Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja cak i imam jednu njegovu knjigu (Lazarus) ali naravno nisam citala, prece mi je sve sto ima u biblioteci :lol:
Mislim na ovog naseg Hemona.

Citala sam nedavno jedan dnevnik, tj Dnevnik jednog prodavca knjiga: Shaun Bythell, The Diary of a Bookseller. On ima najvecu prodavnicu polovnih knjiga u Skotskoj, zivi u istoj kuci u kojoj je i knjizara i sve u svemu poprilicno namcorasto deluje mada i simpaticno (kao grumpy cat). Pise o tome kako je ide posao, koliko prodaje, zanimljivosti sa musterijama i zaposlenima, desavanja u tom gradicu (Wigtown), odlazak na pecanje sa drugarima ili ocem, organizovanju kulturnih desavanja u gradu i sl. Naravno morala sam malo da izguglam i o tom mestu, mnogo slatko izgleda, na obali je i mora da je bas lepo i uzivo. Lepo se vidi i njegova knjizara na google maps. Rado bih posetila jednog dana.

Auuu, kakva knjižara i kakav gradić :heart2:
Škotska je inače jedna od ne tako brojnih destinacija koju bih volela da posetim.

- - - - - - - - - -

Nego, ovo su novosti iz knjizevnosti:zcepanje:

Knjiga Aleksandra Vulina „Mrak“ predstavljena na Sajmu u Havani
Na Međunarodnom sajmu knjiga koji je nedavno održan u Havani predstavljena je knjiga Aleksandra Vulina „Mrak“.

Iliti roman toka svesti :malav:

- - - - - - - - - -

Moja bi pokojna baba rekla UzNi me Boze:D
Bože, koliko si me nasmejala :zcepanje:

- - - - - - - - - -

Ali stvarno, uzNi me bože, jer ne znam više kuda sve ovo vodi :sad2:

- - - - - - - - - -

Nije on nepoznat kod nas, ali ne učestvuje u rijalitijima pa se o njemu ne piše mnogo.
Da baš tako.
Nije nepoznat, ali naravno nije poznat na nivou ovih novih mega zvezda :roll:
Inače je zanimljiv i kao pojava i kao izvođač.

- - - - - - - - - -

Eto, nema na šta ja nisam imala šta da kežem.
Baš me krenulo danas :lol:

Poslednja izmena:
Ево мене опет:)

Требало би коначно у наредном периоду да решим проблем с комплјутером тако да се надам да ћу више писати убудуће.

Ламар, срећан ти рођендан.:DБуди весела као и увек и читај само добре књиге:cvet:

Појма немам шта сам пријавила да сам прочитала последње али могу да пријавим оно што је скоро било је Доктор Џекил и мистер Хајд, Блудни син и Господин Пип, а тренутно читам Неизбрисиво сећање у бусу а код куће тирлер Савршени људи.

Немам сад ни живаца да читам неке обимне и тешке књиге па ћу у наредном периоду читати лаганице. Толико су ме стигли неки стресови да ми треба само мозак да растеретим. Кад се будем осећала способном читаћу теже штиво а засад само гледам да не морам превише мозак да укључим. Али и то ће проћи...

Била сам прошлог викенда у Будимпешти и баш ми је било лепо. Пријало ми је баш. Имали смо срећу јер је био сунчано па је утисак добар.

Pa kad ne znam mnozinu za muski rod iz Nish:heart:
Nishevljanin, ne Nishlija?
Da li to znaci da je Rada Nishevljanka, a ne NishliJka?
Izgubila sam te bre iz ocnog vida, ne javljas se vec godinama:)
Заборавила си ме?! Море, да ниси ти пушач, опс, пушачица? :hahaha:

Нишлијка је турцизам. Може Нишевљанка као Београтка, Београткиња (поред Београђанка).
Такође Нишевљанин и Нишевац, као и турцизам Нишлија.

Заборавила си ме?! Море, да ниси ти пушач, опс, пушачица? :hahaha:

Нишлијка је турцизам. Може Нишевљанка као Београтка, Београткиња (поред Београђанка).
Такође Нишевљанин и Нишевац, као и турцизам Нишлија.
Ma ok je to tako, jasno je meni kako je i sa Zajecarom, Suboticom, Kragujevcem, al si imam problematiku sa recimo ziteljkom
mesta Blace ( recimo), ali i tu bih rekla Blacanin i Blacanka ( ako bi trebalo da bude ispravno), ali recimo ne znam kako bih
sa Sarajevom. Zene smo uvek zvali Sarajkama, sto ne moze da bude tacno ( ili barem meni mnogo glupo zvuci,
a muskarci su Sarajlije ( sto je verovatno tacno).
Nego da li zelis da citas ovog Finca? On je za mene otkrovenje, uglavnom zbog istorije, sociologije, ali i pise mnogo krasno,
pa su sada moji pogledi na zivot i svet oko sebe , a narocito na relaciji Rusija ( carska) i Nemacka (takodje carska)
i ta Finska savrseno drugaciji.

