Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Super ti je spisak! U mnogome nam se poklapa ukus, a mnoge sam čitala ili ih imam i čekaju vreme za čitanje. Jozefa Rota sam recimo čitala "Radecki marš", nisam ovu koju si ti, ali je i Marš apsolutna preporuka. Pisala sam ovde o njoj tada nekada.
Многе писце сам и "открио" овде, можда нам је зато укус сличан :D. Мада, морам признати да и на Goodreads-у има доста људи чијем књижевном укусу верујем. Рот ми је свакако на листи за даље откривање.

Да, видех да си га високо оценио, свакако ћу му дати још једну шансу.
Иначе ти је списак супер, а и број прочитаних књига; поред свих обавеза, мени нажалост још увек недостижан.
Kod nas su objavljene tri njegove knjige, mada nema on veliki opus, svega sedam-osam knjiga, za šezdeset godina bavljenja pisanjem.

Ove godine sam pročitala ubedljivo najmanje knjige od kad vodim evidenciju, a to je od 2003. All time low. Ima nešto i u obavezama, ne samo što ih imam, nego što mi i kad ne radim ne daju da se opustim, a ima i u tome da mi je teško naći knjigu. Ako je veoma kvalitetna ali zahtevna književnost, ako je tip knjige koja treba da mi u potpunosti zauzima misli, a ja nemam slobodnih misli za zauzimanje, ako me razumete, onda samo reči prolaze pored mene i nekako se nismo našle knjiga i ja. Prepoznam kvalitet ali nije mi trenutak. A opet mnogo površno nikad nisam mogla da čitam, a sad još manje tolerantna. Ranije sam recimo uživala da se opustim u trilerima, pa neka je bzvz, pa u epskoj fantastici, čak i ako nije nešto. Sad ne mogu ni to, nervira me mnogo. Takve su mi i ocene, retko šta mi je vau! a retko šta i za 1/5.
Evo mog spiska:
1. Samo jedan korak od sna, Olaf Olafson 2
2. Istanbul: priča o tri grada, Betani Hjuz 5
3. Smrt bogova, D. S. Mereškovski 4
4. Ne osvrći se, Karin Fosum 4
5. Uhvati zeca, Lana Bastašić 5
6. Besmrtnici, Kloi Bendžamin 3
7. Zakon o deci, Ijan Mekjuan 5
8. Pomor i strah, Vule Žurić 2
9. Puškinova brda, Sergej Dovlatov 5
10. Kuća, Ivana Đilas 4
11. Pisma od Deda Mraza, Dž. R. R. Tolkin 5
12. Iskonski strah, Vilijam Dil 4
13. Večera u restoranu Nostalgija, En Tajler 4
14. Show of Evil, William Diehl 1
15. Bog mi je svedok, Makis Citas 1
16. Medved i slavuj, Ketrin Arden 5
17. Devojka u kuli, Ketrin Arden 4
18. Veštičina zima, Ketrin Arden 3
19. Kašika koja nestaje, Sem Kin 4
20. Nokturna, Kazuo Išiguro 3
21. Oduvek smo živele u zamku, Širli Džekson 5
22. Jedina priča, Džulijan Barns 5+
23. Ovde i sada: Pisma (2008-2011), Pol Oster i Dž. M. Kuci 5+
24. 1793, Niklas Nat o Dag 3
25. Kompromis, Sergej Dovlatov 5+
26. Svetlost na vodi, Vladan Matijević 5
27. Život po svaku cenu, Kristina Sandberg 5
28. Mač sudbine, Andžej Sapkovski 5
29. Nož, Ju Nesbe 3
30. Moja borba IV, Karl Uve Knausgor 5+
31. Iz zimskih arhiva, Marete Lindstrem 3
32. Krv vilenjaka, Andžej Sapkovski 3
33. Brit-Mari je bila tu, Fredrik Bakman 2
34. Čarobnjakov šešir, Tuve Janson 5+
35. Crne sekunde, Karen Fosum 4
36. Mlada lepa žena, Tomi Viringa 5
37. Vodenduh, Nejtan Hil 4
38. Razgovori s prijateljima, Sali Runi 4
39. Ovo će malo da boli, Adam Kej 5+
40. Kofer, Sergej Dovlatov 5
41. Strankinja, Sergej Dovlatov 4
42. Legenda o samoubistvu, Dejvid Van 5+
43. Let's explore diabetes with owls, David Sedaris 2
44. Saturnovi prstenovi, V. S. Zebald 5+
45. Divlji labud, Majkl Kaningem 2
46. Kobno mesto, Tana Frenč 2
47. Borovica, Regina Šer 5+
48. Okorelost, Lori Mur 4

