Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne dirajte Bijićku, pa šta ako joj se nije svideo Čehov :cool: Ja sam nekim dobrim knjigama podelila dvojke i trojke jer mi se nisu dopale. Npr. onaj Žilijen iz Crvenog i crnog mi je tako tunjav lik (tj. kombinacija tunjavog i drčnog, katastrofa), nimalo simpatičan, jedva sam čekala kraj. Znam da je mnogima drag, ali mene je nervirao. A Praško groblje mi je na nos izašlo, trebali su mi dani da se oporavim od čitanja te knjige. Zbog toga sam odustala od čitanja Fukoovog klatna u budućnosti, već ću samo njegovu O književnosti, koju već imam.

Kupila sam 3 knjige na Deretinoj prazničnoj akciji (četvrta je bila za Pahuljicu :poklon:), pa ću i njih valjda u skorije vreme. Uzela sam 011 (Momo Kapor), Sitnice koje život znače (L. Marone) i Ubistvo sultana (Ahmet Umit - čitala sam njegovu knjigu Šapat krošnji u ukletoj četvrti i bila mi je zanimljiva, pa sam rešila da se bacim na novi slučaj istanbulskog inspektora Nevzata, koji se i ovde pojavljuje).

Ne dirajte Bijićku, pa šta ako joj se nije svideo Čehov :cool: Ja sam nekim dobrim knjigama podelila dvojke i trojke jer mi se nisu dopale. Npr. onaj Žilijen iz Crvenog i crnog mi je tako tunjav lik (tj. kombinacija tunjavog i drčnog, katastrofa), nimalo simpatičan, jedva sam čekala kraj. Znam da je mnogima drag, ali mene je nervirao. A Praško groblje mi je na nos izašlo, trebali su mi dani da se oporavim od čitanja te knjige. Zbog toga sam odustala od čitanja Fukoovog klatna u budućnosti, već ću samo njegovu O književnosti, koju već imam.

Kupila sam 3 knjige na Deretinoj prazničnoj akciji (četvrta je bila za Pahuljicu :poklon:), pa ću i njih valjda u skorije vreme. Uzela sam 011 (Momo Kapor), Sitnice koje život znače (L. Marone) i Ubistvo sultana (Ahmet Umit - čitala sam njegovu knjigu Šapat krošnji u ukletoj četvrti i bila mi je zanimljiva, pa sam rešila da se bacim na novi slučaj istanbulskog inspektora Nevzata, koji se i ovde pojavljuje).

Nece ti diramo Bijicku, ako povuces svoju rec i promenis stav u vezi Zilijenaz:lol:
Pa ja sam zbog Zilijena valjda i tri puta citala Crveno i crnoz:)

Ne dirajte Bijićku, pa šta ako joj se nije svideo Čehov :cool: Ja sam nekim dobrim knjigama podelila dvojke i trojke jer mi se nisu dopale.

Draga moja, hvala ti što me braniš i razumeš. Tako je. Nije sav Čehov za peticu. Pripovetke (neke) su mu stvarno vrh, ali ove drame su, brate, dosadne i besmislene. Uostalom dajemo ocene prema ličnom utisku, a opšti ostavljamo književnim kritičarima, istoričarima, analitičarima i ostalim -ima. Pa zašto mi ovde više verujemo jedni drugima nego tim -ima.

A možda sam malo i pod uticajem sina koji ima onaj sajt o pozorištu https://hocupozoriste.rs, pa zaista gleda mnogo predstava i već se dobro razume u to, najnoviju predstavu Ujka Vanje u Jugoslovenskom dramskom okarakterisao kao jednu dosadnu, zastarelu predstavu zbog kakvih mladih ne idu u pozorište. Pošto ga u intervjuima često pitaju kako da pozorišta više privuku mlade, odgovara da predstave ne treba da budu dosadne i zastarele nego aktuelne i da se bavi savremenim problemima.

Višnjik još bože pomozi, ali Tri sestre bože sačuvaj. Prevelike su ocene i dobile.

Nego da ja vidim šta su i kako Krasuljak i Lamar ocenile.

- - - - - - - - - -

Spiskovi su vam :worth: ok:
Ali ipak, ako vam se ucini da vam je spisak mali ili slab - znajte da ima neko ko ove godine nije procitao nijednu knjigu :rumenka: Malo tuzno, ali je tako..