Исправно је све, само што ми ово Београђанин, Београђанка изгледа претенциозно (ајд' да будем фин).
-----------
Само на списку има 150 књига које чекају, а приоритет тј. првенство појединих књига са тог списка се стално мења, тако да не знам које ћу следеће да читам.
А и нешто сам се улењио што се књига (читања) тиче. :sad2:

Ma ok je to tako, jasno je meni kako je i sa Zajecarom, Suboticom, Kragujevcem, al si imam problematiku sa recimo ziteljkom
mesta Blace ( recimo), ali i tu bih rekla Blacanin i Blacanka ( ako bi trebalo da bude ispravno), ali recimo ne znam kako bih
sa Sarajevom. Zene smo uvek zvali Sarajkama, sto ne moze da bude tacno ( ili barem meni mnogo glupo zvuci,
a muskarci su Sarajlije ( sto je verovatno tacno).

:D
A tačnije bi bilo i bolje zvučalo Sarajevljanka možda? Neko mi je jednom objašnjavao da je u takvim situacijama najbolje koristiti izraz koji sami stanovnici tog mjesta koriste. Naravno, to može kad su naša mjesta u pitanju. Kod stranih toponima jedino pravilo je učestalost upotrebe. Američanin je jednako ispravno kao i Amerikanac, ali niko tako ne govori. Mislim da sam jednom ili dva puta u životu pročitao u nekoj knjizi riječ Američani/Američanin.

Ja cak i imam jednu njegovu knjigu (Lazarus) ali naravno nisam citala, prece mi je sve sto ima u biblioteci :lol:
Mislim na ovog naseg Hemona.

Citala sam nedavno jedan dnevnik, tj Dnevnik jednog prodavca knjiga: Shaun Bythell, The Diary of a Bookseller. On ima najvecu prodavnicu polovnih knjiga u Skotskoj, zivi u istoj kuci u kojoj je i knjizara i sve u svemu poprilicno namcorasto deluje mada i simpaticno (kao grumpy cat). Pise o tome kako je ide posao, koliko prodaje, zanimljivosti sa musterijama i zaposlenima, desavanja u tom gradicu (Wigtown), odlazak na pecanje sa drugarima ili ocem, organizovanju kulturnih desavanja u gradu i sl. Naravno morala sam malo da izguglam i o tom mestu, mnogo slatko izgleda, na obali je i mora da je bas lepo i uzivo. Lepo se vidi i njegova knjizara na google maps. Rado bih posetila jednog dana.

Meni ova knjiga zvuci predivno...U medjuvremenu sam pogledala i gradic -bas je lep. Vidim da se tamo odrzava i neki festival knjiga.
Inace, jako volim knjige o knjigama...

I ja isto volim knjige o knjigama i knjizarama. Ova me je nekako polako uvukla u pricu, nije mi se dopala toliko na pocetku, ali kad sam stigla do kraja pozelela sam da procitam njegov dnevnik i za sledecu godinu :)
Tacno, pise i o tom festivalu knjiga. A imaju i neki projekat da iznajme pravu knjizaru na nedelju dana (ne njegovu nego neku drugu u blizini) ljudima koji hoce da udju u taj biznis, pa da vide kako to ide i sta mogu da ocekuju. Posto vecina ima neke ruzicaste ideje o tome kako taj posao stvarno izgleda. Kaze u knjizi tj u dnevniku, da je ta druga knjizara zbog velikog interesovanja rezervisana mesecima unapred.

I ja isto volim knjige o knjigama i knjizarama. Ova me je nekako polako uvukla u pricu, nije mi se dopala toliko na pocetku, ali kad sam stigla do kraja pozelela sam da procitam njegov dnevnik i za sledecu godinu :)
Tacno, pise i o tom festivalu knjiga. A imaju i neki projekat da iznajme pravu knjizaru na nedelju dana (ne njegovu nego neku drugu u blizini) ljudima koji hoce da udju u taj biznis, pa da vide kako to ide i sta mogu da ocekuju. Posto vecina ima neke ruzicaste ideje o tome kako taj posao stvarno izgleda. Kaze u knjizi tj u dnevniku, da je ta druga knjizara zbog velikog interesovanja rezervisana mesecima unapred.

Divnoooo...:zaljubljena: Sve deluje tako bajkovito i pomalo nestvarno..kao da je samo u knjizi a ne i u stvarnosti..

