Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako ce i ti da razocaravas za koju godnu mladjaHne generacije, mada za tebe bas i nisam sigurna.
Ti ces knjige da slazes i u arterijskim bunarima, bunkerima ( onim iz WWII) samo da se ne bacez:D
Ja sam stvarno racionalna ( uvek sam takva i bila iako nisam studirala prirodne naukez;))
i znam da ce ovo sve otici u tandariju, znam da ove knjige necu vise citati ( imam ih sve na Kindlu pa ako mi nadodje, a nece,
mogu ako zelim)

- - - - - - - - - -

Moja je baba koristila za rec grdnja, grditi , imenicu i glagol qaranje i karati.
I zamolila bih vas uljudno da prestanete da me karatez:lol:

Ja sam nedavno imala veliku cistku knjiga a planiram jos. Bila sam u fazonu da ne prodajem, nego da podelim ( posto je bilo dosta dobrih, novih izdanja, Saramago, Dzojs , Vonegat itd).....na kraju nisam uspela cak ni da ih uvalim prijateljima, tu i tamo ponesto. Bila sam sablaznjena posto je bilo bas dobrih knjiga.
Isto sam tako htela da ih lepo metnem u kutiju i stavim kraj kontejnera ( zato sto znam da ce da ih pokupe i preprodaju ili vec da iskoriste za nesto)al nakraju sam prodala to na kupindu za neke sitne pare.

Dobro je cistiti ponekad. Sto sam starija to me te materijalne stvari i sta ce biti s njima manje doticu

Inace Srecna Nova svima, da Vam bude bolja od prethodne.

Ja danas otvaram novi citalacki krug, ne bas s onim sto sam htela ali biblioteka ne radi do prekosutra pa sam pozajmila od drugarice ' drugog Murakamija', dala mi Audiciju i U Miso supi....da me drzi do prekosutraz:D

Poslednja izmena:
Elefteria je pročitala 53 ili 54 knjige. Bravo. I u znaku Irvinga Stouna!

A nije to ništa impresivno, realno, tu možda ima 20 knjiga da stvarno valjaju. Zato i ne gledam kvantitet tj. ne brojim koliko sam pročitala već šta sam pročitala. Poneku knjigu bih uzela jer je nova, pa da se informišem ako me neko na poslu pita za preporuku, inače se ne bih setila sama da ih pročitam (kao onog Džentlmena, na primer). I, naravno, ''knjige za bus'' :)

Šteta za Rayeline knjige, ja bih udomila štošta. Razumem da joj se ne isplati da ih vuče u Srbiju ili šalje poštom. Ja sam pre nekoliko meseci poslala jednu knjigu u BiH, izašla me poštarina 1500 din, skoro duplo više od cene knjige i otad to više ne radim, jednostavno mi je previše.

Ja danas otvaram novi citalacki krug, ne bas s onim sto sam htela ali biblioteka ne radi do prekosutra pa sam pozajmila od drugarice ' drugog Murakamija', dala mi Audiciju i U Miso supi....da me drzi do prekosutraz:D

Evo ti jedan savet, besplatan. Nemoj molim te U miso supi da citas sada, greota da ti se ogadi lepa praznicna hrana :D

Ja sam upravo završio Margaret Atvud - Gazela i Kosac (kako glup naziv), podstaknut onim spiskom distopijskim, koji je stavio Boža pre 5-6 dana, i vrlo sam zadovoljan. Verovatno cu uzeti i drugi deo da čitam.

Boža svima čestita novu godinu, u društvu čika Duška Radovića.

Novogodišnja čestitka
1. januar.

Danas je prvi dan, početak.

Želim vam da vas ne boli ono što vas je bolelo, a da vas voli ono što vas nije volelo.

Želim da vam deca budu bolja od vas, da se više vi hvalite njima nego ona vama.

Želim da vas dobro služe noge, da na njima provedete veći deo nove godine, da imate više posla nego vremena.

Želimo vam da budete potrebniji drugima nego oni vama.

Da želite i možete više nego što vam treba, a da sve što vam pretekne podelite sa onima koji ne mogu kao vi.

Nemojte uzimati mnogo više nego što dajete. Mislite malo na one kojima će morati da uzmu ono što vama budu dali.

Želimo vam da dobijete stan ako baš nemate ili da umete da se radujete ako ga već imate.

Da vam ono što imate ne bude manje od onoga što nemate.

Želimo vam, na kraju, da ova godina ima više sreće sa vama nego prethodna!

