Prekosutra je upisivanje u biblioteku 
.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Odlican izbor pesme![]()
ProtestvujemMoja čitalačka godina je počela i završila se velikim delima sa potpuno različitim utiscima.
Počela je sa dva "kultna", epohalna, velika, izvikana, mnogo hvaljena dela, čije čitanje je potrajalo do sredine godine. Radi se o Selinu i Darelu. Oba su bila prilično razočarenje. Naročito Selin koji mi je bio totalni promašaj, gubljenje vremena. Da podsetim, ocene su za moj doživljaj, a ne kritičara, istoričara i drugih čitalaca. Situacija sa Darelom je malo komplikovanija, valjda zato što ima 4 toma. Prvi me je totalno sludeo, nisam pokapirala ko je, ko je gde, šta ko radi, ko je kome šta. Ostali su bili bolji. Kad bih živela 150 godina možda bih pročitala ponovo.
Pred kraj godine upustila sam se u čitanje Moje borbe, Knausgorda i oduševila se.
A evo i spiska. Razumem što je Bodrijar svojih 100 knjiga stavio u spojlere, ja mojih 30 (višegodišnji prosek) valjda ne moram
Што ти дајеш петице, богати! Ђаци би те обожавали.
Са овог списка сам прочитао три књиге, такође и са претходног.
Баш тако.Za mene je njegovo pisanje kao poezija i muzika, radnja i likovi nisu mi vazni.
Наравно да сам читао, Куга је једна од те три. Било би четири да нисам одустао од Замјатинове Ми.Valjda si i Kugu citao? Ili je to bila prva od ove tri.
Kuga je za mene savrsena knjiga, roman onako kako zamisljam
da jedan roman mora da bude. Ja obozavam te francuske autore
s pocetkla proslog veka ( doduse vise polovina, al aj da ne sitnicarim)
kao sto su Morijak, Zid, Kami. I naravno Selin, ali je on sasvim drugaciji,
nema veze sa ostalima.
E što volim kad se neko usudi da kaže da ga je Dostojevski udavio, a da nije ona Pevačica, kako beše nik, ona je uvek kritikovala dotičnog.Kakva je uživancija bila pročitati polsednjih nekoliko strana sa vašim spiskovima o svim tim knjigama.
I sva vaša čavrljanja o njima. Jer sve vas već dobro "poznajem" i skrozzzz mi je uživancija da vas čitam.
Srećna vam Nova godina, želim vam da vam se ostvari baš sve, i da se družimo ovako (samo malo češće) kao do sada.
Evo i mog skromnog spiska za ovu godinu:
- Beleške sa malog ostrva–Bil Brajson, Laguna,320 str. 6/10
- Žena crvene kose – Orhan Pamuk, Geopoetika 250 str. 9/10
- Zapisi iz podzemlja – Dostojevski, BIGZ, 120 str.
- Kuća u ulici Tara- Mev Binči NK, 590 str. 10/10
- Hronika sumnje- Vladislav Bajac, Geopoetika, 400 str. 8/10
- Živeti – Ju Hua, Geopoetika, 180 str. 9/10
- Priviđenje ’38– Ćel Veste, Agora 270 str, 9/10
- Poslednji svedoci-Svetlana Aleksijevič, Laguna 290,str.
- Noć mi te uzima – Donato Karizi, Vulkan, 290 str. 8/10
- Najnormalniji čovek na svetu – Ivan Tokin, Samizdat, 240 str. 9/10
- Mracno da skoro je noc- Joana Bator , Booka 460 str. 8/10
- Područje bez signala – Robert Perišić, Lom, 360 str. 11/10
- Ne daj minikada da odem – Kazuo Išiguro, Plato, 280 str. 9/10
- Poštar- Antonio Skarmeta, Nova knjiga, BGD-Podgorica 100 str. 8/10
- Riba je crvena – Gabrijel Garsija Markes, NK,140 str. 10/10
- Hronika najavljene smrti – Gabrijel Garsija Markes, NK, 120 str. 7/10
- Slučaj Kukocki – Ljudmila Ulicka, Filip Višnjić, 450 str. 8/10
Dostojevski je ostao bez ocene jer mi je bio beskrajno dosadan, čitala sam je nekada davno, htela sam da ponovim a vidim da nisam morala.
