pročitati jednom, eventualno 2-3 puta.
Jel trebalo ovo da pišem na "Šta kuvamo danas?"?
Ja danas prelistala Gastronomad (pisale ste u nedelju o njemu), šta prelistala!? Izbečila se, oči mi ispale. Kako je ta knjiga dobro opremljena. Kakva hartija, koliko divnih slika, da zanemarim sad što su dati recepti za najpoznatija jela iz svih svetskih kuhinja.
Ko se bavi kuvanjem, a voli da zna i nešto više od sastojaka koji idu u pojedina jela, ovo je pravo uživanje.
U Kulturnom centru, gde sam gledala, je 3.000. Sad sam našla šta ste pisale, pa Lagunin sajt, gde je 2.243 din., pa je Rada pomenula još nekih 10% popusta, to izadje oko 2.000. Meni to nije skupo. To je knjiga koja će se stalno otvarati, gledati, listati, koristiti. Nije neka beletristika koja će se pročitati jednom, eventualno 2-3 puta. Jel trebalo ovo da pišem na "Šta kuvamo danas?"?