I odosmo nas dvojica sad u kafanu. Pozdrav:drugari:

Evo ti jedan savet, besplatan. Nemoj molim te U miso supi da citas sada, greota da ti se ogadi lepa praznicna hrana :D

Ja sam upravo završio Margaret Atvud - Gazela i Kosac (kako glup naziv), podstaknut onim spiskom distopijskim, koji je stavio Boža pre 5-6 dana, i vrlo sam zadovoljan. Verovatno cu uzeti i drugi deo da čitam.

z:Dz:D

Hvala na sasvim dobrom savetuz:DOnda Audicija ipak a ovo cu da ostavim za posle.

Meni je svojevremeno Gazela i kosac isto bila odlicna, al ima 10ak godina ( mozda manje, izgubila sam pojam o godinama kako brzo lete) kako sam je citala. Nisam ni znala da ima drugi deo. Moglo bi i to da se obnovi i procita

Sve najbolje u Novoj godini, najpre zdravlja i srece, ljubavi..i dobrih knjiga z:)

original.gif

Srećna Nova godina društvo! Da i u ovoj godini čitate/čitamo puno dobrih knjiga i da se i dalje lepo družimo ovde.:konfete:

Ja nemam neki plan šta ću čitati ove godine jer, jednostavno, nikad ne ispunim to što sam planirala, tako da ću spontano čitati ono što mi bude interesantno u datom trenutku. Pošto mi manjka sopstvenih knjiga, imam i nekoliko pozajmljenih, i time moram dase pozabavim. Jedino znam da ću u narednom periodu čitati više laganica nego ozbiljih knjiga jer sad nisam raspoložena za nešto zahtevno.

Prva knjiga koju sam počela da čitam ove godine su Božićne i novogodišnje priče. Čituckaću je lagano, ne žurim nigde. Posle nje ću Poreko Dena Brauna i Božić Herkula Poaroa, Agate Kristi. To mi je trenutno u glavi da mi se čita.. Što, kao što rekoh, ne mora da znači da će i biti tako dok te knjige stignu na redz:)

Ove godine cu da se bacim na ezoteriju, to me nekako opusta i daje visi smisao, nakon svih onih egzistencijalistickih rezigniranih depresivaca koji mi samo trube kako zivot nema nikakvog smisla. Dakle, planiram da čitam najvise kontraverzne okultiste, a mozda se oprobam i u praksi ko zna. Prosla godina je bila raznovrsna, citao sam nasumicno sta mi se u tom trenutku svidi i kako se osecam. Srecna nova godina, baj d vej.

Evo mog spiska, napisan je unazad. Tako sam čitala svoje poruke u Biblioteci i tako sam zapisivala, mrzelo me posle da prepisujem. Možda sam nešto propustila, nisam se udubljivala u dugačke poruke. Nema veze. Otprilike izgleda ovako:
Udovice četvrtka uveče, 3
Krvnik, Lagerkvist, 5
Bol, Diras,5
Aleksandar od Jugoslavije, Drašković, 4
Iživljavanje, Molina, 3
Molitva moru, Hoseini, 3
Ljubav u doba kokaina, 3
Talasi, Vulf, 4
Moja baka vam se izvinjava, 4
Opaka narav, Marijas, 2
Priča o izgubljenoj devojčici, Ferante, 5
Dnevnik ljubavi, dnevnik putovanja, Šikibu, 4
Zapisi pred san, Sei Šonagon, 4
Dugo putovanje u noć, O Nil, 5
Očajanje, Nabokov, 4
Starac, Majdak, 3
S'n il java, Bratislav Petrović, lokalni pisac, 4
Izjava, -II-, 5
Prokletstvo nepravde, -II-, 4
Nišavska krvava zima, -II-,4
Gendži, Šikibu, 5
Tajna crvenog zamka, Žurić, 5
Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju, Ferante, 5
Čudesan život Izidora Zvižduka, Janielo, 4
Pismo, glava, Selenić, 5
Anđeo atentata, Basara, 4
Grobnica za Borisa Davidoviča, Kiš, 5
Kapa, Vojnovič, 5
Luzitanija, Atanacković, 4
Poslednji svedoci, Aleksijevič, 5
Rani jadi, Kiš,5
Sve duše, Marijas, 4
Muškarac u izvesnim godinama, Bulić, 4
Ne daj mi nikada da odem, Išiguro, 5