Malo objašnjenje ocena: ne ocenjujem nužno ono što mislim da bi trebalo da bude ocena kvaliteta, mislim da je to nezahvalno i bezveze, ali naravno, ne mogu ni uživati u nečemu što ne smatram kvalitetno, makar u svom domenu. Tako da trilere ocenjujem u odnosu na trilere, a ne u odnosu na klasike recimo. Isto važi i za non-fiction u kojem uživam na neki drugi način, svakako ne poredim stil, ali uzimam u obzir, recimo, način na koji se osvrće na reference ili interpretira zaključke. I da, ocene su na skali od 1-5, gde je 5+ apsolutni favorit, 5 - odlična, 4 - stvarno dobra ali meni je nešto veoma smetalo (to nešto se razlikuje od knjgie do knjige), 3 - sasvim ok ali ništa ne bi bilo ni da nisam pročitala, ili zaboraviću sledećeg meseca, 2 - gubljenje vremena osim neke stvari koja mi se dopala, 1 - apsolutno bzvz.

Kod mene je suprotno, volim takve knjige, u kojima dominira očaj, pesimizam... Geopoetika ima dobrih izdanja, mislim da ima bolja izdanja od Booke, barem
za moj ukus.
Geopoetika ima svakako kvalitetnije naslove, iz mnogo razloga. Ali su stereotipni na način koji se ne poklapa s mojim ukusom, samo je u tome stvar. Retko sad kod njih nekog "otkrijem". Ali one pisce koje volim, na primer Džulijana Barnsa, Pamuka, volim bez zadrške i kupujem odmah jer znam da ću želeti da ih čitam nekad na miru, kad god to bude.

Vidim da si čitala Širli Džekson, da li si pročitala njen roman Ukleta kuća na brdu, jedan od najboljih horor romana dvadesetog veka?
I preporučio bih ti Roberta Ejkmana - Hladna ruka u mojoj, kakav pisac, nisam mogao da verujem, a prilično nepoznat, bolji od mnogih glavnotokovskih pisaca.
Imam Ukletu kuću i planiram da je nekad čitam, ali ne znam da kažem kad. E-knjige su super, ne zauzimaju mnogo mesta, nekad dođu na red :)
Hvala ti za Ejkmana, otišao na spisak za čitanje. Nisam neki ljubitelj gotika, Širli Džekson sam čitala jer sam od više ljudi na GR recimo čula hvalospeve, a našla sam je kao e-knjigu. Čitala sam davno gotik kratke priče M. R. Džejmsa i to u okruženju kao stvorenom za njih :)

Imam Ukletu kuću i planiram da je nekad čitam, ali ne znam da kažem kad. E-knjige su super, ne zauzimaju mnogo mesta, nekad dođu na red :)
Hvala ti za Ejkmana, otišao na spisak za čitanje. Nisam neki ljubitelj gotika, Širli Džekson sam čitala jer sam od više ljudi na GR recimo čula hvalospeve, a našla sam je kao e-knjigu. Čitala sam davno gotik kratke priče M. R. Džejmsa i to u okruženju kao stvorenom za njih :)
Pročitaj je nekada svakako, jer je izuzetna knjiga, nećeš pogrešiti.
Nema na čemu, mislim da će ti se dopasti, Ejkmana nazivaju horor piscem, ali njegove priče ja ne bih uopšte nazvao hororom, mislim da ta žanrovska
odrednica mnoge ljude odbija, a propustiće jednog izvanrednog pisca priča.

