Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja nastavljam sa Nobelovcem :D (Gnjavila sam vas sa Knausgorom, sada je na redu Handke:D)
Pored nekih likova sa Kosova i iz Bosne, javio se tviterom ( ej tviterom) Genosse Sasha Stanisic
i izjavio da nikako nije u redu da Handke dobije Nobela:D

Ja nastavljam sa Nobelovcem :D (Gnjavila sam vas sa Knausgorom, sada je na redu Handke:D)
Pored nekih likova sa Kosova i iz Bosne, javio se tviterom ( ej tviterom) Genosse Sasha Stanisic
i izjavio da nikako nije u redu da Handke dobije Nobela:D
Treba neko Stanišiću, Filipu Davidu i ostalima da javi da Handke nije dobio Nobelovu nagradu za mir, nego za književnost.

Treba neko Stanišiću, Filipu Davidu i ostalima da javi da Handke nije dobio Nobelovu nagradu za mir, nego za književnost.
Elfriede Jelinek, dobitnica Nobela pre 15 godina, lepo je rekla da ta nagrada sa dobitnikom Handkeom stvarno
i postaje Nobelova nagrada za knjizevnost. Star covek, bele boje koze, Srednja Evropa, operisan od politicke
korektnosti :D
A on je rekao da je srecan da se konacno svetska, a ne internacionalna knjizevnost nagradjuje.

Nego bre Handke Srbin:D

Onesvestila sam se kada sam videla da se pokrstio u SPC. Kako sam to propustila?
Pisao je Papi i molio ga da Vatikan osudi proterivanje Srba sa Kosova, ovi mu nisu ni odgovorili,
onda se lepo ispisao iz katolicke crkve i uclanio u SPC

Кад се већ дотакло католичке цркве, има код Олге Токарчук једно место у вези са њиховим реликвијама:

Сто година раније један Пољак доспео је у ла Валету на Малти, и ту је забележио да га је локални свештеник водио по граду и показао му: ''читаву десну руку светог Јована Крститеља, врло свету, као тек од тела одсечену, и отворивши кристалну посуду, допустио ми је да је недостојним својим устима целивам: мени се, грешном, мни да је то највећи од свих Божјих благослова што ми је за житка мог подарен. И још ми даде да целивам део носа овог светитеља, целу ногу светог Лазара Четверодневног, прсте свете Магдалене, и део главе свете Урсуле (чуђах се томе, јер сам је и у Келну на Рајни, исто тако, читаву видео и недостојним својим уснама дотакао)''.
:hahaha:
Олга Токарчук: Бегуни

Ja samo da prijavim da mi se dopada ova Bastašićka i njen Zec. Nikako da se nateram da napišem nešto.Daleko da je remek delo ali mi se dopada na neki čudni način.
Prvo mi je bilo nekako neprirodno, način na koji je pisana, ton, nije mi išlo uz nekoga ko je tek prevalio tridesetu al sad čitam neke intervjue s njom i ima smisla.
I književni i lično ima isti prizvuk

Vajarka (The Sculpuress), Minet Volters, Narodna knjiga, 270 str.
Ništa mi se ovo nije svidelo. Književnica Roz dobija zadatak da napiše knjigu o Olivi, osuđenoj za ubistvo majke i sestre. Nevoljno ona upoznaje Olivu, pa malo istražuje, pa upoznaje policajca koji ju je uhapsio, a sad više nije policajac, u kog se, naravno, zaljubljuje.
Ajd, zaplet, možda i nije loš, ali tako je to, po meni, neubedljivo i traljavo odrađeno, a stil je na momente kao kod najprostijih ljubavnih romana. Ima tu sigurno udela i prevodioca, ali Minet, teško da ćemo se nas dve još sresti.

Vajarka (The Sculpuress), Minet Volters, Narodna knjiga, 270 str.
Ništa mi se ovo nije svidelo. Književnica Roz dobija zadatak da napiše knjigu o Olivi, osuđenoj za ubistvo majke i sestre. Nevoljno ona upoznaje Olivu, pa malo istražuje, pa upoznaje policajca koji ju je uhapsio, a sad više nije policajac, u kog se, naravno, zaljubljuje.
Ajd, zaplet, možda i nije loš, ali tako je to, po meni, neubedljivo i traljavo odrađeno, a stil je na momente kao kod najprostijih ljubavnih romana. Ima tu sigurno udela i prevodioca, ali Minet, teško da ćemo se nas dve još sresti.
Ja Vajarku nisam citala, videh upravo da na nemackom knjiga ima 150 stranica vise, moguce je da je i prevod
bzvze. U svakom slucaju necu vise preporucivati knjige.

@quentin: Ti si citao ovu Minet Volters?

Ja Vajarku nisam citala, videh upravo da na nemackom knjiga ima 150 stranica vise, moguce je da je i prevod
bzvze. U svakom slucaju necu vise preporucivati knjige.
Kako nećeš? Pa ko će? Jedva vas ima dvoje-troje koji čitate malo više i raznovrsnije. Ne mora svima sve da se svidi. Možda su ovu stvarno nešto zbrzali, mozda je od lošijih. Treba gledati i koja joj je po redu, jer se pisci vremenom istroše, naročito ako ih izdavači požuruju (kao tu Roz), pa su onda skloni i reciklaži sopstvenih dela.
Samo ti preporučuj! :cmok:

Ovo me se jako dojmilo:

Beogradski sajam knjiga razlikuje se od sajmova u regionu, pa i u Evropi, upravo po velikom broju posetilaca, po toj ljubavi koju čitaoci iskazuju prema piscima i knjigama. Imala sam prilike da se uverim da nam na ovakvom sajmu, na ovakvim čitaocima, zavide i izdavači i pisci iz mnogih većih i bogatijih zemalja.