Kao što možete primetiti, blaga sam u ocenjivanju, to mi je profesionalna deformacija. :) Kad nešto ne volim, ja preskočim, ne volim mnogo da kritikujem. Neke sam knjige čitala isključivo informativno, npr, Iživljavanje i Ljubav u doba kokaina, one nemaju nikakvu umetničku vrednost osim poučnu poruku kako ne treba raditi. Takođe, lokalni pisac Braca Petrović, veoma me je pozitivno iznenadio, s obzirom da je običan čovek iz naroda, policajac u penziji, čije su mi knjige došle u ruke letos, ali su interesantne nama sa lokala jer poznajemo ljude i mesta, kao i jezik kojim je pisana jedna od njih.
Možda bih pročitala i više, ali sam, hvala bogu, imala lepa dešavanja u porodici koja su iziskivala dosta priprema i druženja u vidu proslava.

Lista pročitanih knjiga u 2018 godini

1. Tajanstveni stranac -Mark Tven, Reč i misao, 130 str. 10/10

2. Žene utorka - Monika Pec, Čarobna knjiga 300str, 8/10

3. Semper idem – Đorđe Lebović, Laguna 550 str, 11/10

4. Gde si nestala Bernadeta – Marija Sempl, Samizdat B92 320 str. 6/10

5. Životi zemljana - Rodrigo Munjos Avia, Samizdat, 210 str. 7/10

6. Noćni voz – Martin Ejmis, Laguna 160 str. 5/10

7. Visoke planine Portugalije – Jan Martel, Laguna 300 str. 7/10

8. ACQUA ALTA – Sanja Domazet, Zavod za udžbenike Bgd 90 str. 7/10

9. Avanture nevaljale devojcice - Mario Vargas Ljosa, Laguna 320 str. 10/10

10. Turske bajke - Bookland 140 str. 10/10

11. O miševima i ljudima – Džon Štajnbek, Laguna, 120 str 10/10

12. Punoglavci – Ante Tomić, Rende, 120 str. 8/10

13. U kafeu izgubljene mladosti – Patrik Modijano, Ak.Knj., 140 str. 6/10

14. Veliko ocekivanje - Čarls Dikens, Pčelica 520 str. 8/10

15. Šum vremena – Džulijan Barns, Geopoetika 180 str. 10/10

16. Ljubav traje 3 godine – Frederik Begbede, Booka, 140 str. 6/10

17. Psihijatri psiholozi i drugi bolesnici - Rodrigo Munjos Avia,Samizdat, 170 str. 10/10

18. Jarčeva fešta - Mario Vargas Ljosa, Laguna 490 str. 10/10

19. Izvan vremena – David Grosman, Arhipelag, 130 str. 10/10

20. Samoubistvo nevinosti – Džefri Judžinidis, Booka, 180 str. 8/10

21. Čudan osećaj u meni- Orhan Pamuk, Geopoetika, 580 str. 9/10

22. Kako se zaljubiti u muškarca koji živi u žbunu–Emi Abrahamson,Samizdat,190str. 5/10

23. Poseta kraljevog lekara- Per Ulov Enkvist, NK, 400 str. 9/10

24. Ubistvo u Kapetan Mišinoj – Nenad Novak Stefanović, Laguna, 310 str. 9/10

25. Iskreno vaš Šurik- Ljudmila Ulicka, Paidea, 320 str. 10/10

26. Libar – Miljenko Smoje, Marjan tisak, 360 str. 9/10

27. Devojka koj je spasla kralja Švedske – Junas Junason, Evro Giunti, 430 str. 6/10

28. Idemo da krademo konje – Per Petešun, Geopoetika 190 str. 9/10

29. Nit - Viktorija Hislop, Čarobna knjiga, 400 str. 9/10

Ovi boldovani naslovi su za mene bili nešto posebno.
To su knjige koje su mi obeležile prošlu godinu.
Posledenju još nisam dovršila (imam još samo malo) ali se ne odvajam od nje.

- - - - - - - - - -

Sada ću da gustiram vaše spiskove :D
Vidim ni Rada ne spava kao ni ja u ove sitne sate :grudvanje3:

Nisam ni znala da ima drugi deo. Moglo bi i to da se obnovi i procita

Kod nas je prevedeno kao Antilopa i Kosac. Mora da si čitao na hrvatskom. I ja nisam imala pojma da ima tri dela, a onda sam našla ovo.
https://www.laguna.rs/laguna-bukmar...serijala-ludi-adam-margaret-at-unos-8169.html

Meni se to svidelo, i sama sam bila iznenađena, ali dosta mi je, ne treba mi još dva dela.