Ne znam ima li negde da se skine na engleskom..bas bih volela da je procitam..

Ne znam da li ima, ako ima vec ce neko da nadje od nasih kolega. Ja sam uzela iz biblioteke, i to sam cekala na red i odmah morala da vratim.
Narucila sam tamo jos dve knjige pa sad cekam, za jednu sam tek pedeset peta na redu, srecom ima vise primeraka, stici ce pre leta nadam se :lol:
taman dok zaboravim sta sam htela da citam.

Uzela sam sad Murakamija (Rjua ako se tako cita, ne Harukija).

Kuća, Ivana Đilas Booka, 190 str.
To mi daj !!! Zanimljivo, inteligentno, aktuelno o ljudima i vremenu sa kojima i u kom živimo i koje poznajemo.

Divno su o ovoj knjizi već pisali Moonlight https://forum.krstarica.com/showthread.php/714292-Biblioteka-3?p=36015629&viewfull=1#post36015629
i Miljenko Jergović https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/tranzicijski-horor-kako-prodajom-kuce-spasiti-zivot/
Ja svakako ne bih mogla bolje. Ja ću samo da joj dam najvišu ocenu jer mi je pružila uživanje, razveselila me, rastužila, iznervirala, zabrinula, pustila me da živim s junacima sve do za mene neočekivanog, ali primerenog "doplerovskog" kraja.

Тананана:tambalamba:
Коначно је нов компјутер стигао тако да сад могу лепо да пишем овде :ajmo: Сад ако ме нема или читам или скитам па не читам, али свакако то што немам компјутер није разлог што не пишем.

Читам и даље трилер Савршени људи и допада ми се. Питак је а то ми сад треба. У бусу и даље читам Неизбрисиво сећње и на моменте ми је ок а некад немам појма шта сам прочитала. Концентрацију крвим за то.

Ја се иначе ослобађам књига које више нећу читати тако да се спремам да то испоручим другарици која такође чита. И растеретила сам мало полице, таман да прихвате нове наслове :mrgreen: Планирам да купим неке књиге ускоро (да частим себе мало јер ми треба неки антистрес па ћу тиме да се лечим). Али и куповина ће бити мања него претходних година јер се намножило баш доста непрочитаних тако да сам некако решила да прво прочитам доста књига па онда да купим оно што ми се баш чита (мало сам се смирила па не купујем стихијски као пре). Планирам да купим од Агате И не оста ниједан и неку лаганицу Чоколадни снови. Нису још изашле, тако да има времена.

Сутра идем на Фест. У последње време гледам доста филмове у биоскопу па је ово још један у низу. Гледам филм Визија.

Лоше ме неко расположење ухватило тако да ћу наставити да читам лаганице, а за теже стари ће бити времена. Нобеловци и класици ће мало да чекају.. можда другу половину године или већ кад стигну на ред...:D

Poslednja izmena:
Ooo, čestitam na novom kompjuteru. Da te dugo i dobro služi, pa novim i boljim da ga zameniš.

I ja sinoc kao bila na Festu, ali uopste nemam taj osecaj. U staroj Kinoteci, neprovetrenoj, osecali se ustajali parfemi od prethodne projekcije, portugalski film Dijamantino baš i nije nešto, sve u svemu promašaj.
Nekad je Fest bio samo u Sava centru, pa se čekalo u redu za karte, pa je to bilo nesto značajno kad se ode, svecana atmosfera, nekad i glamurozno. A sad kao bilo kakav odlazak u bioskop, dodjes na blagajnu kupis kartu, ima u gomili sala, uključujući i tržni centar, modernije zvani šoping mol, što mi je baš vrhunac srozavanja. Šta ću kad sam staromodna, pa volim da ako se nesto zove festival bude nesvakidašnje.

Dobro veče svima, tanana i kod mene!

Napokon uzeh knjigu u ruke. Moje drage drugarice su mi prosto tutnile Kuću i Ivanu Đilas u ruke i nije bilo druge - ajde da se posetim kako je to čitati. Preporuke su tu, knjiga je tu, vikend je tu - idemo. Sela sam, umotala se u ćebe i spremila da uživam, čak sam i sipala čašu vina, belog koje baš i ne volim, ali sam dobila od prijatelja, pa ajd rekoh da ga probam i dogođaj učinim što važnjim (srećom, vino je bilo baš lepo, Tamnjanika bela, pitka, mirisna i slatkasta, baš mi je prijala).

Svašta rekoh, ali još ništa o knjizi. Još je nisam završila, negde sam na dve trećine, cenim da će ovo biti knjiga koju ću pročitati do kraja, za razliku od gomile onih koje sam ostavila nakon nekog vremena, a u poslednjih pola godine ih je bilo onoooliko.