Ma nije. Tužnije je kad izgubiš vreme na neke glupe knjige. Kao npr. Višnjik i Tri sestre, a o Marku Leviju i Santi Montafjore da ne govorimo

Oprosteno ti je, ali samo ako priznas da si kao tinejdzerka bila i ti zaljubljena u Zilijena z:lol:

Nisam..Ja se cak i ne secam u koga sam bila zaljubljena kao tinejzderka..:think:

- - - - - - - - - -

Ma nije. Tužnije je kad izgubiš vreme na neke glupe knjige. Kao npr. Višnjik i Tri sestre, a o Marku Leviju i Santi Montafjore da ne govorimo

Nije Bi, stvarno nije..Razumem sta hoces da kazes ali gore od citanja glupe knjige (a uglavnom ne znas unapred jesu li glupe..) je necitanje.

Nemoj da se sekiraš Waterfall. Mnogi su imali takve faze, pa prođu.

A evo i analize spiskova:
Sa Krasuljkovog spiska sam čitala Elenu Ferante prema kojoj sam bila stroža nego ona. Dala sam joj četvorke, samo prvoj knjizi peticu. Ostale su bile malo razvučene i šlajfovale na pojedinim mestima. Uvek se setim kako je Kamenitoj dosadilo njihovo beskonačno šetanje plažom.
Oko Luzitanije se slažemo, kao i oko vrhunskih Pismo-glava, Selenić, Grobnica za Borisa i Rani jadi, Kiš, Išiguro mi je za nijansu slabiji.

Sa Lamar se slažem oko Ljose, Štajnbeka, Ejmsa, manje-više oko Viktorije Hislop, Barnsa i N.N.Stefanovića i ne slažemo se oko Avie (Psihijatri...)
Film Ljubav traje 3 godine sam počinjala da gledam 2-3 puta i nikad nisam završila. Normalno da neću ni roman čitati. Niti išta više od tog Begbedea jer me Francuski roman svojevremeno baš razočarao.

Moraću da potražim Semper idem, Đorđa Lebovića, ipak ocena 11 od mogućih 10.

Nemoj da se sekiraš Waterfall. Mnogi su imali takve faze, pa prođu.

A evo i analize spiskova:
Sa Krasuljkovog spiska sam čitala Elenu Ferante prema kojoj sam bila stroža nego ona. Dala sam joj četvorke, samo prvoj knjizi peticu. Ostale su bile malo razvučene i šlajfovale na pojedinim mestima. Uvek se setim kako je Kamenitoj dosadilo njihovo beskonačno šetanje plažom.
Oko Luzitanije se slažemo, kao i oko vrhunskih Pismo-glava, Selenić, Grobnica za Borisa i Rani jadi, Kiš, Išiguro mi je za nijansu slabiji.

Sa Lamar se slažem oko Ljose, Štajnbeka, Ejmsa, manje-više oko Viktorije Hislop, Barnsa i N.N.Stefanovića i ne slažemo se oko Avie (Psihijatri...)
Film Ljubav traje 3 godine sam počinjala da gledam 2-3 puta i nikad nisam završila. Normalno da neću ni roman čitati. Niti išta više od tog Begbedea jer me Francuski roman svojevremeno baš razočarao.

Moraću da potražim Semper idem, Đorđa Lebovića, ipak ocena 11 od mogućih 10.
I mene je mnogo razocarao, mislim da sam cak i knjigu bacila i s njim sam zavrsila.

Nit - Viktorija Hislop, Čarobna knjiga, 400 str. 9/10
https://www.delfi.rs/knjige/35455_nit_knjiga_delfi_knjizare.html

Velikom brzinom sam pročitala ovu knjigu. Nisam propuštala priliku da je uzmem u ruke. Bila mi je pravi mamamc za čitanje.
Napisana je tako da se čita sa velikom lakoćom a opet bez trivijalnosti i lošeg stila.

Tema mi je bila dosta nepoznata izuzev sudbine maloazijskih Grka koju sam upoznala preko davno pročitane knjge Zemlja natopljena krvlju- Dido Sotiriu.
Druga stvar koju sam znala je da su u posleratnom periodu imali vojne udare i nestabilnu političku situaciju.

Ali pojma nisam imala da su i Grci imali svoj (onoliko) krvavi građanski rat, svoj Goli otok, svoju diktaturu i cenzuru...
Sve u svemu jako mi se dopala ova knjiga.