Poslednji svedoci, je bila toliko potresna da sam je pročitala samo delimično, ali mi je potpuno neumesno da dajem ocenu za nešto toliko strašno kao što su deca-žrtve rata.
Drago mi je da se ipak oko nečeg slažemo, oko Barnsa. On je meni ok dok čitam, ali toliko su njegove teme neodređene, opšte ili nezanimljive da se ja posle uopšte ne sećam o čemu je pisao.Protestvujem
Nisu bas izvikani, to niko vise i ne cita, cak i ne zna da postoje.
Meni se kod Kvarteta bas Justina najvise dopala, a izgleda da cu sve 4 ove godine ponovo citati.
Za mene je njegovo pisanje kao poezija i muzika, radnja i likovi nisu mi vazni.
A za Barnsa nisam ni ja razumela zasto ga ljudi vole. Imam neku tanku knjizicu ( a ja kad vidim
tanku knjigu odmah izgubim zelju za citanjem) i to neki naslov za koji sam od ljudi ovde cula,
pocela sma da citam, ali nisam razumela poentu i procitala sam mozda dvadesetak stranica.
Slika na koricama su nekakvi baloni.
Pa ti si bezmalo 50% premašio plan! Kako utičemo jedni na druge, pa sam i ja, kao i ti, ove godine čitala Semper idem i Dvori od oraha, sa istim utiscima.Evo i mog spiska.... najmanji u zadnjih 4-5 godina. Bio sam svestan da ću imati znatno manje vremena nego ranije, i zato sam sebi zacrtao bio cilj da pročitam 20ak knjiga. Imao sam neki plan šta čitati i solidno sam se držao njega, zato i veliki broj najviših ocena.
Margaret Atvud - Gazela i kosac 5
Dž.G.Balard - Potopljeni svet 2+
Heder Moris - Tetovažer iz Aušvica 5
Djordje Lebovic - Semper idem 5
Miljenko Jergovic - Dvori od oraha 5
Dostojevski - Kockar 5
Per Petesun - Idemo da krademo konje 4
Paolo Konjeti - Osam planina 4-
Tjeri Serfati - Sutra je novi život 3+
David Beniof - Grad lopova 5
Evgenij Zamjatin - Mi 2
Sirli Dzekson - Oduvek smo živele u zamku 5
Stevan Jakovljevic - Srpska trilogija 5
Sandor Marai - Svece gore do kraja 5
Slobodan Selenić - Očevi i oci 5
Ajra Levin - Rozmarina beba 5
Danijel Kiz - Cveće za Aldzernona 5
Margaret Atvud - Godina potopa 4-
Alber Kami - Kuga 3
Fredrik Forsajt - Dosije Odesa 5
Ken Kiz - Let iznad kukavicijeg gnezda 5
Robert ejkman - Hladna ruka u mojoj /
Šeron Bolton - Žrtvovanje 4+
Dž.Grin - Greška u našim zvezdama 3+
Danko Popović - Knjiga o Milutinu /
Bojan Ljubenovic - Pisma iz Srbije 5-
Miodrag Majic - Deca zla 5
Drago mi je da se ipak oko nečeg slažemo, oko Barnsa. On je meni ok dok čitam, ali toliko su njegove teme neodređene, opšte ili nezanimljive da se ja posle uopšte ne sećam o čemu je pisao.
A za Selina ne znam kad je i u kojim krugovima postao popularan. On nije neki francuski klasik. Moja koleginica koje je završila francuski i bavi se prevođenjem kaže da nije ni čula za njega. Znači pre četvrt veka kad je ona studirala, nije se čitao na fakultetu. Možda se to u međuvremenu promenilo. A možda to govori i o njoj koliko prati novije trendove (koje novije, on je umro 1961.), a možda i njegovom značaju. Tako mi je svejedno za Selina, tj. bilo bi mo svejedno da nisam na njega potrošila dragoceno vreme, ali malo polemike nije na odmet.
