Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
znači...4o razloga da zaobilazim 4o riječi..iovako mi je život stravljen, još i da pripomognem, neka hvala...dosta od Dane što čita za sve nas...to je skoro kao da sam i ja pročitala
a ovo za virkanje...ja moram da priznam da uvijek, ali uvijek virkam...što po sredini, što po kraju...obično mi nije ništa jasno, al' eto volim...

i još nešto da priznam
teška srca i stidim se unaprijed
juče sam bila TC Delta u Podgorici, i šetkala...i vidim, vidjela sam je i prije, ali nisam imala vremena da inventarišem...MAMUT...uđem ja, gledam, prevrćem...i stvarno, ali stvarno sam htjela da kupim sebi neki naslov...ALI ..sve čega sam se dohvatila bilo je od 1o eura pa nadalje...osim onog Kuelja, Pobjednik je sam, on je bio nešto oko6, a i čitala sam ga (po meni nije za preporuku)...i onako se baš polunaljutim...i pitam onu curu za kasom kupuju li se knjige...kaže ona...slabo...mislim se, i nije čudo kad ste nabili ovakve cijene
i tako poluljuta odem u njujorker i kupim helanke i majicu umjesto knjige
i eto

Dok je bilo Mamuta u Nišu, i ja sam retko kupovala tamo, zaista su skupi. Jedino u Laguni i Alnariju imam stalni popust, ili čekam sajmove. Nedavno je otvoren i Euro Giunti, mislim da nude 20% na svoja izdanja, ali još nisam tamo kupovala.

Moram da se izjadam na ovoj temi :besna:
Na kapiram princip gradske biblioteke - zovem danas da produzim rok za knjige (posto sam uzela 4) i oni mi kazu da za 3 mogu da produzim rezervaciju
a za jednu (Djavolja kraljica) ne mogu jer je knjiga rezervisana i da je vratim cim pre.
Pa sta mene briga sto je knjiga rezervisana kad je kod mene, kad je ja vratim neka je daju tome ko je rezervirsao..ne razumem princip.
(btw,moj decko je 2 mes. cekao na rezervisanu knjigu.)

Ne kapiram..ili mozda ja nisam u pravu..:think:

Knjiga o bambusu – Vladislav Bajac

Vec sam vam rekla da sam je procitala. Ali ne mogu prosto da odolim a da ne podelim nesto sa vama. Mozda vi vec ovo znate, ali rizikovacu da budem dosadna.

Vec sam vam rekla da jedan mali deo ove knjige govori o pandama. E pa taj deo knjige me je potpuno osvojio. :zaljubljena:
Tu kazu da su pande biljojedi, i da se hrane samo odredjenom vrstom bambusa-strelicastim bambusom. Taj bambus cveta jednom u 10 godina i tada nema dovoljno hrane za njih jer tada bambus nem dovoljno lista. Tako nekako nisam najbolje razumela. Svakako im ishranu ometa to cvetanje. A to cvetanje je uvek u istom periodu, bez obzira gde se bambus i u kom delu sveta nalazi. I tako svakih 10 godina ponestaje hrane za njih, oni se tada hrane nekim drugim biljkama, ali posto im ponestaje osnovne hrane nastaje izumiranje. I to izumiranje traje vekovima, periodicno na svakih 10 godina.

Po fosilnim ostacma panda koji su pronadjeni, vidi se da se oni nisu ni malo menjali hiljadama godina u nazad, tako da se samim tim nisu ni prilagodjavali novim uslovima zivota, nekoj novoj hrani, ili nacinu ishrane.

E, ali sada dolazi najzanimljiviji deo.
Dakle pande su iskljucivo biljojedi.:)
Mada jedu i meso! :eek:
A iskljucivo su biljojedi. :roll:
Pa kako sad to?
Pa tako lepo. Oni jedu meso samo ako im ga lepo ponudite. Sami ne mogu da dodju do njega. A zasto? Pa zato sto su toliko spori i miroljubivi da ni jednu zivotinju ne mogu da ulove. (Evo sad sam se totalno istopila :zaljubljena: .)

I jos treba napomenuti da panda nema ni jednog neprijatelja iz prirode (neku drugu zivotinju), sto je potpuno nezabelezeno u zivotinjskom svetu.
Ali... Ipak ima jednog. On unistava njihovo prirodno staniste-bambus. A to je covek.:evil:

PS. Bas se plasim da vas nisam smorila. Ali valjda nisam :)

Nisi nas smorila, lamar, baš je zanimljivo. Toliko malo znamo o drugim vrstama na zemlji. Znamo da su pande slatki crno-beli medvedići i to je sve. A vidi kako je sve to o njima specifično, to sa tim bambusom. I čovek - samo uništava prirodu.