Како то, подвукла си Идемо да крадемо коње, а дала си јој свега 9? Јел' грешка?

Bogtemazo ko da me prozvao profesor da odgovaram :lol:

Nije greška.
Dala sam joj 9, činilo mi se da joj nešto fali za deset... u međuvremenu posle ove male vremenske distance sam shvatila da mi je to ipak jedna od knjiga favorita za prošlu godinu.
Često se lomim kada dajem upravo te ocene 9 i 10.
U vezi svih ostalih ocena sam daleko sigurnija kada ih dodeljujem
Ali uvek imajte na umu upravo ovo kada su moje ocene u pitanju.

Draga moja, hvala ti što me braniš i razumeš. Tako je. Nije sav Čehov za peticu. Pripovetke (neke) su mu stvarno vrh, ali ove drame su, brate, dosadne i besmislene. Uostalom dajemo ocene prema ličnom utisku, a opšti ostavljamo književnim kritičarima, istoričarima, analitičarima i ostalim -ima. Pa zašto mi ovde više verujemo jedni drugima nego tim -ima.

A možda sam malo i pod uticajem sina koji ima onaj sajt o pozorištu https://hocupozoriste.rs, pa zaista gleda mnogo predstava i već se dobro razume u to, najnoviju predstavu Ujka Vanje u Jugoslovenskom dramskom okarakterisao kao jednu dosadnu, zastarelu predstavu zbog kakvih mladih ne idu u pozorište. Pošto ga u intervjuima često pitaju kako da pozorišta više privuku mlade, odgovara da predstave ne treba da budu dosadne i zastarele nego aktuelne i da se bavi savremenim problemima.

Višnjik još bože pomozi, ali Tri sestre bože sačuvaj. Prevelike su ocene i dobile.

Nego da ja vidim šta su i kako Krasuljak i Lamar ocenile.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Eto, što bi rekla Ester, nanizah se :lol:

Ja sam s Begbedeom zavrsila nakon samo jedne knjigez:D

Nego svidja mi se ovaj ' drugi' Murakami. Odlicno pise.

Cak mi ne smeta ni seks u knjigama ( zaboravih da kazem da sam uzela pored one dve i Plavo, gotovo prozirno)z:lol:
Kakav knjizevni pocetak .

Ja sam s Begbedeom zavrsila nakon samo jedne knjigez:D

Nego svidja mi se ovaj ' drugi' Murakami. Odlicno pise.

Cak mi ne smeta ni seks u knjigama ( zaboravih da kazem da sam uzela pored one dve i Plavo, gotovo prozirno)z:lol:
Kakav knjizevni pocetak .

Često se pitam zaštu su neki pisci tako popularni, npr. taj Begbede.

A čitaš Audiciju? Pošto te je del piero dobro savetovao da U miso supi ostaviš za kasnije. Ima scena da ti se želudac okrene. Ali i pored toga, meni se svidelo. Nekako je ubedljiviji od "prvog" Murakamija. On je jedan od onih "zašto je on toliko popularan"?

To sam se stalno pitala i za Džulijana Barnsa. Tek mi je Šum vremena bio nešto drugačiji (po tematici) od mora sličnih knjiga. Molim da me niko ne ubeđuje da je poseban, kad meni nije.
E sad sam počela njegovo Nije to ništa strašno i jako mi se svideo početak, ali nikako da odmaknem od 5-6 prvih strana.

Da taj drugi Murakami se meni vise svidja od Harukija. Doduse citala sam samo "U miso supi", ali ostavio je bas dobra utisak.
Sto se Begbedea tice, verovacu vam na rec, nisam nista citala ali me i ne privlaci.

Primecujem da kolege citaju nesto drugacije knjige od nas forumasica, ozbiljnije rekla bih. (pa i logicno mi je da njih ne privlace ove ciklit sto nas nekoliko citamo povremeno).

Evo i mog spiska, vise sam knjiga procitala ove godine nego ranijih, ali mnoge od njih su bas tanusne knjizice.
Sto se ocena tice, osim sto su naravno subjektivne, to su ocene koje sam dala sad a ne neposredno posle citanja (nekih se knjiga i ne secam o cemu se radilo tamo a secam se da mi se dopalo, konkretno ona Knjizara na cosku sad uopste ne mogu da se setim sta to bese).