16. Medved i slavuj, Ketrin Arden 5
17. Devojka u kuli, Ketrin Arden 4
18. Veštičina zima, Ketrin Arden 3

33. Brit-Mari je bila tu, Fredrik Bakman 2
Nemam sad vremena da sve komentarišem i upoređujem (moram da dekorišem kolače), ali ova Ketrin Arden i padajuće ocene su mi baš privukle pažnju. Da li si čitala od najbolje ka gorima, ili ti je malo dosadila pa je zato dobijala sve manje ocene.

I "fenomen" Fredrika Bakmana... odjednom je npr. na nekoj Laguninoj listi, od 40 knjiga 5 Bekman, od toga 3 među prvih 10 i 4. na 11. mestu.
Ja posle Uvea uopšte nemam želju da ga čitam. A posle ove tvoje ocene sigurno i neću.

Bodrijare, bravo za količinu, i nek si Pamuku i Snegu dao četvorku. I mene su kritikovali kad sam lane Čehovu dala dvojku. Smorio me, bre. Ostajem pri tome. Ionako su ocene za lični utisak a ne za nagrade. Ovim svežijim NIN-ovim dobitnicima si dao loše ocene. Mislim Tabaševiću i Atanackoviću.
Yersinia, interesantno si klasifikovao knjige.

A pošto sam ja sad u fazonu Bazdulja, moram da primetim i uporedim da je Kvadratni koren iz života dobio 3 od Bodrijara, a Lutka od marcipana 5 od Yersinie. Jedan od govornika na promociji Posljednjeg muškarca je rekao da je njemu Kvadratni koren najbolja Bazduljeva knjiga. Opet lični utisak. Previše sam mu prostora dala. Nastavak drugi put

Elem, niste mi dosadili, niko me nije naljutio. Jednostavno, bio sam previše smoren poslom, nisam imao vremena ni energije za čitanje, pa onda ni javljanje na forumu nije imalo previše smisla. U jednom trenutku, uzeo sam sedam dana godišnjeg odmora samo da bih kod kuće mogao odraditi neki posao koji u kancelariji nisam mogao zbog stvari koje su se gomilale jedna preko drugo. Sad je malo zatišje oko praznika, nadam se da će potrajati.

Mislim da sam u zadnja dva mjeseca pročitao samo dvije knjige. Jedna je Cimetaste prodavnice Bruna Šulca. Nominalno, zbirka priča, ali povezanih likovima i mjestom radnje, pa se može posmatrati i kao kratki roman razuđene strukture. Neobična i zanimljiva knjiga, groteskna, ali ne na neki mračan i zastrašujuć način, prije vedra i bajkovita, uspomene na granici sna i bajke. Imam i drugu Šulcovu zbirku, nadam se da ću je uskoro pročitati.

Čitao sam i memoarsku knjigu Džona Apdajka Self-Consciousness. Knjiga je objavljena još 1989. godine kad je Apdajku bilo 57 godina. Malo je čudno bilo čitati kako pisac daje rekapitulaciju svog života i najavljuje kraj, kad se zna da je poživio još 20 godina i objavio tridesetak knjiga raznih žanrova.
Apdajk piše o djetinjstvu, roditeljima, raznim zdravstvenim tegobama, ali i o svojoj religioznosti i političkim stavovima. Definitivno sada bolje razumijem njegov neopravdano nizak status u kanonu američke proze dvadesetog vijeka. Njegova pobožnost (vrlo konvencionalna, svake nedjelje išao je u crkvu), politički konzervativizam (bio je skoro pa jedini američki pisac koji je imao nekog razumijevanja za intervenciju u Vijetnamu) nikako se nisu uklapali u lijevo-liberalne tokove kojima su pripadali skoro svi glavni kritičari i komentatori koji određuju šta je dobro u književnosti. Nisam primijetio neke ozlojeđenosti kod Apdajka zbog toga. Ne znam da li je kasnije toga bilo.

Za novogodišnje praznike sam uzeo Fukoovo klatno. Poznato je da sam vrlo kasno pročitao Ime ruže, tek prošle godine, i oduševio se, pa je ovo logični nastavak.