Onako spremljena kako sam opisala uronih u knjigu i shvatim da sam manje-više ušla u svoj život. Priča o kući-doduše ja ne prodajem kuću, ali mnogo toga je tu. Tranzicija i njene blagodeti, obaveze oko posla i kuće, dece i vaspitavanja iste, gomile i gomile spiskova, rastrzanost između želja i mogućnosti i sl. Kako i ja živim u kući prepoznala sam i onaj grć da sve one poslove koje nameće takva vrsta života odradiš na vreme i kako treba. Doduše, pomalo me nervira glavna junakunja, tako umetnički neprilagođena stvarnom životu, ali nije strašno.

Uglavnom, nije ovo neka velika književnost, više liči na kolumnu. Malopre sam pročitala i Jergovićev prikaz i vidim da on kaže da je Đilas u stvari kolumnisstkinja, nisam znala, ali mi je drago mi je da sam dobro procelila.

Kako god, knjiga je vrlo pitka, lako se čita, opisuje naše današnje živote, svejedno da li prodajemo kuću ili ne . Ko reče da je knjiga o spašavanju sopstvenog života - to je pravi opis.

Vidim da je Bi napisala da je i razveseila i rastužila, kod mene ipak provladava osećaj rastuženosti (možda zbog te čaše vina, mada ne verujem :rumenko:). Videćemo šta ću reći kada je budem dokrajčila.

E, baš lepo što vam se knjig dopala jer i ja planiram da je čitam.
Uostalom i ja imam kuću pa znam kakve peripetije tu sve mogu biti.

Bi, da ti nisi bila na Festu ko bi nam preneo utisak :D

Pahuljice, da ti dugo poživi nov kompjuter i da se što češće sa njega javljaš :D

- - - - - - - - - -

A sad odoh i ja malo da čitam.

Ја се иначе ослобађам књига које више нећу читати тако да се спремам да то испоручим другарици која такође чита.
Јуки, ти си једна добра душа, и благо оном за кога се будеш удала.

Како ми је лепо када на форуму видим ћирилицу!

:)

Dobro veče svima, tanana i kod mene!

Napokon uzeh knjigu u ruke. Moje drage drugarice su mi prosto tutnile Kuću i Ivanu Đilas u ruke i nije bilo druge - ajde da se posetim kako je to čitati. Preporuke su tu, knjiga je tu, vikend je tu - idemo. Sela sam, umotala se u ćebe i spremila da uživam, čak sam i sipala čašu vina, belog koje baš i ne volim, ali sam dobila od prijatelja, pa ajd rekoh da ga probam i dogođaj učinim što važnjim (srećom, vino je bilo baš lepo, Tamnjanika bela, pitka, mirisna i slatkasta, baš mi je prijala).

Svašta rekoh, ali još ništa o knjizi. Još je nisam završila, negde sam na dve trećine, cenim da će ovo biti knjiga koju ću pročitati do kraja, za razliku od gomile onih koje sam ostavila nakon nekog vremena, a u poslednjih pola godine ih je bilo onoooliko.

Onako spremljena kako sam opisala uronih u knjigu i shvatim da sam manje-više ušla u svoj život. Priča o kući-doduše ja ne prodajem kuću, ali mnogo toga je tu. Tranzicija i njene blagodeti, obaveze oko posla i kuće, dece i vaspitavanja iste, gomile i gomile spiskova, rastrzanost između želja i mogućnosti i sl. Kako i ja živim u kući prepoznala sam i onaj grć da sve one poslove koje nameće takva vrsta života odradiš na vreme i kako treba. Doduše, pomalo me nervira glavna junakunja, tako umetnički neprilagođena stvarnom životu, ali nije strašno.

Uglavnom, nije ovo neka velika književnost, više liči na kolumnu. Malopre sam pročitala i Jergovićev prikaz i vidim da on kaže da je Đilas u stvari kolumnisstkinja, nisam znala, ali mi je drago mi je da sam dobro procelila.

Kako god, knjiga je vrlo pitka, lako se čita, opisuje naše današnje živote, svejedno da li prodajemo kuću ili ne . Ko reče da je knjiga o spašavanju sopstvenog života - to je pravi opis.

Vidim da je Bi napisala da je i razveseila i rastužila, kod mene ipak provladava osećaj rastuženosti (možda zbog te čaše vina, mada ne verujem :rumenko:). Videćemo šta ću reći kada je budem dokrajčila.

Nakon ovako lepog, jednostavnog a poetskog opisa, i ja sam dobio želju da ju pročitam;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back