1. Minae Mizumura, Inheritance from Mother - 5
2. Max Wirestone, The UnfortunateDecisionsof Dahlia Moss - 1 (neka knjiga za tinejdzere)
3. M. A. Harper, The worst day of my life, so far - 4 (zena se vraca posle smrti oca da zivi sa majkom koja je u pocetnom stadijumu Alchajemera, prica o svom zivotu, roditeljima, bratu, muzu sinu itd, naravno najvise o majci I njenoj bolesti I svemu sto uz to ide; odlicna knjiga, jedino je kraj nekako zbrzan)
4. Osamu Dazai, The Setting Sun - 4
5. Gish Jen, World and Town - 4 (zena odlazi u penziju I seli se u malo mesto, I sad desavanja
6. Wendy Nelson Tokunaga, Love in Translation - 3 (ljubic ali u Japanu haha)
7. Lesley Egan, A dream apart - 3 (krimic, nije lose ali nista posebno)
8. Seicho Matsumoto, A Quiet Place - 4 (uspesan poslovni covek, posle smrti zene sumnja u pricu o toma kako I gde je umrla I pocinje da istrazuje)
9. Rebecca Otowa, At Home in Japan - 4 (amerikanka udata za japanca, zivi u nekom selu, nije roman ali je interesantno, opisuje obicaje, kucu I okucnicu, svoj zivot tamo, rodjake, susede, svekrvu itd)
10. Louise Rafkin, Other People's Dirt: A Housecleaner's Curious Adventures - 2
11. Mark Twain, Mysterious stranger - 3
12. Booth Tarkington, Gentle Julia - 4
13. Sofie Kelly, Cat Trick - 3 (to je neka serija knjiga o devojci, tj zeni koja ima dve macke koje imaju neke natprirodne osobine, ona je bibliotekarka ali i detektiv-amater)
14. Anne Telscombe, Miss Bagshot Goes to Moscow - 4 (ovo mi je privuklo paznju u biblioteci zbog naslova, ali je sasvim fina knjiga, o starijoj gospodji koja odlazi u Moskvu, I tamo izaziva ne svojom krivicom maltene diplomatski kurslus izmedju Britanije I SSSR-a. )
15. Jack Iams, Into Thin Air - 4 (krimic)
16. Ken Wheaton, Sweet as Cane, Salty as Tears - 4 (Njujorcanka odlazi u svoj rodni grad na sahranu jedne od sestara,
17. Ian McEwan, The Comfort of Strangers - 4
18. Sofie Kelly, Curiosity Thrilled the Cat - 3
19. Anne Telscombe, The Listener - 4 (radnja se desava u SSSR-u, ispod kompleksa gde zive stranci diplomati u Moskvi, nalazi se tajna prostorija gde covek zivi I prisluskuje strance, I izlazi samo kad ima svoj slobodni dan, sve dok ga deca koja zive u zgradi ne otkriju.)
20. Gabrielle Zevin, Young Jane Young - 3 (o devojci koja je imala aferu sa ozenjenim politicarem, pa odlazi od kuce I menja ime, zivi nov zivot uspesno sve dok se ne kandiduje I sama za neku funkciju I tada je neko prepozna)
21. Hiromi Kawakami, The Nakano Thrift Shop - 4
22. Shuichi Yoshida, Parade - 4 (cetvoro mladih dele stan, prime jos jednog momka koji nema gde, svako od njih prica svoju pricu)
23. Fay Weldon, Trouble - 5
24. Anita Brookner, Undue Influence - 5
25. Carlos Fuentes, The Hydra Head - 3
26. Adam Langer, The Salinger contract - 3
27. Fay Weldon, Life Force - 5
28. Hideo Yokoyama, Six Four - 4 (krimic, odlican do pred kraj, tu sam ocekivala vise)
29. Laurie Notaro, Autobiography of a Fat bride - 2
30. Kevin Kwan, Crazy Rich Asians - 3
31. Jenny Colgan, The Bookshop on the Corner - 3
32. Christopher Buckley, Thank You for Smoking, - 5
33. Kevin Kwan, China Rich Girlfriend - 3
34. AJ Pearce, Dear Mrs. Bird - 4
35. Agatha Christie, The Mistery of the Blue Train - 5
36. Kevin Kwan, Rich People Problems - 3
37. Simon Lelic, A Thousand Cuts - 4
38. Kurt Vonnegut, Player Piano - 4
39. Barbara Ehrenreich, Natural Causes - 4
40. Simon Lelic, The Facility - 4