E da, ovi što objavljuju spiskove sa cca 100 knjiga i sl. kao da su odlučili da me bace ponovo u depresiju. Ne znam da li sam 20 knjiga pročitao ove godine. Moram da razmislim da li mi se neka posebno dopala.

Од Ширли ако хоћеш само једну да прочиташ ја бих ти саветовао "Одувек смо живеле у замку". Фасцинантан психолошки хорор.

42. Legenda o samoubistvu, Dejvid Van 5+
47. Borovica, Regina Šer 5+
48. Okorelost, Lori Mur 4

Ако може нешто више о ове три књиге, и раније сам чуо хвалоспеве о њима; изгледа оправдано :).

И да, пошто сте сви одушевљени Довлатовим, ето писца за упознавање у 2020.

Али каже да је у наслову соба прва реч. Иначе има много наших књига са собом у наслову:
Соба
Миленковић, Јадранка

Слободан кревет у женској соби
Пајкић, Војка

Девојка из плаве собе
Поповић, Гордана

Поноћ је у соби успомена
Писарев, Ђорђе,

Људи из собе
Ераковић, Миленко

Гостинска соба
Најдановић, Милорад

Соба тајни
Пауновић, Миљан

Соба на сенику
Радосављевић, Миломир,

Соба за плакање
Гајић, Ђорђе

Соба с погледом на океан
Шамић, Јасна

Соба
Бенић, Гордана

Друга соба
Лукић Павловић, Снежана,

Глува соба
Симић, Љубисав

Соба осаме
Бранковић, Младен

Последња соба
Матић, Владан

Соба за никога
Донна Арес

Спаваћа соба мојих родитеља
Миљановић, Младен

Шок соба
Трифуновић, Душко

Соба на обали
Белегишанин, Милан

Соба коју сањам
Милосављевић, Радмила

Соба без огледала
Крстановић, Здравко

Соба са погледом
Лацмановић, Драгана

Соба за специјалне
Вујовић, Сретен

Провидна соба
Радосављевић, Радоје

Соба за пролазнике
Лукић, Витомир
Da, ali nisu svi ovi pisci nagrađivani, a i to je rekla. Mislim da bi ova Tišmina baš odgovarala Smokvinom ocu. :)

PS Impresionirana sam spiskovima. Svaka čast. :ok:

Nikad manje pročitanih knjiga. Što zbog obaveza, što zbog raspoloženja.
Elem,
1-Moja borba 2, Knausgor, 4
2-Zabluda Sv. Sebastijana, Tabašević, 2
3-Početak bune protiv dahija, Basara, 4
4-Atlas pseudomitologije, Basara,3
5-Amsterdam, Ian Mekevjan, 4
6-Borhes, kratke priče, 5
7-Boban Vučković, Rekvijem za ratnika, 3
8-Brit Mari je bila tu, Bakman, 5 za mlađi uzrast, za ozbiljne čitaoce 3+
9-Beogradski trio, Goran Marković, 4
10-Konje ubijaju, zar ne?, 4
11.-Put do kuće je svaki dan duži, Bakman, 3
12.-Staklena kupola, Saramago, 5
13.-Voleo sam je, Ana Gavalda, 4
14.-Stara prodavnica retkosti, Dikens, 5
15-Plod strasti, Karel Galastra van Lon, 4
16-Ti si opsesija, Federiko Moća, 3
17-Rođeni pre vremena, Olivera Živaljević, mnogo mi znači, nije za ocenjivanje,
18-Anton, Elizabet Celer, 5
19-Veliki pad, Peter Handke, 4
20-Pertle, Domeniko Starnone, 3
21-Poslednja prilika, Frederik Bakman, 4
22-Golmanov strah od penala, Peter Handke, 4
Teško bih napravila ovaj spisak da nisam samoj sebi slala mejlove povremeno. :)

Ако може нешто више о ове три књиге, и раније сам чуо хвалоспеве о њима; изгледа оправдано :).