Ajd' i ja da uletim, pogodila me tema :)

Nije samo specifična hrana razlog za izumiranje pandi, već i nedovoljno razmnožavanje.

Elem, pande su filozofi. Brste svoj bambus, gledaju svet oko sebe, mudruju o smislu života....i sex im pada na pamet tek jednom godišnje.
Pa ako zakmeči od tog jednog pokušaja, zakmečalo je.
Ako ne, nema veze, probaće opet sledeće godine.
Opušteno.
:D

Nisi nas smorila, lamar, baš je zanimljivo. Toliko malo znamo o drugim vrstama na zemlji. Znamo da su pande slatki crno-beli medvedići i to je sve. A vidi kako je sve to o njima specifično, to sa tim bambusom. I čovek - samo uništava prirodu.

Mene ova "Kuća u Kairu" podsetila na "Igra karata u Kairu". Već sam je preporučivala letos, o životu obrazovanih Egipćanki koje nikako ne mogu da se otmu običajima i tradiciji. I "Post i gozba"... već je neko preporučio

Hvala ti Bi :). Posto je meni bilo zanimljivo eto ja sam htela da to podelim jos sa nekim. I mislim se, kome je zanimljivo citace, a kome nije preskocice. I svi zadovoljni.

Ja sam procitala jednu slicnu knjigu: "Citati Lolitu u Teheranu". O borbi obrazovanih zena i devojaka sa tim obicajima koji guse i omalovazavaju zenu. Knjiga je maolo obimnija nego sto je potrebno, ali stvarno covek dobija sliku tog zivota. Nikada necu zaboraviti taj kolorit raznih boja i nacina odevanja koje one skrivaju ispod te cuvene burke.

Ajd' i ja da uletim, pogodila me tema :)

Nije samo specifična hrana razlog za izumiranje pandi, već i nedovoljno razmnožavanje.

Elem, pande su filozofi. Brste svoj bambus, gledaju svet oko sebe, mudruju o smislu života....i sex im pada na pamet tek jednom godišnje.
Pa ako zakmeči od tog jednog pokušaja, zakmečalo je.
Ako ne, nema veze, probaće opet sledeće godine.
Opušteno.
:D

Jao, ja na tebe zaboravila! Pa kad te nema danima :ljutko:
A da sam te se setila, znala bih da si ti neko ko o tome sasvim sigurno zna svasta.

I eto saznali smo jos nesto bas zanimljivo o pandama.
( :think: Valjda ovo vazi samo za pande :) )

Poslednja izmena:
Hvala ti Bi :). Posto je meni bilo zanimljivo eto ja sam htela da to podelim jos sa nekim. I mislim se, kome je zanimljivo citace, a kome nije preskocice. I svi zadovoljni.

Ja sam procitala jednu slicnu knjigu: "Citati Lolitu u Teheranu". O borbi obrazovanih zena i devojaka sa tim obicajima koji guse i omalovazavaju zenu. Knjiga je maolo obimnija nego sto je potrebno, ali stvarno covek dobija sliku tog zivota. Nikada necu zaboraviti taj kolorit raznih boja i nacina odevanja koje one skrivaju ispod te cuvene burke.

Reci mi, Čitati Lolitu u Teheranu, je l' to roman ili novinski članci? Ili sam to pomešala s nečim.

znači...4o razloga da zaobilazim 4o riječi..iovako mi je život stravljen, još i da pripomognem, neka hvala...dosta od Dane što čita za sve nas...to je skoro kao da sam i ja pročitala
a ovo za virkanje...ja moram da priznam da uvijek, ali uvijek virkam...što po sredini, što po kraju...obično mi nije ništa jasno, al' eto volim...