Razlikuje se utoliko sto na sajmovima knjiga nema kupovine knjiga za male pare, zapravo uopste nije moguce kupovati knjige.
Uostalom svi ti sajmovi neki su relikti iz pluskvamperfekta, za deset godina nece ih vise biti.

Ja knjige kupujem online, kod mene nema vise ni knjizara, ili moram da se vozim 10 km da
bih dosla u prvu veliku knjizaru, a onda mi i oni kazu da dodjem sutra da podignem knjigu jer
jednostavno nije moguce da knjizara ima milion knjiga u radnji.

Na najvecem "sajmu" ( Frankfurt) nagradu je dobio Sasha Stanisic za najbolji roman napisan na nemackom jeziku.
Naslov je Poreklo i moram reci da svi hvale na sva usta taj njegov roman. Ja ga iz principa necu citati, ipak mi je
draza Minet Volters.

Mnogo dobar tekst ( nisam ga ni otvorila, al nema veze).
Nego, da li se ti secas tekstova iz tog istog medija u vezi Ginter Grasa
i pozivanja na paljenje knjiga?
Zanimljivo da je tada upravo Handke rekao da Grasove knjige ne treba da se pale, ni da se šalju nazad piscu (Hamsun style), već treba da se zadrže i čitaju.

Kao i obično, većina ljudi o piscu sudi ne po knjigama koje je pisao, već prema njegovoj javnoj personi koju je sam kreirao ili koja mu je nametnuta. Ali dobro, lakše gledati TV i sricati Večernje novosti, nego čitati knjige.

Zanimljivo da je tada upravo Handke rekao da Grasove knjige ne treba da se pale, ni da se šalju nazad piscu (Hamsun style), već treba da se zadrže i čitaju.

Kao i obično, većina ljudi o piscu sudi ne po knjigama koje je pisao, već prema njegovoj javnoj personi koju je sam keirao ili koja mu je nametnuta. Ali dobro, lakše gledati TV i sricati Večernje novosti, nego čitati knjige.

Ma ceo ovaj cirkus oko Handkea ( na teritoriji bivse YU) ima samo veze s tim ko je sta kome i o kome
kada rekao. Ziv covek nece da ga cita, a mozda i ne znaju ni sta je pisao i da je knjizevnik uopste,
kao sto ne znaju ni za Grasa ili Hamsuna, pri cemu Handke veze nema ni sa ovom dvojicom ( Gras je sa 17 godina
1945 isao u neke borbe pa je otuda on kao "nacista") jer ziv covek ne zna, a i zasto bi znao, koje politicke
opcije preferira Handke. Zapravo nikakve, inatio se, a inati se i Uelbek na drugi nacin, i sada ga Srbi svojataju
jer je pokazao svetu ko su Srbi.

Ma ceo ovaj cirkus oko Handkea ( na teritoriji bivse YU) ima samo veze s tim ko je sta kome i o kome
kada rekao. Ziv covek nece da ga cita, a mozda i ne znaju ni sta je pisao i da je knjizevnik uopste,
kao sto ne znaju ni za Grasa ili Hamsuna, pri cemu Handke veze nema ni sa ovom dvojicom ( Gras je sa 17 godina
1945 isao u neke borbe pa je otuda on kao "nacista") jer ziv covek ne zna, a i zasto bi znao, koje politicke
opcije preferira Handke. Zapravo nikakve, inatio se, a inati se i Uelbek na drugi nacin, i sada ga Srbi svojataju
jer je pokazao svetu ko su Srbi.
Sve to samo pokazuje koliko je književnost zapravo nebitna stvar.
Čovjek može da sjedi u nekom ćošku i da piše fenomenalne knjige, ali za njega neće znati 99% ljudi. Međutim, kad se javno izjasni o ovome ili onome, kad stane na stranu ovih ili onih, svaka baba će imati šta da kaže o njemu.

Na ovom sajmu knjiga u Frankfurtu dodeljuju se dve nagrade pri cemu je Stanisiceva
prilicno nevazna, vazna je druga koja se ne dodeljuje iskljucivo knjizevnicima nego je dobije i neki filozof,
ali knjizevnici su u 80% slucajeva dobitnici te neke nagrade za mir.
Pre dve godine je bila Margaret Atvud dobitnica,a pre nje i Ljosa, Oktavio Paz, Orhan Pamuk,
Amos Oz, Grossman i razni drugi iz knjizevne elite.
To je jako svecan cin, prenos na glavnom TV programu jer govoranciju za dobitnika drze
ljudi koji u svom govoru premasuju i doseg samog dobitnika. Cak se ti govori i stampaju,
legendaran je govor nemackog predsednika u cast i slavu Oktavia Paza. Upravo vidim da je ove
godine dobitnik neki covek iz Brazila ( fotograf) i da ce Vim Venders drzati govor.
Handke je bio nominovan za ovu nagradu, ali je zamolio da ga izbrisu i da je dodele nekom
recimo Sashi Stanisicu jer je on Handke uspesan i ostvaren autor, a ovim je mladim ljudima
potrebno priznanje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back