O Borovici su dana i rayela mnogo lepo pisale, ako možeš to da nadješ.
I meni je Dovlatov zadatak

Tabašević se kod Rade jedva provukao.
Kakvi su bili drugi romani u konkurenciji za NIN-ovu nagradu, kad je ovaj "najbolji"

Ove godine 200 romana u konkurenciji pristiglih do 16. decembra. Valjda je lista zaključena.

Nemam sad vremena da sve komentarišem i upoređujem (moram da dekorišem kolače), ali ova Ketrin Arden i padajuće ocene su mi baš privukle pažnju. Da li si čitala od najbolje ka gorima, ili ti je malo dosadila pa je zato dobijala sve manje ocene.

I "fenomen" Fredrika Bakmana... odjednom je npr. na nekoj Laguninoj listi, od 40 knjiga 5 Bekman, od toga 3 među prvih 10 i 4. na 11. mestu.
Ja posle Uvea uopšte nemam želju da ga čitam. A posle ove tvoje ocene sigurno i neću.

Ketrin Arden piše bajkovitu fantastiku. Padajuće ocene su zato što me je prva knjiga neočekivano oduševila, kako je neko mogao da uđe u duh ruske bajke, stare, ne našminkane i da joj autentično ali u formi koja je sada popularna udahne život. Drugi deo je bio dinamičan i dobar ali nije bilo tog neočekivanog oduševljenja, a završetak je uvek najteže napisati tako da ne opadne kvalitet ni očekivanja, što se ovde nije desilo. Malo stereotipno, malo nedorađeno, otud trojka. To su mi svakako bile lepe knjige za predah, o čemu sam pričala.
Uve je meni bila simpatična i prijatna knjiga, ništa za padanje u nesvest. Brit-Mari ne bih kupovala nego sam imala e-knjigu, a bila sam na mestu za čitanje baš takve knjige. Međutim, mnogo je stereotipna i njanjava, i mnogi ovde sigurno ne bi tako doživeli, možda ni ti, ali meni je bilo bzvz.

"Legenda o samoubistvu" je kao roman u pričama, isti, ili naizgled isti junak u različitim dobima života i različitim reakcijama na jedan glavni događaj koji je autobiografski za pisca - otac mu je izvršio samoubistvo kada je bio tinejdžer. U nekim pričama je to usput dato, u nekim je centralna stvar, ali je nužna da se priče razumeju. I odlične su. Međutim jedna, pretposlednja, koja je više novela, je fantastična! Potpuno me je oduševila, preplavila, oborila, ne znam kako više da opišem silinu svoje reakcije i jačinu i kvalitet te novele. I zbog nje je taj +. Mislim da je nikad neću zaboraviti. I sad već mesecima mislim na nju.
"Borovica" mi je otkriće ove godine. Što reče Bi, ovde sam dovoljno davila o njoj i svom oduševljenju. Prati život jedne porodice i njihovih prijatelja u Istočnoj Nemačkoj od II svetskog rata do danas, sa svim ključnim političkim događajima koji su presudno uticali i na njihove živote. Ono što me je oduševilo je način na koji se istraživanja u oblasti istorije, politike, etnologije, lingvistike, nenametljivo usađuju u roman - to je vrlo retko naći da ne smeta, bar meni (da nije - Jao vidi što sam ovaj zanimljiv podatak našla u literaturi, moram da ga iskoristim! pa da ga stavi tako da neko od junaka drži predavanje nekom drugom. Bljak!) I svi likovi su odlično profilisani, realistični, unutrašnji život im je jasan, a meni je to obično veoma bitno za uživanje u knjizi.
"Okorelost" je zbirka priča Lori Mur. Njoj leži ta kratka forma - ima pisaca koji su pisci priča i oni koji to nisu. Nema između. E ona jeste. Njeni likovi su uglavnom nesretnici, ali se ne vidi spolja, i batrgaju se na razne načine da se ne vidi - vrlo često nisu ni svesni. Ima fin ironičan humor koji mi je prijao. Neke priče su mi se više dopale, neke manje, što je sasvim očekivano - otud 4.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back