Uvek me slatko nasmejes ovim tvojim zanimljivim kovanicama :):):)

A za helanke, ma neka si.
Jesi ti nama nacitana, ali neka si nam i lepa :flert:

Procitala sam "40 reci za tugu"! Dopada mi se, pravi triler. Prevazisla sam strah kako su smanjivali poglavlja u kojima je ubica glavni lik, a povecavali poglavlja u kojem je detektiv glavni. Ovo je onaj tip trilera gde citalac relativno rano doznaje ko je ubica i fora je u tome da gledas kako ce to detektivi da shvate, znaci nema efekta iznenadjenja ali je opet veoma napeto. Lici mi na krimi tv serije a i to nije slucajno jer je autor pisac scenarija za "Red i zakon" i za jos neke serije tog tipa. Zanatski je dobro uradjen, likovi i radnja su uverljivi, ne preteruje se ni sa privatnim zivotom glavnog detektiva ali ima i toga... Ma sve je na mestu. Atmosfera je odlicno oslikana, to sam vec pisala kako m ije super legao na ovu zimocu kad se i radnja dogadja u Kanadi zimi, milina...
Jeste razbibriga ali ja sam zadovoljna. Imam nekoliko knjiga iz biblioteke i jedno milion svojiih novih ali mi se trenutno nesto ne cita, a to je krajnje neobicno. Do veceras cu verovatno uzeti drugu knjigu :)
Uzivajte u Bozicu!:zpozdrav:

Uf....prvo nek vam je Srecan Bozic :)

U duhu Bozica kazu valja se uraditi neke stvari koje zelite da vam idu od ruke i da radite cele godine.
Nisam se setila niceg pametnijeg od citanja knjiga pa sam jutros cim sam oci otvorila resila da dovrsim Avanture ..
I dovrsila sam.
Zasto me niste upozorile na kraj ?
Zasto ste me pustile da je citam ovako :) a onda da ostanem :( ???
Zasto?
Kakve ste mi vi drugarice ?

Kako su mi nenormalno pomesana osecanja danas ceo dan kad pomislim na knjigu .
Mnogo mi je tesko da opisem sta tacno osecam a da ne spomenem vazne detalje.
Uglavnom...nisam ocekivala ovakav kraj.
Nisam ocekivala ni neke od obrta.
Veliki deo knjige me je glavni lik nervirao...onda je poceo da mi se dopada , a onda sam pocela da mu se divim.
Situacija sa njom je opet nekakko smuckana...od odobravanja, preko neodobravanja, do okrivljivanja i na kraju nazad na svaka cast ribo za zivot kakav si prezivela.

Sve u svemu ....na momente dosadna, na momente fantasticna, na momente tuzna, na momente previse zivotna i topla, ova knjiga je neverovatno jak utisak ostavila na mene.
Iz mnogo razloga.
Naterala me da se zapitam ....voli li me iko tako i toliko?
Volim li ja ikoga uopste?
Kakav zivot vodim i sta sam eventualno mogla a nisam uradila ?!
Sta je to dobro u zivotu sto jesam uradila ...
I tako mnogo zanimljivih pitanja sebi sam postavila nakon poslednje stranice.

Ne znam vise da li volim glavne junake, da li im se divim, da li me zapravo mnogo nerviraju u svojim izborima.
Potpuno sam pod utiskom price i kraja i trebace mi neko vreme da prezvacem, da svarim, da saberem utiske i da stavim tacku na Avanture nevaljale devojcice.

Ima tih knjiga koje me ne neki nacin cudan, neobjasnjiv, pomere i obuzmu i koje nosim u sebi i nekako na sebi dugo.
Ova knjiga je jedna od tih.
Davno mi se nije desilo.
To me osecanje po malo podseca na ono kad se zatalebas , pa te obuzme pa ti trebaju meseci da se vratis sebi i imas mogucnost da sagledas stvar realno.
Nisam se davno ni zatalebala.
Ako nista bar mi je ovo sa knjigom poslo za rukom.

Da rezimiram....obavezno procitati Avanture nevaljale devojcice -ko nije ....jedno je sigurno uzivacete u lepom jeziku, u pitkoj i zabavnoj prici, u avanturama jedne zene koja je zivela punim plucima i igrala se zivotom kao niko koga znam. Onako zenski solidarno kazem BRAVO !

“To” – Stiven King. Javljam se po dogovoru.

Necu ja to bogami citati. Ne, ne. Neka hvala. Sta ce to meni? Pazi sta pise na 22.stranici:
“Leva strana Dzordzove kabanice bila je sada svetlo crvena. Krv je tekla u odvod iz rascepljene rupe gde se nekad nalazila leva ruka. Vrsak kosti, stravicno svetao, virio je kroz izderanu tkaninu. Decakove oci zurile su gore u nebo….”
(radi se o devetogodisnjem decaku :eek: )

Pa kad je to na 22. str. sta ce biti dalje sve do, hej bre!!! 1 074. strane! Neka, “ne bih se vise zadrzavala”. Imam jednu svoju knjigu od Kinga, od nekih mozda 400str., videcu, nekada mozda to procitam.