Darela ne smatram izgubljenim vremenom, zato bih volela ponovo da ga pročitam, ako nekad budem imala vremena. Imam osećaj da sam nešto propustila. Makar samo prvu knjigu. Da, Justinu bih mogla ponovo jer se drugačije čita kad se zna sadržaj. Više se obraća pažnja na druge stvari, npr. na tu muziku i poeziju koju pominjete ti i Nautilus.
Eto, rešeno.
On jeste francuski klasik, samo dugo je bio skrajnut, za života je bio vrlo omražena ličnost u Francuskoj, zbog njegovihA za Selina ne znam kad je i u kojim krugovima postao popularan. On nije neki francuski klasik. Moja koleginica koje je završila francuski i bavi se prevođenjem kaže da nije ni čula za njega. Znači pre četvrt veka kad je ona studirala, nije se čitao na fakultetu. Možda se to u međuvremenu promenilo. A možda to govori i o njoj koliko prati novije trendove (koje novije, on je umro 1961.), a možda i njegovom značaju. Tako mi je svejedno za Selina, tj. bilo bi mo svejedno da nisam na njega potrošila dragoceno vreme, ali malo polemike nije na odmet.
Neverovatno je kako su pisci često podržavali totalitarne sisteme, bilo leve, bilo desne.Za vreme vladavine francuskog "Nedica" Selin je bio predlozen za ministra za jevrejska pitanja.
Mislim, stvarno uzas.
Neverovatno je kako su pisci često podržavali totalitarne sisteme, bilo leve, bilo desne.
Neverovatno mi je zato što mislim da bi trebali da budu iznad toga, da ne budu apologete bilo kojeg sistema, političkeA i nije nevjerovatno. To što je neko talentovan pisac, ili bilo kakav umjetnik, ne znači da posjeduje neku etičku superiornost, ili da uopšte razlikuje dobro od lošeg.
Mi, čitaoci, malo idealizujemo pisce, jer se divimo njihovim knjigama. Mi malo stariji pamtimo i vunena vremena, kad nije moglo da se politički djeluje izvan komunističke partije, ali je pisac u knjizi, umjetnički transponovano, mogao da kaže ponešto što inače ne bi moglo da prođe, pa nam je pisac i dalje sinonim za pravednika i poštenog buntovnika.
Lično, spreman sam da dobrom piscu oprostim mnogo toga. Kod talentovanih, kreativnih ljudi, nisu neobična razna iščašenja, autodestruktivnosti, oni često svjesno idu protiv struje, provociraju... ili su jednostavno pomalo ludi. Što je sve, opet, sasvim nebitno, sve dok pišu dobre knjige.
Ne mogu da se setim ko je rekao da kad bi njegov omiljeni pisac živeo preko puta, on se ne bi potrudio da pređe ulicu da ga
upozna, da su knjige više nego dovoljne.
Pa ti si bezmalo 50% premašio plan! Kako utičemo jedni na druge, pa sam i ja, kao i ti, ove godine čitala Semper idem i Dvori od oraha, sa istim utiscima.
Ko je prvi pročitao Semper idem, pa smo onda svi uzeli da čitamo. Jesi ti? A olakšavajuća okolnost i podsticaj je bio i što je u e-formatu.
Gazela i kosac mi se isto mnogo svidelo, mada ja kao ne volim tu fantastiku, ali ova mi je bila prihvatljiva. Od Selenića mi se sve što sam čitala svidelo, ali sve je bilo dosta davno, mogla bih malo da ga aktiviram. Memoare Pere bogalja nisam čitala, a pre neku godinu su se ovde pominjali.
Maraia sam čitala, ali nisu bili baš tako dobri utisci.
Sad sam se zainteresovala i za Oduvek smo živele u zamku, nekoliko vas je hvalilo. I Srpsku trilogiju sam svojevremeno planirala da čitam, ali mislim da neće skoro doći na red.
Što ti je Knjiga o Milutinu neocenjena?
A
Ovde ima dosta toga da se pročita o njemu:Zanimljiv čovek, stvarno.