- - - - - - - - - -

E, vidi njih dve. Ja skoro celo veče pravim svoj spisak, usklađujem ocene, ali, rek'o da prokomentarišem Atvudovu pre nego što stavim. Kad ono Krasuljak i Lamar u razmaku od 20 minuta staviše spisak.

Evo i mog spiska, pa da imaš više za gustiranje. Ima istih knjiga, pa baš da uporedimo ocene. Ja sam mislila da ocenjujem od 1 do 10, jer ima nekoliko sa dve ocene, to znači između, ali ne mogu da menjam sad sve, jasno je.
Inače, Nova godina mi je počela đipanjem po trgovima, i za doček i 1. popodne, pa ako se nastavi tako, biće veselo.

Ništa me nije baš ekstra oduševilo, dok je razočaranja bilo. Sve se vidi po ocenama.

1. Restauracija - Olaf Olafson, 5
2. Pobednik je sam - Paolo Kueljo, 2
3. Fizika tuge - Georgi Gospodinov, 3
4. Ruka koja je prva držala moju - Megi O'Farel, 4
5. Iskljupljenje - Olaf Olafson 2-3
6. Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju - Elena Ferante, 4
7. Zagonetna narukvica Artura Pepera - Fedra Patrik, 3
8. Luzitanija - Dejan Atanacković, 4
9. Žensko veče u hotelu Finbar - irske autorke, 4
10. Šesta faza sna - Bernar Veber, 1-2
11. Hotel Finbar - irski autori, 3
12. Svi moji putevi vode u Srbiju - Arne Gujon, neocenjeno, nije književnost
13. Divljina - Šeril Strejd, 5
14. Aktovka - Hiromi Kawakami, 4
15. Grobna tišina - Alnadur Indridason, 5 (u svom žanru)
16. Ubistvo u Kapetan Mišinoj - Nenad Novak Stefanović, 4
17. Ja mrzim internet - Džeret Kobek, 2
18. Priča o ljubavi i tami - Amos Oz, 5
19. More izgubljene ljubavi - Santa Montefjore, 1
20. Kuda je otišla - Gej Forman, 2
21. Tri sestre - Anton Pavlovič Čehov, 2
22. Višnjik - Anton Pavlovič Čehov, 3
23. Pisac iz senke - Filip Rot, 3-4
24. Crvendać - Jo Nesbe, 4-5
25. Priča o izgubljenoj devojčici - Elena Ferante,4
26. Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici - Rodrigo Munjos Avia 3-4
27. Bubašvabe (Žohari) - Jo Nesbe, 4
28. Beograd bez sna- Vladimir Đurić Đura, 2
29. Severna Koreja- putovanje po zemlji Kim Džong Una - Snežana Radojičić, 3
30. A ako je to sve bilo istina - Mark Levi, 1
31. Ne daj mi nikada da odem - Kazuo Išiguro, 4-5
32. Potrošni - Nini Holmkvist, 5
33. Črna mati zemla - Kristian Novak, 4-5
34. Nit - Viktorija Hislop, 5
35. Mašina za pravljenje Španaca - Valter Ugo Mai, 2

Ima ih dvoje i treći između 1 i 2. Ja sam možda, za razliku od Rade, bila stroga.
Mnogo si bre bila strogaz:D
Narocito za Cehova.

- - - - - - - - - -

Kad bre vi spavata? Ja se probudim obicno oko pola dva ( ujutru) i odnda razmisljam dal ima smisla da uzem tableticu ili da zaspim
uz citanje, pa nekad je vako, nekad nako, ako ne zaspim do pola tri, onda uzmem tableticu, ali sam orna i chila uvek u 7 ujutru.

Svima srećna Nova godina, neka vam donese zdravlje, ljubav i radost! :zjelka3:

Potpuno sam zadivljena vašim spiskovima, čini mi se da je sada već minula godina za čitače bila jako uspešna. Zaista svaka čast! :ok::ok::ok:

Ja sam sad svoj bedni spisak skinula sa foruma, pošto čak nisam ni beležila šta sam čitala. Ta retrospektiva mi je pokazala ono što sam već znala, sve knjie koje sam pročitala, osim jedne, pročitala sam u prvoj polovini godine. Druga polovina godine - čitalački mrak.Započela sam par knjiga, recimo četiri,nijednu nisam završila. :rumenko:
Ali, ide nova godina i vreme je za popravni.

- - - - - - - - - -

Mnogo si bre bila strogaz:D
Narocito za Cehova.

Kad bre vi spavata?

Složila bih se obe stvari koje je Rayela rekla.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back