Sve u svemu moj zakljucak je, da ja ne volim nikakve knjige a posebno trilere, koje lice na americki film. Tolika je ponuda tih filmova da mislim da je bolje u tom slucaju da potrosim sat-ipo na film, nego da potrosim sate i sate citajuci takvu knjigu. A za to vreme mogu da procitam nesto sto nije, nit ice ikada postati film.

Zakljucila sam da ja volim krimic, ali onaj gde akcenat nije na zlocinu ili nacinu ubistva, vec onaj gde se napetost gradi na otkrivanju ubice, opisu spleta okolnosti koji su doveli do zlocina... A kasapljenje, prosuta creva... Neka hvala :sad2: .

Eto tako je i sa Kingom. Vracam ga u biblioteku, i nastavljam sa Vidom Ognjenovic. Pitoma ravnica, neobicni likovi, stranice se lepe, ja ih odlepljujem... Zamislila sam da se stranice lepe jer je neko prosuo med po knjizi :), i bas me briga. Uzivam.

Uf....prvo nek vam je Srecan Bozic :)

U duhu Bozica kazu valja se uraditi neke stvari koje zelite da vam idu od ruke i da radite cele godine.
Nisam se setila niceg pametnijeg od citanja knjiga pa sam jutros cim sam oci otvorila resila da dovrsim Avanture ..
I dovrsila sam.
Zasto me niste upozorile na kraj ?
Zasto ste me pustile da je citam ovako :) a onda da ostanem :( ???
Zasto?
Kakve ste mi vi drugarice ?

Kako su mi nenormalno pomesana osecanja danas ceo dan kad pomislim na knjigu .
Mnogo mi je tesko da opisem sta tacno osecam a da ne spomenem vazne detalje.
Uglavnom...nisam ocekivala ovakav kraj.
Nisam ocekivala ni neke od obrta.
Veliki deo knjige me je glavni lik nervirao...onda je poceo da mi se dopada , a onda sam pocela da mu se divim.
Situacija sa njom je opet nekakko smuckana...od odobravanja, preko neodobravanja, do okrivljivanja i na kraju nazad na svaka cast ribo za zivot kakav si prezivela.

Sve u svemu ....na momente dosadna, na momente fantasticna, na momente tuzna, na momente previse zivotna i topla, ova knjiga je neverovatno jak utisak ostavila na mene.
Iz mnogo razloga.
Naterala me da se zapitam ....voli li me iko tako i toliko?
Volim li ja ikoga uopste?
Kakav zivot vodim i sta sam eventualno mogla a nisam uradila ?!
Sta je to dobro u zivotu sto jesam uradila ...

I tako mnogo zanimljivih pitanja sebi sam postavila nakon poslednje stranice.

Ne znam vise da li volim glavne junake, da li im se divim, da li me zapravo mnogo nerviraju u svojim izborima.
Potpuno sam pod utiskom price i kraja i trebace mi neko vreme da prezvacem, da svarim, da saberem utiske i da stavim tacku na Avanture nevaljale devojcice.

Ima tih knjiga koje me ne neki nacin cudan, neobjasnjiv, pomere i obuzmu i koje nosim u sebi i nekako na sebi dugo.
Ova knjiga je jedna od tih.
Davno mi se nije desilo.
To me osecanje po malo podseca na ono kad se zatalebas , pa te obuzme pa ti trebaju meseci da se vratis sebi i imas mogucnost da sagledas stvar realno.
Nisam se davno ni zatalebala.
Ako nista bar mi je ovo sa knjigom poslo za rukom.

Da rezimiram....obavezno procitati Avanture nevaljale devojcice -ko nije ....jedno je sigurno uzivacete u lepom jeziku, u pitkoj i zabavnoj prici, u avanturama jedne zene koja je zivela punim plucima i igrala se zivotom kao niko koga znam. Onako zenski solidarno kazem BRAVO !

Mirka, ispisala si zaista lepu i ubedljivu preporuku :)
Samo me jedna stvar muci.
Ja bre ne zelim sebi da postavim sva ta pitanja!
Jer... odgovori me plase!!! :sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back